Bizi Takip Edin

RUSYA

Vergi reformu hazırlıkları devam ederken Rusya’da gelir eşitsizliği artıyor

Yayınlanma

Rusya merkezli Makroekonomik Analiz ve Kısa Vadeli Tahmin Merkezi (CMASTF) tarafından hazırlanan rapora göre, ülkedeki gelir eşitsizliği 2023 yılında arttı.

Bu eşitsizlik temel olarak nüfusun en varlıklı kesimlerinin gelirlerindeki hızlı büyümeden kaynaklanırken, yoksulluk seviyelerindeki düşüşle aynı zamana denk geldi.

Artan eşitsizlik, 2025 yılında uygulanmaya başlanacak olan artan oranlı gelir vergisi ölçeğine geçişin ardındaki kilit faktör olarak görülüyor.

Kommersant gazetesinin aktardığına göre ‘Nüfusun Refahı: Eşitsiz Büyüme’ başlıklı rapor, geçtiğimiz yıl Rusya toplumunun maddi refahında genel bir iyileşme görülmesine rağmen gelir eşitsizliğindeki artışın devam ettiğini vurguladı.

Federal İstatistik Kurumu (Rosstat) verilerine ve CMASTF uzmanlarının bağımsız hesaplamalarına dayanan rapor, Rusya’da reel gelirlerin 2023 yılında yüzde 5,6 gibi rekor bir oranda artarak İktisadi Kalkınma Bakanlığı ve bağımsız uzmanların tahminlerini aştığını ortaya koydu.

Bu büyüme 2024’ün ilk yarısında hızlanarak yüzde 7,4’e ulaşırken, ücret artışları büyümenin ana itici gücü oldu.

2023’te yüzde 7,8’lik artışla 2018’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşan ücretlerdeki artış, ocak-mayıs döneminde yüzde 10,1’lik bir artışla 2024’te de devam etti.

Ücretlerdeki artış, özellikle finans sektörü (yüzde 16), inşaat (yüzde 13), idari faaliyetler (yüzde 12) ve imalat ve maden çıkarma sektörlerinde (sırasıyla yüzde 13 ve yüzde 12) yaygın bir şekilde gerçekleşti.

Rusya halkının geliri son 17 yılın en güçlü artışını gördü

Rusya Merkez Bankası bu ücret artışını, şirketlerin işçi talebinin 2023 yılında tarihi zirvelere ulaşması nedeniyle işgücü açığına bağlıyor.

İşgücü piyasasındaki bu sıkışıklık, Rusya Merkez Bankası’nın artan ücretlerden kaynaklanan enflasyonist baskıları engellemek amacıyla para politikasını sıkılaştırmasının ardındaki faktörlerden biri.

Yaşam standartlarındaki genel iyileşmeye rağmen, 2023 yılında zenginler ve yoksullar arasındaki uçurum genişledi. 2018’den beri düşüşte olan gini katsayısı, 2022’de 14 iken 2023’te 15’e yükseldi ve 2018 zirvesi olan 16’ya yaklaştı.

Bu artan eşitsizlik, yoksullukta devam eden düşüşle birlikte gerçekleşti ve yoksulluk oranı 2023 yılında yüzde 8,5 ile tarihin en düşük seviyelerinden birine ulaştı.

Rapor, genişleyen gelir uçurumunun büyük ölçüde yüksek gelirli gruplar arasındaki orantısız gelir artışından kaynaklandığını öne sürdü.

Bu gruplar arasında Ukrayna’daki askeri müdahaleye katılanlar gibi ücretleri ulusal ortalamayı kayda değer ölçüde aşanlar ve makine, kimya ve bilişim gibi ithal ikamesi ve artan üretimden yararlanan sektörlerdeki işçiler yer alıyor.

Sonuç olarak, ayda 100 bin rubleden fazla kazanan vatandaşların oranı 2021’de yüzde 5,7’den 2023’te yüzde 10’a yükseldi ve 2024’te daha da artması bekleniyor.

Bu eğilim, yakın zamanda Vergi Kanunu’nda yapılacak değişikliklerle tamamlanacak olan kişisel gelir vergisi ölçeği reformunun önemini vurguluyor.

Sadece 2025 yılından itibaren artan yüksek gelirliler grubunu (yıllık geliri 2,4 milyon rublenin üzerinde olanlar) etkileyecek olan artan oranlı vergi ölçeğinin genişletilmesi, servetin gelir yelpazesinin alt ucuna doğru yeniden dağıtılmasını ve böylece yoksulluğun azaltılması çabalarının finanse edilmesine yardımcı olmayı amaçlıyor.

Rusya’nın hizmet sektöründe beklenmedik büyüme

RUSYA

Nabiullina’dan yılbaşı sürprizi: Rusya Merkez Bankası faiz artışına gitmedi

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası, piyasa beklentilerini boşa çıkararak baz faiz oranını yüzde 21’de sabit tuttu. Bu karar, yatırımcıları şaşırtırken faiz artırımı döngüsünün sonlanmış olabileceği yorumlarına yol açtı.

Rusya Merkez Bankası, sürpriz bir kararla baz faiz oranını yüzde 21 seviyesinde sabit tuttu. Bu, piyasalar için büyük bir şok oldu; zira birçok analist, faiz oranının yüzde 23’e hatta yüzde 25’e çıkarılmasını bekliyordu.

Merkez Bankası, ekim ayında oranı yüzde 21’e yükseltirken, daha fazla artışın değerlendirilebileceği yönünde sinyaller vermişti. Ancak bu kez, beklentilerin aksine bir adım attı.

Merkez Bankası kararını, mevcut para politikasının etkilerini göstermeye başlamasıyla gerekçelendirdi. Banka, yıl içinde oranı yüzde 16’dan yüzde 21’e çıkarmış ve borç verme faaliyetinin yavaşladığını gözlemlemişti.

Fakat uzmanlara göre, bu kararda ekonomik baskılar da etkili olmuş olabilir. Rostec Başkanı Sergey Çemyozov, Severstal’ın sahibi Aleksey Mordaşov ve diğer sermayedarlar, faiz oranının yüksekliğinden duydukları rahatsızlığı açıkça dile getirmişlerdi. Bloomberg‘e göre, Başbakan Mihail Mişustin dahil bazı isimler, doğrudan Vladimir Putin’e şikâyette bulunmuştu.

Rusya’da faiz oranı tarihi seviyeye çıkabilir: Yüzde 25 gündemde

Putin, konuyla ilgili yaptığı bir açıklamada, Nabiullina’nın faiz oranı kararıyla ilgili kendisine önceden bilgi vermediğini ve kararın dengeli olacağını düşündüğünü ifade etti. Bu kararın ardından yatırım bankeri Yevgeniy Kogan, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, “Bu beklenmedik bir durumdu… Kimse böyle bir hamle beklemiyordu. Biz oranların artacağını ve yüzde 24’e kadar çıkacağını tahmin ediyorduk,” diyerek durumu değerlendirdi.

Merkez Bankası, enflasyonist baskıların azalmadığını kabul ediyor. Ekim-kasım döneminde yıllık ortalama fiyat artışı yüzde 11,1 olarak gerçekleşti. Çekirdek enflasyon ise yüzde 10,9’a yükselerek, iç talebin güçlü olduğunu ortaya koydu. 16 Aralık itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 9,5 seviyesindeydi. Fakat faiz oranlarının artırılmamasının nedenlerinden biri, borç verme faaliyetlerinin düzenleyicinin beklediğinden daha fazla yavaşlaması oldu.

Merkez Bankası, bu durumu “para politikasının sıkılığı, fiyat artışlarının ve yüksek iç talebin etkilerine rağmen enflasyonu düşürme sürecini destekliyor” şeklinde açıkladı. Fakat banka, enflasyonun “bir süre daha” yüksek kalabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Kredi ve mevduat faiz oranları, Merkez Bankası’nın baz faiz oranından daha hızlı artış gösterdi. Bunun nedenleri arasında riskli borçlulara yönelik kısıtlamalar ve kriz döneminde bankalara tanınan bazı ayrıcalıkların kaldırılması bulunuyor.

Kasım ayında bireysel kredilerde büyüme durdu, kurumsal kredilerde ise önemli bir yavaşlama görüldü. Nabiullina, bu yavaşlamanın enflasyon üzerindeki etkisinin önümüzdeki aylarda daha belirgin hale geleceğini ifade etti.

Rusya Merkez Bankası’ndan rubledeki dalgalanmalara faizle müdahale

Okumaya Devam Et

RUSYA

Kirillov suikastından sonra FSB’de üst düzey istifa

Yayınlanma

FSB Askeri Karşı İstihbarat Başkanı Nikolay Yuriyev, Korgeneral İgor Kirillov’un Moskova’daki patlamada hayatını kaybetmesinin ardından istifa etti.

Rusya Federal Güvenlik Teşkilatı (FSB) Askeri Karşı İstihbarat Dairesi Başkanı Nikolay Yuriyev, görevinden ayrıldı.

RBK gazetesinin haberine göre, Yuriyev’in istifası, kısa süre önce Moskova’da bir patlamada hayatını kaybeden Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma birliklerinin komutanı Korgeneral İgor Kirillov’un ölümüyle bağlantılı görünse de kaynaklar bu iddiayı yalanladı.

Kaynaklardan biri, Yuriyev’in istifasının emeklilik gerekçesiyle planlandığını ve bu karara ilişkin resmi kararnameye 16 Aralık’ta, Kirillov’un ölümünden bir gün önce imza atıldığını belirtti.

Aynı kaynak, Yuriyev’in görevden ayrılmasının yaz aylarında kararlaştırıldığını, yardımcılarının ise görevlerine devam ettiğini ifade etti.

Daire başkanının görevleri, geçici olarak yardımcılarından birine devredilirken, yeni bir başkanın henüz belirlenmediği vurgulandı.

Korgeneral İgor Kirillov ve yardımcısı İlya Polikarpov, 17 Aralık sabahı Moskova’da Ryazanskiy Prospekt’te meydana gelen bir patlamada yaşamlarını yitirdi. BBC ve The Wall Street Journal tarafından aktarılan bilgilere göre, patlama Ukrayna Güvenlik Teşkilatının (SBU) düzenlediği özel bir operasyonun parçasıydı.

Rusya Soruşturma Komitesi, olayı terör saldırısı ve cinayet olarak değerlendirerek soruşturma başlattı.

Olayın şüphelisinin Özbekistan vatandaşı olduğu ve kısa süre içinde gözaltına alındığı açıklandı.

Rus General İgor Kirillov’un ölümü

Okumaya Devam Et

RUSYA

G7, Rus petrolüne uygulanan tavan fiyatı sıkılaştırmayı planlıyor

Yayınlanma

G7 ülkeleri, Rusya’ya yönelik petrol yaptırımlarını sıkılaştırmayı değerlendiriyor. Bloomberg‘in konuya aşina kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Rus menşeli petrolün varil başına 60 dolar olan mevcut tavan fiyatının 40 dolara indirilmesi gündemde.

Bu adım, Rusya’nın enerji gelirlerini azaltmayı ve Ukrayna’daki savaşını finanse etme kapasitesini sınırlamayı hedefliyor.

Mevcut tavan fiyat uygulaması, varil başına 60 doların üzerindeki Rus petrolüne Batı sigortası sağlamıyor. Bu sınırı aşarak ticaret yapan şirketler ise ikincil yaptırımlarla karşı karşıya kalma riski taşıyor.

Tavan fiyatın 40 dolara düşürülmesi, Brent petrolünün mevcut fiyatının yüzde 45 altında ve Rusya’nın Ural petrolünün Karadeniz ve Baltık Denizi limanlarında satıldığı fiyatın üçte bir oranında daha düşük olacak.

G7 ülkeleri, tavan fiyat uygulamasını Aralık 2022’de yürürlüğe koymuştu. Ancak, bu uygulamanın Rusya’nın petrol gelirlerini ne ölçüde etkilediği konusunda farklı görüşler bulunuyor.

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) uzmanlarına göre, mevcut tavan fiyat, Rus petrol ihracatının sadece yüzde 20’sini kapsıyor. Petrolün yüzde 80’i ise yaklaşık 800 gemiden oluşan “gölge filo” tarafından taşınıyor. Bu durum, yaptırımların etkinliğini azaltıyor.

Daha sert yaptırımlar arasında denetimlerin artırılması da bulunuyor. Estonya Başbakanı Kristen Michal, sigortasız tankerlerin alıkonulması gibi önlemlerin düşünüldüğünü belirtti.

Brookings Enstitüsü’nden kıdemli araştırmacı Robin Brooks ise petrol fiyat tavanındaki radikal bir düşüşün Rusya’yı mali krize sürükleyebileceğini ifade etti. CREA uzmanları, 60 dolarlık tavan fiyatın 2024’ün başından bu yana Rusya ekonomisini 4 milyar avrodan mahrum bıraktığını ve 30 dolara düşürülmesinin aylık 2,4 milyar avro kayba yol açacağını hesaplıyor.

ABD, Rusya’nın petrol endüstrisine ‘İran tarzı’ yaptırımlar planlıyor

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English