Bizi Takip Edin

ASYA

Japon yeni 34 yılın en düşük seviyesine geriledi

Yayınlanma

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) faiz oranlarını koruma kararının ardından Japon para birimi yen cuma günü dolar karşısında son 34 yılın en düşük seviyesine ulaştı.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda’nın iki günlük toplantının sonunda yaptığı ve yakından izlenen basın toplantısı sırasında yen kademeli olarak 156.81’e kadar düştü. Para birimi, merkez bankasının bir önceki para politikası toplantısından bu yana değer kaybediyor.

Yen bu yıl dolar karşısında %9,7’lik düşüşle G10 ülkeleri arasında en kötü performans gösteren para birimi olurken, bunun başlıca nedeni ABD ve Japonya arasındaki tahvil getirileri arasındaki farkın 10 yıllık tahviller için 375 baz puanı aşması.

HSBC Asya FX araştırma müdürü Joey Chew, merkez bankasının son görünüm raporunun ocak ayındaki bir öncekinden daha şahin olduğunu düşünmesine rağmen, “Piyasa muhtemelen BOJ’un tahvil alımlarıyla ilgili duruşuna ilişkin ayrıntı eksikliği nedeniyle hayal kırıklığına uğradı” dedi.

Merkez bankası tahvil alımlarına ilişkin açıklamasında herhangi bir değişiklik yapmadı. Toplantıya girerken bazı analistler BOJ’un yendeki değer kaybını durdurmak için Japon devlet tahvili alımlarını azaltabileceğini tahmin ediyordu.

Cuma günü yayınlanan BOJ açıklamasına göre, piyasaların beklediği gibi, politika yapıcılar gecelik çağrı oranlarını sıfır ile %0,1 arasında yönlendirmeye karar verdi. Politika yapıcılar, enflasyon tahminlerini yükselterek önümüzdeki üç yıl boyunca %2 hedefine yakın kalacağını söyledi.

Müdahale gelecek mi?

Ekonomistler, yenin 34 yılın en düşük seviyesine gerilemesi göz önüne alındığında, “müdahale her an gelebilir” görüşünde. Ancak dolar çok güçlü olduğu için bir müdahalenin işe yarayıp yaramayacağı tartışmalı.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki çarşamba günü yaptığı açıklamada “piyasa hareketlerini yüksek bir aciliyet duygusuyla izlediğini” söyleyerek bir hamlenin gelebileceğini ima etti.

Geçtiğimiz hafta ABD, Japonya ve Güney Kore maliye bakanları yen ve won’un düşüşünden duydukları endişeyi dile getirerek iki Asya ülkesinin müdahaleye hazır olduğunu ima etmişlerdi.

Bank of America Securities’in baş Japonya döviz stratejisti Shusuke Yamada’ya göre, zayıf yenle ilgili kamuoyu duyarlılığının azalması hükümetin devreye girmesinin nedenlerinden biri.

Yamada, “Bu nedenle, yenin ABD doları karşısında daha fazla zayıflamasına izin vermek hükümet için siyasi olarak maliyetli olabilir” dedi.

Sumitomo Mitsui Banking Corp. baş döviz stratejisti Hirofumi Suzuki, güçlü ABD ekonomisi nedeniyle yende daha fazla düşüş öngören analistler arasında yer alıyor.

“Kişisel tüketim harcamaları deflatörü gibi ABD ekonomik göstergeleri, yeni daha da zayıflatabileceği için bir endişe kaynağı,” dedi ve ekledi: “Önümüzdeki hafta Japonya’da Altın Hafta nedeniyle piyasaların kapalı olacağı bir dönemde ABD ekonomik verileri nedeniyle yen daha da zayıflayabilir.”

Perşembe günü açıklanan rakamlara göre, ABD’nin ilk çeyrek gayrisafi yurtiçi hasılası beklenenden daha fazla soğumasına rağmen, ekonomi hala sağlam bir hızda büyüdü. Yerel saatle cuma sabahı açıklanacak olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksine göre ekonomistler mart ayında fiyatların bir önceki aya göre artmasını bekliyor.

ASYA

Amazon bulut hizmetlerini genişletmek için Singapur’a 9 milyar dolar yatırım yapacak

Yayınlanma

Amazon, Singapur’daki bulut altyapısını genişletmek için bu ülkeye 9 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını açıkladı.

Salı günü Amazon Web Services (AWS) ASEAN Zirvesi’nde yapılan duyuru, Seattle merkezli teknoloji devinin geçen yıl Malezya ve Tayland’da bulut hizmetlerine milyarlarca dolarlık yatırım yaptığını açıklamasının ardından geldi.

AWS Ülke Müdürü Priscilla Chong, “AWS, müşteri talebini desteklemek ve Singapur’un cazip bir bölgesel yenilik fırlatma rampası olarak statüsünü güçlendirmeye yardımcı olmak için 2024’ten 2028’e kadar Singapur’daki bulut altyapısı yatırımlarını ikiye katlıyor,” dedi.

Amazon, yatırımın her yıl Singapurlu işletmelerde 12.000’den fazla istihdamı destekleyeceğini ve Singapur’un gayri safi yurtiçi hasılasına (GSYİH) 23,7 milyar dolar değer katacağını söyledi.

Amazon’un duyurusu, ABD merkezli teknoloji devlerinin Güneydoğu Asya’daki varlıklarını genişletmek için yaptıkları bir dizi hamlenin sonuncusu.

Microsoft geçtiğimiz hafta Malezya, Tayland ve Endonezya’da yapay zeka (AI) ve bulut hizmetlerine yönelik milyarlarca dolarlık yatırımlarını açıkladı.

Nvidia CEO’su Jensen Huang aralık ayında Malezya, Vietnam ve Singapur’u kapsayan bir tura çıkarken, Apple CEO’su Tim Cook da geçtiğimiz ay Singapur, Vietnam ve Endonezya’yı ziyaret etti.

Devlet haber ajansı Bernama’nın haberine göre pazartesi günü Malezya Ticaret ve Yatırım Bakanı Tengku Zafrul Aziz, Google’ın “yakın gelecekte” ülkeye yatırım yapma planlarını açıklayacağını söyledi.

Küresel danışmanlık firması Kearney, yapay zekanın 2030 yılına kadar Güneydoğu Asya’nın GSYİH’sine yaklaşık 1 trilyon dolar katkıda bulunabileceğini tahmin ediyor.

Synergy Research Group’a göre Amazon, AWS aracılığıyla bu yılın ilk üç ayında dünyanın en büyük bulut altyapısı sağlayıcısı oldu. Teknoloji devi geçen hafta, çoğunlukla reklamcılık ve bulut işletmelerinin performansının etkisiyle işletme gelirinin üç kat artarak 15,3 milyar dolara yükseldiğini bildirdi.

Okumaya Devam Et

ASYA

Çin’in Afrika’nın lityum madenlerine yaptığı yatırım karşılığını vermeye başladı

Yayınlanma

Zimbabve’nin kuzeybatısında, otuz yıl önce terk edilmiş bir maden sahası, Çinli bir şirketin yeni bir lityum işleme tesisine milyonlarca dolar yatırmasının ardından yeniden hayata dönüyor.

South China Morning Post’un haberine göre, Zimbabve’nin Matabeleland Kuzey Eyaletindeki Hwange’nin yaklaşık 90 km (56 mil) güneydoğusunda bulunan Kamativi lityum madeninin geliştirilmesi iki aşamada gerçekleştiriliyor. İlk aşama şu anda çalışır durumda ve madende yıllık toplam 300.000 ton ham spodümen cevheri ve 50.000 ton spodümen konsantresi üretiliyor.

Önümüzdeki ay, üretimin yılda 2,3 milyon ton ham cevher ve 300.000 ton spodümen konsantresine yükseleceği ikinci aşamanın başlaması bekleniyor. Spodümen lityum açısından zengin bir cevherdir. Lityumu çıkarmak için işlenir ve daha sonra elektrikli araçlardan güneş panellerine kadar geniş bir ürün yelpazesinde kullanılan lityum-iyon pillerin üretiminde kullanılır.

S&P Global Commodity Insights’a göre, geleneksel olarak Avustralya Çin’in ana spodümen tedarikçisi ve 2023 yılında Çin’in spodümen ithalatının yüzde 79’unu gerçekleştirdi.

Ancak Avustralya ve diğer önde gelen küresel lityum üreticileri kendi kritik mineral planlarını hazırlarken, ihracatın daralmasıyla birlikte, S&P’nin yakın tarihli bir makalesinde “Çin, Afrika da dahil olmak üzere istikrarlı lityum kaynakları araştırmaya devam etti” denildi.

Bu durumun en çok Zimbabwe’de belirgin olduğu kaydedildi. Kamativi, Pekin’in lityum ve kobalt ve grafit gibi diğer kritik pil metallerinin ithalatını artırmasıyla son zamanlarda Çin sermayesi için sıcak bir yer haline gelen güney Afrika ülkesinde faaliyete geçen beşinci lityum işleme tesisi.

Analistlere göre Çinli şirketlerin yatırım yaptığı Zimbabwe’deki yeni lityum tesisleri – Mali, Etiyopya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Namibya’da yapım aşamasında olan daha pek çok tesisle birlikte – 2024 yılında Afrika’dan çıkarılan lityum üretimini geçen yıla kıyasla neredeyse üç katına çıkaracak.

South China Morning Post’un haberine göre, Kamativi madeni, Çin borsasında işlem gören Yahua Group’un bir iştiraki olan Çinli Sichuan PD Technology Group ile yerel Defold Mine firması arasındaki bir ortak girişim. Maden, 1994 yılında uluslararası kalay fiyatlarının sürdürülemez seviyelere düşmesi üzerine kapatılmadan önce kalay üretiyordu.

Yahua Group Yönetim Kurulu Başkanı Meng Yang, “Zimbabve’nin zengin lityum kaynakları ve Yahua Group’un kayda değer eski sert kaya lityum madenciliği ile desteklenen Zimbabve madencilik sektörünün gelişimine yönelik yatırımlarımızı daha da artırma konusunda beklentilerimiz ve güvenimiz tam” dedi.

Yeni Kamativi lityum işleme tesisi, yeşil enerjiye geçiş için küresel bir itici güç olarak Zimbabve’nin lityum endüstrisine milyarlarca dolar yatırım yapan Çinli şirketler tarafından inşa edilen ve sayıları giderek artan tesisler arasına katılıyor.

Aralarında Zhejiang Huayou Cobalt, Sinomine Resource Group ve Chengxin Lithium Group’un da bulunduğu büyük Çinli şirketler, geçtiğimiz yıl Zimbabwe’de lityum işleme tesislerinin inşasını ya da yükseltilmesini tamamladı.

Afrika’dan lityum üretimi üç katına çıkacak

South China Morning Post’un haberine göre, Londra merkezli Benchmark Minerals, Afrika’dan lityum üretiminin bu yıl içinde neredeyse üç katına çıkacağını tahmin ediyor. Benchmark, 2023 yılında Afrika’nın küresel olarak çıkarılan lityumun sadece yüzde 4’ünü oluşturduğunu, ancak bu yıl küresel arzın yüzde 10’unu oluşturacağının tahmin edildiğini söyledi.

Benchmark’a göre, Afrika lityum madenleri 2024 yılında 111.000 ton üretecek ve bir önceki yıl üretilen 37.000 tonluk nispeten küçük tabana göre yüzde 201 artış gösterecek.

Zimbabwe’nin bu yıl bölgedeki üretimin yüzde 80’ini oluşturmasının beklendiğini ve Namibya’nın 2024 yılında çıkarılan lityum üretimi açısından yüzde 17 ile ikinci sırada yer alacağını söyledi.

Benchmark’ta lityum analisti olan Claudia Cook’a göre, “Çin’i diğerlerinden ayıran şey, Afrika lityum kaynaklarını kullanacak tedarik zincirinin yanı sıra uzmanlık ve sermayeye sahip olması.”

Pekin şu anda küresel lityum-iyon pil endüstrisini kontrol ederken, aynı zamanda kobalt ve grafit gibi diğer minerallerin yanı sıra mineralin işlenmesinin çoğuna da hakim. İhtiyaç duyduğu hammaddeleri elde etmek için Çin, Afrika’dan ve diğer yerlerden pil mineralleri alımını hızlandırdı.

Washington rahatsız

Ancak bu durum Washington’da Pekin’in kritik metal tedarik zincirleri üzerindeki hakimiyeti konusunda rahatsızlık yarattı.

Çin’e olan bağımlılığını azaltmak isteyen ABD Afrika’da batarya metallerini güvence altına almaya yönelik bazı girişimlerde bulundu. Örneğin ABD, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Zambiya’ya madenlerini yurt içinde işlemelerine yardımcı olma sözü verdi ve ayrıca Zambiya’dan Angola’nın Atlas Okyanusu’ndaki limanı Lobito’ya uzanan büyük bir demiryolunu içeren Lobito Koridoru’nun yeniden inşasını finanse etme sözü verdi.

Amerika Birleşik Devletleri Mozambik’te ayrıca Louisiana’da işlenecek olan bir grafit madenciliği projesini de destekliyor. Grafit, yağlayıcılarda ve batarya ve yakıt hücreleri gibi ürünlerde önemli bir yer tutuyor ve Amerika’nın Mozambik’teki hamleleri Çin’in bu madendeki hakimiyetine karşı bir çaba olarak görülüyor.

Birleşik Devletler Barış Enstitüsü’ndeki gözlemciler bunun Amerika’nın kritik bir mineral zafiyetinin üstesinden gelmek için Afrika’ya yönelmesinin bir örneği olduğunu söylüyor. Enstitü, şu anda ABD’nin çok az doğal grafit ürettiğini ya da hiç üretmediğini, yani grafit tedariki için neredeyse yüzde 100 ithalata bağımlı olduğunu ve Çin’in önde gelen ithalat kaynağı olduğunu söyledi.

Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, “Çin’in 2023 yılında grafite getireceği ihracat kısıtlamaları ve diğer kritik minerallere yönelik ticaret kısıtlamaları potansiyeli, ABD ve müttefiklerinin Afrika’ya olan ilgisini muhtemelen artıracaktır” denildi.

Okumaya Devam Et

ASYA

FT: Japonya yeni desteklemek için 59 milyar dolar kullandı

Yayınlanma

Financial Times’a (FT) göre, Japon yetkililer bu hafta zayıflayan yeni desteklemek için on milyarlarca dolar harcadı.

FT haberinde dört gün boyunca Japonya’nın, yetkililerin resmi olarak kabul etmediği ancak tüccarların toplam değerinin yaklaşık 9 milyar Yen (59 milyar $) olduğunu tahmin ettiği iki piyasa müdahalesi gerçekleştirdiği iddia edildi.

Ekonomistler, tüccarlar ve şirketler, müdahalelerin büyüklüğü ve aciliyetinin, on yıllardır süren deflasyondan yeni yeni çıkmakta olan, yaşlanan ve küçülen bir ekonominin karşı karşıya olduğu benzeri görülmemiş zorluklara işaret ettiğini söyledi.

Ucuz yen, Japonya’nın ekonomiyi canlandırmak için çok ihtiyaç duyduğu enflasyon, ücret artışları ve şirket karlarının artmasına yardımcı oldu. Ancak para biriminin değer kaybetme hızı ve bu eğilimin tersine dönme ihtimalinin zayıf olması tüketicileri endişelendirerek harcamalarını kısmalarına neden olduğu ve Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) faiz oranlarını yıllarca sıfırın altında tuttuktan sonra aldığı faiz yükseltme kararını baltaladı.

Ülke genelinde hane halkı, uzun mesafeli yurtdışı seyahatleri gibi alanlarda harcamalarını kısmanın yollarını arıyor. Diğerleri ise döviz kurunun ithal enerji ve gıda maliyetlerini artırması nedeniyle yemek, ulaşım ve hobilerinden kısıyor.

Şirketler de endişeli. Başta daha zayıf bir yen, ihracatı ve yurtdışında kazanılan şirket karlarını artırdığı için memnuniyetle kaşılanmıştı. Ancak şimdi üst düzey yöneticiler daha yüksek hammadde fiyatları ve daha zayıf tüketim konusunda uyarıyor.

FT’ye konuşan Uniqlo’nun sahibi Fast Retailing’in CEO’su Tadashi Yanai, müdahalelerden önce para birimindeki düşüşe atıfta bulunarak “Bu sadece şirketimizle ilgili değil, ancak bu Japonya için iyi olamaz” dedi ve ekledi: “Yen’in düşüşünden mutlu olacak insanlar varsa bence bu biraz çılgınca.”

Japonya Merkez Bankasının mart ayında 2016’da başladığı negatif faiz politikasına son verme kararı alarak faiz artırmasından sonra yen hızla düşmeye devam etti.

Nomura Araştırma Enstitüsü’nde yönetici ekonomist ve eski bir BoJ yönetim kurulu üyesi olan Takahide Kiuchi, “Şu anda [Japonya için] biraz kriz durumu var,” dedi ve şöyle devam etti: “İnsanlar yenin zayıflamaya devam edeceğini ve fiyatların gelecekte de artmaya devam edeceğini düşünüyor. Ücret artışları bu yükselişe ayak uyduramazsa, kişisel tüketim büyük ölçüde kısıtlanacaktır. Dolayısıyla genel olarak zayıf yenin ekonomi üzerindeki olumsuz etkisi daha büyük olacaktır.”

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English