Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’da kamuoyu yoklaması: Eşitsizlik 1990’lardan ve 18. yüzyıl serflik döneminden daha fazla

Yayınlanma

Rusya’da Platforma ve OnIn sosyal araştırma şirketleri tarafından gerçekleştirilen kamuoyu yoklamasına katılanların çoğunluğu, son yıllarda Rusya’da başta yaşam standartları ve gelirler arasındaki uçurum olmak üzere sosyal eşitsizlik düzeyinin ciddi ölçüde arttığını düşünüyor.

RBK gazetesinin aktardığına göre son beş yılda eşitsizliğin arttığını söyleyenlerin oranı yüzde 53, azaldığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 13. Yüzde 4’lük bir kesim ise Rusya’da hiç eşitsizlik olmadığı görüşünde.

Anket Haziran 2024’te çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Ankete 18 yaş ve üzeri 1200 Rus katıldı. Örneklem oluşturulurken, nüfusun sosyo-demografik parametrelerinin yanı sıra farklı tipteki yerleşim yerleri ve federal bölgelere göre dağılımı da dikkate alındı.

Katılımcıların yüzde 37’si, eşitsizliğin son on yılda (2015’ten sonra) ülke tarihindeki en büyük hale geldiğini, 18. ve 19. yüzyıllarda Rusya İmparatorluğu’ndaki durumun ise sadece yüzde 33 oranında en kötüsü olduğunu belirtti.

Araştırma metninde, “İnsanlar, moderniteyi sosyal eşitsizliğin ağırlaştığı bir dönem olarak hissediyor,” ifadelerine yer verildi.

Katılımcılara göre, eşitsizlik Nikita Hruşçov döneminde (yüzde 1) ve Leonid Brejnev’in durgunluk döneminde (yüzde 2) Ruslar arasındaki minimum düzeydeydi.

Katılımcılara göre eşitsizlik düzeyi Perestroyka sırasında (yüzde 9) ve 1990’larda (yüzde 23) daha da arttı, ancak 21. yüzyılın başında (yüzde 10) geriledi.

Katılımcıların yüzde 28’ine göre önümüzdeki beş yıl içinde Rusya’daki sosyal eşitsizlik düzeyi aynı seviyede kalacak, yüzde 43’üne göre de artmaya devam edecek.

Sadece yüzde 17’lik bir kesi uçurumun daralmasını beklerken geri kalanı bir tahminde bulunmadı.

Katılımcıların yüzde 76’sı, Rusya’da eşitsizliğin var olmasının ve seviyesinin giderek artmasının temel nedeninin sosyal konum ve statü farklılıklarının ebeveynlerden çocuklara aktarılması olduğunu belirtti.

Üç kat daha az kişi (yüzde 26) sosyal eşitsizliğin insanların kariyerlerinde ilerlemek veya gelirlerini artırmak için farklı çabalar sarf etmelerinden kaynaklandığı görüşünü dile getirdi.

Araştırma metninde, “Katılımcılara göre, Rusya’daki eşitsizliğin temel dayanağı kalıtsal konum ve statülerdeki farklılık. Kamuoyunda memurların ve yüksek mevkilerde bulunan isimlerin çocuklarının ve akrabalarının ayrıcalıklı olduğu algısı devam ediyor ve bu tutum, kişinin kendine olan inancını ya da eşitleme için yapısal fırsatları geçersiz kılıyor,” denildi.

Diğer yandan Rusların çoğu (yüzde 57) sosyal eşitsizliğin varlığını anormal olarak değerlendirirken, katılımcıların yüzde 38’i bunu kaçınılmaz olarak nitelendiriyor. Sosyologlar, tam eşitlik isteyenlerin oranının özellikle düşük eğitimli ve düşük gelirli insanlar arasında yüksek olduğunu belirtiyor.

RUSYA

Rusya’da general Kirillov’a suikast: Bir Özbekistan vatandaşı gözaltına alındı

Yayınlanma

Rusya Soruşturma Komitesi, Silahlı Kuvvetler Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İgor Kirillov ve yardımcısı İlya Polikarpov’un, Moskova’da düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybettiğini açıkladı.

Suikastın şüphelisi olarak 1995 doğumlu bir Özbek vatandaşı gözaltına alındı.

Komite Sözcüsü Svetlana Petrenko, şüphelinin sorguda, “Ukrayna istihbaratı tarafından devşirildiğini” itiraf ettiğini belirtti.

Zanlının, Moskova’ya gelerek el yapımı bir patlayıcı cihaz aldığı ve cihazı, Kirillov’un apartman girişine park ettiği bir elektrikli scooter’a yerleştirdiği kaydedildi.

Zanlı ayrıca, evi izlemek amacıyla içerisine kamera yerleştirdiği bir araç kiraladı ve bu kameradan elde edilen görüntüleri, saldırıyı organize eden kişilere ulaştırdı.

Rus korgeneral Kirillov patlamada hayatını kaybetti

Patlayıcı, Kirillov ve yardımcısının binadan ayrıldığı görüntüler alınmasının ardından uzaktan patlatıldı.

Petrenko, saldırıyı gerçekleştiren kişiye 100 bin dolar nakit ödeme yapıldığını ve Avrupa’da ikamet garantisi verildiğini söyledi.

Bunun yanı sıra zanlı, Moskova’nın Balaşikha bölgesinde yer alan Çernoye köyünde gözaltına alındı.

Rusya İçişleri Bakanlığı, saldırıyı planlayan diğer kişilerin tespitine yönelik çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Kommersant gazetesinin haberine göre olay yerinde bulunan araç paylaşım aracının DVR kayıtları ve şüphelilerin cep telefonu faturalandırmaları, gözaltılara yönelik önemli ipuçları sağladı.

Şüphelilerin telefonlarının içeriği, organizatörlerle kurye aracılığıyla iletişim kurulduğunu doğruladı.

Rusya, olayla ilgili terör saldırısı, cinayet ve yasa dışı silah kaçakçılığı suçlamalarıyla soruşturma başlattı. Ancak, Ukrayna tarafı saldırıya karıştığını reddetti. Ukrayna Güvenlik Teşkilatı’ndan (SBU) bir kaynak, BBC kanalına yaptığı açıklamada, saldırının “istihbarat operasyonu” olduğunu ve Kirillov’un Ukrayna ordusuna karşı yasaklanmış kimyasal silahlar kullandığı için meşru bir hedef olduğunu savundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in danışmanı Mihail Podolyak ise Kiev’in terör yöntemlerine başvurmadığını ve tüm kararların yalnızca savaş alanında alındığını öne sürdü.

Rus korgeneral Kirillov’a yönelik suikastı Ukrayna üstlendi

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’dan Ukrayna’ya şimdiye kadarki en büyük esir takası teklifi

Yayınlanma

Rusya İnsan Hakları Komiseri Tatyana Moskalkova, Ukrayna ile geniş çaplı esir takası için müzakerelerin sürdüğünü, ancak henüz bir anlaşmaya varılamadığını açıkladı. Takas için 900 ve 630 kişilik listeler sunulduğu belirtildi.

Rusya İnsan Hakları Komiseri Tatyana Moskalkova, Rusya ve Ukrayna orduları arasında büyük çaplı esir takası konusunda müzakerelerin sürdüğünü, ancak henüz bir anlaşmaya varılmadığını belirtti.

Değiş tokuş edilecek esir sayısına dair net bir bilgi ise bulunmuyor.

TASS ajansının aktardığına göre Moskalkova, düzenlediği basın toplantısında, takas için biri 900, diğeri ise Ukrayna’ya teslim edilebilecek 630 kişilik iki liste sunduğunu hatırlattı.

Yetkili, “Ukrayna tarafından da aynı sayıda savaş esiri bekliyoruz. Bu konuda ordu müzakereler yürütüyor,” ifadelerini kullandı.

Son olarak, ekim ayı ortasında taraflar “95-95” formülü ile savaş esirlerini karşılıklı olarak takas etmişti.

Bu süreçte olduğu gibi Birleşik Arap Emirlikleri arabulucu rolü üstlenmişti. Aralık ayında Moskalkova, Kiev’in ocak ayında bir İl-76 uçağının düşmesi sonucu hayatını kaybeden savaş esirlerinin naaşlarını teslim aldığını açıklamıştı.

Bununla birlikte Moskalkova, savaş esiri takası müzakerelerinin oldukça zorlu geçtiğini ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 Aralık’ta Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya ve Ukrayna arasında geniş çaplı bir esir takası gerçekleştirilmesi ve geçici bir ateşkes ilan edilmesi önerisini ele almıştı.

Orban, Moskova’nın Noel’de esir takası yapmayı kabul ettiğini, fakat Kiev’in bu teklifi reddettiğini öne sürmüştü.

Dugin: Ukrayna ile barış anlaşması Rusya için yenilgi olur

Okumaya Devam Et

RUSYA

Mihail Hazin: Suriye’deki üsleri kaybedersek, Afrika’ya hava erişimimizi de kaybederiz

Yayınlanma

Rusya’nın önde gelen iktisatçılarından Mihail Hazin, Rusya’nın Suriye’deki hava üslerinin stratejik önemine dikkat çekti.

Radyo Sputnik‘e konuşan Hazin, bu üslerin Afrika ve Orta Doğu üzerindeki Rus etkisinin korunması için kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Hazin, “Suriye’deki havaalanlarımızı kaybedersek, Afrika’ya doğrudan hava erişimimizi de kaybederiz. Bu, Rusya için büyük bir sorun anlamına gelir. Aynı zamanda Orta Doğu’daki etkimizin tamamen yok olmasına yol açar,” ifadelerini kullandı.

Suriye’deki gelişmeleri bir “ilk perde” olarak nitelendiren Hazin, bu durumun sonuçlarının henüz tam anlamıyla ortaya çıkmadığını vurguladı.

8 Aralık’ta Şam’a giren silahlı gruplar, Beşar Esad hükümetinin devrildiğini duyurdu. 59 yaşındaki Beşar Esad, istifa ederek Suriye’den kaçtı ve Rusya’dan kendisi ve ailesi için sığınma hakkı aldı. Son dönemde kamuoyu önünde Ahmed Şaraa adını kullanan HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani, Suriye’nin yeni yönetiminin, Rusya ile ilişkileri ortak çıkarlara hizmet edecek şekilde yeniden gözden geçirme fırsatı sunduğunu iddia etmişti.

Öte yandan Hazin, Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa’ya sevkiyatının akıbetinde değindi.

Bu yıl sona erecek olan sözleşmenin ardından Rusya’nın, doğalgaz sevkiyatını farklı bir rotadan sürdürmesi bekleniyor.

Hazin, Türkiye’nin Karadeniz’de gemi geçişlerini sınırlayarak bir avantaj sağlamaya çalıştığını belirtti.

Türkiye’nin, Rus gazını büyük bir indirimle alıp Avrupa’ya kendi koşullarıyla satma talebine dikkat çeken Hazin, bu durumu “şantaj” olarak nitelendirdi. “Bu tarzları bu. Ancak böyle bir durumda büyük risk alıyorlar,” değerlendirmesini yaptı.

Rusya’nın Suriye’deki üslerinin akıbeti ne olacak?

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English