Avrupa
Batı bir eliyle Ukrayna’ya bir eliyle Rusya’ya veriyor

CNBC tarafından yapılan analize göre Moskova’nın yarı iletken ve diğer ileri Batı teknolojilerini Çin gibi aracı ülkeler vasıtasıyla tedarik ettiğini gösteriyor. Bu teknolojiler günümüz savaşlarında hayati öneme sahip. Yarı iletkenler ve çipler, dronlar, füzeler ve sayısız askeri ürünün olmazsa olmaz parçaları.
2021’de Rusya, 2021’de 1,8 milyar dolar çip ve yarı iletken ithal ederken bu rakam 2022’de 2,5 milyar dolar değerinde ulaştı. Batı’nın yaptırımlarına rağmen Moskova alternatif rotalar üzerinden yüksek teknoloji Batı ürünlerine erişim sağlamayı sürdürüyor.
Kiev Ekonomi Okulu’nun analitik merkezi olan KSE Enstitüsü’ne göre Ukrayna savaş alanında ele geçirilen 58 adet kritik Rus askeri teçhizatında 1.000’den fazla yabancı bileşen bulundu.
CNBC’nin yaptığı analize göre Rusya Batı menşeili yüksek teknolojiye ulaşmak için Çin, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Orta Asya devletleri gibi dolaylı yollar kullanıyor.
KSE Enstitüsü’nün raporunun yazarlarından biri olan Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü kıdemli üyesi Elina Ribakova, “Rusya, ordusu için Batı’da üretilen gerekli tüm kritik bileşenleri hala ithal edebiliyor” diyor.
Bazı ürünlerin çift kullanımlı olması yani hem askeri hem de sivil amaçlı kullanılabilmesi Rusya’nın elini güçlendiriyor. Örnek olarak çamaşır makinesinde kullanılan bir mikroçip dron teknolojinde de kullanılabiliyor.
İngiliz düşünce kuruluşu RUSİ’nin araştırmasına göre Rusya ordusu, seyir füzeleri, iletişim sistemleri ve elektronik harp kompleksleri de dahil olmak üzere en modern 27 askeri sisteminde 450’den fazla farklı türde yabancı yapım bileşen kullanıyor. Bu parçaların çoğu, ABD ordusu için mikro elektronik sistemler üreten tanınmış ABD şirketleri tarafından yapılıyor.
KSE Enstitüsü’nün araştırmasında göre savaş alanında ele geçirilen Rus silah sistemlerinde bulunan bileşenlerin üçte ikisinden fazlası, merkezi ABD’de bulunan şirketlerden geliyor.
İlginç olan nokta ABD ve Avrupa ülkeleri ile Rusya arasındaki doğrudan ticaret düşerken Batılı devletler ile Rusya’nın komşusu olan devletler arasındaki ticaretin artması. Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık’ın 2022 yılında Gürcistan, Ermenistan ve Kırgızistan’a ihracatı arttı. Köprü niteliğindeki bu ülkelerden de Rusya’ya olan ticaret artmış durumda.
Ticaret hatlarındaki bu anormal değişime yönelik Gürcistan, Ermenistan ve Kırgızistan hükümetleri, CNBC’nin sorularına yanıt vermemeyi tercih etti. Batılı devletler bir yandan Ukrayna’yı silahlandırırken diğer yandan arka kapıdan da olsa Rusya’ya yüksek teknoloji ürünlerini vermeye devam etti.
Avrupa
Trump tarifeleri ASML siparişlerini vurdu

ASML Yönetim Kurulu Başkanı Christophe Fouquet, Donald Trump’ın gümrük vergisi açıklamalarının “belirsizliği artırdığı” uyarısında bulunurken, çip üretim makinelerinin siparişlerinin piyasa tahminlerinin neredeyse 1 milyar avro gerisinde kaldığını söyledi.
Bu yıl gümrük vergilerinin etkisi ve yapay zeka harcamalarındaki potansiyel yavaşlama korkuları nedeniyle darbe alan Hollandalı çip ekipman üreticisi ASML hisseleri, çarşamba günü erken işlemlerde yüzde 6,2 düşerek ocak ayından bu yana düşüşünü yüzde 16’ya çıkardı.
“Yapay zeka hala piyasanın itici gücü. Talep güçlü,” diyen Fouquet, Hollanda merkezli şirketin tarifelerin etkisini ‘çok dikkatli’ bir şekilde izlediğini de sözlerine ekledi.
ASML’nin mart ayında sona eren çeyrek için net rezervasyonları, müşteriler tarafından verilen ancak henüz teslim edilmeyen çip üretim ekipmanı siparişlerini içeren yakından izlenen bir ölçüt, analistlerin 4,8 milyar avro tahminlerine kıyasla 3,9 milyar avro oldu.
Bu sonuç, ASML’nin müşterilerinin ekipmanlarına yönelik beklenen ABD kontrollerinin önüne geçmeye çalışması nedeniyle, rezervasyon rakamının beklenenden çok daha yüksek geldiği bir önceki çeyreğin tersine döndü.
ASML’nin benzersiz litografi makinelerinin yüksek maliyeti – bu çeyrekte 73 adet sattı – siparişlerin kısa vadede tahmin edilmesinin zor olduğu anlamına geliyor. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Intel ve Samsung gibi çip üreticileri, Apple ve Nvidia gibi müşteriler için en son teknoloji çipleri üretmek için yalnızca ASML’nin ekipmanlarına güveniyor.
İlk çeyrekteki toplam satışlar, yıllık yüzde 46 artışla 7,7 milyar avro olarak beklentilere paralel gerçekleşti. Visible Alpha’ya göre Hollandalı teknoloji grubu, analistlerin 7,8 milyar avro’luk tahminlerine kıyasla ikinci çeyrek gelirlerinin 7,2 milyar avro ila 7,7 milyar avro arasında olacağını tahmin ediyor.
ASML, 30 milyar avro ila 35 milyar avro arasındaki yıllık gelir beklentisini değiştirmedi.
Fouquet, “Müşterilerle şu ana kadar yaptığımız görüşmeler, 2025 ve 2026’nın büyüme yılları olacağı beklentimizi destekliyor” dedi be ekledi: “Ancak, son tarife duyuruları makro ortamdaki belirsizliği artırdı ve durum bir süre daha böyle kalmaya devam edecek.”
Nvidia, ABD’nin Çin’e çip satışını kısıtlaması nedeniyle 5,5 milyar dolarlık darbe alacak
Avrupa
İngiltere Yüksek Mahkemesi, trans bireyleri kadın olarak sınıflandırmayı reddetti

Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi, 2010 tarihli Eşitlik Yasası’ndaki ‘kadın’ tanımının yalnızca biyolojik olarak kadın olanları kapsadığına karar verdi. Cinsiyet Tanıma Sertifikası’na sahip trans bireylerin bu tanıma dahil olup olmadığını değerlendiren mahkemenin kararı, yasadaki ‘kadın’ ve ‘cinsiyet’ terimlerinin biyolojik anlamda kullanıldığı yönünde oldu.
The Guardian‘ın haberine göre, Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi, “kadın” olarak yalnızca biyolojik olarak bu cinsiyete sahip olanların tanımlanabileceğine hükmetti.
Mahkeme, 2010 tarihli Eşitlik Yasası’ndaki kadın tanımının, Cinsiyet Tanıma Sertifikası (GRC) bulunan trans bireyleri kapsayıp kapsamadığı meselesini ele aldı.
Dava, Edinburgh’daki bir mahkemenin, trans bireylerin de diğer kadınlar gibi işe alımlarda cinsiyet kotalarından yararlanabileceği yönündeki kararını temyize götüren For Women Scotland (FWS) adlı grubun müracaatı üzerine görüldü.
Gazete, mahkemenin kararını şu ifadelerle aktardı: “Bu terimlerin ‘biyolojik kadın’ veya ‘biyolojik cinsiyet’ anlamına gelip gelmediği ya da ‘kadın’ kavramının Cinsiyet Tanıma Sertifikası (GRC) olan bir ‘trans kadınları’ içerecek şekilde yorumlanıp yorumlanmayacağı (sorusu değerlendirildi). Bu mahkemenin oybirliğiyle aldığı karar, 2010 Eşitlik Yasası’ndaki ‘kadın’ ve ‘cinsiyet’ terimlerinin biyolojik kadın ve biyolojik cinsiyet anlamına geldiği yönünde.”
The Guardian, FWS grubunun, Harry Potter kitaplarının yazarı J.K. Rowling’den mali destek aldığını belirtti.
Rowling, trans bireylerin gerçek kadın sayılamayacağına dair açıklamalarıyla biliniyor.
Yazar, aynı zamanda modern cinsiyet kimliği kavramlarını da genel olarak eleştirmişti.
Rowling defalarca transfobi ile suçlanırken, kendisi de açıklamalarından rahatsız olan şahıslardan tehditler aldığını ifade etmişti.
Daha önce ABD’de de trans bireylere yönelik bir dizi kısıtlama getirilmişti.
Donald Trump yönetimi, yalnızca erkek ve kadın olmak üzere iki biyolojik cinsiyetin varlığını tanımış, trans bireylerin kadın spor müsabakalarına katılmasını yasaklamış ve suç işleyen trans bireylerin erkek hapishanelerine gönderilmesi talimatını vermişti.
Ayrıca, ABD ordusu trans bireylerin askerlik hizmetine alınmasını durdurmuş ve mevcut askerî personel için cinsiyet değiştirme prosedürlerinin uygulanmasını veya desteklenmesini sonlandırmıştı.
Avrupa
Avrupa Uzay Ajansı büyük bütçe artışı hedefliyor

Ajansın genel direktörü Josef Aschbacher Euractiv’e yaptığı açıklamada, Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) 21 milyar avroluk rekor bütçe harcamasının bir parçası olarak AB ile askeri düzeyde bir keşif uydu ağı için planlar hazırladığını söyledi.
Ukrayna’daki savaş ve ABD ile yaşanan jeopolitik çekişmeler ESA’nın savunma yatırımları konusundaki isteksizliğini ortadan kaldırdı ve Aschbacher’i salı günü Varşova’da AB yetkililerinin katıldığı bir toplantıda harcama planlarını tartışmaya sevk etti.
Aschbacher, “Halihazırda hazırladığımız bir paketimiz var… bugün artı ya da eksi yaklaşık 21 milyar avro mertebesinde,” dedi.
Uzay ajansı AB’nin bir parçası değil ama Birleşik Krallık ve İsviçre’nin de dahil olduğu kısmen örtüşen bir üyeliğe sahip. Her üç yılda bir ESA üyesi ülkelerin uzay bakanları bir araya gelerek bir dizi bilim ve keşif programı için yapılacak harcamaları belirliyor ve bu harcamaları kendi aralarında paylaşıyorlar.
2022’de Paris’te yapılan son zirvede başkentler 16,9 milyar avroluk rekor bir harcama sözü vermişti.
Ulusal bütçe kısıtlamalarının, kasım ayında Bremen’de yapılacak bir sonraki bakanlar toplantısında bütçeyi daha da artırma çabalarını engellemesi bekleniyordu.
Fakat Elon Musk’ın Ukrayna’nın Starlink’e erişimini kesme tehditleri ve daha kavgacı bir Beyaz Saray bu varsayımları altüst etti ve dikkatleri daha geniş bir Avrupa savunma hamlesinin parçası olarak uzay varlıklarının geliştirilmesine odakladı.
Bremen planının bir parçası olarak Aschbacher, dünyanın herhangi bir yerinden her 20 veya 30 dakikada bir ultra yüksek çözünürlüklü optik kızılötesi görüntülemeyi talep üzerine ordulara ve hükümetlere ışınlayacak bir keşif uydusu takımyıldızı programı geliştirmek için çalışıyor.
Aralarında Ukrayna’ya ticari uydu hizmetleri sağlayan Finlandiya merkezli ICEYE’nin de bulunduğu bir dizi AB şirketi, bloğun startup sahnesini canlandırmak için böyle bir program çağrısında bulundu.
Aschbacher planla ilgili olarak, “Bu tam olarak çığır açıcı, Avrupa’da buna sahip değiliz. Çin’in ve ABD’nin de geliştirdiğini biliyorum,” diye konuştu.
Avusturyalı uzay şefi, tüm programlar toplandığında, kasım ayında bakanlara sunulacak nihai ESA bütçe rakamının 21 milyar avronun üzerinde olacağını söyledi.
Avrupa, ABD’nin uzay programları için her yıl ayırdığı bütçenin beşte birini harcadığı için bu alanda hâlâ göreceli olarak küçük bir ülke konumunda.
Geçen sefer ESA bütçesine en büyük katkıyı yapan Fransa’yı geride bırakan ve roket girişimleri için bir merkez olan yeni Alman hükümeti, misyonun yetişmesine yardımcı olmak için Bremen zirvesinde harcamalarını daha da artırma niyetinde olduğunu açıkça belirtti.
-
Avrupa2 hafta önce
Almanya’daki Porsche fabrikaları tank üretmeye başlayacak
-
Görüş2 hafta önce
Sosyalizmin yeni dünya-sistemindeki yeri – 4
-
Görüş2 hafta önce
Yemen’de 48 saatlik Husi karargâhı ziyareti…
-
Ortadoğu2 hafta önce
İsrail’den Türkiye’ye “bombalı” mesaj
-
Avrupa1 hafta önce
Komünist Parti’ye karşı ilk ‘Twitter devrimi’: Moldova’da 16 yıl önce ne olmuştu?
-
Dünya Basını2 hafta önce
Wolfgang Münchau: Trump’ın tarifeleri küreselleşmenin sonudur
-
Dünya Basını2 hafta önce
FT: İsrail anayasal krizin eşiğinde
-
Görüş2 hafta önce
Hindistan için Şili neden önemli?