Bizi Takip Edin

RUSYA

‘Kuzey Kore, Rusya’ya yılda yaklaşık 3 milyon mermi tedarik ediyor’

Yayınlanma

Batılı medyasına göre, Kuzey Kore’nin Rusya’ya yıllık yaklaşık 3 milyon mermi tedarik ettiği ortaya çıktı. Bu miktar, Rusya ordusunun Ukrayna’daki savaşta kullandığı mühimmatın yarısına tekabül ediyor ve cephedeki güç dengesini etkileyebilecek boyutta.

Batılı istihbarat kaynakları, The Times gazetesine yaptıkları açıklamada, Kuzey Kore’nin Rusya’ya yılda yaklaşık 3 milyon mermi sağladığını bildirdi. Bu miktar, Rusya ordusunun Ukrayna savaşında kullandığı mühimmatın yarısına denk geliyor.

Kaynaklar, Kuzey Kore’den gelen mühimmatın kalitesinin düşük olmasına rağmen, toplam miktarın Rus birliklerinin “mermi açlığını” gidermesine ve Ugledar’ın ele geçirilmesi gibi cephe hattında önemli başarılar elde etmesine olanak sağladığını belirtti.

Ukrayna Askeri İstihbarat Başkanı Kirilo Budanov, Kuzey Kore’den gelen mermi tedarikinin savaştaki dengeleri Rusya lehine değiştirdiğini vurguladı. Budanov, “Rusya’nın tüm bu müttefikleri arasında en büyük sorunumuz Kuzey Kore. Zira sağladıkları askeri ürünlerin miktarı, çatışmanın yoğunluğunu doğrudan etkiliyor,” diye konuştu.

Haziran ayı sonlarında Washington Post, İleri Savunma Çalışmaları Analitik Merkezi’nin (C4ADS) yaptığı bir araştırmaya ve bir Rus nakliye şirketindeki kaynaklara dayanarak, Kuzey Kore’nin Rusya’ya 2023 ağustosundan 2024 ocak ayına kadar yaklaşık 1,6 milyon top mermisi tedarik ettiğini bildirmişti.

C4ADS’ın analizine göre, bu süre zarfında Uzak Doğu’daki iki limandan Ukrayna sınırındaki 16 yerleşim birimine 74 bin metrik ton patlayıcı sevk edildi. Bu miktar, Rusya’nın savaşta kullandığı türden 1,6 milyon top mermisinin ağırlığına eşdeğer. Sevkiyatlar, belgelerde patlayıcı olarak gösterilmesine rağmen mühimmat olarak etiketlenmişti.

İki ülke arasındaki iş birliği, Ukrayna’daki savaş sırasında başladı ve Kim Jong-un’un Eylül 2023’te Rusya’ya yaptığı ziyaretin ardından yeni bir ivme kazandı. Geçtiğimiz yaz Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 yıl aradan sonra ilk kez Pyongyang’ı ziyaret etmesiyle bu iş birliği daha da güçlendi. Devlet başkanları 19 Haziran’da fiilen askeri bir ittifak anlamına gelen stratejik ortaklık anlaşmasını imzaladı. Anlaşmaya göre Rusya ve Kuzey Kore, ülkelerden birine yönelik bir saldırı durumunda birbirlerine yardım edecek.

Rusya, Kuzey Kore’nin nükleer güç statüsünü resmen tanıdı

RUSYA

Tacikistan, Rusya’nın sıkılaşan göç politikasından rahatsız

Yayınlanma

Tacikistan Başbakanı Kohir Rasulzoda, Rusya’nın sıkılaşan göç politikalarının Tacik vatandaşlarının haklarını ihlal ettiğini belirterek endişelerini dile getirdi. Rusya ise yasadışı göçle mücadele kararlılığını vurguladı.

Tacikistan Başbakanı Kohir Rasulzoda, iki ülke hükümetler arası komisyonunun toplantısında yaptığı açıklamada, Duşanbe’nin Rusya’daki göç kontrollerinin sıkılaştırılmasıyla bağlantılı olarak vatandaşlarının durumundan endişe duyduğunu ifade etti.

Rasulzoda, “Rusya’da göç alanını düzenlemeye yönelik tedbirler sırasında vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerinin yaygın bir şekilde ihlal edilmesi eğiliminden endişe duymamak elde değil. Tacikistan Cumhuriyeti vatandaşlarının, ‘güvenliğin sağlanması’ gibi geniş ve muğlak ifadeler altında ülkeye kabul edilmemesi, girişlerinin yasaklanması ve sınır dışı edilmesi vakalarında artış gözlemliyoruz,” dedi.

Başbakan’a göre, Tacik vatandaşları Rusya’ya girerken sınırda uzun süre alıkonuluyor. Resmi heyet üyeleri, öğrenciler, yaşlılar ve çocuklar dahil olmak üzere pek çok kişi gözaltına alınıyor. Rasulzoda aynı zamanda Rusya’nın Tacikistan’dan işgücü talebini artırma eğiliminde olduğunu da belirtti.

Rasulzoda, “Göç konusunda, dost halklarımız arasındaki karşılıklı anlayışı güçlendirecek ve ülkelerimizin ekonomisine fayda sağlayacak gerçekten etkili çözümlere geçilmesi gerekiyor,” diye ekledi.

Rus tarafından komisyonun eşbaşkanı, Rusya Başbakan Yardımcısı Marat Husnullin, Moskova’nun yasa dışı göçle mücadele etme kararlılığında olduğunu ve ülkenin ihtiyaç duyduğu işgücü göçmenlerinin yasal bir zeminde gelmesi gerektiğini dile getirdi.

Husnullin, “Rusya Federasyonu’nun mevzuatını ciddi şekilde değiştiriyoruz. Bu nedenle çok sayıda açıklayıcı ve organizasyonel çalışma yapmamız gerekiyor. Böylece sağlam bir veri alışverişi sistemi kurarak, nasıl ilerleyeceğimizi net bir şekilde anlayacağız,” dedi ve bu konuda ayrı bir çalışma grubu oluşturulmasını önerdi.

Tacikistan Çalışma Bakanlığı’na göre, yılın ilk yarısında Rusya’ya giden Tacik göçmen işçilerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15 azaldı.

Rusya’da göç politikasının sıkılaştırılması, 22 Mart’ta Moskova yakınlarındaki Crocus City Hall’da meydana gelen ve 145 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının ardından hız kazandı. Saldırı zanlılarının Tacikistan vatandaşı olması, toplumda göçmen karşıtı bir dalga yarattı.

Haziran ayında Devlet Duması, Rusya’daki yabancı uyruklulara yönelik rejimi sıkılaştıran yasayı kabul etti. Bu yasaya göre, yeni yasal rejim kapsamına giren yabancılar özel bir sicile kaydedilecek. Bu kişilerin ikamet yerlerini değiştirme, araç kullanma, evlenme ve banka hesabı açma hakları kısıtlanacak.

13 Temmuz’da İçişleri Bakanlığı, yıl başından bu yana 65 binden fazla yabancı vatandaşın Rusya’dan sınır dışı edildiğini açıkladı. Ayrıca, polis 120 bin göçmenin ülkeye girişini de engelledi. 2023 yılı sonunda bu rakamlar sırasıyla 110 bin ve 170 bine ulaşmıştı.

Kırgızistan ile Rusya arasında göçmen gerilimi: Rusya vatandaşlarına yeni kısıtlamalar geldi

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya: Siemens, Akkuyu santraline ekipman sağlama yükümlülüklerini ihlal etti

Yayınlanma

Siemens’in Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne ekipman tedarikini aksatması üzerine Rusya, alternatif kaynaklardan temin sağladı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Siemens’in Akkuyu nükleer santraline ekipman tedariki konusundaki sözleşme yükümlülüklerini ihlal ettiğini açıkladı.

Novak, “Yapılan anlaşmaya rağmen, Batılı bir tedarikçi olan Siemens (Almanya), belirli ekipmanların teminini sağlayamadı. Bu ekipmanlar kritik olmasa da proje için önemliydi,” dedi.

Siemens ile yapılan görüşmelerden sonuç alınamayınca, Rusya dost ülkelerden alternatif cihazlar temin etti. İlk parti ekipman şantiyeye ulaştı.

Novak, Rusya ve Türkiye’nin 2028 yılına kadar dört nükleer güç ünitesini faaliyete geçirmek için yoğun çaba gösterdiğini vurguladı.

Temmuz ayında Rosatom Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, Akkuyu nükleer santralinin inşasında üçüncü ülkelerin yarattığı zorluklara dikkat çekti.

Bu ülkeler tedarikleri kısıtlıyor, ödemeleri engelliyor ve lojistiği aksatıyor. Özellikle ABD’nin, ödemeler sırasında fonlara el koyarak projeyi engellemeye çalıştığı belirtildi.

Nükleer santral inşaatından sorumlu direktör yardımcısı Dmitriy Romanets, Akkuyu nükleer santralinin ilk ünitesinin Temmuz 2025’te faaliyete geçeceğini açıkladı.

İlk güç ünitesinde genel inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve santralin işletmeye alınması için hazırlıkların yakında başlayacağını söyledi.

Ayrıca haziran ayında Devlet Duma Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalnıy, Rosatom’un Sinop’ta ikinci bir Türk nükleer santral projesi gerçekleştirme ihtimalinin yüzde 90 olduğunu belirtmişti. Bu projede her biri 1250 MW kapasiteli iki reaktör bloku inşa edilmesi planlanıyor.

Almanya, Türkiye’nin Akkuyu santrali için ekipman isteğini reddetmiş

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya, Taliban’ı terör örgütleri listesinden çıkarma hazırlığında

Yayınlanma

Rusya, Taliban’ı 2003’ten beri yer aldığı terör örgütleri listesinden çıkarma sürecini tamamlamak üzere.

Rusya Federal Güvenlik Teşkilatı (FSB) Direktörü Aleksandr Bortnikov, 4 Ekim’de Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Üyesi Ülkelerin Güvenlik Organları ve İstihbarat Başkanları Konseyi’nin (SORB) 55. toplantısında ülkesinin, Taliban’ı 2003’ten beri bulunduğu terör örgütleri listesinden çıkarma sürecini sonlandırdığını belirtti.

Interfax‘ın haberine göre Bortnikov, istihbarat kurumları arasında iş birliği kurulmasının, özellikle uluslararası terör, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı gibi zorluklarla mücadele açısından bölgesel güvenliğin sağlanmasında karşılıklı yarar sağladığını kaydetti.

FSB direktörü ayrıca istihbarat servislerine göre Taliban’ın, Rusya’da yasaklı terör örgütü IŞİD’in Afgan kolu Horasan Vilayeti ile savaşmaya hazır olduğunu söyledi.

Bortnikov, Mart 2024’te Moskova yakınlarındaki Krasnogorsk’ta bulunan Crocus City Hall’a düzenlenen ve en az 145 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısını gerçekleştirenlerin, saldırının sorumluluğunu üstlenen IŞİD-H üyeleri olduğunu da hatırlattı.

4 Ekim’de Moskova, Afganistan’a ilişkin Moskova formatındaki istişarelerin altıncı toplantısına ev sahipliği yaptı.

Toplantıya Rusya, Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Pakistan, Tacikistan ve Özbekistan temsilcileri katıldı. Etkinliğe Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un yanı sıra Afganistan’daki Taliban hükümetinin (BM üyesi hiçbir devlet tarafından ülkedeki meşru otorite olarak tanınmıyor) dışişleri bakan vekili Emir Muttaki de üst düzeyde iştirak etti.

Lavrov, “Afgan yetkililerin terör tehdidini bertaraf etmeye yönelik aktif tutumunu destekliyoruz,” dedi. Ayrıca, üçüncü ülkelere ait askeri altyapının Afganistan topraklarına geri dönmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Muttaki ise IŞİD’e karşı mücadele edilmesi gerektiğini belirtti ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelenin önemini vurguladı. Toplantı sonucunda taraflar, diğer hususların yanı sıra hem ikili hem de çok taraflı düzeyde terörle mücadele iş birliğinin güçlendirilmesi çağrısında bulundukları ortak bir bildiri kabul etti.

Beş ay önce, 27 Mayıs’ta, Rusya Dışişleri Bakanlığı İkinci Asya Dairesi Başkanı Zamir Kabulov, departmanının ve Adalet Bakanlığı’nın Taliban’ın yasaklı örgütler listesinden çıkarılma olasılığı konusunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e rapor verdiğini söylemişti. Bundan önce de nisan ayında Rusya Dışişleri Bakanlığı ilgili devlet kurumlarının hareketin terör örgütü statüsünün kaldırılması için çalıştığını açıklamıştı.

Bakanlık daha sonra bunun, hareketin ve temsilcilerinin 1999’dan bu yana terör faaliyetleri nedeniyle yaptırım altında olduğu BM Güvenlik Konseyi kararlarıyla çelişmediğini vurguladı. 2021 Ağustos’unda Kabulov, Moskova’nın BM Güvenlik Konseyi’nin gerekli kararlarına tabi olarak Taliban’ı terör örgütleri listesinden çıkarma prosedürünü başlatabileceğini bildirdi.

Taliban’ın terör örgütleri listesinden çıkarılması uygulamasının eski Sovyet coğrafyasında zaten emsal teşkil eden örnekleri var. Aralık 2023’te Kazakistan makamları Taliban’ı yasaklı örgütler listesinden çıkarmıştı.

2 Eylül 2024 tarihinde Kırgızistan Başsavcılığı ülkede yasaklanan örgütlerin güncellenmiş bir kaydını yayınladı ve bu kayıtta Taliban yer almadı. Örgüt Rusya, Kanada, Tacikistan ve Türkiye’de terör örgütü olarak tanınmaya devam ediyor.

Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (MGIMO) Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü’nde kıdemli bir araştırmacı olan Giorgi Maçitidze, 2021’den beri (Kabil’deki Batı yanlısı hükümetin düşmesi ve ABD birliklerinin çekilmesinden sonra) Afganistan’ı kontrol eden Taliban’ın fiilen ülkenin hükümeti haline geldiğini, zira toplumun çoğunluğu tarafından desteklendiğini, bu nedenle onu izole etmenin oldukça tehlikeli olduğunu söyledi.

Uzman, dış aktörler ve Taliban’ın IŞİD-H gibi terör örgütlerine karşı ortak mücadelesinin Afganistan’daki durum üzerinde daha etkin bir kontrol sağlanmasına yardımcı olabileceğini ve uluslararası terör örgütlerinin Afganistan’ı yeniden uluslararası aşırıcılık ve terörizmin merkezi haline getirme kabiliyetlerini sınırlayabileceğini dile getirdi.

Maçitidze, bu yöndeki engellerden birinin, dış güçlerin etkisi altına girmek istemeyen Taliban’ın tutumu olduğunu vurguladı. Uzman ayrıca, diğer benzer örgütlerin aksine Taliban içinde daha ılımlı bir pozisyon alan çeşitli grupların olduğunu belirtti.

Rusya Bilimler Akademisi Doğu Araştırmaları Enstitüsü’nde kıdemli araştırmacı olan Muhammed Ömer Nessar ise bölgesel güvenlik ve terörle mücadelenin Rusya ve Orta Asya ülkeleri için öncelikli olduğunu söyledi. Ancak Afganistan’ın fiili hükümetiyle diyaloğun ekonomik ilişkiler açısından önemli olduğu ülkeler de var.

Nessar, Tacikistan’ın şu ana kadar Taliban’a karşı en sert tutuma sahip ülke olduğunu hatırlattı. Fakat bu durumda bile, IŞİD’den çekinen Tacik yetkililerin söylemlerinde bir yumuşama olduğu fark edilebilir.

Uzman, Duşanbe’nin Kabil ile doğrudan diyaloga girmesinin pek olası olmadığını, ancak gelecekte güvenlik konularında dolaylı etkileşimin oldukça mümkün olduğunu düşünüyor.

Rusya Dışişleri: Taliban’ın kadınlara yönelik tutumundan memnun değiliz

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English