Bizi Takip Edin

ASYA

İran’dan Hindistan’a ‘25 yıllık anlaşma’ teklifi

Yayınlanma

Hint basını, Tahran’ın Yeni Delhi’ye 2021’de Çin ile imzaladığı anlaşmaya benzer bir stratejik işbirliği anlaşması teklif ettiğini yazdı.

Livemint sitesinde geçen pazartesi günü yayınlanan haberde, konuyla ilgili bilgi sahibi iki kişinin, yaptırımlardan etkilenen İran’ın ulaşım ve enerji altyapısını geliştirmek için Hindistan yatırımlarını çekmeye çalıştığını söylediği aktarıldı.

İkili ilişkilerde petrolün rolü

Dünyanın en büyük üçüncü petrol tüketicisi Hindistan, 2019’da ABD’nin İran’dan petrol alımında kendisine tanıdığı muafiyeti kaldırması sonucu Tahran’dan petrol ithalatını durdurmuştu. Bu tarihten sonra Tahran, tersine dönen ilişkileri yeniden geliştirmenin yollarını ararken, bir zamanlar en büyük alıcılarından olan Hindistan için de bu enerji krizinin ortasında İran petrolü kritik önemde.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bagheri Kani, Kasım ayında Hindistan’a yaptığı ziyarette Tahran ile Yeni Delhi arasındaki daha yakın stratejik ve ekonomik bağların öneminin altını çizmişti. İran’ın Yeni Delhi Büyükelçisi de, Hindistan’a ham petrol satışı ve bu petrolün teslimatını yapmaya hazır olduklarını belirterek “İran her daim Hindistan ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için hazır olduğunu vurgulamıştır” açıklamasını yapmıştı.

Aralık ayı ortasında ise, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ile telefonda görüşmüştü. Bölgesel ve uluslararası meselelerin yanı sıra ikili ilişkilerin ele alındığı konuşmada, İran Dışişleri Bakanı, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmenin önemine vurgu yapmıştı.

Teklifi İran dışişleri heyeti götürdü

Tahran’dan Hindistan ile ilişkileri geliştirmeye yönelik vurgular sıklaşırken, Livemint’in aktardığına göre, İran 2021’de Çin ile imzaladığı 25 yıllık işbirliği anlaşmasının bir benzerini Hindistan’a önerdi. Pekin’le yapılan anlaşmaya göre, Çin İran’ın altyapı ve enerji sektörüne 400 milyar dolarlık yatırım yapacak, Tahran ise bunun karşılığında Çin’e istikrarlı bir şekilde petrol sağlayacak. Haberde, isim vermeden konuşan kaynaklar, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bagheri Kani’nin geçen ay bir grup uzmanla birlikte Yeni Delhi’ye ziyareti sırasında Hint yatırımlarını çekmek ve ulaşım ve enerji altyapısını geliştirmek için Hindistan’a benzer bir anlaşma teklif ettiğini iddia etti.

Önerilen anlaşmanın detayları henüz net değil. Ancak kaynaklar, konunun dışişleri bakanlığında görüşülmekte olduğunu söyledi. Hindistan Dışişleri Bakanlığı ise bu konudaki sorulara yanıt vermedi.

Hindistanlı uzman jeopolitik risklere işaret etti

Sputnik’in konuyla ilgili görüşüne yer verdiği,  Delhi merkezli Savunma Araştırmaları ve Analiz Enstitüsü (IDSA) uzmanı Muddassir Quamar ise, İran’ın izole olmadığını göstermeye çalıştığını söyleyerek, bu tarz bir anlaşmanın risklerine dikkat çekti:

“İran, izole olmadığını ve Batı İran’ı izole etmeye çalışırken Asya ile ilişkilerinin geliştiğini göstermek için Hindistan’a bir anlaşma teklif etmeye hevesli. Hindistan açısından ise İran’la bu noktada bir anlaşma imzalamak, Batı’ya olduğu kadar Körfez ve Ortadoğu’daki stratejik ortaklarına da yanlış sinyaller verir. Bu, kayda değer bir ekonomik teşvikten daha çok, jeopolitik risk taşıdığı anlamına geliyor.”

Quamar bununla birlikte, Trump yönetiminin Hintli petrol kuruluşlarına İran’la işbirliği muafiyetini kaldırmasından dolayı petrol şirketlerinin kötü etkilendiğini kaydetti.

İran’ın, Hindistan’a petrol tedarik etmeye oldukça istekli olduğu görülüyor. İki ülke arasındaki bir anlaşma, Ukrayna krizinin ortasında, Hindistan’ın yüksek enerji fiyatlarıyla başa çıkmasına yardımcı olabilir.

ASYA

Çin ve Pakistan terörle mücadele tatbikatlarını tamamladı

Yayınlanma

Çin, Pakistan ile yaklaşık üç hafta süren ortak terörle mücadele tatbikatlarını tamamladı ve iki ordu arasında gelecekte “sınır ötesi stratejik projeksiyon” yapılacağının sinyalini verdi.

Tatbikatın bir parçası olarak Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Savaşçı 8 adı verilen ortak bir tatbikat gerçekleştirmek üzere Pakistan’a asker gönderdi. Çin devlet televizyonu CCTV’ye göre tatbikat “ortak terörle mücadele-temizleme operasyonlarına” odaklandı.

Tatbikat, Pekin’in komşu Güney Asya ülkesinde vatandaşlarını hedef alan saldırıları durdurmak üzee daha fazlasını yapması için İslamabad üzerindeki baskıyı artırdığı bir dönemde gerçekleşti.

CCTV’nin çarşamba günü bildirdiğine göre Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), “ortak terörle mücadele temizleme operasyonlarına” odaklanan ve Savaşçı-8 olarak adlandırılan tatbikat için Pakistan’a asker gönderdi.

Bir PLA Hava Kuvvetleri subayı CCTV’ye yaptığı açıklamada “Bu tatbikat sayesinde stratejik projeksiyon ve kuvvetler arası muharebe kabiliyetlerimiz test edildi ve yaklaşan sınır ötesi stratejik projeksiyon ve ortak muharebe görevlerinin temeli atıldı” dedi.

Tatbikat neleri içeriyordu?

Habere göre tatbikatta canlı ateş simülasyonları, keşif ve karşı saldırı için insansız hava araçlarının kullanımı ve havadan saldırı da yer aldı.

Helikopterlerden inen askerlerin görüntülerinin de yer aldığı haberde, görevlerin iki ordu arasında ve hava ve kara kuvvetleri arasında koordine edildiği belirtildi.

Tatbikatın bir parçası olan yetkililer, görevin iki ordu arasında ve hava ve kara kuvvetleri arasında koordine edildiğini belirtti.

PLA, kasım ayı ortasında Batı Cephesi Komutanlığı’ndan Pakistan’a 300’den fazla asker gönderdi. Bu birlikler, güneydeki Karaçi kentinde bulunan Cinnah Uluslararası Havaalanı yakınlarında meydana gelen ve iki Çin vatandaşının ölümüyle sonuçlanan bombalı intihar saldırısından haftalar sonra gönderilmişti.

Son tatbikatın 2019’dan bu yana gerçekleştirilen ilk tatbikat olduğu ifade edildi.

Okumaya Devam Et

ASYA

QUAD ocak ayında ilk ortak sahil güvenlik eğitimini gerçekleştirecek

Yayınlanma

Japonya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynağa göre Japonya, ABD, Avustralya ve Hindistan’dan oluşan QUAD dörtlüsü ocak ayı başında ilk ortak sahil güvenlik eğitim tatbikatını gerçekleştirecek.

Tatbikatlar Japonya çevresinde yapılacak. Kaynak ayrıca mart ayında Japonya, ABD ve Filipinler arasında ortak bir eğitim tatbikatı planlandığını söyledi.

Eğitim tatbikatları Çin’in Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi’nde artan etkisine bir yanıt niteliğinde.

Eylül ayında, Dörtlü Güvenlik Diyaloğu liderleri, grubun adıyla, deniz güvenliği eğitimi için bölgesel bir çerçeve başlatacaklarını söylediler.

QUAD liderleri Japon, Avustralyalı ve Hintli sahil güvenlik personelinin önümüzdeki yıldan itibaren ABD Sahil Güvenlik devriye gemilerinde eğitim görmesi konusunda anlaştı.

Japonya, ABD ve Filipinler arasında mart ayında yapılacak eğitim, Haziran 2023’ten bu yana gerçekleştirilecek ikinci üçlü tatbikat olacak. İlki Filipinler’i çevreleyen sularda gerçekleştirilmişti ve bir sonraki tur Japonya çevresinde yapılacak.

Okumaya Devam Et

ASYA

Soruşturma ekibi, görevden alınan Güney Kore Başkanı Yoon’a ikinci celbi gönderdi

Yayınlanma

Güney Kore’de sıkıyönetim davasını soruşturan ortak bir kolluk kuvveti cuma günü yaptığı açıklamada, görevden alınan Başkan Yoon Suk Yeol’un başarısız sıkıyönetim uygulamasındaki rolü nedeniyle önümüzdeki hafta sorgulanmak üzere hazır bulunmasını talep etti.

Yetkilinin yaptığı açıklamaya göre ekip, Yoon’a önümüzdeki çarşamba günü saat 10.00’da Seul’ün hemen güneyindeki Gwacheon’da bulunan Üst Düzey Yetkililer için Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO) binasında sorgulanmak üzere hazır bulunması için celp gönderdi.

Bu, soruşturma ekibinin bu hafta başındaki ilk celpte işbirliği yapmayı reddetmesinin ardından Yoon’a ilettiği ikinci celp talebi oldu.

CIO’nun Yoon’u sorgulamak için resmi tatil gününü seçti, güvenlik sorunlarını göz önünde bulundurduğu anlaşılıyor.

CIO, çağrıları hızlı posta yoluyla ve elektronik olarak Yoon’un ikametgahına ve Yongsan’daki başkanlık ofisine gönderdiğini söyledi.

İlk celp talebi sırasında Yoon’un ofisinin celpleri almayı reddetmesi üzerine bu kez şahsen teslim etmeyi tercih etmedi.

Soruşturma ekibi Yoon’u 3 Aralık’ta sıkıyönetim kararının uygulanmasındaki rolü konusunda sorgulamayı planlıyor; Yoon bu kararı Ulusal Meclis’te yapılan oylama sonucunda iptal etmişti.

CIO, geçerli bir gerekçe olmaksızın çağrıları görmezden gelmeye devam etmesi halinde Başkan’ın 48 saate kadar gözaltında tutulması için bir mahkeme emri çıkarmayı değerlendirmeyi planlıyor.

Soruşturma ekibi Yoon’a karşı ayaklanma ve görevi kötüye kullanma suçlamalarını inceliyor.

Cumartesi günü parlamento tarafından görevden alınan Yoon, Anayasa Mahkemesi’nin kendisini görevden alma ya da görevine iade etme kararını beklemek üzere görevinden uzaklaştırıldı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English