Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Kuzey Amerika turu başladı. Leyen, sırasıyla ABD ve Kanada’yı ziyaret edecek.
Leyen’in ABD ziyaretinde ana gündem, geçen yaz Joe Biden’ın imzaladığı Enflasyonu Düşürme Yasası (IRA) ile birlikte ‘yeşil dönüşüm’e verilen devlet teşvikleri ve bunun AB’de yarattığı endişe.
ABD’de üretilen temiz teknolojilere büyük devlet teşvikleri ve vergi indirimleri getirileceğini hatırlatan Leyen, Alman Başbakanı Olaf Scholz ve hükümet üyeleri ile birlikte buna verilecek cevabı tartıştıklarını söyledi.
Verilecek cevaplar arasında yasanın yorumlanmasını ABD ile müzakere etmek, AB içindeki yatırımları artırmak ve mevcut süreçleri hızlandırmak yer alıyor.
Avrupa’nın elektrikli araç üreticilerinin ABD’nin vergi indirimlerine dahil edildiğini söyleyen Leyen, bununla birlikte bataryalar ve batarya segmentleri hususunda hâlâ daha fazla görüşmeye ihtiyaç duyduklarını belirtti.
Avrupa fonlarının da yeşil dönüşüm yatırımları için kullanılacağını belirten komisyon başkanı, AB’nin iç pazarındaki bariyerlerin azaltılacağını ve ‘büyümeye fren olan’ nitelikli işgücü kıtlığı sorununun çözüleceğini söyledi.
Şili ve Yeni Zelanda ile yapılan serbest ticaret anlaşmalarına ek olarak Avustralya, Meksika ve Latin Amerika’daki iktisadi blok Mercosur ile 2023’ün sonuna kadar serbest ticaret anlaşmaları yapılacağını açıkladı. Anlaşmaların müzakere edildiği diğer iki ülke de Endonezya ile Hindistan.
Masada Çin de var
Öte yandan Beyaz Saray’ın gündeminde ise Çin var. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre’in açıklamasında, ‘Çin Halk Cumhuriyeti’nden gelen meydan okumalara nasıl cevap verilebileceği’nin de görüşüleceği vurgulandı.
ABD yönetimi, bir süredir, Çin’in Ukrayna savaşında Rusya’ya doğrudan askeri yardım yapması halinde yaptırım silahına başvurabileceği sinyallerini gönderiyor.
Geçen perşembe günü, Brüksel’de bulunan ABD, Baltık ülkeleri, Güney Kore, Japonya, Kanada, Polonya ve Ukrayna temsilcileri öğle yemeğinde buluştu. Polonya’nın AB daimi temsilcisi, yemeğin ‘Ukrayna ile ilgili’ olduğunu söyledi. Politico’ya konuşan ismini vermek istemeyen üst düzey bir diplomata göre, yemekte bulunan en az bir temsilci, AB’nin ‘Çin’den Rusya’ya silah sevkiyatı’ kanıtı olmadan AB’nin harekete geçmemesi gerektiği uyarısında bulundu.
Toplantıda bulunmayan bir AB yetkilisi ise, ABD’nin şu ana kadar Çin’in Rusya’ya silah verdiğine dair yeterli kanıt sunamadığını söyledi.
Aynı yetkili, ABD’li yetkililerden de bu konuda birbiriyle çelişen mesajlar geldiğini, örneğin Joe Biden’ın yönetimdeki diğerlerine göre daha yumuşak bir tavır takındığını öne sürdü.