Bizi Takip Edin

Amerika

ABD’DE İKİ “F” VE İFLAS

Yayınlanma

ABD Merkez Bankası’nın izlediği politikaların tetiklediği bankacılık krizine karşı ABD Başkanı Joe Biden Mart ayında Amerikalıları sakin olmaya çağırıyordu. İki büyük bankanın batışı daha büyük bir krizi tetikleyebilirdi. Joe Biden, 2008 yılındaki krizi anımsatarak “gerekli önlemleri almalıyız” diyecekti. Harici, ABD’deki bankacılık krizine Yuyuan Tantian’la birlikte hazırladığı infografikte mercek tutuyor. 

Joe Biden, piyasayı sakinleştirmeye çalıştığı Mart ayında yaptığı konuşmada “Bunun tekrar yaşanma riskini azaltmalıyız. Obama – Biden yönetimi sırasında 2008’de gördüğümüz krizin bir daha yaşanmamasını sağlamak için Slicon Valley Bank ve Signature Bank gibi bankalara Dodd Frank yasası da dahil olmak üzere katı şartlar getirdik. Ne yazık ki, son yönetim bu düzenlemelerin bazılarını geri aldı” demişti.

Mart ayındaki banka iflaslarının ardından piyasalar “kriz” kelimesini kullanmadı. Daha çok cini şişede tutmaya çalışan olası bir paniği engelleyecek “iletişim dili” tercih edildi.

Joe Biden krizin sorumluluğunu bir önceki Trump yönetimine yüklüyordu. Ve yeni düzenlemeler için sözler verdi. ABD Başkanı Biden, “Sonuç olarak Amerikalılar bankacılık sistemimizin güvenli olduğundan emin olabilirler. Mevduatlarınız güvende. Ayrıca sizi temin ederim ki bununla yetinmeyeceğiz. Ne gerekiyorsa onu yapacağız” diyordu.

Peki, ABD’nin düzenleyici kurumları nasıl bir sınav vermişti. Bankaların batışı 2008 benzeri bir finansal krizin işareti miydi? Aşağıdaki tabloda durumu net bir şekilde görebilirsiniz.

Sonuç olarak Mart ayında Slicon Valley Bank, Signature Bank  ve Silvergate Capital peş peşe battı... ABD’nin büyük bankaları arasında 16’ıcı sırada yer alan Slikon Valley Bank’ın toplam varlıkları yaklaşık 209 milyar dolar, toplam mevduatı da yaklaşık 175,4 milyar dolardı.

Signature Bank’ın ise yaklaşık 110,4 milyar dolarlık varlığı ve yaklaşık 88,6 milyar dolarlık mevduatı vardı. Kripto odaklı banka Silvergate Capital ise 31 Aralık’ta sona eren üç aylık dönemde 1 milyar dolar net zarar açıklamıştı.

Bu iflasların yarattığı tahribata 2008 kriziyle kıyaslayarak bakalım…

2023 yılında batan ABD bankalardaki mevduatların toplamı 2008’deki mali kriz sırasında batan banka mevduatlarının toplamını aştı. Mart ayındaki iflasların ardından paniğin büyümesini engellemek isteyen Biden yönetimi Amerikalılara “güvendesiniz” mesajı vererek piyasada tsunami etkisi olmasını engellemeye çalıştı.

ABD Merkez Bankası’nın faiz kararları bankaları zorlayan temel finansal politika oldu. Tahvil piyasasındaki yüksek faiz baskısına dayanamayan bankaların batması ABD’li düzenleyici kuruluşların misyonlarını da tartışmaya açtı.

Merkez Bankası (FED) ve Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) düzenleyici kurumların başarısızlığını içeren iki raporu arka arkaya yayınladı.

Silicon Valley Bank’ın CEO’su Greg Becker’ın Sanfansisco Federal Reserv Bankası’nın yönetiminde görevli olmasına rağmen bankanın iflası engellenemedi.

Düzenleyici kurumların “büyük küçüğü yutar” mantığıyla hareket etmesi ABD finansal sistemine yönelik kaygıları büyütüyor. Bir sonraki aşamada hangi Amerikan bankasının batacağını kimse bilmiyor.

Amerika

Nvidia, ABD’nin Çin’e çip satışını kısıtlaması nedeniyle 5,5 milyar dolarlık darbe alacak

Yayınlanma

Nvidia, ABD’nin Çin’e yapay zeka çipi ihraç etme kabiliyetini kısıtlamasının ardından 5,5 milyar dolarlık bir darbe almayı beklediğini söyledi ve Silikon Vadisi devinin hisseleri mesai sonrası işlemlerde düşüşe geçti.

Grup salı günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, en güçlü çiplerinin Çin’de satışını zaten engelleyen ihracat kontrollerine uymak için Çin pazarına göre uyarlanan H20 çipinin artık oradaki müşterilere satılması için özel bir lisans gerektireceğini söyledi.

Nvidia, ABD’nin bu hamlenin H20 çiplerinin “Çin’deki bir süper bilgisayarda” kullanılması riskini ele almak için gerekli olduğunu söylediğini belirtti.

Çip üreticisi, 27 Nisan’a kadar olan çeyrekte H20 çipleriyle ilgili olarak 5,5 milyar dolarlık bir ücret alacağını söyledi. Şirketin hisseleri salı günü mesai sonrası işlemlerde yüzde 6 düşerken, teknoloji odaklı Nasdaq 100 endeksini takip eden vadeli işlemler yüzde 1’den fazla geriledi.

Washington’un H20 çiplerine yönelik baskısı, ABD’nin Pekin üzerindeki baskıyı arttırmak için gümrük tarifelerini ve diğer ticari engelleri nasıl kullandığının son örneği. Başkan Donald Trump, bazı tüketici elektroniği ürünlerine geçici bir erteleme getirmiş olsa da Çin’den ithal edilen ürünlere uygulanan gümrük vergilerini %145’e yükseltti.

Beyaz Saray Basın Sekreteri Karoline Leavitt salı günü Çin’i ABD ile yeni bir ticaret anlaşması yapmaya çağırarak “top Çin’in sahasında” dedi.

ABD Ticaret Bakanlığı salı gününün ilerleyen saatlerinde H20’nin yanı sıra AMD’nin MI308 ve eşdeğer çipleri için yeni ihracat lisansı gereklilikleri yayınladığını doğruladı.

Bir sözcü, “Ticaret bakanlığı, ulusal ve ekonomik güvenliğimizi korumak için başkanın direktifine göre hareket etmeye kararlıdır” dedi.

AMD, Nvidia’nın yapay zeka veri merkezi çip pazarındaki en yakın doğrudan rakibi. Şirket yorum talebine hemen yanıt vermedi.

ABD’nin bu hamlesi, geçen yıl boyunca kontrolsüz bir büyüme gösteren ve kısa bir süre içinde dünyanın en değerli şirketi haline gelen yapay zeka patlamasının kalbindeki çip tasarımcısı Nvidia’nın Washington ve Pekin arasındaki jeopolitik gerilimlere nasıl maruz kaldığının da altını çiziyor.

Pazartesi günü Trump yönetimi, çiplere hemen daha yüksek vergiler uygulamaktan kaçınırken, yarı iletkenlere yeni tarifelere yol açabilecek bir ulusal güvenlik soruşturması başlattı.

Kısıtlamalar, Nvidia CEO’su Jensen Huang’ın Trump’ın gözüne girmeye çalışan diğer teknoloji yöneticilerine katılmasına rağmen geldi. Huang kısa süre önce Trump ile Mar-a-Lago tatil köyünde yemek yemiş ve ocak ayında Beyaz Saray’da başkanla bir araya gelmişti.

Nvidia da pazartesi günü yaptığı açıklamada, Tayvanlı TSMC ve Foxconn gibi şirketlerle ortaklıklar yoluyla önümüzdeki dört yıl içinde ABD’nin yapay zeka altyapısı için yarım trilyon dolara kadar harcama yapacağını söyledi.

Şirket, Biden yönetiminin çiplerine ihracat kontrolleri getirmesinin ardından geçen yıl Çin odaklı H20 işlemcilerini tanıttı.

Bu işlemciler, Microsoft, OpenAI, Google ve Amazon tarafından rağbet gören en üst düzey grafik işlemci birimlerinden ya da GPU’lardan daha az güçlü.

Düşük performansına rağmen, H20 Çin’de hala sağlam bir talep gördü. Ancak Pekin, yerel teknoloji şirketlerini Huawei gibi şirketlerin yerli çiplerini kullanmaya teşvik etmek için adımlar attı ve yeni enerji verimliliği kurallarıyla Nvidia’nın ürünlerini dondurabilir.

Nvidia’nın hisseleri, ABD ve Çin arasında yapay zekaya güç veren altyapı konusunda artan silahlanma yarışına dair endişeler arttıkça, salı günkü kapanış itibariyle yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 16 değer kaybetti. Ayrıca, artan ticaret savaşının tetiklediği daha geniş bir pazarın içine sürüklendiler.

Salı günü Bernstein analistleri, H20’nin Nvidia’nın Çin’deki 17 milyar dolarlık gelirinin yaklaşık 12 milyar dolarını oluşturduğunu, ancak bu aşamada lisansların verilip verilmeyeceği veya ürün hattının tamamen “silinmesi” anlamına gelip gelmediği konusunda netlik olmadığını söyledi.

Nvidia’nın en yeni yapay zeka çiplerinin piyasaya sürülmesi, birbirini izleyen ABD yönetimlerinin teknolojinin ihracatını kontrol etmenin yollarını araması nedeniyle tökezledi.

ABD, süper bilgisayarların Çin’in hipersonik silahları geliştirmesinden nükleer silahların modellenmesine kadar her alanda kullanılabileceğini savunuyor.

Çin ise defalarca ABD’yi ihracat kontrolleri gibi ulusal güvenlik araçlarını ekonomik kalkınmasını engellemek için kullanmakla suçladı.

Biden yönetiminin son günlerinde uygulamaya konulan “yapay zeka yayılımı” kuralı, Trump yönetimi tarafından geri çekilmeye karar verilmediği takdirde mayıs ayında yürürlüğe girecek. Bu kural, az sayıda ülke dışında tüm ülkelere ihracatı sınırlayan “kademeli” bir lisanslama sistemi kullanarak, en güçlü ABD çiplerinin nerelere ihraç edilebileceği konusunda çok daha sıkı kontroller getirecek.

Geçtiğimiz hafta Cumhuriyetçi senatörler Ticaret Bakanı Howard Lutnick’e bir mektup yazarak yönetimden, Nvidia da dahil olmak üzere sektör genelinde tepkiyle karşılanan bu kuralı iptal etmesini istediler.

Trump’ın gümrük vergileri Asya tedarik zincirine sahip ABD’li şirketleri tehdit ediyor

Okumaya Devam Et

Amerika

Mineral anlaşmasından Trump’a Javelin’li suikast planına

Yayınlanma

Yazar

Nadir element anlaşması konusundaki drama devam ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Donald Trump için çalışan neredeyse herkese karşı sert bir tutum sergiliyor. Bunun ilk örneği Zelenskiy’in ABD Hazine Bakanı Scott Bessent hakkında sözleri oldu. Zelenskiy, Bessent için, “Sanırım Bay Bessent’in sorunu yaklaşım tarzında… Ona sadece şunu söyleyebildim: ‘Başkalarını parmakla göstermeyi bırakın da iş konuşalım.’ Muhtemelen farklı bir diyalog bekliyordu ama ben Ukrayna’yı üçüncü sınıf bir ülke olarak görmüyorum,” ifadelerini kullandı.

Kiev’in bu tepkisi, Bessent’in Zelenskiy’nin eski bir sanatçı olduğunu hatırlatması ve bu “sanatçının” Oval Ofis’teki basit bir nadir toprak elementleri anlaşmasını baltaladığından yakınması üzerine geldi.

O dönemde belki basit görünen bu anlaşma, şimdilerde giderek daha karmaşık bir hâl alıyor. Nitekim Reuters haber ajansı, Washington’da yapılan Ukrayna-ABD görüşmelerinin ardından bile bu mineral anlaşmasının hâlâ bir hayalden ibaret olduğunu aktarıyor.

Konuya vakıf bir kaynak, Reuters‘a yaptığı açıklamada, görüşmelerdeki “hasmane” atmosfer nedeniyle bir ilerleme sağlanması ihtimalinin zayıf olduğunu belirtti. Gündemdeki son anlaşma taslağı, ABD’ye Ukrayna’nın zengin mineral yataklarına ayrıcalıklı erişim hakkı tanırken, Kiev’i de madenlerin işletilmesinden elde edilecek tüm geliri ortak bir yatırım fonuna aktarmakla yükümlü kılıyordu. Fakat ajansın vurguladığı üzere, “Sunulan anlaşma, Kiev’e ABD tarafından herhangi bir güvenlik garantisi sunmuyor.”

Görünüşe göre Kiev, pazarlık masasında ne kadar uzun kalırsa, önüne konulan şartlar o kadar ağırlaşıyor. Güvenlik garantileri zaten başından beri masada yoktu. Fakat şimdi mesele sadece ABD’nin Ukrayna’nın yer altı zenginliklerini kontrol etme isteğiyle sınırlı değil.

Reuters‘ın haberine göre Washington, Rus doğalgazını Ukrayna üzerinden Avrupa’ya taşıyan boru hattının kontrolünü de ele geçirmek istiyor. Trump’ın özel temsilcisi Keith Kellogg’a göre, son jeolojik araştırmalar Sovyetler Birliği döneminde yapıldığı için Ukrayna’nın mineral rezervlerinin gerçek değerini kimse tam olarak bilmiyor. Fakat Ukrayna’yı bağımsızlık yılları boyunca ayakta tutan doğalgaz altyapısı somut bir gerçek. Bu altyapı, duruma göre farklı amaçlar için kullanılabilir; gelir elde etmek, Avrupa üzerinde bir baskı unsuru oluşturmak vs.

ABD, Ukrayna’daki Gazprom boru hattını istiyor

Ukrayna-ABD müzakerelerindeki bu gidişat, Ukrayna Parlamentosu Üyesi Bogdan Kitsak’ın da dikkat çektiği üzere kaygı verici bir boyuta ulaştı. Kitsak, “Ukrayna tarafının bu tür şartları kabul etmesi mümkün değil, çünkü bu fiilen ekonomik ve devlet egemenliğimizin kaybı anlamına gelir,” diyerek durumun vahametini ortaya koydu. Öyle ki, Washington’ın Kiev yönetiminden birkaç “kapris” daha görmesi, tüm Ukrayna devletinin kontrolünü talep etmesi için yeterli olabilir.

İşin ilginç yanı, Zelenskiy’nin bu kaynak anlaşmasını, Trump henüz Beyaz Saray’da değilken Washington’a kendisinin önermiş olması. Eski Dışişleri Bakanı Antony Blinken da kısa süre önce yaptığı açıklamada, bir önceki ABD yönetiminin de askeri yardım karşılığında Ukrayna’nın yer altı kaynaklarından faydalanma niyetinde olduğunu doğruladı. Blinken, “Aslında, Zelenskiy’nin başkanlığımızın son altı ayında bize sunduğu yardım paketi, nadir toprak elementleri alanında bizimle işbirliğini içeriyordu,” dedi.

Trump’ın daha önce adı geçen özel temsilcisi Keith Kellogg, bu hafta yaptığı bir benzetmeyle ortalığı karıştırdı. Kellogg, Ukrayna’yı İkinci Dünya Savaşı’nı kaybeden Nazi Almanyası ile kıyasladı. Kellogg’un, bölünmüş bir ülke haritası önündeki fotoğrafıyla birlikte bu planı İngiliz The Times gazetesi yayımladı. Gazetenin aktardığına göre Kellogg, “Bu iş, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Berlin’de olana benzer bir şekilde yapılabilir; orada bir Rus, bir Fransız, bir İngiliz ve bir Amerikan bölgesi vardı,” dedi.

Ancak Kellogg, bu sözlerinin yanlış aktarıldığını savunarak X platformu üzerinden bir düzeltme yaptı: “The Times‘ın makalesi ifademi yanlış yansıtmış. Ateşkes sonrası bile Ukrayna’nın egemenliğini güvence altına alacak bir güçten bahsediyordum. Bölünmeden bahsederken, Amerikan askerleri olmadan müttefik kuvvetlerin sorumluluk alanlarını kastettim. Ukrayna’nın bölünmesini kastetmedim.”

Kellogg geri adım atsa da, günümüz Ukrayna’sının mağlup Almanya ile kıyaslanması oldukça çarpıcıydı. The Times gazetesi önce bu haberi yayımladı, ardından Times Radio‘da Kellogg’u eleştiri yağmuruna tuttu. Başbakanın eski iletişim direktörü Gutto Harry, Kellogg için, “Ne tarih anlayışı ne de ahlaki bir pusulası var gibi görünüyor,” yorumunu yaptı.

Trump’ın özel temsilcisi Kellogg’dan Ukrayna için ‘Almanya modeli’ önerisi

Ahlaki pusuladan söz açılmışken, gündeme düşen bir iddia daha var. Buna göre Donald Trump’ın uçağının, Ukrayna’ya verilen bir Stinger füzesiyle düşürülmesi yönünde bir plan yapılmış. Bu bilgi, ABD Başkanı’na yönelik ikinci suikast girişimi davasının soruşturma dosyalarında yer alıyor.

Geçtiğimiz eylül ayında, Trump’ın golf oynadığı kulübün çitlerinin yakınındaki çalılıklarda silahlı bir kişi tespit edilmişti. Şüpheli, 58 yaşındaki Ryan Routh’un, bu olaydan sadece birkaç hafta önce Ukrayna’da, Washington tarafından gönderilen silahlardan satın alarak ağır silahlara ulaşmaya çalıştığı iddia edildi.

Eski Gizli Servis özel ajanı Richard Staropoli, bu vatandaşın Ukrayna bağlantılarına dikkat çekti: “Adam e-postalaşmış. Henüz tam olarak kim olduğunu bilmiyoruz ama bir tahminim var. Anladığım kadarıyla bunlar, yozlaşmış Biden yönetiminin desteklediği Ukraynalılar.”

New York Post gazetesinin haberine göre Routh, Batı’nın silah sevkiyatlarına erişimi olan ve muhtemelen Ukraynalı olan bir kişiyle şifreli bir mesajlaşma uygulaması üzerinden iletişim kurmuş. Routh’un, “Ukrayna için hayırlı olmayan” Trump’ı ortadan kaldırmak amacıyla bir uçaksavar füzesi veya Stinger füzesi talep ettiği belirtiliyor. Routh’un mesajında, “Burada böyle bir şeyi dükkandan almak imkansız ama savaştayız, bu yüzden bu tür şeyler her gün kayboluyor veya yok ediliyor. Ve bunlardan biri eksik olsa kimse fark etmez,” yazdığı iddia ediliyor.

Mahkeme tutanaklarına göre Routh, daha sonra suç ortağına Trump’ın jetinin fotoğrafını göndererek “her gün gelip gittiğini” yazmış ve “Trump’ın seçimi kazanmasını engelleyecek teknolojiye ihtiyacım var,” diye eklemiş.

Savcılık, Routh’un bu füzelerden biriyle Trump’ı öldürmeye teşebbüs etmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Şüpheli Routh’un sıkı bir Ukrayna destekçisi olduğu ve bu ülkeye onlarca kez seyahat ettiği de biliniyor.

Gazeteci Jack Posobiec ise, “Geniş bağlantıları vardı ve hatta Ukrayna gönüllü birliğinde yer almıştı. Şimdi biliyoruz ki —ve bu en büyük sansasyon— tanksavar füzeleri veya Stinger uçaksavar füzeleri satın almak için Ukraynalı askeri personel veya onları tanıyan biriyle temas kurmaya çalışmış. Peki 2024 yazının sonlarında ne duyduk? Trump’ın uçağıyla ilgili endişeler. Kampanya ekibi, kampanya sırasında sahte uçaklar bile kullandı çünkü endişeliydiler, neden? Uçaksavar füzelerinden!” diyor.

Trump destekçileri ise Amerikan istihbarat kurumlarını ve “derin devleti” işaret ediyor. Televizyon sunucusu Jesse Watters, “Birisi onu öldürmeye çalıştıktan haftalar sonra bu deli başkana nasıl bu kadar yaklaşabildi? FBI, ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza İdaresi ve CIA, Routh’u takip ediyordu ve uzun bir listesi vardı. Şifreli uygulamalar üzerinden yabancılarla doğrudan başkanı bir bazukayla öldürmekten bahsetmişti. Öyleyse neden çalılıktaki bir delikten tüfeği doğrultmadan önce bu uyarı işaretini fark etmediler?” diye sordu.

Trump’ın oğlu Donald Trump Jr. ise X platformu üzerinden doğrudan Kiev’i hedef aldı: “Bu sosyopatın babamı öldürmek için onlardan kelimenin tam anlamıyla bir silah almaya çalıştığını bize söylememiş olmaları daha büyük bir sorun gibi görünüyor. Neden acaba?”

Savaşın başında Kiev yönetiminin büyük umutlar bağladığı Stinger, Javelin ve NLAW gibi Batı menşeli silahlardan uzun zamandır pek haber alınamıyor. Bu kadar çok sayıda silah stoğunun akıbeti ne oldu ve gelecekte hangi karanlık senaryolarda karşımıza çıkacaklar? Bu sorular henüz yanıt bulmuş değil.

Bu arada Zelenskiy, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla, Batı tarafından tedarik edilen bir F-16 savaş uçağının daha kaybedildiğini ve Batılı uzmanlarca eğitilen Ukrayna Hava Kuvvetleri pilotu Pavel İvanov’un hayatını kaybettiğini bildirdi.

Bir zamanlar Ukrayna ordusu için adeta bir kurtuluş reçetesi olarak sunulan Amerikan F-16’ları da cephedeki güç dengesini değiştiremedi. Sonuç olarak, bu pahalı uçaklar da Rusya için kolay birer hedef haline gelmiş görünüyor.

Okumaya Devam Et

Amerika

ABD devlet borçları bir haftalık sert satışların ardından istikrar kazandı

Yayınlanma

ABD devlet borçları, Başkan Donald Trump’ın gümrük vergileriyle ilgili endişeler nedeniyle geçen hafta yaşanan düşüşün ardından yatırımcıların Hazine tahvillerine hücum etmesiyle pazartesi günü yükseldi.

Devlet borçlanma maliyetlerini belirleyen ve dünya çapında finansal varlıkların fiyatlandırılmasına destek olan 10 yıllık Hazine getirisi pazartesi günü 0,11 puan düşerek yüzde 4,38’e geriledi.

Böylece 10 yıllık tahvil, 4 Nisan’dan bu yana fiyatla ters orantılı olarak hareket eden getiride ilk düşüş gününü kaydetmiş oldu. Pazartesi günkü hareket, Beyaz Saray’ın hafta sonunda akıllı telefonları ve diğer tüketici elektroniğini bu ayın başlarında uygulamaya koyduğu yüksek “karşılıklı” gümrük vergilerinden geçici olarak hariç tutmasının ardından geldi.

Trump, geçen hafta yürürlüğe girdikten kısa bir süre sonra karşılıklı vergilerin çoğunu zaten durdurmuştu, fakat Çin’e uygulanan vergileri artırarak bu ülkeye büyük ölçüde maruz kalan ABD teknoloji şirketlerine yönelik endişeleri artırdı.

Financial Times’a (FT) konuşan UBS Global Wealth Management küresel hisse senetleri baş yatırım yetkilisi Ulrike Hoffmann-Burchardi, “Trump’ın gümrük tarifeleri üzerindeki belirsizlik henüz sona ermemiş olsa da, [önemli teknoloji ürünlerindeki] duraklamanın yönetimin piyasa stresine karşı duyarlılığını gösterdiğini düşünüyoruz,” dedi.

10 yıllık Hazine tahvili getirisi geçen hafta yaklaşık 0,5 puan artarak 2001’den bu yana en büyük haftalık yükselişini gerçekleştirdi. Genellikle dünyanın en güvenli varlıklarından biri olarak kabul edilen Hazine tahvillerindeki satışın boyutu, yatırımcıların genel olarak ABD varlıklarından kaçtığı endişelerine neden oldu.

Bazı yatırımcılar, ABD devlet borçları üzerindeki baskının iyi bir giriş noktası yarattığını ve getirilerin bir hafta öncesine göre çok daha cazip olduğunu söyledi.

Aynı zamanda Hazine tahvilleri, Wall Street bankalarının bir olasılık olarak gördüğü iktisadi büyüme durakladığında yükselme eğilimindedir.

Tahvil devi Pimco’nun temel stratejilerden sorumlu baş yatırım yetkilisi Mohit Mittal, “Devlet tahvilleri burada çok cazip görünüyor. Bu durum uzun vadeli yatırımcılar için cazip fırsatlar yaratmaya başlıyor. Eğer ABD’de büyümenin daha da düşmesini bekliyorsanız, o zaman getiriler ileride çok daha düşük olabilir,” ifadelerini kullandı.

Mittal, karşılıklı gümrük vergilerindeki duraklama ve teknoloji alanındaki istisnalara rağmen Trump’ın “aşırı bir belirsizlik ortamı yarattığını” da sözlerine ekledi ve “Daha fazla kesinlik elde edene kadar, işletmeler ve tüketiciler temkinli davranmaya devam edecek. Bu da bizi 2025 yılında bir resesyona yaklaştırıyor. Tahvil piyasası için temel hikaye budur,” dedi.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, pazartesi günü bir televizyon röportajında, geçen hafta ABD Hazine tahvillerinde önemli bir yabancı satış olduğuna dair bir kanıt olmadığını söyledi.

Bank of America ABD faizleri stratejisti Meghan Swiber’e göre bu durum, resmi sektördeki Hazine varlıklarının 9 Nisan’a kadar olan haftada mütevazı bir şekilde arttığını gösteren New York Fed saklama verileriyle desteklendi. 

ABD hisse senedi piyasasındaki yatırımcılar da, son zamanlarda yaşanan düşüşün piyasayı son zamanların en yüksek seviyelerinden uzaklaştırmasının ardından hisse almaya devam etti. 

S&P 500 endeksi pazartesi günü yüzde 0,8 artarak 2025 yılındaki kayıplarını yüzde 8,1’e indirdi.

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite de pazartesi günü yüzde 0,6 artış gösterdi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English