Bizi Takip Edin

RUSYA

Doğu Ekonomi Forumu’ndan dersler

Yayınlanma

Batı’nın son 8 yıldır Rusya’ya uyguladığı yaptırımların garip etkileri var. Avrupa Birliği (AB) ekonomisi, kendi uyguladığı yaptırımlar yüzünden ayakta kalma mücadelesi verirken Rusya, süreci büyük ölçüde yara almadan atlattı.

Rusya’nın Batı’ya sırtını yaslayan finans sektöründeki sorunlar tartışılmaz, ancak Rus ekonomisinin Asya’ya yönelmesinin pozitif etkileri oldu.

Ve Avrupa, kendi yaptırımlarının neticelerine karşı yardım programları organize ederken Rusya’nın kendi ekonomisini ve ülkenin doğu bölgelerini geliştirme programları hız kesmeden devam ediyor.

Geçen hafta Vladivostok’ta gerçekleştirilen Doğu Ekonomik Forumu’nda sürece dair dikkat çekici değerlendirmeler yapıldı.

Vladivostok, foruma yedinci kez ev sahipliği yapıyor. Etkinliğe olan ilgiyi, akreditasyon sayısına bakarak ölçmek kolay. Geçen hafta 68 ülkeden 7 bin misafir forumda bir araya geldi. Forumun oturum aralarında 3,27 trilyon rublelik rekor tutarda  yaklaşık 300 sözleşme imzalandı.

Gazprom ve CNPC’nin başkanları, yerel para birimlerinde ödeme yapma konusunda anlaşma imzaladılar. Bu, Sibirya’nın Gücü gaz boru hattı yoluyla sağlanan tedariklerle ilgili. Yuan’a olan ilgi, Rusya’da halk arasında da artıyor. Rusya Merkez Bankası’na göre halk, ağustos ayında 39 milyar ruble tutarında yuan satın aldı.

Aeroflot, buluşmada tarihinin en büyük anlaşmasını imzaladı. Rostec, 2030 yılına kadar şirkete 339 uçak tedarik edecek.

Diğer yandan yaptırımlara rağmen, Rus limanlarındaki mal hacmi bu yıl neredeyse yarım milyar ton ile değişmedi. Ülkenin Uzak Doğu limanlarında trafik yoğun. Rusya’nın Kuzey Denizi Rotası ve Doğu Poligon demiryolu hattının geliştirilmesi planları da var.

Rusya Ulaştırma Bakanı Vitaliy Savelyev, forumda yaptığı konuşmada, “Gelişme beklentileri elbette harika. Özellikle hepimizin maruz kaldığı yaptırımlar göz önüne alındığında tüm lojistik yeniden inşa ediliyor ve Avrupa’dan ayrılıyoruz. Ve birçok şirket artık sevkiyatlarını özellikle Rusya’nın doğusuna yapmakla ilgileniyor” ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra Moskova, Uzak Doğu’daki küçük kasabaların kalkınmasına yılda beş milyar ruble tahsis edecek.  Son yedi yılda Uzak Doğu’daki sanayi üretimi yaklaşık dörtte bir oranında arttı.

Putin sermayedarlara seslendi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, forumdaki açıklamasında yaptırımlardan etkilenen iş insanlarına çağrıda bulundu. Yurt dışında varlıkları dondurulan sermayedarlara seslenen Putin, şunları söyledi:

“Bu tekneleri burada tutmaları ve parayı yabancı varlıklara değil, Rusya’nın altyapısını geliştirmeye yatırmaları daha iyi olurdu. Hiçbir şey kaybetmezdiniz. Her şey burada, evinizde olurdu. Ve yatırdığınız paradan başkaları da faydalanabilirdi. Ama iyi oldu. Bu herkes için bir derstir. Daha önce bunun hakkında konuştum ve sizi uyardım. Daha akıllı olduğum için değil, daha fazla bilgiye sahip olduğum için.”

Mart ayının sonunda Severstal’ın hakim hissedarı Aleksey Mordaşov’un 142 metre uzunluğundaki yatı “Nord”, Vladivostok’a demirlemişti. Sonrasındaki yatın taşıdığı Cayman Adaları bayrağı, Rusya bayrağıyla değiştirilmişti.

Amerika’ya veda

VTB Bank Andrey Kostin ise, forumdaki konuşmasında yeni dönemin amentüsünü, Sovyet rock grubu Nautilus Pompilius’un “Amerika’ya Veda” şarkısının sözleriyle sundu:

“Amerika’ya gerçekten veda mı ediyoruz yoksa bir şans var mı? Amerika’ya veda etmek imkansız çünkü tek bir dünyamız var, bu gezegende beraber yaşıyoruz, bir şekilde anlaşmamız lazım. Bugün ABD’nin politikaları maalesef daha fazla çelişkiye yol açıyor. Yani veda ediyoruz, şimdilik.”

RUSYA

Nabiullina’dan yılbaşı sürprizi: Rusya Merkez Bankası faiz artışına gitmedi

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası, piyasa beklentilerini boşa çıkararak baz faiz oranını yüzde 21’de sabit tuttu. Bu karar, yatırımcıları şaşırtırken faiz artırımı döngüsünün sonlanmış olabileceği yorumlarına yol açtı.

Rusya Merkez Bankası, sürpriz bir kararla baz faiz oranını yüzde 21 seviyesinde sabit tuttu. Bu, piyasalar için büyük bir şok oldu; zira birçok analist, faiz oranının yüzde 23’e hatta yüzde 25’e çıkarılmasını bekliyordu.

Merkez Bankası, ekim ayında oranı yüzde 21’e yükseltirken, daha fazla artışın değerlendirilebileceği yönünde sinyaller vermişti. Ancak bu kez, beklentilerin aksine bir adım attı.

Merkez Bankası kararını, mevcut para politikasının etkilerini göstermeye başlamasıyla gerekçelendirdi. Banka, yıl içinde oranı yüzde 16’dan yüzde 21’e çıkarmış ve borç verme faaliyetinin yavaşladığını gözlemlemişti.

Fakat uzmanlara göre, bu kararda ekonomik baskılar da etkili olmuş olabilir. Rostec Başkanı Sergey Çemyozov, Severstal’ın sahibi Aleksey Mordaşov ve diğer sermayedarlar, faiz oranının yüksekliğinden duydukları rahatsızlığı açıkça dile getirmişlerdi. Bloomberg‘e göre, Başbakan Mihail Mişustin dahil bazı isimler, doğrudan Vladimir Putin’e şikâyette bulunmuştu.

Rusya’da faiz oranı tarihi seviyeye çıkabilir: Yüzde 25 gündemde

Putin, konuyla ilgili yaptığı bir açıklamada, Nabiullina’nın faiz oranı kararıyla ilgili kendisine önceden bilgi vermediğini ve kararın dengeli olacağını düşündüğünü ifade etti. Bu kararın ardından yatırım bankeri Yevgeniy Kogan, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, “Bu beklenmedik bir durumdu… Kimse böyle bir hamle beklemiyordu. Biz oranların artacağını ve yüzde 24’e kadar çıkacağını tahmin ediyorduk,” diyerek durumu değerlendirdi.

Merkez Bankası, enflasyonist baskıların azalmadığını kabul ediyor. Ekim-kasım döneminde yıllık ortalama fiyat artışı yüzde 11,1 olarak gerçekleşti. Çekirdek enflasyon ise yüzde 10,9’a yükselerek, iç talebin güçlü olduğunu ortaya koydu. 16 Aralık itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 9,5 seviyesindeydi. Fakat faiz oranlarının artırılmamasının nedenlerinden biri, borç verme faaliyetlerinin düzenleyicinin beklediğinden daha fazla yavaşlaması oldu.

Merkez Bankası, bu durumu “para politikasının sıkılığı, fiyat artışlarının ve yüksek iç talebin etkilerine rağmen enflasyonu düşürme sürecini destekliyor” şeklinde açıkladı. Fakat banka, enflasyonun “bir süre daha” yüksek kalabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Kredi ve mevduat faiz oranları, Merkez Bankası’nın baz faiz oranından daha hızlı artış gösterdi. Bunun nedenleri arasında riskli borçlulara yönelik kısıtlamalar ve kriz döneminde bankalara tanınan bazı ayrıcalıkların kaldırılması bulunuyor.

Kasım ayında bireysel kredilerde büyüme durdu, kurumsal kredilerde ise önemli bir yavaşlama görüldü. Nabiullina, bu yavaşlamanın enflasyon üzerindeki etkisinin önümüzdeki aylarda daha belirgin hale geleceğini ifade etti.

Rusya Merkez Bankası’ndan rubledeki dalgalanmalara faizle müdahale

Okumaya Devam Et

RUSYA

Kirillov suikastından sonra FSB’de üst düzey istifa

Yayınlanma

FSB Askeri Karşı İstihbarat Başkanı Nikolay Yuriyev, Korgeneral İgor Kirillov’un Moskova’daki patlamada hayatını kaybetmesinin ardından istifa etti.

Rusya Federal Güvenlik Teşkilatı (FSB) Askeri Karşı İstihbarat Dairesi Başkanı Nikolay Yuriyev, görevinden ayrıldı.

RBK gazetesinin haberine göre, Yuriyev’in istifası, kısa süre önce Moskova’da bir patlamada hayatını kaybeden Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma birliklerinin komutanı Korgeneral İgor Kirillov’un ölümüyle bağlantılı görünse de kaynaklar bu iddiayı yalanladı.

Kaynaklardan biri, Yuriyev’in istifasının emeklilik gerekçesiyle planlandığını ve bu karara ilişkin resmi kararnameye 16 Aralık’ta, Kirillov’un ölümünden bir gün önce imza atıldığını belirtti.

Aynı kaynak, Yuriyev’in görevden ayrılmasının yaz aylarında kararlaştırıldığını, yardımcılarının ise görevlerine devam ettiğini ifade etti.

Daire başkanının görevleri, geçici olarak yardımcılarından birine devredilirken, yeni bir başkanın henüz belirlenmediği vurgulandı.

Korgeneral İgor Kirillov ve yardımcısı İlya Polikarpov, 17 Aralık sabahı Moskova’da Ryazanskiy Prospekt’te meydana gelen bir patlamada yaşamlarını yitirdi. BBC ve The Wall Street Journal tarafından aktarılan bilgilere göre, patlama Ukrayna Güvenlik Teşkilatının (SBU) düzenlediği özel bir operasyonun parçasıydı.

Rusya Soruşturma Komitesi, olayı terör saldırısı ve cinayet olarak değerlendirerek soruşturma başlattı.

Olayın şüphelisinin Özbekistan vatandaşı olduğu ve kısa süre içinde gözaltına alındığı açıklandı.

Rus General İgor Kirillov’un ölümü

Okumaya Devam Et

RUSYA

G7, Rus petrolüne uygulanan tavan fiyatı sıkılaştırmayı planlıyor

Yayınlanma

G7 ülkeleri, Rusya’ya yönelik petrol yaptırımlarını sıkılaştırmayı değerlendiriyor. Bloomberg‘in konuya aşina kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Rus menşeli petrolün varil başına 60 dolar olan mevcut tavan fiyatının 40 dolara indirilmesi gündemde.

Bu adım, Rusya’nın enerji gelirlerini azaltmayı ve Ukrayna’daki savaşını finanse etme kapasitesini sınırlamayı hedefliyor.

Mevcut tavan fiyat uygulaması, varil başına 60 doların üzerindeki Rus petrolüne Batı sigortası sağlamıyor. Bu sınırı aşarak ticaret yapan şirketler ise ikincil yaptırımlarla karşı karşıya kalma riski taşıyor.

Tavan fiyatın 40 dolara düşürülmesi, Brent petrolünün mevcut fiyatının yüzde 45 altında ve Rusya’nın Ural petrolünün Karadeniz ve Baltık Denizi limanlarında satıldığı fiyatın üçte bir oranında daha düşük olacak.

G7 ülkeleri, tavan fiyat uygulamasını Aralık 2022’de yürürlüğe koymuştu. Ancak, bu uygulamanın Rusya’nın petrol gelirlerini ne ölçüde etkilediği konusunda farklı görüşler bulunuyor.

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) uzmanlarına göre, mevcut tavan fiyat, Rus petrol ihracatının sadece yüzde 20’sini kapsıyor. Petrolün yüzde 80’i ise yaklaşık 800 gemiden oluşan “gölge filo” tarafından taşınıyor. Bu durum, yaptırımların etkinliğini azaltıyor.

Daha sert yaptırımlar arasında denetimlerin artırılması da bulunuyor. Estonya Başbakanı Kristen Michal, sigortasız tankerlerin alıkonulması gibi önlemlerin düşünüldüğünü belirtti.

Brookings Enstitüsü’nden kıdemli araştırmacı Robin Brooks ise petrol fiyat tavanındaki radikal bir düşüşün Rusya’yı mali krize sürükleyebileceğini ifade etti. CREA uzmanları, 60 dolarlık tavan fiyatın 2024’ün başından bu yana Rusya ekonomisini 4 milyar avrodan mahrum bıraktığını ve 30 dolara düşürülmesinin aylık 2,4 milyar avro kayba yol açacağını hesaplıyor.

ABD, Rusya’nın petrol endüstrisine ‘İran tarzı’ yaptırımlar planlıyor

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English