Bizi Takip Edin

RUSYA

Ukrayna, Rusya’nın Kursk nükleer santraline İHA saldırısı düzenledi: Atık depolama tesisi zarar gördü

Yayınlanma

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin, Rusya’nın Kursk bölgesinde bulunan nükleer santrale 26 Ekim’de insansız hava araçlı saldırı düzenlediği bildirildi.

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu’ndan (Rosatom) bir yetkili, Vedomosti gazetesine yaptığı açıklamada, saldırıda santralin kullanılmış nükleer yakıt depolama tesisinin hedef alındığını belirtti.

Yetkili, saldırıda oluşan hasarın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) henüz Uluslararası Nükleer Olay Ölçeğinde (INES) sınırlandırılmadığı bilgisini verdi.

Zaharova: Geniş çaplı bir nükleer felakete yol açabilirdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise, yaptığı yazılı açıklamada santralin üç İHA ile hedef alındığını kaydetti.

Zaharova, “Patlayıcılarla dolu İHA’lardan biri nükleer atık deposuna çarparak duvarlarına zarar verdi. Diğer ikisi ise santralin idari bina kompleksine düştü. İlk verilere göre nükleer santrale saldırmak için kullanılan İHA’larda Batılı ülkeler tarafından tedarik edilen bileşenler kullanıldı,” ifadelerini kullandı.

Zaharova, Kiev’in İHA saldırısının pek çok ülkenin topraklarını etkileyecek ‘geniş çaplı bir nükleer felakete’ sebebiyet vereceğini ‘bilmiyor olamayacaklarına’ dikkat çekti.

Sözcü, ayrıca dünya kamuoyuna saldırıyı kınamaları çağrısında bulunarak, “Önde gelen uluslararası örgütler, çevre STK’ları ve sivil toplum da bu terör eylemini uygun bir şekilde değerlendirmeli,” dedi.

RUSYA

Rusya’nın nükleer doktrinini güncellemesi ne anlama geliyor?

Yayınlanma

Rusya, nükleer caydırıcılık politikasını güncelleyerek, Belarus’un güvenliğine yönelik tehditleri de nükleer silah kullanımına gerekçe olarak tanımladı. Uzmanlar, bu değişikliklerin açıklayıcı bir nitelik taşıdığını belirtirken, doktrinin zamanlamasının ABD’nin Ukrayna’ya yönelik füze yardımıyla bağlantılı olabileceğine dikkat çekiyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Rusya Federasyonu’nun Nükleer Caydırıcılık Alanındaki Devlet Politikasının Temelleri” başlıklı doktrin belgesinde yapılan değişiklikleri onayladı.

Putin, 25 Eylül 2024 tarihinde yaptığı bir toplantıda doktrinin değiştirileceğini duyurmuştu.

Daha önce, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da haziran ayında yaptığı açıklamada, askeri operasyon deneyimlerinin ışığında doktrinin güncellenebileceğini söylemişti.

Yeni metin, Putin tarafından duyurulan hükümler doğrultusunda, nükleer silah kullanımına ilişkin koşullarda önemli değişiklikler içeriyor.

Artık nükleer silahların kullanımı sadece Rusya’nın değil, Belarus’un güvenliğine yönelik kritik tehdit durumlarında da gündeme gelebilecek.

Rusya, güncellenmiş nükleer doktrinini yayımladı

Özellikle seyir füzeleri, insansız hava araçları, hipersonik silahlar ve diğer uzay-havacılık saldırı araçları gibi unsurlar, geniş çaplı bir saldırının güvenilir şekilde tespit edilmesi hâlinde nükleer yanıt için gerekçe olarak değerlendirilebilecek. Önceki belgelerde bu kapsam sadece balistik füzelerle sınırlıydı.

Ayrıca, nükleer doktrinin, değişen koşullara uyum sağlamak için sürekli güncellenmesi gereken bir belge olduğu vurgulandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, basın mensuplarının doktrinin yayımlanmasının ABD’nin Ukrayna’ya ATACMS füzeleri gönderme kararıyla aynı zamana denk gelip gelmediği sorusuna, belgenin “zamanında” yayımlandığını söyleyerek yanıt verdi.

Peskov, güncellenen önemli maddelerden birinin, nükleer silaha sahip olmayan bir devletin nükleer bir devletin desteğiyle Rusya’ya saldırması hâlinde bunun ortak bir saldırı olarak değerlendirileceği olduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Batı’nın bu yeni doktrini dikkatlice inceleyeceğini umduğunu ifade etti.

Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi (RIAC) düşünce kuruluşundan uzman Aleksandr Yermakov, Vedomosti gazetesine verdiği demeçte yapılan değişikliklerin çoğunlukla açıklayıcı nitelikte olduğunu söyledi.

Yermakov, “Örneğin, daha önceki belgelerde misilleme amaçlı bir nükleer saldırının balistik füzelerle tetiklenebileceği belirtiliyordu. Şimdi buna insansız hava araçları ve seyir füzeleri de eklendi,” dedi.

Yermakov, doktrinin yayımlanma zamanlamasının ABD’nin Ukrayna’ya yönelik askeri yardımlarıyla bağlantılı olabileceğine dikkat çekerek, “Bu değişiklikler daha önce duyurulmuştu. Ancak son gelişmeler ışığında, olası tırmanma risklerini hatırlatmak amacıyla yayımlandı,” ifadelerini kullandı.

Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde Uluslararası Güvenlik Merkezi uzmanı Dmitriy Stefanoviç ise, güncellenen doktrinin, küresel nükleer arenadaki yeni eğilimlere ve olaylara yanıt verdiğini ifade etti.

Stefanoviç, bazı ülkelerin cephaneliklerini artırdığına, yeni nükleer silah sahibi devletlerin ortaya çıktığına ve nükleer faktörün öneminin son yıllarda arttığına dikkat çekti.

Uzman, doktrinin Belarus ile nükleer işbirliğini güçlendiren unsurlar içerdiğini de ekledi.

Stefanoviç, “Güncellenen belge, nükleer silah kullanımı için gerekli koşullar olan ‘nükleer eşik’ konusunu biraz daha netleştiriyor. Bu ne Rusya için ne de rakipleri için rahatlama nedeni değil. ABD ve NATO ile doğrudan çatışma riski devam ettiği sürece, hızlı bir nükleer tırmanma senaryosu her zaman mümkün,” değerlendirmesini yaptı.

Rusya, Biden’ın ATACMS kararına nasıl tepki verecek?

Okumaya Devam Et

RUSYA

Ukrayna, Rusya’yı ATACMS füzeleriyle hedef aldı

Yayınlanma

Ukrayna, Bryansk olbastına altı ATACMS balistik füzesi ile saldırdı. Rus hava savunma sistemleri beş füzeyi etkisiz hale getirirken, bir füze sınırlı hasara yol açtı. Can kaybı ya da büyük bir yıkım yaşanmadığı bildirildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Bryansk oblastını altı ATACMS balistik füzesi ile hedef aldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Bu gece saat 03:25’te (yerel saatle 00:25) düşman, Bryansk oblastındaki bir tesisi altı balistik füzeyle vurdu. Elde edilen teyitli bilgilere göre saldırıda ABD yapımı ATACMS taktik füzeleri kullanıldı,” denildi.

Rus hava savunma sistemleri beş füzeyi imha ederken, bir füze hedefe ulaşarak sınırlı hasara yol açtı.

Füzenin parçalarının Bryansk bölgesindeki bir askeri tesisin teknik alanına düştüğü ve bunun bir yangına neden olduğu belirtildi.

Ancak yangının kısa sürede kontrol altına alındığı ve söndürüldüğü bildirildi.

Açıklamada, herhangi bir can kaybının yaşanmadığı ve ciddi bir yıkımın olmadığı da vurgulandı.

Rusya ordusu, saldırıyı önlemek için S-400 hava savunma sistemi ve Pantsir füze savunma sistemi kullandı.

Biden’dan Ukrayna’ya kritik hamle: ATACMS füzeleri için onay çıktı

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya Merkez Bankası: Enflasyonist baskılar artıyor, ek sıkılaştırma şart

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası, artan enflasyonist baskılar nedeniyle para politikasında ek sıkılaştırma yapılması gerektiğini açıkladı. Banka, baz faiz oranını yüzde 21’e yükseltti ve 2026 yılına kadar enflasyonu hedef seviyeye indirmeyi planlıyor.

Rusya Merkez Bankası, süreklilik gösteren enflasyonist baskıların bu yılın en yüksek seviyelerine yakın seyrettiğini ve talep ile fiyat artışını kontrol altına almak için ek parasal sıkılaştırmaya ihtiyaç duyulacağını duyurdu.

Merkez Bankası, enflasyonu en geç 2026 yılında hedeflenen seviyeye indirmek ve enflasyon beklentilerini düşürmek amacıyla 25 Ekim’deki toplantısında baz faiz oranını son 20 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 21’e yükseltmişti.

Banka, 20 Aralık’taki bir sonraki toplantısında, ek tedbirlere yeşil ışık yaktı.

Ekim ayı verilerine göre aylık fiyat artışı, eylül ayına kıyasla yavaşlama gösterdi. Bu yavaşlamanın temel nedeni, fiyat dinamikleri aylık bazda önemli değişiklikler gösteren turizm ve yolcu taşımacılığı hizmetlerindeki fiyat düşüşleri oldu.

Banka açıklamasında, “İstikrarlı fiyat artışı göstergelerinin çoğu bir önceki aya göre yükseliş gösterdi. Bu durum, talep artışının mal ve hizmet üretimini artırma kapasitesinin üzerinde seyretmeye devam ettiğini gösteriyor,” ifadelerine yer verdi.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış yıllık bazda fiyat artışı ekim ayında yüzde 8,2 olarak gerçekleşirken, bu oran eylül ayında yüzde 9,9 düzeyindeydi. Yıllık enflasyon ise yüzde 8,54’e geriledi.

Merkez Bankası’nın beş yıllık dönem için trend enflasyon tahmini, eylül ayındaki yüzde 8,41 seviyesinden ekim ayında yüzde 8,70’e yükseldi.

Üç yıllık dönemde ise tahmin yüzde 9,50’den yüzde 9,41’e geriledi, ancak hala yüksek seyrini sürdürüyor.

Banka değerlendirmesinde, “Fiyat dinamiklerine ilişkin analitik göstergeler, ekim ayında enflasyonist baskıların yoğunlaştığına işaret ediyor. Artan enflasyon beklentileri ve işgücü piyasasındaki süregelen gerginlik bağlamında enflasyon yanlısı riskler devam ediyor,” açıklamasını yaptı.

Rusya Merkez Bankası’nın yüksek faiz politikası KOBİ’leri vurdu

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English