Bizi Takip Edin

RUSYA

Rus petrolünün varil fiyatı sonbahardan bu yana ikinci kez 60 doların altına düştü

Yayınlanma

Rusya’nın Ural petrolü, küresel piyasalardaki arz fazlası ve talep tahminlerindeki düşüşün etkisiyle yeniden 60 doların altına indi. OPEC ve IEA’nın arz fazlası öngörüsü, petrol fiyatları üzerindeki baskıyı artırıyor.

Savaş halindeki Rusya’nın petrodolar gelirlerini kısıtlamayı amaçlayan Batı yaptırımları, artık yerini piyasa dinamiklerine bırakıyor.

Küresel piyasalardaki petrol fazlası fiyatları düşürürken, Rusya’nın Ural petrolünün varil fiyatı 60 dolar tavanının altına geriledi.

Reuters‘in hesaplamalarına göre, Baltık limanları ve Novorossiysk’ten yüklenen Ural petrolü, 15-16 Ekim tarihlerinde Brent petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte, G7 ülkeleri ve Avrupa Birliği (AB) tarafından belirlenen 60 dolarlık tavan fiyatın altına indi.

OPEC karteli ve Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) 2024-2025 yıllarına ilişkin talep tahminlerindeki kötüleşme nedeniyle küresel petrol fiyatları bu hafta başında yaklaşık 6 dolar düşerek varil başına 74 dolara geriledi.

Ayrıca, İsrail’in İran’daki petrol tesislerini hedef alan bir saldırı planlamadığı yönündeki haberler de bu düşüşü tetikleyen bir diğer etken oldu. Reuters, Ural petrolünün küresel piyasa fiyatlarıyla birlikte düştüğünü ve ekim ayında artan navlun ücretleri ile Hindistan limanlarındaki indirimlerin de bu baskıyı artırdığını bildirdi.

Suudi Arabistan, OPEC+’daki ‘sahtekâr’ ülkeler nedeniyle petrol fiyatlarının 50 dolara düşebileceği uyarısını yaptı

Son aylarda Rusya’nın batı limanlarında Ural petrolü için 12 ila 13 dolar aralığında bir indirim uygulanıyordu. Reuters ajansının hesaplamalarına göre, Baltık bölgesinden yapılan sevkiyatlarda, serbest teslim (FOB) fiyatları salı günü varil başına 60 doların altına indi ve çarşamba günü 59,95 dolar olarak kaydedildi. Novorossiysk’teki Karadeniz sevkiyatları ise çarşamba günü varil başına 59,35 dolardan işlem gördü.

Ural petrolü, eylül ayında Brent petrolünün kısa bir süreliğine varil başına 70 doların altına gerileyerek 2021’den bu yana en düşük seviyeye inmesinin ardından, ikinci kez varil başına 60 doların altına düşmüş oldu.

IEA, geçen günelrde yaptığı açıklamada, İsrail’in misilleme tehditlerine rağmen, İran’dan gelebilecek olası bir arz kesintisinin, IEA ve Çin’in stratejik petrol rezervleriyle dengelenebileceğini belirtmişti.

Ayrıca, OPEC+ ülkelerinin yedek kapasitesinin tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı ve OPEC dışı üretimin bu yıl ve gelecek yıl 1,5 milyon varil artacağı ifade edilmişti. Sonuç olarak, “büyük bir arz kesintisi olmadığı takdirde piyasa, yeni yılda etkileyici bir arz fazlasıyla karşı karşıya kalacak.”

Suudi Arabistan ile Rusya arasındaki ‘balayı’ sona mı eriyor?

RUSYA

Kremlin: Zelenskiy, NATO’nun Ukrayna’daki varlığını resmileştirmeye çalışıyor

Yayınlanma

Kremlin Sözcüsü Peskov, Zelenskiy’in NATO’nun Ukrayna’daki varlığını resmileştirme çabasını eleştirerek, bunun “mantıksız” olduğunu söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in NATO’nun Ukrayna’daki varlığını resmileştirmeye çalıştığını söyledi.

TASS haber ajansına konuşan Peskov, “Yani diyor ki: Evet beyler, daha önce buradaydınız ama gayri resmi olarak. Şimdi bunu resmileştirelim, NATO burada olsun. Bu, basiretsiz, pervasız ve mantıksız bir durum,” ifadelerini kullandı.

Peskov ayrıca, Rusya ile NATO arasında olası bir savaşın “son derece farklı sonuçlara yol açabileceği” uyarısında bulundu.

Zelenskiy, 16 Ekim’de Ukrayna parlamentosuna “zafer planını” sundu. Planda, Ukrayna’nın çatışma sona ermeden NATO’ya davet edilmesi, ülkenin savunma yeteneklerinin güçlendirilmesi ve “nükleer olmayan kapsamlı bir stratejik caydırıcılık paketi” oluşturulması gibi beş temel madde yer aldı.

Zelenskiy’e göre, Kiev bu planın gizli eklerini müttefiklerine iletti. Ancak basında çıkan haberlere göre bu eklerde, Rusya’nın derinliklerine yapılacak füze saldırılarına ilişkin yetkilendirmeler ve kullanılacak silah türleri hakkında bilgiler bulunuyor.

Zelenskiy, 17 Ekim’de Avrupa Konseyi’nde yaptığı konuşmada, “zafer planı” kapsamında Rusya’ya yönelik nükleer olmayan caydırıcılık paketinin, Batı’nın füzelerini Ukrayna topraklarına konuşlandırmayı içerdiğini açıklamıştı.

Peskov ise 16 Ekim’de yaptığı açıklamada, “zafer planını” ABD’nin, Rusya ile başka eller üzerinden savaşma stratejisi olarak nitelendirmişti.

Öte yandan The Washington Post (WP), Batı’nın Zelenskiy’in “zafer planının” tam anlamıyla uygulanabileceğinden şüphe duyduğunu yazdı.

ABD, Ukrayna’nın ‘hızlandırılmış NATO üyeliği’ talebine soğuk bakıyor

Okumaya Devam Et

RUSYA

Putin: BRICS, küresel ekonominin itici gücü olmaya devam edecek

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS İş Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, birliğin küresel ekonomik büyümenin lokomotifi olduğunu ve yeni üyelerin entegrasyonuyla bu rolün güçleneceğini vurguladı. BRICS ülkelerinin toplam GSYİH’si, G7 ülkelerini geride bırakarak, küresel ekonomik büyümenin büyük kısmını oluşturmayı hedefliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS İş Forumu genel oturumunun açılışında konuşma yaptı.

Vedomosti gazetesinin haberine göre Putin, foruma katılımın oldukça güçlü olduğunu ve BRICS üyesi ülkelerden önde gelen iş dünyası temsilcilerinin bu önemli etkinliğe katıldığını belirtti.

Üye ülkeler, uzun yıllardır sanayi, enerji, ulaşım, altyapı, tarım ve dijital ekonomi gibi çeşitli sektörlerde büyük ortak projeler hayata geçirerek başarıyla iş birliği yapıyor.

Putin, özellikle bu yıl 1 Ocak’ta BRICS’e tam üye olan Suudi Arabistan, İran, Mısır, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) iş insanlarının da foruma katıldığını vurguladı.

Putin’e göre, BRICS Dönem Başkanı olarak Rusya, yeni üyelerin tüm iş birliği mekanizmalarına entegrasyonunu kolaylaştırmak için elinden gelen çabayı gösteriyor ve bu ülkelerin iş dünyasında sıcak bir şekilde karşılandığını ifade etti.

Rusya’nın dönem başkanlığının “Adil Küresel Kalkınma ve Güvenlik İçin Çok Taraflılığın Güçlendirilmesi” genel teması altında sürdürüldüğünü hatırlatan Putin, BRICS ortaklarının siyaset ve güvenlik, ekonomi ve finans, kültürel ve insani ilişkiler alanlarında yoğunlaştığını belirtti.

Bugüne kadar planlanan faaliyetlerin yüzde 80’inden fazlası tamamlandı; 200’den fazla etkinlik, toplantı, konferans ve sektörel buluşma düzenlendi ve uzmanlar ile bakanlık temsilcilerinin çoğu toplantısını gerçekleştirdi.

Putin, BRICS ülkelerinin toplam GSYİH’sinin 60 trilyon doların üzerinde olduğunu ve bu rakamın G7 ülkelerinin GSYİH’sini aştığını vurguladı. Aradaki farkın giderek açıldığını ve bu trendin devam edeceğini ifade eden Putin, BRICS ülkelerinin yıllık büyüme oranının yüzde 4 civarında olduğunu ve bu oranın G7 ve diğer ülkelerin büyüme oranlarından daha yüksek olduğunu belirtti.

Devlet Başkanı, “Birliğimizi oluşturan ülkeler, aslında küresel ekonomik büyümenin itici güçleridir. Ve öngörülebilir gelecekte küresel GSYİH büyümesinin büyük kısmını BRICS ülkeleri oluşturacaktır. Birlik çerçevesinde uygun kalkınma platformları inşa ediliyor,” diye ekledi.

Ayrıca Putin, BRICS Kalkınma Bankası’nın altyapı projelerine yatırım yapması gerektiğini vurgularken, modern intermodal çözümler ve lojistik hizmetlere yönelik yeni yük otoyolları ve koridorlarının oluşturulmasının, ulaşım bağlantılarının güçlendirilmesi açısından kritik olduğunu kaydetti.

Putin, “Amiral gemisi projelerimiz arasında Kuzey Deniz Rotası ve Kuzey-Güney Koridoru yer alıyor. Bu kıtasal arterler, kısa ve kârlı ticaret yolları sağlayarak büyük sanayi, tarım ve enerji merkezlerini tüketici pazarlarına bağlamayı amaçlıyor,” ifadelerini kullandı.

BRICS’in birleşik bir dijital altyapı oluşturması gerektiğine değinen Putin, bilgi güvenliği ve biyometri kullanımında iş dünyası, kamu ve hükümet düzeyinde koordineli yaklaşımların önemine işaret ederek şöyle devam etti:

“Ortak temel çabalarımız, ekonomik büyümeyi sağlayan kendi platformlarımızı geliştirmeye ve güçlendirmeye odaklanmalıdır. Burada teknolojik çözümler, finans ve yatırım mekanizmaları, lojistik çözümler gibi alanları kastediyorum.”

Diğer yandan Putin, BRICS’in potansiyelinin çok sayıda insana ve güçlü bir kaynak tabanına dayandığını ve bu potansiyelin hayata geçirilmesinin BRICS ülkelerine, işletmelere ve tüm vatandaşlara azami fayda sağlayacağına olan inancını dile getirdi.

BRICS Zirvesi, 22-24 Ekim tarihlerinde Kazan’da düzenlenecek. Zirveye 32 ülkenin temsilcileri katılacak. Ayrıca 24 ülke devlet liderleri tarafından temsil edilecek.

BRICS üyeleri arasında Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Mısır ve Etiyopya yer alıyor.

Bu yıl BRICS’e Rusya başkanlık ediyor. Eylül ayında Putin, 34 ülkenin birliğin faaliyetlerine “şu ya da bu şekilde” katılmak istediğini açıklamıştı.

Rusya, BRICS için ABD hegemonyasına karşı alternatif ödeme sistemi önerdi

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’dan bir yıl içinde dokuzuncu nükleer silah tatbikatı

Yayınlanma

Rusya, yılbaşından bu yana Stratejik Füze Kuvvetleri’ne ait dokuzuncu nükleer tatbikatını gerçekleştirdi. Bu tatbikatlarda, Yars mobil füze sistemleriyle çeşitli senaryolar üzerinde çalışıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Stratejik Füze Kuvvetleri Komutanlığı, Tver oblastındaki Bologovo füze üssünde bir test gerçekleştirecek.

Bu kapsamda, Yars mobil yer tabanlı füze sistemleri saha pozisyonlarına taşınacak.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Mobil füze kompleksine bağlı ekipler, 100 kilometreye kadar yürüyüş gerçekleştirecek, saha pozisyonlarını değiştirecek ve mühendislik ekipmanlarıyla birlikte birliklerin dağıtımını yapacak. Ayrıca kamuflaj ve muharebe koruma faaliyetleri organize edilecek. Tatbikat sırasında füze birlikleri, hava saldırılarına, sabotaj girişimlerine ve keşif gruplarına karşı savunma sorunlarını da çözmek zorunda kalacak.”

Tatbikatın ana hedefleri arasında Stratejik Füze Kuvvetleri birimlerinin komuta merkezlerindeki muharebe görevlerinin icrası ile komuta etkinliğinin ve operasyonel verimliliğin değerlendirilmesi yer alıyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Stratejik füze birlikleri, muharebe devriyesi rotalarında yoğun manevra hareketleri dahil olmak üzere çeşitli görevleri yerine getirecek,” denildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, yıl başından bu yana Stratejik Füze Kuvvetleri birimlerinin katılımıyla en az dokuz tatbikat gerçekleştirdi.

1 Mart’ta, Yars füze sistemine ait kıtalararası bir balistik füze savaş eğitimi amaçlı fırlatıldı. Bakanlık, bu tatbikatın amacının Yars sisteminin “taktik-teknik ve uçuş özelliklerini doğrulamak” olduğunu belirtti. Hazırlık sürecinde Yoşkar-Ola füze birliği askerleri, mobil kompleksin fırlatma bataryasının yerini değiştirme prosedürünü uyguladı.

28 Mart’ta, Yars füzeleriyle donatılmış Stratejik Füze Kuvvetleri’nin İrkutsk birliği ile yapılan bir komuta ve personel tatbikatında yeni muharebe devriye alanları üzerinde çalışıldı.

Bakanlık, söz konusu tatbikatların “füze birimlerinin hızla değişen koşullara uyum sağlayıp sağlayamadığını kontrol etmeyi mümkün kıldığını” ifade etti.

Rusya Stratejik Füze Kuvvetleri’ne ait Barnaul üssündeki Yars füze sistemleri, 1 Nisan’da Altay bölgesinde saha pozisyonlarının mühendislik donanımı, kamuflaj ve muharebe devriyeleri üzerine tatbikatlar gerçekleştirdi.

12 Nisan’da askeri departman, Kapustin Yar test sahasından kıtalararası bir balistik füze deneme fırlatışı gerçekleştirdi. Füzenin Kazakistan’daki Sary-Şagan test sahasında şartlı bir hedefi başarıyla vurduğu açıklandı. Fakat füze modeli belirtilmedi.

Geçtiğimiz yaz Rusya ordusu, İskender sistemleri ve Kinjal hipersonik füzeleriyle nükleer mühimmat taşıma tatbikatı gerçekleştirmişti. Moskova, bu tatbikatların nedeninin, Batılı yetkililerin Ukrayna’ya askeri güç gönderme konusundaki açıklamaları olduğunu belirtmişti.

Temmuz ayının başlarında, Yars füze sistemlerine sahip Rus füzeleri Teykovskiy (İvanovo oblastı) ve İrkutsk füze birliklerinde operasyonel devriyelere çıktı.

27 Eylül’de, Stratejik Füze Kuvvetleri, Orenburg oblastında 3 binden fazla askerin ve 300’den fazla ekipmanın katılımıyla Yasnenskaya Tümeni’nin komuta ve personel tatbikatını gerçekleştirdi. Tatbikatta Stratejik Füze Kuvvetleri birlikleri, hava saldırıları altında çekilme ve koşullu düşman kuvvetlerine karşı koyma manevralarını gerçekleştirdi.

En son tatbikat ise 7 Ekim’de yapıldı. Bu manevra sırasında, Stratejik Füze Kuvvetleri’nin Novosibirsk birliği Yars füze sistemleriyle savaş devriye rotalarına çıktı.

Geçen ayın sonunda düzenlenen Güvenlik Konseyi toplantısında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nükleer olmayan bir devletin nükleer bir güç desteğiyle gerçekleştireceği herhangi bir saldırının, Rusya’ya karşı yapılmış ortak bir saldırı olarak kabul edilmesini öngören bir düzenleme teklif etmişti.

Putin ayrıca, stratejik havacılık, seyir füzeleri, hipersonik araçlar ve insansız hava araçları gibi saldırı silahlarının Rusya’ya kitlesel olarak fırlatılacağına dair “güvenilir bilgi” alınması durumunda nükleer silah kullanma olasılığının değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Rusya’ya karşı NATO’dan yardım alan Ukrayna’nın eylemleri de teorik olarak bu düzenlemenin kapsamına girebilir.

Rusya nükleer doktrinini neden değiştiriyor?

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English