Bizi Takip Edin

ASYA

Japonya Merkez Bankası, 17 yıl sonra ilk kez faiz artırdı

Yayınlanma

Japonya, negatif faizleri sonlandırarak 17 yıl sonra ilk kez faiz artırdı. Japonya Merkez Bankası’nın dünyanın son negatif faiz oranı politikasını sona erdirdiğini açıklamasının ardından Japon Yen’i salı günü dolar karşısında sert bir düşüş yaşadı.

Büyük şirketlerdeki önemli ücret artışlarının ardından 2016’da başladığı negatif faiz politikasına son verme kararı alan Japonya Merkez Bankası (BoJ), kısa vadeli faiz oranlarını yüzde eksi 0,1’den yüzde 0 ila yüzde 0,1 aralığına yükseltti

BoJ’dan iki günlük para politikası toplantısının ardından yapılan açıklamada, kısa vadeli faiz oranlarının yüzde eksi 0,1’den yüzde 0 ila yüzde 0,1 aralığına yükseltme kararı alındığı belirtildi. Böylece, BoJ, 17 yıl sonra yaptığı ilk faiz artırımıyla, dünyanın önde gelen merkez bankaları arasında negatif faiz politikasını terk eden son banka oldu.

BoJ, negatif faiz politikasına (finansal kuruluşların merkez bankasına yatırdıkları belirli fazla rezervlere eksi 0,1 faiz ödenmesi) ilk olarak 2016 yılında deflasyonla mücadele kapsamında başlamıştı.

Banka, negatif faiz politikasına son vermenin yanında, 10 yıllık Japon devlet tahvillerine ilişkin getiri eğrisi kontrolünü de sona erdirdi. BoJ, tahvil alımlarına devam edecek, şirket tahvili ve benzeri varlıklarda alımlar 1 yıl içinde sonlanacak.

Dünyanın önde gelen merkez bankalarından ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) salgın sonrasında rekor seviyelere yükselen enflasyonu dizginlemek için faiz artırımlarına giderken, BoJ ise ekonomik büyümeyi canlandırmak için ultra gevşek para politikasını sürdürdü.

BoJ, güçlü ücret artışını, yıllardır sürdürdüğü aşırı gevşek para politikasından düzenli bir şekilde uzaklaşmanın koşulu haline getirmişti. Ülkede bu sene 33 yılın en yüksek seviyesindeki ücret artışları, BoJ’a negatif faiz oranlarını sonlandırmak için hareket alanı sağlayacağı beklentilerini artırmıştı.

Japonya’nın en büyük işçi örgütü Japon Ticaret Birliği Konfederasyonu (Rengo), işverenlerle bu yılki ücret müzakerelerinin ortalama yüzde 5,28 ile sonuçlandığını açıkladı. Bu oran 33 yılın en yüksek seviyesi oldu.

Analistler, enflasyonun bir yıldan uzun süredir BoJ’un yüzde 2 hedefinin üzerinde seyretmesi nedeniyle faiz oranlarında bir geri dönüş olasılığını Japon ekonomisi için olumlu olarak değerlendirdi.

Japonya’da bugüne kadar yapılan son faiz artışı 2007 yılına dayanıyor. Diğer önde gelen sanayileşmiş ülkelerin aksine Japonya uzun süredir enflasyondaki artışın yavaşlaması anlamına gelen dezenflasyonla mücadele ediyor.

BoJ’un agresif bir şekilde gevşetilen para politikası, Yen’in değerinin hızla düşmesine katkıda bulunurken, bunun sonuçları ülkede hane halkını olumsuz etkiledi.

Bankanın negatif faizlerden çıkışı sadece şirketleri ve hane halklarını değil, aynı zamanda küresel para akışını da etkilemesi bekleniyor.

Japon Yen’i, Japonya Merkez Bankası’nın negatif faiz oranı politikasını sona erdirdiğini açıklamasının ardından salı günü dolar karşısında sert bir düşüş yaşadı.

Yen, BOJ’un açıklamasının hemen ardından 149,90’a kadar geriledikten sonra ABD para birimi karşısında iki haftanın en düşük noktası olan 150,46’ya kadar geriledi.

Gösterge Nikkei Hisse Senedi Ortalaması, açıklamanın ardından seans başındaki kayıplarını tersine çevirdi ve salı günkü işlemlerini 263,16 puan veya %0,66 artışla 40.003,60 seviyesinden tamamladı. Daha geniş kapsamlı Topix endeksi daha da fazla değer kazanarak 28,98 puan ya da %1,06 artışla 2.750,97’ye yükseldi. Sumitomo Mitsui Banking Corp. baş döviz stratejisti Hirofumi Suzuki, “Hisse senedi fiyatlarındaki anlık yükselişle birlikte, dolar-yen [kuru] da anlık olarak 149,90 yene yükseldi, bunun algoritmik ticaret gibi hareketlere yanıt olduğu düşünülüyor,” dedi.

Suzuki, BOJ’un kararının büyük ölçüde piyasa beklentilerine uygun olduğunu ve emtia ticareti danışmanlarına – vadeli işlemler piyasasında çeşitli yatırımlar yapan ve trendleri takip eden para yöneticilerine – Japon hisse senetlerini almaları için yeşil ışık yaktığını söyledi.

Goldman Sachs’ın kıdemli ekonomisti Tomohiro Ota bu yıl için bir faiz artırımı daha öngörüyor.

Ota, BOJ’un ekim ayında faizleri %0,25’e yükseltmesini ve ardından gelecek yıl ekim ayında %0,25’lik bir artış daha yapmasını bekliyor.

Pazartesi günü yayınladığı bir notta, “İkinci ve üçüncü faiz artırımı arasında bir yıl gecikme bekliyoruz, çünkü gelecek yıl için daha düşük tüketici fiyat endeksi enflasyon oranı bekliyoruz” dedi.

Ancak HSBC’nin baş Asya ekonomisti Frederic Neumann gibi bazıları, BOJ’un politika normalleşmesinin etkisini gözlemlediği için bu yıl faiz artırma ihtimalinin düşük olduğunu tahmin ediyor.

Neumann, “BOJ için büyük bir risk” dedi ve ekledi: “Zayıf Yen Japon ekonomisi, reflasyon hikayesi ve hisse senedi piyasası için büyük bir avantaj oldu ve bu kazanımları erken sıkılaştırma ile söndürmek istemezsiniz.”

ASYA

Suudi Veliaht Prensi bu ay Japonya’ya ziyaret düzenleyecek

Yayınlanma

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, bu ayın sonlarına doğru Orta Doğu dışına nadiren yaptığı seyahatlerden birini gerçekleştirerek Japonya’ya gidecek.

Bloomberg‘in aktardığına göre Japon hükümeti, cuma günü yaptığı yazılı açıklamada, Muhammed bin Selman’ın 20-23 Mayıs tarihleri arasında yapacağı bir ziyarette Başbakan Fumio Kishida ile görüşeceğini bildirdi.

İki ülkenin derin iktisadi bağları bulunuyor. Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre Suudi Arabistan, geçen yıl 42 milyar dolar ile Japonya’nın en büyük sekizinci ticaret ortağıydı.

Japonya, Suudi Arabistan’dan ham petrol alan en büyük alıcılardan biri ve Riyad’ın varlık fonu, oyun devi Nintendo Co’nun en büyük hissedarları arasında yer alıyor.

İki ülke arasında ayrıca Japon şirketlerinin Suudi Arabistan’da tarım, tıbbi bakım, enerji ve altyapı gibi sektörlere yatırım yapmasını amaçlayan bir ‘2030 Suudi-Japon Vizyonu’ anlaşması da bulunuyor.

Riyad’ın geçtiğimiz yıllarda benimsediği 2030 Vizyonu, Prens Muhammed’in turizmden elektrikli araçlara ve yarı iletkenlere kadar her alanda yüz milyarlarca dolar yatırım yaparak Suudi ekonomisini dönüştürme planı olarak öne çıkıyor.

Muhammed bin Selman’ın Japonya’yı 2022’nin sonlarında ziyaret etmesi planlanıyordu, ancak seyahati varmasından kısa bir süre önce iptal edilmişti.

FT: ABD-Suudi ilişkilerini İsrail üzerinden şekillendirmek riskli

Okumaya Devam Et

ASYA

Rusya ile Hindistan arasındaki ticaret dengesizliği çözüldü mü?

Yayınlanma

Hindustan Times gazetesi, Rusya’daki ihracatçıların Hindistan’daki banka hesaplarında biriken milyarlarca Hint rupisinin büyük bir kısmının kullanıldığını ve bu konuda ‘artık herhangi bir sorun kalmadığını’ bildirdi.

Gazeteye konuşan kaynaklar, “Hindistan’da biriken rupilerin çoğu kullanıldı ve artık sorun olmaktan çıktı,” ifadelerini kullandı.

Kaynaklara göre Rusya, Hindistan’da ‘dolaşımda olan’ rupileri kullanarak hisse senetlerine, devlet tahvillerine ve altyapı projelerine yatırım yaptı.

Daha önce, Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından kurulan Hindistan İhracat Örgütleri Federasyonu’nun (FIEO) genel ve icra direktörü Dr. Ajay Sahay, TASS‘a verdiği mülakatta, Hint bankalarının Rus ihracatçılara ait milyarlarca rupi tuttuğunu söylese de belirli bir miktar belirtmemişti.

Sahay, Rusya ile Hint rupisi üzerinden ticaretin hala devam ettiğini de sözlerine eklemişti.

Geçen yılın mayıs ayında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Hindistan’ın Goa eyaletindeki Panaji’de düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Dışişleri Bakanları Konseyi’nin sonunda ülkesinin Hindistan’daki banka hesaplarında milyarlarca rupi biriktiğini ifade etmişti.

Lavrov, bunu çözümü o dönemde halihazırda tartışılan bir sorun olarak nitelendirmişti.

Rusya ile Hindistan arasındaki ticaret hacmi 2023 yılında 65 milyar dolara ulaştı.

Ülke, Hindistan’ın dördüncü büyük ticaret ortağı olma konumunu koruyor. Ancak bu büyüme, Rusya aleyhine 55 milyar doların üzerinde ticaret dengesizliği sorununu da beraberinde getirdi.

Rusya’nın Hindistan’a ihracatının ana kalemini enerji oluşturuyor. Rusya’nın ham petrol ve petrol ürünleri ihracatı 2023 yılında iki katına çıkarak sırasıyla 45 milyar dolar ve 4,5 milyar dolara ulaştı.

Moskova ile Yeni Delhi, Hint rupisinin yanı sıra Amerikan doları, BAE dirhemi ve Çin yuanı ile de ticaret yapıyor.

Rusya ile Hindistan arasındaki ticaret dengesizliğine bakış

Okumaya Devam Et

ASYA

Amazon bulut hizmetlerini genişletmek için Singapur’a 9 milyar dolar yatırım yapacak

Yayınlanma

Amazon, Singapur’daki bulut altyapısını genişletmek için bu ülkeye 9 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını açıkladı.

Salı günü Amazon Web Services (AWS) ASEAN Zirvesi’nde yapılan duyuru, Seattle merkezli teknoloji devinin geçen yıl Malezya ve Tayland’da bulut hizmetlerine milyarlarca dolarlık yatırım yaptığını açıklamasının ardından geldi.

AWS Ülke Müdürü Priscilla Chong, “AWS, müşteri talebini desteklemek ve Singapur’un cazip bir bölgesel yenilik fırlatma rampası olarak statüsünü güçlendirmeye yardımcı olmak için 2024’ten 2028’e kadar Singapur’daki bulut altyapısı yatırımlarını ikiye katlıyor,” dedi.

Amazon, yatırımın her yıl Singapurlu işletmelerde 12.000’den fazla istihdamı destekleyeceğini ve Singapur’un gayri safi yurtiçi hasılasına (GSYİH) 23,7 milyar dolar değer katacağını söyledi.

Amazon’un duyurusu, ABD merkezli teknoloji devlerinin Güneydoğu Asya’daki varlıklarını genişletmek için yaptıkları bir dizi hamlenin sonuncusu.

Microsoft geçtiğimiz hafta Malezya, Tayland ve Endonezya’da yapay zeka (AI) ve bulut hizmetlerine yönelik milyarlarca dolarlık yatırımlarını açıkladı.

Nvidia CEO’su Jensen Huang aralık ayında Malezya, Vietnam ve Singapur’u kapsayan bir tura çıkarken, Apple CEO’su Tim Cook da geçtiğimiz ay Singapur, Vietnam ve Endonezya’yı ziyaret etti.

Devlet haber ajansı Bernama’nın haberine göre pazartesi günü Malezya Ticaret ve Yatırım Bakanı Tengku Zafrul Aziz, Google’ın “yakın gelecekte” ülkeye yatırım yapma planlarını açıklayacağını söyledi.

Küresel danışmanlık firması Kearney, yapay zekanın 2030 yılına kadar Güneydoğu Asya’nın GSYİH’sine yaklaşık 1 trilyon dolar katkıda bulunabileceğini tahmin ediyor.

Synergy Research Group’a göre Amazon, AWS aracılığıyla bu yılın ilk üç ayında dünyanın en büyük bulut altyapısı sağlayıcısı oldu. Teknoloji devi geçen hafta, çoğunlukla reklamcılık ve bulut işletmelerinin performansının etkisiyle işletme gelirinin üç kat artarak 15,3 milyar dolara yükseldiğini bildirdi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English