Bizi Takip Edin

RUSYA

‘Kuzey Kore, Rusya’ya yılda yaklaşık 3 milyon mermi tedarik ediyor’

Yayınlanma

Batılı medyasına göre, Kuzey Kore’nin Rusya’ya yıllık yaklaşık 3 milyon mermi tedarik ettiği ortaya çıktı. Bu miktar, Rusya ordusunun Ukrayna’daki savaşta kullandığı mühimmatın yarısına tekabül ediyor ve cephedeki güç dengesini etkileyebilecek boyutta.

Batılı istihbarat kaynakları, The Times gazetesine yaptıkları açıklamada, Kuzey Kore’nin Rusya’ya yılda yaklaşık 3 milyon mermi sağladığını bildirdi. Bu miktar, Rusya ordusunun Ukrayna savaşında kullandığı mühimmatın yarısına denk geliyor.

Kaynaklar, Kuzey Kore’den gelen mühimmatın kalitesinin düşük olmasına rağmen, toplam miktarın Rus birliklerinin “mermi açlığını” gidermesine ve Ugledar’ın ele geçirilmesi gibi cephe hattında önemli başarılar elde etmesine olanak sağladığını belirtti.

Ukrayna Askeri İstihbarat Başkanı Kirilo Budanov, Kuzey Kore’den gelen mermi tedarikinin savaştaki dengeleri Rusya lehine değiştirdiğini vurguladı. Budanov, “Rusya’nın tüm bu müttefikleri arasında en büyük sorunumuz Kuzey Kore. Zira sağladıkları askeri ürünlerin miktarı, çatışmanın yoğunluğunu doğrudan etkiliyor,” diye konuştu.

Haziran ayı sonlarında Washington Post, İleri Savunma Çalışmaları Analitik Merkezi’nin (C4ADS) yaptığı bir araştırmaya ve bir Rus nakliye şirketindeki kaynaklara dayanarak, Kuzey Kore’nin Rusya’ya 2023 ağustosundan 2024 ocak ayına kadar yaklaşık 1,6 milyon top mermisi tedarik ettiğini bildirmişti.

C4ADS’ın analizine göre, bu süre zarfında Uzak Doğu’daki iki limandan Ukrayna sınırındaki 16 yerleşim birimine 74 bin metrik ton patlayıcı sevk edildi. Bu miktar, Rusya’nın savaşta kullandığı türden 1,6 milyon top mermisinin ağırlığına eşdeğer. Sevkiyatlar, belgelerde patlayıcı olarak gösterilmesine rağmen mühimmat olarak etiketlenmişti.

İki ülke arasındaki iş birliği, Ukrayna’daki savaş sırasında başladı ve Kim Jong-un’un Eylül 2023’te Rusya’ya yaptığı ziyaretin ardından yeni bir ivme kazandı. Geçtiğimiz yaz Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 yıl aradan sonra ilk kez Pyongyang’ı ziyaret etmesiyle bu iş birliği daha da güçlendi. Devlet başkanları 19 Haziran’da fiilen askeri bir ittifak anlamına gelen stratejik ortaklık anlaşmasını imzaladı. Anlaşmaya göre Rusya ve Kuzey Kore, ülkelerden birine yönelik bir saldırı durumunda birbirlerine yardım edecek.

Rusya, Kuzey Kore’nin nükleer güç statüsünü resmen tanıdı

RUSYA

Azerbaycan uçağının düşmesine Rus füzesi neden oldu iddiası

Yayınlanma

Azerbaycan Havayolları’na ait bir uçak Kazakistan’da düştü ve 38 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer, uçağın Grozni’ye yaklaşırken şarapnel hasarına uğradığını belirtti. İddialar, kazaya bir Rus hava savunma füzesinin neden olmuş olabileceğini öne sürüyor.

Azerbaycan Havayolları’na ait bir Embraer 190 tipi uçak, çarşamba sabahı Kazakistan’ın Aktau şehrinde düşerek 67 kişiden 38’inin ölümüne neden oldu. Yetkililere göre, uçakta 29 kişi hayatta kaldı.

Euronews, kazayla ilgili resmi kaynaklardan elde edilen bilgilerin, uçağın Rusya’nın Grozni şehri yakınlarındayken bir patlama duyulduğunu ve ardından şarapnel parçalarının uçağın gövdesine çarptığını aktardığını bildirdi.

Azerbaycan merkezli uluslararası haber kanalı AnewZ, bir Rus askeri blog yazarının “uçakta meydana gelen hasarın, bir hava savunma füze sistemi tarafından kazara vurulmuş olabileceğini gösterdiği” iddiasını da yayımladı.

Grozni, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri müdahalesinde önemli bir stratejik noktada bulunuyor ve Ukrayna’nın insansız hava araçlarının hedefleri arasında.

Azerbaycan Savcılığı, uçağın 67 yolcusundan 32’sinin kurtulduğunu belirtmiş, ancak son bilgilere göre bu sayı 29’a düştü. Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığı ise kazadan sonra yapılan arama kurtarma çalışmalarında kurtulan sayısını 25’ten 29’a revize etti. Kurtulanlar arasında iki çocuk da bulunuyor ve tüm yaralılar hastaneye kaldırıldı.

Uçuş 8432, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’den Grozni’ye giderken, Aktau yakınlarında kuş sürüsüyle çarpıştıktan sonra acil iniş yaptı. Havayolu şirketine göre, uçakta 37 Azerbaycan vatandaşı, 16 Rus, 6 Kazak ve 3 Kırgız vatandaş bulunuyordu.

FlightRadar24 verilerine göre, uçak Aktau Havalimanı’na yaklaşırken “sekiz” şekli çizerek irtifa kaybı yaşamış ve yere çarpmadan önce yükseklik seviyesini sürekli değiştirdi. Ayrıca FlightRadar24, uçakta “yoğun GPS karıştırması” olduğunu ve bu durumun uçuş verilerinde hata oluşmasına yol açtığını açıkladı.

Sosyal medyada AnewZ tarafından paylaşılan videolarda, uçağın acil iniş yapmaya çalışırken kontrolü kaybettiği ve yere çarptığında alev topuna döndüğü görülüyor.

Öte yandan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, basın toplantısında kazanın nedeni hakkında spekülasyon yapmak için henüz erken olduğunu belirtti.

Aliyev, hava koşullarının kötüleşmesi nedeniyle uçağın rotasını değiştirdiğini ve Aktau Havalimanı’na yöneldiğini ifade etti.

Bakü’den Grozni’ye giden bir yolcu uçağı Kazakistan’da düştü

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’da enflasyon yükselişte: Gıda ve ilaç fiyatları rekor kırdı

Yayınlanma

Rusya’da enflasyon hızlanarak artmaya devam ediyor. Rusya Federal İstatistik Kurumu (Rosstat), 17-23 Aralık tarihleri arasındaki bir haftalık dönemde tüketici fiyat endeksinin yüzde 0,33 oranında arttığını, aralık ayının başından itibaren ise artışın yüzde 1,3’e ulaştığını açıkladı. Yıl başından bu yana kümülatif enflasyon yüzde 9,5 seviyesine yükseldi ve geçen yılın toplam oranı olan yüzde 7,4’ü geride bıraktı.

Rusya İktisadi Kalkınma Bakanlığı’na göre, yıllık enflasyon yüzde 9,7 ile Şubat 2023’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Gıda fiyatlarındaki artış ise yüzde 11,41 ile Ekim 2022’den bu yana rekor kırdı.

Uzmanlara göre, enflasyondaki bu artışın altında yatan nedenler hâlâ etkisini sürdürüyor. İlk Yatırım Şirketi analisti Natalya Vaşçelyuk, şu değerlendirmeyi yapıyor: “İş gücü piyasasındaki durum gergin, maaşlar hızla artıyor ve ülke ekonomisi görece kapalı kalmaya devam ediyor.”

Rosstat’ın verilerine göre, enflasyonun odak noktası gıda sektörü olmaya devam ediyor. Yıl başından itibaren patates fiyatları yüzde 90,5, soğan ve lahana fiyatları yüzde 46,6, pancar fiyatları yüzde 32,3 oranında arttı.

Tereyağı fiyatlarında yüzde 35’i aşan artış, hükümetin durumu stabilize etme çabalarına rağmen devam ediyor. Süt fiyatları yüzde 19,7, krema yüzde 19,2, kuzu eti yüzde 23,1, sığır eti ise yüzde 12,9 oranında yükseldi. Salatalık fiyatları yüzde 22,1, elma yüzde 20,2, havuç ise yüzde 15 daha pahalı hale geldi.

Conotoxia analisti Grzegorz Drozdz, Politico‘ya verdiği demeçte, Rusların yüksek enflasyon nedeniyle yaptırımların olumsuz etkilerini hissettiklerini belirtti. Eczane raflarında da iki haneli fiyat artışları görülüyor: Analgin fiyatları yüzde 12,7, nimesulid yüzde 10,7, multivitaminler ise yüzde 22 oranında arttı.

Önümüzdeki aylarda enflasyonun daha da hızlanması bekleniyor. Freedom Finance Global’in baş analisti Natalya Milçakova, ocak-şubat döneminde enflasyonun yüzde 11-11,5 seviyesine ulaşabileceğini öngörüyor. Bu durumun, Rusya Merkez Bankası’nı yeniden faiz oranlarını artırmaya yöneltebileceği düşünülüyor.

Aralık toplantısında beklentilerin aksine faiz oranını artırmayan Merkez Bankası, yüzde 21 seviyesinde tutarak, 2003’ten bu yana en yüksek seviyeye çıkarmış oldu.

Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina’ya yönelik eleştiriler de artmış durumda. Bazı Rus milyarderler, devlet savunma sanayi şirketi Rostec’in başkanı Sergey Çemyozov ve Adil Rusya partisinin lideri Sergey Mironov, Nabiullina’yı “ülkeye zarar vermekle” ve “IMF’nin emirlerini yerine getirmekle” suçladı.

Ancak Kremlin yetkilileri ve Devlet Başkanı Vladimir Putin, yüksek enflasyon ve faiz oranlarının ekonomiyi uzun süre sürdürülebilir kılmayacağını farkında. Financial Times’a konuşan eski bir üst düzey Rus yetkiliye göre Putin, ekonominin bu koşullarda ancak iki-üç yıl dayanabileceğini düşünüyor.

“Böyle faiz oranlarıyla ekonomi büyüyemez. Bu bir felaket,” diyen yetkili, ekonomik sorunların artmasının Putin’i 2025 yılında savaşı sonlandırmaya zorlayabileceğini belirtti.

Rus sermayedarlar Merkez Bankası’nın faiz politikasından rahatsız

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya, Ursa Major askeri kuru yük gemisinin Akdeniz’de terör saldırısı nedeniyle battığını açıkladı

Yayınlanma

Rus yük gemisi Ursa Major, Akdeniz’de terör saldırısı sonucu battı. Olay iki mürettebatın kaybolmasına neden oldu. Yetkililer, geminin görevine ilişkin iddiaları reddederken, analizler geminin Suriye’ye askeri teçhizat taşımış olabileceğini öne sürüyor.

23 Aralık’ta Akdeniz’de batan Rus kuru yük gemisi Ursa Major’un (Latince “Büyük Ayı”) terör saldırısına uğradığı açıklandı.

Geminin ortak sahiplerinden biri olan Oboronlogistika şirketinin basın servisi, “Mürettebatın ifadelerine göre, Moskova saatiyle (TSİ ile aynı) 13.50’de geminin sağ tarafında, kıç kısmında üç ardışık patlama meydana geldi,” dedi.

Patlamaların hemen ardından gemi hızla 25 derece yan yattı. Şirket, geminin aşırı yüklenmiş olmadığını vurguladı. Ursa Major, Rusya’nın en büyük kuru yük gemilerinden biri olup 9,5 bin ton taşıma kapasitesine sahip, ancak olay anında gemide yalnızca 806 ton yük bulunuyordu.

Oboronlogistika’ya göre gemide iki portal vinç, iki vinç kepçesi, iki ambar kapağı, ekipman içeren 20 metrelik bir konteyner ve 129 boş konteyner vardı.

Olay, 23 Aralık’ta Akdeniz’in uluslararası sularında, İspanya ve Cezayir arasında meydana geldi. Ursa Major, doğuya doğru Cebelitarık Boğazı’na ilerliyordu. El Español ve La Verdad gazetelerine göre, patlama makine dairesinde gerçekleşti, ardından gemi rotasından saparak yan yatmaya başladı. Olay sonucunda iki mürettebat kayboldu, 14 denizci ise kurtarıldı.

Marine Traffic ise, Ursa Major’un Akdeniz’e üç Rus çıkarma gemisi (İvan Gren, Aleksandr Otrakovskiy ve Aleksandr Şabalin) ve Sparta adlı gemi eşliğinde girdiğini doğruladı.

Kuru yük gemisi, 11 Aralık’ta St. Petersburg’dan hareket etmişti ve resmi plana göre 22 Ocak’ta Vladivostok’a ulaşması gerekiyordu. Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı olan Oboronlogistika, geminin liman altyapısını geliştirmek ve Kuzey Deniz Yolu için “proje yükü” taşıyarak bir “devlet görevini” yerine getirdiğini belirtti.

Ancak, denizcilik analisti H. I. Sutton, Ursa Major’un gerçek hedefinin Suriye’deki Tartus limanı olabileceğini öne sürdü. Analiste göre gemi, Rus askeri teçhizatını tahliye etmek için oraya gidiyordu. Ayrıca Ursa Major’un daha önce düzenli olarak “Suriye Ekspresi” olarak bilinen, Rusya’nın Suriye’deki birliklerini destekleyen rota kapsamında kullanıldığını hatırlattı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English