Rusya
Rusya, pandemiden bu yana en düşük petrol fiyatlarına hazırlanıyor

Rusya İktisadi Kalkınma Bakanlığı, 2025-2028 dönemi için güncellenen sosyo-ekonomik kalkınma tahmininde, 2025 yılında Ural petrolünün ortalama fiyatını varil başına 56 dolara düşürdü. Bu tahmin, bütçede öngörülen 69,7 dolarlık fiyatın ve harcamaların planlandığı 60 dolarlık eşik fiyatın altında kalıyor.
Rusya İktisadi Kalkınma Bakanlığı, 2025-2028 dönemi için güncellenen sosyo-ekonomik kalkınma tahminini açıkladı.
Bakanlık, 2025 yılında Ural petrolünün ortalama fiyatını varil başına 56 dolara düşürdü. Bu, 2020’den bu yana görülen en düşük seviye olarak kayıtlara geçti.
2020’de pandemi nedeniyle petrol talebinin düşmesiyle Ural petrolünün ortalama fiyatı 41,7 dolar olmuştu.
Daha önce Rus petrolü 2015-2016 yıllarında sırasıyla 51,2 ve 41,9 dolar seviyelerinde işlem görmüştü.
Yeni tahmin, sadece bütçede öngörülen 69,7 dolarlık fiyatın değil, aynı zamanda harcamaların planlandığı varil başına 60 dolarlık eşik fiyatın da altında kalıyor.
Petrol ve doğalgaz gelirleri eşik fiyatın üzerinde olduğunda Varlık Fonu’na aktarılırken, fiili petrol fiyatı 60 doların altına düştüğünde eksik kalan miktar Varlık Fonu’ndan karşılanıyor. 1 Nisan itibarıyla Varlık Fonu’nda 3,27 trilyon ruble likit varlık bulunuyordu.
Petrol fiyatlarındaki düşüşün temel nedeni olarak ABD’nin başlattığı ticaret savaşı. Uzmanlar, bu durumun dünya ekonomisinde en azından bir yavaşlama, hatta resesyon beklentisine yol açtığını belirtiyor.
Brent petrolünün fiyatı 60 doların altına, Ural petrolünün fiyatı ise 50 doların altına gerilemişti.
İlk çeyrekte bütçenin petrol ve doğalgaz gelirleri geçen yıla göre yüzde 10, mart ayında ise yüzde 17 daha düşük gerçekleşti.
Yatırım bankeri Yevgeniy Kogan, Telegram kanalından paylaştığı değerlendirmesinde petrol fiyatındaki her 1 dolarlık düşüşün bütçeye yıllık yaklaşık 160 milyar ruble gelir kaybına mal olduğunu tahmin etti.
Öte yandan Raiffeisenbank analistlerinin hesaplamalarına göre, yıllık ortalama petrol fiyatının 55 dolara düşmesi durumunda, Varlık Fonu’ndan döviz satılarak telafi edilmesi gereken gelir kaybı 0,9 trilyon rubleye ulaşacak.
T-Investments Baş Ekonomisti Sofya Donets ise, Rus petrol fiyatlarındaki varil başına 10 dolarlık bir düşüşün (örneğin 65 dolardan 55 dolara) ekonominin GSYİH büyümesinde en az 0,5 puanlık bir kayba ve diğer faktörler sabit kalmak kaydıyla devlet bütçesinin gelirlerinde yaklaşık 1 trilyon rublelik bir azalmaya yol açtığını yazdı.
Ancak tahminde sadece petrol fiyatı değil, dolar kuru da değişti. Ocak-nisan aylarında rublenin anormal derecede güçlenmesi dikkate alınarak, İktisadi Kalkınma Bakanlığı bu yıl için ortalama ruble kuru tahminini 96,5 ruble/dolardan 94,3 ruble/dolara düşürdü.
Bakanlık, yıl sonunda kurun 98,7 ruble/dolar olmasını bekliyor. Petrol ve doğalgaz vergileri dolar cinsinden belirlendiği için, bu senaryoda ruble cinsinden de azalacaklar.
Tverdıye Tsifrı analistleri, bu kur ve petrol fiyatı parametrelerinde, diğer faktörler sabit kalmak kaydıyla, 2025 yılında federal bütçe açığının eksik petrol ve doğalgaz gelirleri nedeniyle Maliye Bakanlığı’nın planından 2-2,5 trilyon ruble daha fazla olabileceğini tahmin ediyor.
Bu durum kısmen diğer gelirlerle telafi edilecek. İktisadi Kalkınma Bakanlığı, enflasyon tahminini yüzde 4,5’ten yüzde 7,6’ya yükseltti ve ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,5 olarak sabit tuttu.
Tverdıye Tsifrı analistleri, daha yüksek nominal GSYİH’nin, nominal olarak daha güçlü petrol ve doğalgaz dışı bütçe gelirleri için ön koşullar yarattığını belirtiyor.
İktisadi Kalkınma Bakanlığı, GSYİH büyüme tahmininin değişmemesini yılın iyi başlamasıyla açıklıyor.
Bakanlık, İnterfaks‘a yaptığı açıklamada, “Bu değerlendirmeyi oldukça gerçekçi buluyoruz… Bakanlık ilk çeyrek trendine bakıyor; ekonomi yavaş yavaş yavaşlıyor, ancak keskin bir çöküş beklemiyoruz. 2025 sonunda yüzde 1,5 büyüme elde etmek için, bir çeyrekte teknik bir resesyon olması gerekir – temel senaryoda buna güvenmiyoruz,” ifadesini kullandı.
Ek petrol ve doğalgaz dışı gelirler büyük olasılıkla harcanacak, bütçe kuralı Maliye Bakanlığı’na buna izin veriyor.
Bunun yanı sıra Bloomberg Economics’ten Aleksandr İsakov da borç servisi harcamalarındaki artış ve planlananın üzerindeki petrol ve doğalgaz dışı gelirler nedeniyle harcama planının 1-1,2 trilyon ruble artmasını bekliyordu.
Donets, Varlık Fonu’ndaki önemli azalma ve savunma harcamalarının esnek olmaması göz önüne alındığında, petrol ve doğalgaz gelirlerindeki eksikliğin özellikle hassas olduğunu belirtti.
Bu yılki bütçe yasasında 1,2 trilyon ruble (GSYİH’nin yüzde 0,5’i) açık öngörülüyor.
Maliye Bakan Yardımcısı Vladimir Kolıçev, petrol fiyatının “60 dolara yakın” olması durumunda açığın “biraz daha fazla” olacağını, ancak artışın GSYİH’nin yüzde 1’ini (yaklaşık 2 trilyon ruble) aşmayacağını söyledi. İlk üç ay sonunda açık 2,2 trilyon ruble olarak gerçekleşti.
İktisadi Kalkınma Bakanlığı’nın tahminine göre, önümüzdeki yıllarda petrol fiyatları yavaş yavaş toparlanacak, ancak önemli ölçüde artmayacak: gelecek yıl varil başına 61 dolar, 2027’de 63 dolar ve 2028’de 65 dolar.
Rusya’nın petrol gelirleri son iki yılın en düşük seviyesine geriledi
Rusya
Rusya ekonomisi, 2022’den bu yana ilk kez ilk çeyreği daralmayla tamamladı

Uzmanlar, Rusya ekonomisinin 2025 yılının ilk çeyreğinde 2022’den bu yana ilk kez çeyreklik bazda daralma yaşadığını tahmin ediyor. Özellikle sanayi üretimi ve dış talebe bağlı sektörlerdeki zayıflık dikkat çekiyor. Resmi GSYİH verileri 16 Mayıs’ta açıklanacak.
Vedomosti gazetesinin anketine katılan uzmanlar, Rusya’nın gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) 2025 yılının ilk çeyreğinde mevsimsellikten arındırılmış olarak çeyreklik bazda yüzde 0,3 oranında düşmüş olabileceğini tahmin ediyor.
Bu tahmin, Rusya ekonomisinin Nisan-Haziran 2022 döneminden bu yana ilk kez çeyreklik daralma yaşadığına işaret ediyor.
Raiffeisenbank analistleri, ekonomi dinamiklerinin belirgin bir kötüleşme gösterdiğini ve durumun en zorlu olduğu alanın sanayi üretimi olduğunu belirtti.
Petrol fiyatlarının düşük seyretmesi nedeniyle yavaşlamanın yaşandığını kaydeden analistler, Merkez Bankası’nın faiz indirimine beklenenden daha erken, örneğin yaz aylarında başlayabileceğini öngördü.
Rusya İktisadi Kalkınma Bakanlığı, ilk çeyrekte GSYİH’nin yıllık bazda yüzde 1,7 büyüdüğünü tahmin etmişti. Rusya Federal İstatistik Kurumu (Rosstat) resmi verileri 16 Mayıs’ta yayımlayacak.
Raiffeisenbank baş analisti Stanislav Muraşov, resmi verilerin açıklanmasının ardından çeyreklik bazdaki rakamlarda düzeltmelerin mümkün olabileceğini açıkladı.
Bloomberg Economics’in Rusya ve Orta ve Doğu Avrupa baş ekonomisti Aleksandr İsakov ise ilk çeyrekte GSYİH’deki düşüşü yüzde 0,6 ila 0,8 olarak değerlendirdi. İsakov ayrıca, öncü göstergelerin ikinci çeyrekte de iş aktivitesindeki düşüş eğiliminin devam ettiğini gösterdiğini belirtti.
En olumsuz değerlendirmeyi yapan T-Investitsii baş ekonomisti Sofya Donets oldu. Donets’e göre, mevsimsellikten arındırılmış çeyreklik GSYİH düşüşü yüzde 1,5’e ulaştı.
Donets, düşüş yaşanan sektörlerin dış talebe bağımlı olan sanayi üretimi, madencilik ve metalurji gibi alanlar olduğunu vurguladı.
Bununla birlikte, VTB baş ekonomisti Rodyon Latıpov, 2024 yılının dördüncü çeyreğindeki güçlü performansın çeyreklik dinamiklerin değerlendirilmesinde çarpıtmaya yol açtığını düşünüyor.
Latıpov, ekonomideki durumu anlamak için 2025’in ilk çeyreğini 2024’ün temmuz-eylül dönemiyle karşılaştırmak gerektiğini savundu.
Uzmanlar, yaşananları hükümet ve Merkez Bankası’nın hedeflediği “ekonominin yumuşak inişi” olarak değerlendiriyor, ancak durumun teknik resesyona kadar gidebileceği uyarısında bulunuyorlar.
Buna rağmen, İktisadi Kalkınma Bakanlığı’nın bu yıl sonu için yüzde 2,5’lik GSYİH büyüme tahmininin gerçekleşmesinin pek olası olmadığını, zira bunun için keskin bir hızlanma gerektiğini belirtiyorlar.
Daha önce Makroekonomik Analiz ve Kısa Vadeli Tahmin Merkezi (TsMAKP) uzmanları, sanayi üretimi verilerinin durgunluktan bahsetmek için yeterli olduğunu belirtmişti.
TsMAKP’nin reel sektör başkanı Vladimir Salnikov, savunma sanayi kompleksinin baskın olduğu sektörler çıkarıldığında, “Orada artık açıkça bir depresyondan bahsedebiliriz, düşüş başladı,” değerlendirmesi yapılmıştı.
TsMAKP’nin para politikası analizi başkanı Oleg Solntsev ise, devlet şirketlerinin karşı taraflara yaptığı ödemelerdeki gecikmelerin de durgunluğa katkıda bulunabileceğine işaret etti.
Solntsev, Rus iş dünyası temsilcilerinin bu durumdan giderek daha fazla şikayetçi olduğunu da sözlerine ekledi.
Rusya ekonomisinde stagflasyon tartışması: Uzmanlar ne diyor?
Rusya
Ukrayna, 9 Mayıs Zafer Günü’nde ‘kısmi ateşkes’ uygulayacak

The Washington Post’un haberine göre, üst düzey bir Ukrayna askeri yetkilisi, 9 Mayıs’taki Zafer Günü geçit töreni sırasında Moskova’ya saldırı düzenleme ihtimalinin düşük olduğunu belirtti. Başarı şansının az olması ve Rusya’nın sert tepkisinden kaçınma isteği bu kararda etkili oldu. Moskova ise son drone saldırılarının ardından 9 Mayıs öncesinde güvenlik önlemlerini artırdı.
The Washington Post gazetesinin haberine göre, üst düzey bir Ukrayna askeri yetkilisi, Ukrayna’nın 9 Mayıs’taki Zafer Günü geçit töreni sırasında Moskova’ya saldırı düzenleme ihtimalinin düşük olduğunu bildirdi.
Yetkili, saldırının başarı şansının az olması nedeniyle bu kararın alındığını belirtti. Rusya’nın kilit hava savunma sistemlerinin başkenti korumak için Moskova’ya kaydırıldığını aktaran yetkili, bir saldırı girişiminin sonucunun büyük olasılıkla sıfır olacağını ifade etti.
Yetkili, saldırıların Rusya’nın diğer bölgelerine düzenlenebileceğini ancak Moskova’ya yönelik olmayacağını kaydetti.
Ukrayna Savunma Bakanlığından başka bir yetkili ise Moskova’daki geçit törenine olası bir saldırıya ilişkin haberleri “abartılı” olarak nitelendirdi.
Bu tür bir girişimin Rusya’nın sert bir misillemesine yol açabileceğini ve ABD’nin hoşnutsuzluğuna neden olabileceğini söyledi.
Rusya’da, Ukrayna’nın Kızıl Meydan’a saldırarak Kremlin’i geçit törenine gelen müttefikleri (Çin, Hindistan, Sırbistan, Slovakya ve diğer ülkelerden heyetler) önünde zor durumda bırakabileceği yönünde spekülasyonlar artıyor.
Bununla birlikte, Ukrayna drone’ları Moskova’ya art arda ikinci gece de saldırdı. Drone’lardan birinin enkazı Kremlin’e 11 kilometre uzaklıktaki bir konut binasına isabet etti.
Saldırı, dördü Moskova’da olmak üzere (Domodedovo, Şeremetyevo, Vnukovo ve Jukovskiy) 13 Rus havaalanının çalışmasını durdurdu. Başkent Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, 6 nisan gecesi Moskova’ya yaklaşan 19 drone’un düşürüldüğünü bildirdi.
Siyaset bilimci Sergey Markov, Telegram kanalından yaptığı değerlendirmede, drone saldırılarının 9 mayıs öncesinde Rusya’daki durumu istikrarsızlaştırmayı ve halkı korkutmayı amaçladığını yazdı.
Çin lideri Xi Jinping’in kutlamalar için Moskova’ya gelmesi bekleniyor. Bu nedenle Kremlin, herhangi bir olayı önlemeye ve ziyareti sırasında havaalanlarının işleyişinde aksaklık yaşanmamasına özen gösteriyor.
Başkent yetkilileri, bu amaçla Moskova’da 7-9 Mayıs tarihleri arasında mobil internet kullanımının kısıtlanacağını duyurdu.
Markov, bu önlemleri Ukrayna drone’larının navigasyonunu bozma girişimi olarak açıkladı ve “güvenlik amacıyla” mobil internet sadece başkentte değil, tüm başkent bölgesinde kapatılabileceğini işaret etti.
Geçen hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Zafer Günü kutlamaları süresince üç günlük bir ateşkes önerdi. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bu girişimi “tiyatral bir gösteri” olarak nitelendirdi.
Zelenskiy, Rusya’nın gerçekten ateşkesle ilgileniyorsa 30 günlük bir ateşkesi kabul etmesi gerektiğini vurguladı.
Rusya, 9 Mayıs Zafer Bayramı için Ukrayna’da ateşkes ilan etti
Rusya
Çinli madencilik devi Rusya’dan çekiliyor

Çin’in en büyük madencilik şirketlerinden Zijin Mining Group’a ait Lunsin, Rusya’nın Tuva Cumhuriyeti’ndeki Kızıl-Taştıg maden işletmesini yaptırımlar ve Çin bankalarının Rus finans kuruluşlarıyla çalışmayı reddetmesi nedeniyle kapatmayı değerlendiriyor. Yaklaşık 1200 kişinin çalıştığı işletmenin geleceği belirsizliğini korurken, yerel yetkililer duruma müdahale ediyor.
Çin’in en büyük madencilik şirketlerinden biri olan Zijin Mining Group’a ait Lunsin, Rusya Federasyonu’na bağlı Tuva Cumhuriyeti’nde bulunan Kızıl-Taştıg maden zenginleştirme tesisini kapatma tehdidiyle karşı karşıya.
Şirket, faaliyetlerini durdurma kararını genişleyen yaptırımlar ve Çin bankalarının Rus finans şirketleriyle çalışmayı reddetmesiyle ortaya çıkan finansal zorluklara bağlıyor.
Tuva hükümetinden yapılan açıklamaya göre, şirket “yaptırımların kayda değer ölçüde genişlemesi ve ardından Çin bankalarının Rus finans şirketleriyle çalışmayı reddetmesi” nedeniyle finansal zorluklar yaşadığını belirtti.
Bölgenin Ekonomi Bakanı Ayas Bayan’ın verdiği bilgilere göre, maden zenginleştirme tesisinde yaklaşık 1200 kişi çalışıyor ve bunların 800’ü yerli halktan oluşuyor.
108 Kanal portalının haberine göre, işletmenin genel müdürü Li Kayven, faaliyetlerin askıya alınması emrini imzaladı. Aynı kaynağa göre, şirket ayrıca denetleyici kurumlar tarafından yapılan denetimlerin sayısındaki artışı da vurguladı.
Yayın organının kaynağı, işletmeye “hükümetten ve savcılıktan üst düzey yetkililerin geldiğini” bildirdi.
Daha sonra, Lunsin yönetimi ve çalışanlarıyla görüşmek üzere Tuva Başsavcı Yardımcısı Vladimir Bolşunov’un tesise geldiği öğrenildi.
Bölge savcılığı, maden zenginleştirme tesisinde bir denetim başlattığını duyurdu. Savcılık, yönetimin iş kanunlarına ve yatırım faaliyetleri öznelerinin haklarının korunmasına uyup uymadığını inceleyecek.
Savcılıktan yapılan açıklamada, “Denetim faaliyetleri kapsamında, işin durdurulması ve faaliyetlerin askıya alınması prosedürüne uyulup uyulmadığı değerlendirilecektir,” denildi.
Habere göre, işletmede işverenin hatası nedeniyle 1 Haziran 2025 tarihinden itibaren iş durdurma ilan edildi.
Ayrıca, savcılığın “ücret ayrımcılığı tespit edilen deliller nedeniyle” Lunsin’in 209 Rus çalışanına toplam 25,6 milyon ruble ödeme yapılmasını sağladığı vurgulandı.
Bölge hükümeti, “iş ilişkileri konusunda bir dengesizlik” olduğunu ancak işletmenin çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.
Yetkililer, kapatma kararının yeniden gözden geçirileceğini ve bu amaçla bir çalışma grubu oluşturulduğunu vaat etti. İşletme müdürü, ana şirketle görüşmeler yapmak üzere Çin’e uçtu.
Bunun yanı sıra Kommersant gazetesinin haberine göre, 2005 yılında kurulan Lunsin, Kızıl-Taştıg polimetalik yatağını 1 Mayıs 2031’e kadar geçerli bir lisansla işletiyor.
Şirket, 2015 yılında yıllık 1 milyon ton polimetalik cevheri işleme kapasitesine sahip ve yaklaşık 220 bin ton bakır, çinko ve kurşun konsantresi üreten maden zenginleştirme tesisini faaliyete geçirdi.
Finmarket‘in haberine göre, yatırımlar 17 milyar ruble olarak gerçekleşti.
Lunsin’in kurucusu, Çinli Heilongjiang Madencilik Şirketi Zijin Lunsin. Bu şirket, bakır, altın, çinko ve lityum yataklarının aranması ve geliştirilmesi ile mühendislik ve teknolojik araştırmalar yapan büyük madencilik grubu Zijin Mining’in bir parçası.
SPARK-Interfaks‘ın verilerine göre, Lunsin’in 2024 yılındaki net kârı 10,22 milyar ruble olarak kaydedildi.
-
Avrupa2 hafta önce
Almanya’da tren fabrikası tank üretimine başlıyor
-
Görüş2 hafta önce
Pahalgam terör saldırısı, Hindistan ve Pakistan yine kavgalı…
-
Görüş2 hafta önce
Dönüşümün gereklilikleri ve ulusal ortaklığın ihtiyaçları arasında Hamas
-
Avrasya Günlüğü2 hafta önce
ABD’li ekonomist: Çin’in “e-ticaret + altyapı” sinerjisi bölgesel ekonomik dönüşümü hızlandırıyor
-
Görüş6 gün önce
Hindistan ve Pakistan savaşır mı?
-
Görüş1 hafta önce
ABD, Ukrayna’ya ihanet etti
-
Dünya Basını2 hafta önce
Jeffrey Sachs: ABD’nin Asya’daki askeri üslerini kapatın
-
Avrasya Günlüğü2 hafta önce
Francis Acquah Amaning ile Çin-Afrika dijital işbirliğinin ilerlemesi ve potansiyeli üzerine röportaj