Rusya
Rusya’da devlet başkanlığı seçimleri: Halk sandıklarda

Rusya’nın modern tarihinde sekizinci kez yapılacak olan 2024 devlet başkanlığı seçimleri için erken oy verme işlemi 25 Şubat’ta başladı. Bu sayede, aşırı ya da ulaşılması zor yerlerde yaşadıkları ya da çalıştıkları için sandıklara gidemeyen Rusya vatandaşları 14 Mart’a kadar oylarını kullanabilecekler.
Ayrıca yurt dışında yaşayan Rusya vatandaşları da 1 Mart’ta sandık başına gitmeye başladı.
15 ve 16 Mart tarihlerinde Donetsk, Lugansk, Zaporojye, Herson, Belgorod, Bryansk ve Kursk oblastlarının yanı sıra Kırım bölgelerini kapsayan savaş bölgesinin yakınına mobil oy verme istasyonları yerleştiriliyor. Bu girişim, söz konusu bölgelerde ikamet eden vatandaşların oy verme sürecine kolaylıkla erişebilmesini sağlamak amacıyla tasarlandı.
2018’deki bir önceki devlet başkanlığı seçimlerine katılım oranı yüzde 67,5 olarak gerçekleşmişti. Rusya Kamuoyu Araştırma Merkezi’nin (VTsIOM) tahminlerine göre bu yıl katılım oranının yüzde 71 olması bekleniyor.
Rusya devlet başkanını nasıl seçiyor?
Rusya’nın cumhurbaşkanlığı seçimlerini düzenleyen yasal çerçeve, anayasa, Seçim Haklarının Temel Garantileri ve Rusya Federasyonu Vatandaşlarının Referanduma Katılım Hakkına İlişkin Federal Kanun ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Seçimi Hakkında Federal Kanun ile belirleniyor.
Devlet Başkanı, Rusya vatandaşları tarafından genel, eşit ve doğrudan oyla gizli oyla altı yıllık bir süre için seçiliyor. Başkanlık seçimi, Rusya Federasyonu topraklarının tamamını kapsayan tek federal seçim bölgesinde yapılıyor.
Federasyon Konseyi veya parlamentonun üst kanadı, seçim gününü resmi olarak 17 Mart 2024 olarak belirledi. Rusya Merkezi Seçim Komisyonu, daha sonra oylamanın 15-17 Mart tarihlerinde üç gün boyunca yapılacağını duyurdu.
Komisyon Başkanı Ella Pamfilova, yaptığı açıklamada “Üç günlük oylama, seçim sistemimizde artık bir gelenek haline geliyor… İlk kez [Kovid-19] salgını sırasında kullanıldı, ancak zamanla seçmenlerin çoğunluğu, diğer avantajları nedeniyle bu formatı sevmeye başladı,” diye konuştu.
2024 seçimlerindeki yenilikler neler?
Merkezi Seçim Komisyonu tarafından alınan karara göre, bu yıl ilk kez uzaktan elektronik oylama sistemi olan e-oylama kullanılıyor. Rusya’nın 29 bölgesindeki seçmenler oylarını uzaktan kullanabilecek.
Çevrim içi e-oylama, Moskova kentinde ve oblatında, Altay, Arhangelsk, Belgorod, Çelyabinsk, Çuvaş, Kaliningrad, Kaluga, Kamçatka, Karelya, Kursk, Lipetsk, Murmansk, Nenets, Nizjniy Novgorod, Novgorod, Novosibirsk, Perm, Pskov, Rostov, Sverdlovsk, Tomsk, Vladimir, Vologda, Voronej ve Yaroslavl bölgelerinin yanı sıra Kırım ve Sivastopol’da yapılabilecek.
Elektronik oylama sistemini kullanarak uzaktan oy kullanabilmek için seçmenin, seçim günlerinin başlamasından önceki 45 gün içinde 29 Ocak ile 11 Mart tarihleri arasında başvuruda bulunması gerekiyordu.
Elektronik Oy Pusulası İşleme Sistemi (EBPC) olarak anılan yenilikçi oy pusulası işleme sistemi, işaretlenmiş kağıt oy pusulalarını okumak ve işlemek ve sonuçları saymak için özel bir tarayıcı kullanan gelişmiş bir e-sistem. EBPC, oyları sayan ve seçim mevzuatında öngörülen standart prosedürleri otomatik olarak yürüten bir donanım ve yazılım kompleksi. Seçim komisyonunun protokolü, EBPC’ye bağlı yazıcıda görüntülenebiliyor ve bu protokol otomatik olarak üst seçim komisyonuna gönderiliyor.
2024 seçimlerinin adayları kimler?
Seçimlerde, en üst makam için yarışan dört aday var:
- Rusya Federasyonu’nun görevdeki Devlet Başkanı Vladimir Putin;
- Rusya Federasyonu Komünist Partisi (RFKP) adayı Nikolay Haritonov;
- Rusya Liberal Demokrat Partisi (LDPR) adayı Leonid Slutskiy;
- Yeni Halk Partisi adayı Vladislav Davankov.
Seçime yarışına katılan tüm adaylar yüksek eğitime sahip; Putin hukuk alanında, Davankov tarih alanında, Slutskiy kamu yönetimi alanında ve Haritonov ise tarım çalışmaları alanında uzman. Akademik dereceler açısından, Putin ve Haritonov’un ekonomi alanında doktorası var, ayrıca Haritonov’un sosyoloji alanında da bir doktorası var, Slutskiy ise iktisat doktoru.
Yaş bakımından Nikolay Haritonov 75 yaşında en yaşlı aday olurken, 17 Mart 2024’te 40 yaşına girecek olan Vladislav Davankov ise en genç adayı.
Gözlemciler kim?
Rusya’ya 30 ulusal parlamentonun yanı sıra 5 uluslararası kuruluştan olmak üzere 36 ülkeden uluslararası gözlemci heyetleri geldi.
Bunların arasında Bağımsız Devlet Topluluğu (BDT) Üye Ülkelerin Parlamentolararası Asamblesi, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) Parlamenter Asamblesi, ASEAN Parlamentolararası Asamblesi, İslam İşbirliği Örgütü ve Orta Amerika Parlamentosu (PARLACEN) bulunuyor.
Onlarca seçim uzmanının yanı sıra toplamda 200’den fazla parlamento gözlemcisi akredite edildi.
Rusya
Narışkin: Batı, Rusya’yı bölme peşinde

Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Direktörü Sergey Narışkin, Moskova’nın jeopolitik rakiplerinin Rusya’nın büyüklüğü ve zenginliklerinden rahatsız olduğunu ve ülkede iktidar değişikliği planları yaptığını kaydetti. Narışkin, Batı’nın mali desteğiyle bazı grupların Rusya’yı bölme planları olduğunu da sözlerine ekledi.
Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Direktörü ve Rus Tarih Kurumu Başkanı Sergey Narışkin, Moskova’nın jeopolitik rakiplerinin Rusya’nın büyüklüğünden, insan ve doğal kaynaklarından rahatsız olduğunu ve ülkede devlet iktidarını değiştirmeye yönelik hayaller ve planlar kurduğunu ifade etti.
Narışkin, bu değerlendirmeleri Kuzey Sahalin’in Japon müdahalesi ve işgalinden kurtuluşunun 100. yılına adanmış bir yuvarlak masa toplantısında yaptı.
Narışkin, “Görüyoruz ki, hem 100 yıl önce hem de günümüzde Rusya’nın jeopolitik rakipleri, hasımları ülkemizin büyüklüğünden, ululuğundan, insan ve doğal zenginliklerinden aynı şekilde rahatsızlar. Devlet iktidarını, devlet yönetimini değiştirmeye yönelik hayaller ve hatta planlar kurmaya devam ediyorlar,” dedi.
SVR Direktörü sözlerine şöyle devam etti:
“Bugün de çok iyi biliyoruz ki, ülkemizde ‘şehir meczupları’ diye tabir edilen küçük gruplar var. Ama Tanrı’ya şükür, bunların büyük bir kısmı Rusya Federasyonu topraklarını kendi varlıklarından arındırdı. Ancak Batı’nın mali desteğiyle Rusya’yı birkaç parçaya bölme planları yapıyorlar. Kısacası, bütün bunlar devam ediyor.”
Bu nedenle Narışkin, “Kuzey Sahalin’in Japon işgalinden kurtarılmasıyla ilgili olaylar da dâhil olmak üzere, 100 yıl önceki tarihin incelenmesi son derece güncel olmaya devam ediyor,” diyerek herkesin geçmişteki olaylardan doğru sonuçlar çıkarması gerektiğini vurguladı.
Rusya’dan Putin’in Kiev’e ön koşulsuz müzakere teklifine dair yorumlar
Rusya
Ryabkov: İstanbul’da sürdürülebilir çözüm ele alınacak

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Ukrayna ile İstanbul’da yapılması muhtemel müzakerelerde sürdürülebilir çözüm ve toprak meselelerinin görüşüleceğini açıkladı. Ryabkov, gündemde Ukrayna’nın Nazilerden arındırılması ve “yeni gerçeklerin tanınması” gibi konuların da olacağını belirtti.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, İstanbul’da Ukrayna ile yapılacak müzakerelerde sürdürülebilir bir çözüm bulunması ve toprak meselelerinin ele alınacağını duyurdu.
Devlet Başkanı Vladimir Putin, 15 Mayıs’ta doğrudan görüşmelerin İstanbul’da yeniden başlatılması yönünde teklifte bulunmuştu.
Ryabkov, TASS ajansına verdiği demeçte, “Konular aynı, bunu defalarca söyledik, son zamanlarda gündemde olanlar: Bu çatışmanın temel nedenlerine odaklanarak durumun güvenilir ve sürdürülebilir bir şekilde çözülmesini nasıl sağlayacağımızdır,” dedi.
Bakan yardımcısı, bu konular arasında Ukrayna’nın Nazilerden arındırılması ve “yeni bölgelerin Rusya Federasyonu’na katılması da dahil olmak üzere sahada son zamanlarda ortaya çıkan gerçeklerin tanınmasının” da bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, daha önce yaptığı açıklamada, Ukrayna ile yapılacak müzakerelerin temel amacının çatışmanın kökenindeki nedenleri ortadan kaldırmak ve Rusya’nın ulusal çıkarlarını güvence altına almak olduğunu ifade etmişti.
Rus heyetinin kimlerden oluşacağı henüz netlik kazanmadı.
Kremlin’den yapılan açıklamada, bu konudaki bilginin “Devlet Başkanı uygun gördüğünde” kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi.
Reuters haber ajansı ise kaynaklara dayandırdığı haberinde, ABD Başkanı Donald Trump’ın iki özel elçisi Steve Witkoff ve Keith Kellogg’un İstanbul’a gideceğini aktardı.
Haberde, Trump’ın da görüşmeye bizzat katılabileceği ihtimalini dışlamadığı kaydedildi.
Öte yandan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, doğrudan müzakerelerin yapılabilmesi için Putin’in de toplantıda bizzat yer alması gerektiğini belirtti.
Ukrayna Devlet Başkanlığı İdaresi Danışmanı Mihaylo Podolyak ise Zelenskiy’nin İstanbul’da Putin dışında Rus heyetinden herhangi bir yetkiliyle görüşmeyeceğini vurguladı.
Rusya
Çubays’ın Rusya’daki mal varlığına tedbir kararının kaldırılması talebine ret

Moskova Tahkim Mahkemesi, Rosnano A.Ş.’nin eski başkanı Anatoliy Çubays’ın mal varlığı üzerindeki ihtiyati tedbirlerin tamamen kaldırılması yönündeki talebini büyük ölçüde reddetti. Rosnano, Çubays ve diğer yedi eski üst düzey yöneticiden 5,6 milyar rublelik zarar tazmini talep ederken, Çubays’ın Rusya’daki tüm gayrimenkullerini Ekim 2022 ile Mart 2023 arasında elden çıkardığı açıklandı.
Moskova Tahkim Mahkemesi, Rosnano A.Ş.’nin eski başkanı Anatoliy Çubays’ın, şirket tarafından açılan 5,6 milyar ruble tutarındaki tazminat davası kapsamında mal varlığına uygulanan ihtiyati tedbirlerin tamamen kaldırılması yönündeki başvurusunu reddetti.
Tahkim davaları dosyasından edinilen bilgilere göre, Çubays’ın Rusya’da daha önce sahip olduğu tüm gayrimenkullerin Ekim 2022 ile Mart 2023 tarihleri arasında elden çıkarıldığı bildirildi.
Çubays, kendisi ve Rosnano’nun diğer yedi eski üst düzey yöneticisinin davalı olarak yer aldığı dava çerçevesinde, para varlıkları da dahil olmak üzere mal varlığına konulan haczin kaldırılmasını talep etmişti.
Çubays, Rosnano davasında mal varlığına konulan haczin kaldırılmasını istedi
Ancak mahkeme, ihtiyati tedbirlerde yalnızca kısmi bir değişikliğe giderek, Çubays’ın maaş ve diğer gelirlerinin yüzde 50’sinin haciz dışında tutulmasına, para varlıkları üzerindeki haczin ise devamına hükmetti.
RİA Novosti‘nin haberine göre, Rosnano A.Ş. temsilcisi, Anatoliy Çubays’ın Rusya’da geçmişte sahip olduğu tüm gayrimenkul varlıklarının Ekim 2022 ile Mart 2023 tarihleri arasında kendisi tarafından elden çıkarıldığını ifade etti.
Avukatlar, Rosnano’nun yeni yönetiminin, önceki yönetimin faaliyetleriyle ilgili olarak Başsavcılık nezdinde bir denetim başlattığını da sözlerine ekledi.
Ayrıca avukatlar, “Bu dönem, medyadaki aktif bir kampanyayla aynı zamana denk gelmekte olup, bu durum alınan ihtiyati tedbirlerin yerindeliğini vurgulamaktadır,” diye konuştu.
Rosnano’nun zararların tazmini talebiyle açtığı dava üzerine mahkeme, nisan ayında Çubays, davadaki diğer yedi sanık ve bu kişilerin yakın akrabalarının toplam 5,6 milyar ruble değerindeki para ve mal varlıklarına ihtiyati tedbir uygulamıştı.
Şirketten daha önce yapılan açıklamada, ceza davasının Plastic Logic projesinin hayata geçirilmesi sonucu Rosnano’nun uğradığı zararların tazmin edilmesiyle ilgili olduğu ve bu davanın, şirketin sermayesini geri kazanmaya yönelik daha geniş kapsamlı bir stratejinin parçası olduğu belirtilmişti.
Söz konusu dava, 31 Mart’ta mahkemeye intikal etmişti.
Rosnano, yaklaşık 4 milyar ruble ve 20 milyon doların üzerindeki zararın müştereken ve müteselsilen tazmini için tahkime başvurmuştu.
Davada Çubays ile birlikte eski yönetim kurulu başkan yardımcıları Yuriy Udaltsov, Boris Podolskiy ve Dmitriy Pimkin’in yanı sıra Oleg Kiselyov, German Pihoya, Vladimir Avetisyan ve Nikolay Tıçinin de sanık olarak yer alıyor.
Rusya’da Yeltsin’in özelleştirme şefi Anatoliy Çubays’ın eski yardımcılarına gözaltı
Boris Yeltsin döneminde geniş çaplı özelleştirmelerden sorumlu olan ve halk nezdinde kötü bir şöhrete sahip olan Anatoliy Çubays, 2008-2020 yılları arasında Rosnano’nun başkanlığını yürütmüştü.
Rusya’da trilyon rublelik nano-endüstri kurma vaadiyle kurulan şirkete devlet bütçesinden 405 milyar rubleden fazla kaynak aktarılmıştı.
Ancak şirket, yaklaşık 100 milyar ruble birikmiş zararla iflasın eşiğine geldi. Çubays, projeleri arasında, 12 bin ruble maliyetle “tüm derslerdeki bütün ders kitaplarının yerini alabilecek” benzersiz esnek tablet üretme sözü vermişti.
Bu kapsamda Zelenograd’da yılda 100 bin adet ekran üretim kapasiteli fabrika kurulması ve araştırma-geliştirme merkezi açılması planlanıyordu.
Çubays, 2015 yılında bu fikrin başarısız olduğunu kabul etmiş ancak projeyi sonlandırmayı reddederek geliştirilen teknolojiye “başka uygulama alanları” bulma sözü vermişti.
Çubays, Rusya’nın 2022’de Ukrayna’ya askeri müdahalesinin başlamasının ardından Rusya Devlet Başkanı özel temsilciliği görevinden ayrılarak ülkeyi terk etmişti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çubays’ın yurt dışına kaçışının Rosnano’daki “mali sorunlar” nedeniyle hakkında açılabilecek ceza davası tehdidinden kaynaklanmış olabileceğini ima etmişti.
Denetçiler, şirketteki usulsüz işlemlerden kaynaklanan zararın 200 milyar ruble olduğunu tahmin ediyor. Ondan fazla eski üst düzey yönetici hakkında ceza davası açılmıştı.
-
Görüş2 hafta önce
Hindistan ve Pakistan savaşır mı?
-
Rusya1 hafta önce
Rusya’da havaalanlarında toplu uçuş ertelemeleri
-
Görüş1 hafta önce
Kim kazandı?
-
Dünya Basını1 hafta önce
Güçlü Amerikan Tanrıları, Trump ve Uzun Yirminci Yüzyılın Sonu
-
Asya1 hafta önce
Cammu ve Keşmir: Yarım asırlık çatışmanın tarihi
-
Görüş6 gün önce
Hindistan-Pakistan savaşı henüz başlamadı
-
Söyleşi1 hafta önce
Alexander Rahr: Bu hükümetin dört yıl dayanması beni şaşırtır
-
Amerika2 gün önce
Zuckerberg ve AI terapistler: Aklınıza mukayyet olun!