Bizi Takip Edin

RUSYA

Putin, Belarus’tan Kiev’e mi yürüyecek?

Yayınlanma

Rusya – Ukrayna savaşının etkileri bütün dünyayı kalıcı olarak değiştiriyor. Enerji krizi, merkez bankalarının radikal faiz kararları, kitlesel protestolar ve ivmelenen silahlanma yarışıyla 2022’ye veda ediyoruz.

Aralık ayında Japonya’nın İkinci Dünya Savaşı sonrası benimsediği “pasifist” politikayı terk edip rekor silahlanma bütçesini öngören strateji belgesini yayımlaması,  gelecek yılların askeri gerilimlerini şimdiden gösteriyor. Japonya’nın yeni stratejisi belgesinde Rusya-Ukrayna savaşına çok sayıda atıf mevcut.

Büyük güç rekabetinde ön cephe haline gelen Ukrayna’daki savaş “Doğu” – “Batı” rekabetinin ön cephesi durumunda. Peki, gidişat nereye? Rusya taze askeri birlikleriyle Belarus üzerinden Kiev’e yeni bir saldırı hazırlığında mı? Rusya lideri Vladimir Putin’in Dışişleri ve Savunma Bakanı ile ekonomi kurmaylarından oluşan ağır heyetin Belarus ziyareti, bu yöndeki şüpheleri körükledi.

Batı medyasında sıkça dile getirilen kaygıyı Harici’ye değerlendiren Emekli Korgeneral, eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, “Belarus’un bu işe karışacağını sanmıyorum” diyor.

“Savaş uzayacak” mutabakatı

Ukrayna’da 10 ayı bulan savaşla ilgili tek kesin olan şey çatışmanın uzayacak olması. Aralık ayı başında Rusya lideri Vladimir Putin, “Tabi ki, bu uzun soluklu bir süreç” demişti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in 16 Aralık tarihli açıklamasına göre de “Rusya uzun bir savaş planlıyor.”

BM Genel Sekreteri Antoino Guterres’in, “Yakın gelecekte gerçek barış için müzakerelerin yapılabileceği gibi bir yanılsamaya kapılmıyoruz” sözleri de uzun dönemli mücadelenin teyidi niteliğinde.

Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ise Batı’nın gelecekte bu çatışmayı “Kafkasya içlerine ve Rusya’nın geri bölgelerine taşımak istediği” değerlendirmesini yapıyor:

“İki tarafta da hem Rusya hem de Ukrayna tarafında savaşan Çeçenler var. Çerkezler daha aktif değiller. Batı; Çeçenler, Çerkezler ve Tatarları kullanarak Rusya’ya karşı cephe oluşturmak ve arkadan vurmak istiyor. Rusya’nın geri bölgelerinde eylemler yapmayı düşünüyorlar. Gürcistan da dahil olmak üzere bölgeyi hazırlıyorlar. Azerbaycan – Ermenistan çatışması da yeniden alevlenebilir. Türkiye’nin çok dikkatli olması lazım.”

Belarus ziyaretinin anlamı ne?

Taraflardan yapılan resmi açıklamalara göre ekonomi gündemi ziyarette geniş yer buldu. Bununla beraber 2022’nin son ayında savaşın Belarus üzerinden Ukrayna’nın kuzeyine kayacağı yorumlarına neden olan bir dizi gelişmeye tanıklık ettik. Aralık ayının ortasına gelindiğinde Rusya lideri Putin, Ukrayna’da operasyonu yürüten saha komutanlarını ve kurmay ekibini toplayacak ve “harekâtla ilgili kısa ve orta vadeli önerilerinizi duymak istiyorum” diyecekti.

Savunma Bakanı Sergey Şoygu da Ukrayna’da ön cephede operasyona katılan birlikleri Aralık ayında yerinde denetledi. Şoygu, ayrıca 3 Aralık’ta Belarus’a giderek içeriği kamuoyuna açıklanmayan bölgesel güvenlik protokolü imzaladı. 13 Aralık’ta muharebe hazırlığı denetiminin başlatıldığını duyuran Belarus Savunma Bakanlığı 19 Aralık’ta denetiminin sona erdiğini duyurdu. Aynı gün Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Putin’i Minsk havalimanında ekmek ve çiçekle karşıladı. Şoygu da bir ay içinde ikinci kez Belarus’taydı.

Ukrayna’nın Belarus endişesi

24 Şubat’ta Rus askerlerinin hızla Kiev kapılarına dayanmasına olanak sağlayan şey Belarus’un topraklarını Rus askerlerine açmasıydı. Kiev’e yaklaşık 50 mil mesafede bulunan Belarus sınırından birlikler Ukrayna içlerine akmış ancak kısa sürede istenen başarı elde edilemeyince Rusya, Kiev ve Ukrayna’nın doğusundaki geniş düzlüklerden çekilerek Donbass bölgesine yoğunlaşmıştı. Savaşın bu evresi Rusya’nın hızlı girişi ve bunu takip eden birinci dalga çekilmesiydi.

Ekim ayında Putin, Suriye deneyimi ile ünlenen General Sergey Surovikin’i Ukrayna operasyonunun başına getirdi. Kerç Köprüsü’ne yönelik saldırının ardından Rusya, Ukrayna’nın elektrik, su ve doğalgaz başta olmak üzere sivil altyapısına yönelik ağır saldırılar düzenlemeye başladı. Kasım ayına gelindiğinde General Sergey Surovikin, Rus ordusunu Herson’un Batı yakasından geri çekme kararı aldı. Rus askerleri yeniden gruplandırıldı. Füze saldırılarıyla başkent Kiev’in alt yapısı felç edildi ve bu aşamada Belarus senaryoları dillendirilmeye başlandı. Harekatın 10. ayı itibariyle Rusya Donbass’tan Kırım’a kara yolu bağlantısını sağlamış ve Azov’u bir iç denize çevirmişti. Hatta Rusya lideri Putin, “I. Petro bile Azov Denizi’ne erişim için savaştı” diyecekti. Ancak akıllardaki soru Putin’in halen Kiev’i hedefleyip hedeflemediğiydi.

Ukrayna Genel Kurmay Başkanı Valery Zaluzhniy geçen hafta Economist dergisine verdiği bir röportajda Rusya’nın 200 bin taze kuvvetle saldırmaya hazırlandığını ileri sürdü. Zaluzhniy’e göre Rus ordusunun olası taarruz noktalarından birisi de Belarus toprakları. Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, Belarus’un “özel askeri operasyon”a katılacağı yönündeki yorumları “aptalca” ve “uydurma” diyerek reddetti.

Peki, bütün bunlar savaşın bundan sonraki gidişatı için ne söylüyor?

Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin’e göre Moskova, Belarus üzerinden düşmanının dikkatini ve kuvvetlerini dağıtmaya çalışıyor. Son dönemde Belarus’taki askeri hareketliliğin “Belarus’a karşı Batılı güçlerin tedbir almasını gerektirdiği” yorumunu yapan Pekin, bu şekilde güney cephedeki Rus güçleri üzerindeki Ukrayna baskısının azaltılabileceğini söylüyor. Nitekim BBC’ye konuşan Ukrayna İçişleri Bakan Yardımcısı Yevhen Yenin, yeni bir saldırı olasılığına karşı Belarus sınırındaki Ukrayna savunma hattını güçlendireceklerini söyledi.

“Kısmi ateşkes olabilir. Savaşın uzun süreceği değerlendiriliyor. Bahara kadar kritik bir harekat beklemiyorum,” diyen Pekin, kış bastırdığı zaman tarafların hareketsiz kalacağı görüşünde. Pekin’e göre “Rusya, kış boyunca  bazı yerleri almaya çalışıyor. Oraları aldıktan sonra savunma hattını tahkim edip orada kalmayı düşünüyor.”

Belarus’un bu aşamada savaşa dahlini öngörmeyen Pekin, “Rusya’nın diz çökmesini bekliyorlar. Rusya bu işte zarar görür. Batı, Rusya’dan daha fazla zarar görür” sözleriyle durumun fotoğrafını çekti.

RUSYA

AB, Rus milyarder Dmitriy Pumpyanskiy’nin oğluna uygulanan yaptırımları kaldırdı

Yayınlanma

Avrupa Birliği (AB) yargısı, Rus milyarder Dmitriy Pumpyanskiy’in oğlu Aleksandr Pumpyanskiy’e yönelik yaptırımların kaldırılmasına karar verdi. Pumpyanskiy, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri müdahalesinin ardından geçen yıl mart ayında yaptırımlara maruz kalmıştı.

Nastoyaşe Vremya’da yer alan habere göre dava sonucunda ayrıca Pumpyanskiy’in hukuka aykırı olarak yaptırım listesine dahil edilmesiyle ilgili manevi tazminat olarak 100 bin avro talebi reddedildi.

Aleksandr Pumpyanskiy, yaptırımların uygulanmasının ardından babasıyla birlikte Pipe Metallurgical Company Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa etti. Kendisi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmekteydi.

Dmitriy Pumpyanskiy, Pipe Metallurgical Company’nin eski CEO’su ve çoğunluk sahibi. Bu yılın eylül ayı başında AB yargısı, Dmitriy Pumpyanskiy, eşi Galina ve oğlu Aleksandr’a yönelik yaptırımları kaldırmayı reddetmişti.

Son mahkeme kararında, Dmitry Pumpyanskiy’nin yaptırım listesine dahil edilmesinin, Rusya bütçesi için ‘kayda değer bir gelir kaynağı oluşturan sektörlerin faaliyetlerine katılması’ nedeniyle haklı olduğu kaydedildi. Ayrıca eşine uygulanan yaptırımlar da kaldırılmadı.

Aleksandr Pumpyanskiy, daha önce İsviçre’nin Blick gazetesine yaptığı açıklamada, 2016’dan beri vatandaşlığını taşıdığı İsviçre’yi ailesiyle birlikte terk etmek zorunda kaldığını bildirmişti.

Aleksandr, yaptırımların uygulanmasının ardından ev kredisini ödeyemediğini, cep telefonunun kesildiğini ve kiraladığı arabayı da iade etmesinin istendiğini ifade etmişti.

Dünya Ticaret Örgütü raporu: Rusya yaptırımları Batı’yı vurdu

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya İçişleri Bakanlığı, yabancılara ‘sadakat sözleşmesi’ imzalatmak istiyor

Yayınlanma

Rusya İçişleri Bakanlığı, tüm yabancıların ülkeye girerken bir dizi kısıtlamaya uymalarını öngören bir ‘sadakat anlaşması’ imzalamalarını zorunlu kılmayı teklif etti.

TASS‘ın aktardığına göre bakanlığın alt parlamento kanadı Duma’ya sunduğu yasa taslağına göre Rusya’ya giren yabancıların dış ve iç politikanın yanı sıra ülkenin kamu yetkilileri ve görevlilerini itibarsızlaştırmasının yasaklanması öngörülüyor.

Buna ek olarak, bilgi edinme özgürlüğü hakkı yabancılar için kısıtlanacak. Bu kısıtlamalar aile, evlilik, annelik, çocukluk ve diğer değerlere ilişkin fikirleri ‘küçümseme ya da inkâr etme eğilimi’ taşıyan bilgilerin yanı sıra ‘LGBT propagandası’ ve Büyük Anayurt Savaşı tarihinin çarpıtılması ile ilgili.

Kasım 2022’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ilgili kararnameyi imzalayarak ‘Rusya’nın geleneksel manevi ve ahlaki değerlerini korumak ve güçlendirmeye dönük’ devlet politikası temellerini onaylamıştı. Belgeye göre ülkenin geleneksel değerleri arasında yaşam, insan hak ve özgürlükleri, yurtseverlik, tarihi hafıza, güçlü bir aile, manevi olanın maddi olana önceliği ve ülke halklarının birliği yer alıyor.

Devlet politikasının hedefleri arasında geleneksel değerleri korumak ve güçlendirmek, yıkıcı ideolojinin yayılmasına karşı koymak ve Rusya’nın geleneksel değerlerin koruyucusu bir devlet olarak imajını şekillendirmek yer alıyor.

28 Kasım 2023 tarihinde Dünya Rus Halk Konseyi (WRPC) toplantısında Putin, Rusya’nın ‘kökünden sökülemeyecek asırlık geleneklere ve manevi köklere’ dayanacağını vurgulamıştı.

Okumaya Devam Et

RUSYA

Medvedev: Amerikalılar heveslerini aldıktan sonra Zelenskiy’i böcek gibi ezecekler

Yayınlanma

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Amerikalıların Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile ‘yeterinde oynadıktan sonra deney böceği gibi acımasızca ezeceğini’ kaydetti.

Telegram kanalından paylaşımda bulunan Medvedev, “Amerikalı entomologlar böcek deneylerini ne kadar çok seviyor. Her türden örümceği bir kavanoza koyup birbirlerini yemelerini gizlenemez bir zevkle izlemek onların milli eğlencesidir” diye yazarak, ‘şimdi sıranın sarı-siyah deneklere geldiğini’ belirtti.

Medvedev, ‘sahiplerinin Ukraynalıları cam bir kaba koyarak yavaş yavaş yiyecekten mahrum bıraktığını’ ve ‘hiç kimsenin bunun böyle sona ereceğinden şüphe duymadığını’ ifade etti.

Medvedev, “Er ya da geç sadece böcek davranışlarını gözlemlemek sonsuz derecede sıkıcı hale gelir. Sonra aç bırakırlar ve eklembacaklıların saldırganlıklarının artmasını izlerler. Şimdi bu küçük zehirli yaratıklar özellikle agresif bir şekilde kendi hemcinslerini sokuyor ve yiyor. Hayatta kalanlar elbette daha kaslı, daha güçlü ve daha şişman olanlar. Rakiplerinden daha fazla yiyen ve daha fazla yiyecek çalan, bazı eşleriyle paylaşanlar. Onlar da hükümetin sırtından yemek istiyorlar. Ve yemek için en umut verici örümceğin tarafını seçiyorlar,” dedi.

Latince sic transit gloria mundi (Böylece geçiverir dünyanın görkemi) sözüne atıfta bulunan Medvedev, “Peki ya klan üyelerinin kanı ve cesetleriyle beslenen bu en önemli örümcek-ünlü ne olacak? Kazanan ona ne olacak? Entomologlar onun üzerine bahse girerse tabii ki. Bu da anlaşılabilir. Kıdemli böcekbilimci onunla oynadığında bir terlikle yine de acımasızca ezilecek,” diye ekledi.

ABD Dış İlişkiler Konseyi eski başkanı Haass: Ukrayna’nın kaybettiği toprakları geri kazanması mümkün değil

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English