Bizi Takip Edin

Asya

Tayvan’da muhalefet lideri tutuklandı: ‘Cadı avı başlattılar’

Yayınlanma

Tayvan’ın üçüncü büyük siyasi partisinin lideri, yolsuzluk soruşturması kapsamında sorgulanmasının üzerinden bir hafta geçmeden ve tekrar gözaltına alınmasından saatler önce verdiği özel röportajda hükümeti muhalifleri “bastırmaya” çalışmakla suçladı.

Tayvan Halk Partisi (TTP) Başkanı Ko Wen-je mücadeleye devam etme sözü verdi ve hukuk sistemi ile basını, Başkan Lai Ching-te’nin Demokratik İlerleme Partisi’nin emirlerini yerine getirmekle suçladı.

“Beni en çok hayal kırıklığına uğratan şey, Tayvan’ın Kuomintang (KMT) parti devletini devirmek için 30 yıl harcamış olması ve bunun sonucunda … [yargının ve medyanın hükümetin siyasi araçları olması” diyen Ko, 1980’lerin sonuna kadar Tayvan’ı yöneten eski Kuomintang yönetimine atıfta bulundu. Bir kampanya finansmanı skandalına atıfta bulunarak, “kesinlikle hatalı olmadığımızı söylemeye cesaret edemeyiz” dedi ancak “medya abartısının” hataları “büyüttüğünden” şikayet etti.

65 yaşındaki doktor kökenli siyasetçi, 2014-2022 yılları arasında Taipei Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde bir emlak projesiyle ilgili yolsuzluk iddiaları nedeniyle sorgulanmak üzere kısa süreliğine tutuklanmasından günler sonra çarşamba akşamı ofisinde konuştu. Taipei Bölge Mahkemesi perşembe günü ise, daha önce pazartesi günü verdiği serbest bırakma kararını tersine çevirerek, gözaltında tutulması gerektiğine hükmetti.

“Ben Tayvan’da büyük bir siyasi partinin başkanıyım. Savcılık gidip parti merkezini ve evimi bastı, telefonlarımızı ve sabit disklerimizi aradı ve beni sorguladı,” dedi Ko.

Ko, ocak ayındaki başkanlık seçimleri için rekabetçi bir kampanya yürüttü ve yetersiz kaynaklara sahip TPP’yi yarışta kilit bir oyuncu haline getirdi. Partisi ayrıca 113 üyeli parlamentoda sekiz sandalye kazanarak oyları etkileyebilecek kritik bir azınlık haline geldi. KMT ile bir muhalefet koalisyonu kuran ve birlikte Yasama Yuan’ında dar bir çoğunluğu kontrol eden partisi, Lai ve DPP’ye ciddi bir meydan okuma oluşturdu.

Ancak şimdi hem Ko hem de partisi siyasi hayatta kalma mücadelesi veriyor. Emlak davasının yanı sıra, kısa bir süre önce özür diledi ve başkanlık adaylığı sırasında kampanya finansmanını yanlış bildirdiği için üç ay izin alacağını söyledi.

Diğer üst düzey TPP yetkililerinin de adı skandallara karıştı. Eski bir TPP üyesi ve Hsinchu belediye başkanı olan Ann Kao, daha önce ayrı bir yolsuzluk davası nedeniyle yedi yıl dört ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ko’nun kendisi de yolsuzluktan hüküm giymesi halinde birkaç yıl hapis cezasına çarptırılabilir.

Temmuz ayında ise yolsuzluk soruşturmasının başlamasının ardından Lai yönetiminden istifa eden DPP’nin önemli isimlerinden Cheng Wen-tsan’ın da tutuklanmasına karar verilmişti.

TPP’nin sıkıntıları, KMT ile koalisyonunun DPP ile bir hesaplaşmaya kilitlendiği bir dönemde ortaya çıkıyor. Muhalefet, Lai hükümetinin “Çin’den gelen tehditlere karşı koymak için” öne sürdüğü savunma reformları ve bütçelere karşı çıkarak bu reformların Tayvan’ı daha zor duruma sokacağını savunuyor. Lai’nin mayıs ayında göreve gelmesinden kısa bir süre sonra KMT ve TPP de koltuk avantajlarını kullanarak parlamentonun yetkilerini büyük ölçüde artıracak bir yasa tasarısını, DPP destekçilerinin tepkisine meydan okuyarak geçirdi. Anayasa Mahkemesi yasanın anayasaya uygunluğunu incelerken ihtiyati tedbir kararı aldı.

Pekin’e yakın China Times gazetesinde, geçen yıl TPP’ye katılan emekli akademisyen Lin Pao-chung, Ko’nun yarattığı tehdit ortadan kalktığında DPP’nin KMT’nin peşine düşeceği uyarısında bulundu.

Meclis çoğunluğuna sahip Tayvan muhalefeti üst mahkemenin kurallarının değiştirilmesini önerdi

Ko tutuklanmadan önce verdiği röportajın büyük bir bölümünü hükümeti aşırıya kaçmakla suçlayarak, Lai’yi de politika konusunda, özellikle de yakında tartışılıp oylanacak olan denizaltılar için önerilen harcamalar konusunda eleştirdi.

Hükümet geçtiğimiz yıl ilk yerli denizaltıyı tanıttıktan sonra, 2025-2038 yılları arasında tahmini 284 milyar Yeni Tayvan doları (8.88 milyar dolar) maliyetle yedi denizaltı inşa etmeyi planladığını açıkladı.

“Tayvan neden sekiz denizaltı yapmak istiyor? Bunlar nasıl kullanılacak? Zaman çizelgesi ve süreç nedir? İlki henüz denize indirilmedi bile, peki Tayvan denizaltı üretme kapasitesine sahip mi?” diye soran Ko şunları söyledi: “Bunların hiçbirini bilmiyoruz ve yedi denizaltı için daha 280 milyar NT$’ı doğrudan kabul etmemiz isteniyor. Bu hiç mantıklı değil.”

Ko, TPP’nin Tayvan’ın savunma bütçesinin attırılmasını desteklediğini ancak asıl sorunun “neyin satın alınması gerektiği ve ne için alındıkları” olduğunu söyledi. Konu ister savunma isterse muhalefetin Anayasa Mahkemesi’nin işleyişine ilişkin önerdiği değişiklikler olsun, TPP’nin “tartıştıktan sonra desteklemeye ya da karşı çıkmaya karar vereceğini” vurguladı.

Asya

ASEAN ve Çin, Trump’ın gümrük vergileri karşısında ilişkilerini derinleştiriyor

Yayınlanma

ASEAN dışişleri bakanları perşembe günü, ABD Başkanı Donald Trump’ın tehdit ettiği yeni “karşılıklı” cezai gümrük vergileri karşısında Pekin ile ilişkilerini derinleştirmeye çalışırken, bloğun Çin ile olan ilişkilerinin gücünü vurguladılar. Uzmanlar, Trump’ın agresif gümrük vergisi politikasının  ASEAN ve Çin arasında daha da yakınlaşmayı beraberinde getirdiği görüşünde.

Kuala Lumpur’da ASEAN dışişleri bakanları ve Çinli mevkidaşları Wang Yi ile yapılan toplantının açılış konuşmasında Malezya Dışişleri Bakanı Mohamad Hasan, Çin’in “ASEAN’ın en önemli ve dinamik ortaklarından biri” olduğunu söyledi.

“Bu ilişki, karşılıklı güven, ortak çıkarlar ve artan ekonomik bağımlılık üzerine kurulmuştur” dedi.

Wang da bu duyguları yineleyerek, ülkelerin ortak Asya kimliği ve hedeflerini vurguladı. “Çin, ASEAN’ı komşuluk diplomasisinde her zaman bir öncelik olarak görmüş ve bölgeyi, insanlık için ortak bir geleceğe sahip küresel bir topluluk inşa etmede öncü olarak görmektedir” dedi.

Toplantı, ASEAN dışişleri bakanlarının yıllık Bakanlar Konferansı’nın bir parçasıydı. Toplantının ardından Japonya, Çin ve Güney Kore ile ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve diğer diyalog ortaklarıyla toplantılar yapılacak.

Devam eden jeopolitik değişimlere değinen Wang, mevcut küresel çalkantı ve dönüşümün birlik veya bölünme, barış veya çatışma, işbirliği veya çatışma gibi soruları gündeme getirdiğini kaydetti.

“Tarihten dersler çıkarmalı, eşit ve yapılandırılmış bir dünya düzenini aktif olarak teşvik etmeli ve kapsayıcı ve paylaşımlı ekonomik küreselleşmeyi destekleyerek uluslararası sistemi daha fazla adalet ve eşitliğe doğru itmeliyiz” dedi.

Ticari ilişkiler

2020’den bu yana ASEAN ve Çin, birbirlerinin en büyük ticaret ortakları olmaya devam etti ve 2024’te toplam ticaret hacmi bir önceki yıla göre %10,6 artarak 770,9 milyar dolara ulaştı.

Mayıs ayında, iki taraf, iki buçuk yıl süren dokuz tur görüşmenin ardından ASEAN-Çin Serbest Ticaret Bölgesi (ACFTA) 3.0 anlaşmasını açıkladı.

Yükseltilmiş anlaşma, dijital ekonomi, yeşil ekonomi ve tedarik zinciri bağlantılılığını kapsayan dokuz yeni bölüm içeriyor. Çin Ticaret Bakanlığı, bu çerçeveyi Çin-ASEAN mega pazarının inşasına açılan bir kapı olarak nitelendirdi.

Bu arada, ASEAN üyeleri 1 Ağustos’ta yürürlüğe girecek yeni ABD gümrük vergilerine hazırlanıyor. Vergiler Myanmar ve Laos için %40, Kamboçya ve Tayland için %36, Endonezya için %32, Malezya ve Brunei için %25, Vietnam ve Filipinler için %20 olarak belirlendi. Washington, nisan ayında gümrük vergileri açıklandığında %10 oranında vergi uygulanan Singapur için henüz güncellenmiş bir oran açıklamadı.

Gümrük vergilerine tepki

Çarşamba günü, Malezya Başbakanı Enver İbrahim, ASEAN dışişleri bakanları toplantısının başında, ticaretin “baskı, izolasyon ve kontrol” aracı olarak kullanıldığını belirterek, “gümrük vergileri, ihracat kısıtlamaları ve yatırım engelleri artık jeopolitik rekabetin keskin araçları haline geldi” dedi.

Endonezya Maliye Bakanı Sri Mulyani çarşamba günü parlamentoda yaptığı konuşmada, Dünya Ticaret Örgütü, BM ve Dünya Bankası gibi çok taraflı kurumların ticaret savaşında daha önemli bir rol oynaması çağrısında bulundu. “Bu çok taraflı kurumların rolü çok zayıfladı ve hatta saygı görmüyor” dedi.

Tayland, 1,22 milyar dolarlık hafifletme önlemleri açıkladı. Maliye Bakan Yardımcısı Paopoom Rojanasakul’a göre, Tayland merkez bankasının da gümrük vergilerini düşürmek için para politikasını daha da gevşetmesi bekleniyor.

Nikkei Asia’nın gördüğü dışişleri bakanları toplantısının ortak bildirisinin taslağı, tek taraflı gümrük vergilerini “kontra üreten” olarak nitelendiriyor ve bunların “küresel ekonomik parçalanmayı şiddetlendirme ve ASEAN’ın ekonomik istikrarı ve büyümesine karmaşık zorluklar getirme riski taşıdığı” uyarısında bulunuyor. Cuma günü yayınlanması beklenen taslak, ASEAN’ın “bu amaçla tüm ortaklarla yapıcı bir şekilde çalışmaya kararlı olduğunu” teyit ediyor.

Okumaya Devam Et

Asya

Malezya Başbakanı ASEAN toplantısında Trump’ın tarifelerinin ‘baskı altına almak’ için kullanıldığını söyledi

Yayınlanma

Malezya Başbakanı Enver İbrahim, çarşamba günü ASEAN’ın önemli dışişleri bakanları toplantısının açılışında, ABD’nin gümrük tarifelerinin artık diğer ülkeleri “baskı altına almak, izole etmek ve kontrol altında tutmak” için kullanıldığını söyledi.

Kuala Lumpur’da düzenlenen bakanlar toplantısının açılış töreninde konuşan İbrahim, “Dünya çapında, bir zamanlar büyümeyi sağlamak için kullanılan araçlar artık baskı, izolasyon ve kontrol altında tutmak için kullanılıyor” dedi. “Gümrük tarifeleri, ihracat kısıtlamaları ve yatırım engelleri artık jeopolitik rekabetin keskin araçları haline geldi” diye ekledi.

Enver İbrahim, ASEAN’daki meslektaşlarına, bölgenin bu gerçekle “açık ve kararlı” bir şekilde yüzleşmesi gerektiğini ve bloğun birlikteliğinin deklarasyonlarla sınırlı kalmaması gerektiğini hatırlattı.

Pazartesi günü, ABD Başkanı Donald Trump, altı ASEAN üyesini etkileyen yeni bir dizi gümrük vergisi oranı açıkladı. Bunlar arasında Myanmar ve Laos’tan gelen mallara %40, Tayland ve Kamboçya’dan gelen mallara %36 vergi yer alıyor. Endonezya için oran %32, Malezya için ise %25.

Malezya, 10 üyeli bloğun bu yılki dönüşümlü başkanlığını yürütüyor. Bu haftaki toplantılar arasında ASEAN’ın içişleri bakanları toplantısı ve ardından ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Japonya ve Hindistan gibi önemli ortak ülkelerle toplantılar yer alıyor.

Nikkei Asia‘nın gördüğü dışişleri bakanları toplantısının ortak bildiri taslağı, tek taraflı gümrük vergisi uygulamalarının “kontra üreten nitelikte olduğunu ve küresel ekonomik parçalanmayı şiddetlendirme riski taşıdığını” ve “ASEAN’ın ekonomik istikrarı ve büyümesi için karmaşık zorluklar oluşturduğunu” belirtiyor.

Malaya Üniversitesi Uluslararası ve Stratejik Çalışmalar Bölümü’nde doçent olan Khoo Ying Hooi, Nikkei Asia’ya verdiği demeçte, Trump’ın son gümrük vergisi açıklamalarının, Japonya ve Güney Kore gibi müttefikleri hedef almak anlamına gelse bile, daha çok güç gösterisi ve “Önce Amerika” söylemini canlandırmak amacıyla yapıldığını söyledi.

“Bu, stratejik olmaktan çok sembolik bir hamle gibi görünüyor ve kimin zarar göreceği önemli olmaksızın seçmenlere ticaret konusunda sert olduğunu göstermek amacıyla yapılmış bir hamle” dedi.

Khoo, Güneydoğu Asya’nın ticareti çeşitlendirmek, bölgesel entegrasyonu güçlendirmek ve tek bir pazara bağımlılığı azaltmak için adımlar attığını belirtti. Güney-Güney ticaret ortaklıklarının kurulduğunu ekleyen Khoo, bu çabaların “hızlanıp derinleşebileceğini” kaydetti.

Malezya Başbakanı Enver İbrahim konuşmasında, ASEAN’ın “merkeziliğinin” devam etmesi gerektiğini yineleyerek, jeopolitik ve ekonomik belirsizliklerin dünya çapında arttığı bir dönemde bloğun diyalog için birincil dayanak noktası olması gerektiğini vurguladı.

“Küresel düzen parçalanıyor” dedi ve ekledi: “Çatışma, zorlama ve güvensizlik artık çok sayıda ilişkiyi tanımlıyor ve bunların sonucunda sayısız hayat kaybediliyor veya altüst oluyor.”

Öte yandan, toplantıda Malezya Dışişleri Bakanı Mohamad Hasan, küresel siyasi manzaranın “iki kutupluluktan tek kutupluluğa ve nihayet çok kutupluluğa” doğru değişmeye devam edeceğini vurguladı.

Okumaya Devam Et

Asya

Ermenistan’da tutuklu milyarder Karapetyan’ın şirketinin kamulaştırılmasına onay

Yayınlanma

Ermenistan Cumhurbaşkanı Vaagn Haçaturyan, tutuklu iş insanı Samvel Karapetyan’a ait Ermenistan Elektrik Şebekeleri şirketinin kamulaştırılmasına olanak tanıyan yasaları imzaladı. Yeni düzenleme, hükümete şirkete kayyum atama ve satın almada öncelik hakkı tanıyor. Karapetyan ise hükümeti devirmeye yönelik çağrı suçlamasıyla iki aydır tutuklu.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Vaagn Haçaturyan, aynı zamanda Rusya vatandaşı olan tutuklu iş insanı Samvel Karapetyan’a ait olan Ermenistan Elektrik Şebekeleri şirketinin kamulaştırılmasına olanak tanıyan yasaları imzaladı.

Cumhurbaşkanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada, yasanın yürürlüğe girdiği duyuruldu.

Söz konusu yasa, bir gün önce Ermenistan parlamentosunda 27’ye karşı 65 oyla kabul edilmiş, bir milletvekili ise çekimser kalmıştı.

Hükümete kayyum atama yetkisi

Yapılan yasal değişikliklere göre, Kamu Hizmetleri Düzenleme Komisyonu, şirketin lisansından gönüllü olarak vazgeçmesi durumunda, tüzel kişiliği faaliyete devam etmeye zorlayabilecek veya yönetimi bir geçici yöneticiye devredebilecek.

Ayrıca, idari sürecin başlamasının ardından komisyon başkanı, yürütme organının tüm yetkilerini devralacak kayyumu doğrudan atama hakkına sahip olacak.

Komisyon başkanı, ihlallerin giderilmesi için bir programı onaylama, şirketin üst yönetim organı toplantılarını düzenleme, tüzükte değişiklik yapma ve yönetim kurulu üyelerini değiştirme gibi geniş yetkilerle donatıldı.

Paşinyan, Ermeni Kilisesi’ni ‘özgürleştireceğini’ ilan etti

Satın almada öncelik hükümetin

Değişiklikler uyarınca, şirketin satılmasına karar verilmesi hâlinde, hükümet satın alma konusunda öncelik hakkına sahip olacak.

Belgede, şirketin satın alma bedelinin, “Değerleme Faaliyetleri Hakkında Kanun” uyarınca belirlenen piyasa değerini aşamayacağı belirtiliyor.

İş insanı ‘hükümeti devirme’ suçlamasıyla tutuklu

Karapetyan’a yönelik ceza davası, iş insanının, hükümet yetkililerinin Ermeni Apostolik Kilisesi’nin üst düzey yöneticilerine yönelik sert eleştirileri karşısında kiliseyi savunmasının ardından başlatıldı.

17 Haziran’da Karapetyan’ın evinde arama yapılmış, ertesi gün ise “hükümeti devirmeye yönelik çağrılarda bulunma” suçlamasıyla iki ay süreyle tutuklanmıştı.

İş insanı suçlamaları reddederken, avukatı Liana Gasparyan mahkeme kararının yasa dışı olduğunu savunuyor.

Karapetyan’dan iktidar partisi vekillerine iftira davası

Öte yandan Karapetyan, 4 Temmuz’da iktidardaki Sivil Sözleşme partisinden milletvekilleri Arsen Torosyan ve Hayk Konjoryan’a karşı dava açtı.

İş insanı, milletvekillerinin iftira niteliğindeki beyanlarını kamuoyu önünde yalanlamalarını ve özür dilemelerini talep etti.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English