Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’da devlet başkanlığı seçimleri: Halk sandıklarda

Yayınlanma

Rusya’nın modern tarihinde sekizinci kez yapılacak olan 2024 devlet başkanlığı seçimleri için erken oy verme işlemi 25 Şubat’ta başladı. Bu sayede, aşırı ya da ulaşılması zor yerlerde yaşadıkları ya da çalıştıkları için sandıklara gidemeyen Rusya vatandaşları 14 Mart’a kadar oylarını kullanabilecekler.

Ayrıca yurt dışında yaşayan Rusya vatandaşları da 1 Mart’ta sandık başına gitmeye başladı.

15 ve 16 Mart tarihlerinde Donetsk, Lugansk, Zaporojye, Herson, Belgorod, Bryansk ve Kursk oblastlarının yanı sıra Kırım bölgelerini kapsayan savaş bölgesinin yakınına mobil oy verme istasyonları yerleştiriliyor. Bu girişim, söz konusu bölgelerde ikamet eden vatandaşların oy verme sürecine kolaylıkla erişebilmesini sağlamak amacıyla tasarlandı.

2018’deki bir önceki devlet başkanlığı seçimlerine katılım oranı yüzde 67,5 olarak gerçekleşmişti. Rusya Kamuoyu Araştırma Merkezi’nin (VTsIOM) tahminlerine göre bu yıl katılım oranının yüzde 71 olması bekleniyor.

Rusya devlet başkanını nasıl seçiyor?

Rusya’nın cumhurbaşkanlığı seçimlerini düzenleyen yasal çerçeve, anayasa, Seçim Haklarının Temel Garantileri ve Rusya Federasyonu Vatandaşlarının Referanduma Katılım Hakkına İlişkin Federal Kanun ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Seçimi Hakkında Federal Kanun ile belirleniyor.

Devlet Başkanı, Rusya vatandaşları tarafından genel, eşit ve doğrudan oyla gizli oyla altı yıllık bir süre için seçiliyor. Başkanlık seçimi, Rusya Federasyonu topraklarının tamamını kapsayan tek federal seçim bölgesinde yapılıyor.

Federasyon Konseyi veya parlamentonun üst kanadı, seçim gününü resmi olarak 17 Mart 2024 olarak belirledi. Rusya Merkezi Seçim Komisyonu, daha sonra oylamanın 15-17 Mart tarihlerinde üç gün boyunca yapılacağını duyurdu.

Komisyon Başkanı Ella Pamfilova, yaptığı açıklamada “Üç günlük oylama, seçim sistemimizde artık bir gelenek haline geliyor… İlk kez [Kovid-19] salgını sırasında kullanıldı, ancak zamanla seçmenlerin çoğunluğu, diğer avantajları nedeniyle bu formatı sevmeye başladı,” diye konuştu.

2024 seçimlerindeki yenilikler neler?

Merkezi Seçim Komisyonu tarafından alınan karara göre, bu yıl ilk kez uzaktan elektronik oylama sistemi olan e-oylama kullanılıyor. Rusya’nın 29 bölgesindeki seçmenler oylarını uzaktan kullanabilecek.

Çevrim içi e-oylama, Moskova kentinde ve oblatında, Altay, Arhangelsk, Belgorod, Çelyabinsk, Çuvaş, Kaliningrad, Kaluga, Kamçatka, Karelya, Kursk, Lipetsk, Murmansk, Nenets, Nizjniy Novgorod, Novgorod, Novosibirsk, Perm, Pskov, Rostov, Sverdlovsk, Tomsk, Vladimir, Vologda, Voronej ve Yaroslavl bölgelerinin yanı sıra Kırım ve Sivastopol’da yapılabilecek.

Elektronik oylama sistemini kullanarak uzaktan oy kullanabilmek için seçmenin, seçim günlerinin başlamasından önceki 45 gün içinde 29 Ocak ile 11 Mart tarihleri ​​arasında başvuruda bulunması gerekiyordu.

Elektronik Oy Pusulası İşleme Sistemi (EBPC) olarak anılan yenilikçi oy pusulası işleme sistemi, işaretlenmiş kağıt oy pusulalarını okumak ve işlemek ve sonuçları saymak için özel bir tarayıcı kullanan gelişmiş bir e-sistem. EBPC, oyları sayan ve seçim mevzuatında öngörülen standart prosedürleri otomatik olarak yürüten bir donanım ve yazılım kompleksi. Seçim komisyonunun protokolü, EBPC’ye bağlı yazıcıda görüntülenebiliyor ve bu protokol otomatik olarak üst seçim komisyonuna gönderiliyor.

2024 seçimlerinin adayları kimler?

Seçimlerde, en üst makam için yarışan dört aday var:

  • Rusya Federasyonu’nun görevdeki Devlet Başkanı Vladimir Putin;
  • Rusya Federasyonu Komünist Partisi (RFKP) adayı Nikolay Haritonov;
  • Rusya Liberal Demokrat Partisi (LDPR) adayı Leonid Slutskiy;
  • Yeni Halk Partisi adayı Vladislav Davankov.

Seçime yarışına katılan tüm adaylar yüksek eğitime sahip; Putin hukuk alanında, Davankov tarih alanında, Slutskiy kamu yönetimi alanında ve Haritonov ise tarım çalışmaları alanında uzman. Akademik dereceler açısından, Putin ve Haritonov’un ekonomi alanında doktorası var, ayrıca Haritonov’un sosyoloji alanında da bir doktorası var, Slutskiy ise iktisat doktoru.

Yaş bakımından Nikolay Haritonov 75 yaşında en yaşlı aday olurken, 17 Mart 2024’te 40 yaşına girecek olan Vladislav Davankov ise en genç adayı.

Gözlemciler kim?

Rusya’ya 30 ulusal parlamentonun yanı sıra 5 uluslararası kuruluştan olmak üzere 36 ülkeden uluslararası gözlemci heyetleri geldi.

Bunların arasında Bağımsız Devlet Topluluğu (BDT) Üye Ülkelerin Parlamentolararası Asamblesi, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) Parlamenter Asamblesi, ASEAN Parlamentolararası Asamblesi, İslam İşbirliği Örgütü ve Orta Amerika Parlamentosu (PARLACEN) bulunuyor.

Onlarca seçim uzmanının yanı sıra toplamda 200’den fazla parlamento gözlemcisi akredite edildi.

RUSYA

Kremlin: Erdoğan’ın Ukrayna müzakerelerinde arabulucu olması mümkün değil

Yayınlanma

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Astana’da Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zivesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşen görüşmeyi yorumladı.

Perviy Kanal‘a demeç veren Peskov, Putin ile Erdoğan’ın görüşmede Ukrayna’daki çatışmaları ele aldıklarını söyledi.

Bir gazetecinin, Erdoğan’ın Moskova ile Kiev arasındaki görüşmelerde arabulucu olma ihtimalinin olup olmadığı yönündeki sorusuna yanıt veren Peskov, “Hayır, mümkün değil,” dedi.

Geçen hafta Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Philadelphia Inquirer‘a verdiği mülakatta uzun zamandan beri ilk kez Rusya ile müzakerelere izin verdiğini, ancak bunun arabulucuların katılımıyla yapılacağını bildirmişti.

Türkiye ile Birleşmiş Milletler’in (BM) dahil olduğu tahıl anlaşmasına işaret eden Zelenskiy, söz konusu formatın uzun zamandır işe yaradığını ve ‘toprak bütünlüğü, enerji ve denizcilik’ konuları tartışılırken kullanılabileceğini belirtmişti.

Zelenskiy: Rusya ile aracılar üzerinden müzakere mümkün

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya Dışişleri: Batı, Azerbaycan ve Ermenistan’ı Moskova ile işbirliğinden koparmak istiyor

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Dairesi Müdür Yardımcısı Andrey Nastasin, Batılı ülkelerin Azerbaycan ve Ermenistan’ı NATO zirvesine davet ederek Rusya’nın dostlarını Moskova ile işbirliğinden uzaklaştırmak istediğini belirtti.

Vedomosti‘nin haberine göre Nastasin, yaptığı açıklamada “Avrupa-Atlantikçilerin bölgenin özelliklerini anlamaktan uzak reçetelerini dayatmaları, Güney Kafkasya’da yeni ayrım çizgilerinin ortaya çıkmasına yol açacak ve sadece bu bölge için değil, aynı zamanda pan-Avrasya güvenliği için de yıkıcı sonuçlar doğuracaktır,” dedi.

Nastasin, Güney Kafkasya’da istikrarın bölgesel sorumluluk ilkesi çerçevesinde bölge ülkeleri tarafından sağlanabileceğini de sözlerine ekledi.

NATO’nun bu yılki zirvesi 9-11 Temmuz tarihlerinde Washington’da gerçekleştirilecek. İtalyan Corriere della Sera gazetesinin haberine göre zirvede ülkeler Ukrayna’ya asker göndermeyi reddeden bir bildiriyi kabul edebilir.

Geçen hafta ise Ermenistan’ın NATO zirvesine katılmayı kabul ettiği öğrenildi. Davet, ortak ülkeler formatında katılımı öngörmekte ve ittifakın kuruluşunun 75. yıldönümü münasebetiyle düzenlenecek yan etkinlikleri kapsıyor.

Ermenistan Dışişleri: NATO’ya katılma planımız yok

Okumaya Devam Et

RUSYA

Dağıstan’da peçe geçici olarak yasaklandı

Yayınlanma

Rusya Federasyonu’na bağlı Dağıstan Cumhuriyeti’nin müftülüğü, fetva dairesinin peçe konusundaki tutumuna ilişkin açıklama yayımladı.

Din adamlarının aldığı karara göre peçenin tamamen yasaklanması için yeterli gerekçe bulunmuyor, ancak güvenlik gerekçesiyle yerel düzeyde uygulanabilir.

Müftülük, ‘tespit edilen tehditler ortadan kaldırılıncaya ve yeni bir dini görüş sunuluncaya kadar’ geçici bir yasak ilan etti.

Bunun dayanağı, bölgesel Ulusal Politika ve Din İşleri Bakanlığı’nın ‘bölgenin nüfusunun güvenliğine yönelik mevcut tehdit hakkında’ yaptığı itirazın yanı sıra fetva dairesinin sonucuna dayanıyordu.

Karar, Dağıstan Müftülüğünün Telegram kanalında bildirildi.

Dağıstan Müftülüğü Fetva Dairesi önceki gün (2 Temmuz) peçe ile ilgili bir karar yayımlamıştı.

Fetva dairesine göre yasak, güvenlik gerekçesiyle belirli durumlarda yerel olarak uygulanabilir.

Fetva dairesi başkanına göre, peçe takmanın zorunlu olup olmadığı konusunda dört mezhebin âlimleri arasında görüş ayrılığı söz konusu.

Bazı âlimler bunu zorunlu görürken, bazıları arzu edilen bir durum olarak değerlendirirken bazıları ise karşıt görüşte.

Daha önce Dağıstan lideri Sergey Melikov peçeye ‘erkeklere saklanma ve kadınlara da bu geniş başlıkların arkasında yasak eşyaları taşıma fırsatı verdiği’ için karşı çıkmıştı.

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin de benzer bir tutum sergilemişti. Bastrıkin, bu konuda Dağıstan’ın Mahaçkale ve Derbent kentlerindeki silahlı saldırılara ve Rostov-na-Donu’ndaki tutukevinde yaşanan rehin alma olayına işaret etmişti.

Rusya’da peçe yasağı tartışmaları: Kim, ne diyor?

 

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English