Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Meloni ile görüşen Milei’den “özgür uluslar ittifakı” önerisi: ABD ve İsrail’e davet

Yayınlanma

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Brezilya’daki G20 zirvesinin ardından Buenos Aires’te Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei ile bir araya geldi.

Her ikisi de ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın müttefiki olan İtalyan ve Arjantinli liderler bu hafta Rio de Janeiro’da düzenlenen G20 zirvesinin ardından bir araya gelerek “özel bir ilişki” kurma sözü verdiler.

Milei ise ABD, Arjantin, İtalya ve İsrail’i kapsayan bir “özgür uluslar ittifakı” kurulması çağrısını yineledi.

Geçtiğimiz hafta, böyle bir ittifakın üyelerinin “solun kültürel hegemonyası” tarafından tehdit edilen “Batı mirasının koruyucuları” olacağını söylemişti.

Basın önünde Meloni’yi de ittifaka davet eden Arjantin lideri, grubun özel mülkiyet, kapitalizm ve özgürlük fikirlerini bayrak edineceğini söyledi.

53 yaşındaki Milei ayrıca “woke virüs” olarak tanımladığı “toplumsal cinsiyet ideolojisini” eleştirdi ve kendi hükümeti ile Meloni liderliğindeki hükümet arasındaki benzerliklere dikkat çekti.

Milei, “Toplumsal cinsiyet ideolojisi karşısında, sınırsız yaşam ve aile hakkını savunuyoruz. Siyasi ve kişisel boyutta ortak bir noktamız var; ülkelerimizin yapısal sorunlarını cesurca ele almak üzere seçildik,” dedi.

Meloni’den Arjantinlinin “deregülasyon” politikasına övgü

La Libertad Avanza lideri, “Bizimkiler benzer düşünen yönetimler ve uluslarımız arasında özel bir ilişki var. Serbest ticareti, sağduyuyu ve özel mülkiyeti sonuna kadar savunuyoruz. Özgürlüğü geri kazanmak istiyoruz,” ifadelerini kullandı.

Milei’nin niyeti, 1920 yılında kurulan Milletler Cemiyetini taklit ederek, üyeler arasında serbest ticaret anlaşmalarını ve askeri işbirliğini teşvik edecek yeni bir çok taraflı örgüt kurmak.

Meloni ise Brezilya’daki G20 zirvesinde iki ülkenin önümüzdeki beş yıl için enerji, altyapı ve ulaşım gibi sektörlere odaklanan ortak bir eylem planı hazırlamak üzere “birlikte çalışma” konusunda anlaştıklarını söyledi.

Milei’nin deregülasyon politikalarını öven ve devlet başkanını “kardeşi” olarak tanımlayan İtalyan lider, onun tedbirlerinin Arjantin’deki İtalyan şirketlerini destekleyeceğini ve daha derin ilişkilere kapı açacağını söyledi.

Meloni, Venezuelalı muhalifi “seçilmiş başkan” olarak tanıdı

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni çarşamba günü Venezuela muhalefetinin adayı Edmundo Gonzalez Urrutia’yı ülkenin seçilmiş başkanı olarak tanıdı.

Meloni, Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei ile Buenos Aires’te yaptığı görüşmenin ardından konuştu.

Meloni, “Avrupa Birliği ile birlikte, Venezuela halkının seçilmiş başkan Gonzalez Urrutia’ya yönelik tercihinin ve meşru özgürlük ve demokrasi özlemlerinin nihayet gerçeğe dönüşebilmesi için Venezuela’da barışçıl ve demokratik bir geçiş süreci için çalışıyoruz,” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da salı günü Gonzalez Urrutia için ilk kez “seçilmiş başkan” ifadesini kullandığında Caracas’ın öfkeli tepkisine yol açmıştı.

Meloni, Edmundo Gonzalez’i İtalya’da iki kez kabul etti ve kendini “anarko-kapitalist” ilan eden Milei de onu seçimin galibi olarak tanıdı.

DİPLOMASİ

ABD savaştan bu yana en büyük silah anlaşmasıyla Vietnam’a eğitim uçağı gönderiyor

Yayınlanma

ABD, elli yıl önce Vietnam Savaşı’nın sona ermesinden bu yana eski düşmanına yaptığı en büyük silah sevkiyatı kapsamında Vietnam’a beş eğitim uçağı teslim etti.

Vietnam’daki ABD Büyükelçiliği çarşamba günü yaptığı açıklamada, T-6C eğitim uçaklarının teslimatının Güneydoğu Asya ülkesinin “kendine güvenen savunma yeteneklerini” destekleyeceğini söyledi.

Haziran ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i nadir bir ziyaret için ağırlayan Vietnam, Sovyet döneminden bu yana neredeyse tüm silahlar için Moskova’ya güveniyordu.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne göre Rusya 2000-2019 yılları arasında Vietnam’a 6,5 milyar dolarlık silah ihraç etti. Vietnam’ın toplam silah ithalatındaki oranı %84.

Ancak diplomatik ilişkilerini çeşitlendiren Vietnam şimdi savunma bağlarını da çeşitlendirmek üzere yeni tedarikçiler arıyor ve aralık ayında büyük bir savunma fuarı düzenleyecek.

ABD, yeni Başkan Donald Trump yönetiminde Çin ile derinleşmesi beklenen rekabetin ortasında Vietnam ile yakınlaşıyor. T-6C’lerin devir teslim törenine her iki ülkenin hava kuvvetleri liderleri de katıldı.

Vietnam Hava Savunma Hava Kuvvetleri Servis Komutanı Korgeneral Nguyen Van Hien, büyükelçilik tarafından paylaşılan açıklamasında “Vietnam tarafı, T-6C uçaklarından en etkin şekilde yararlanma ve kullanma konusunda ABD tarafı ile işbirliği yapmayı taahhüt ediyor” dedi. Uçaklar “birlikte çalışabilirlik, askeri pilotların eğitimi, göreve hazır olma [ve] anavatanın korunması” gereksinimlerinin karşılanmasına katkıda bulunuyor diye ekledi. Gelecekte yedi uçağın daha teslim edilmesi bekleniyor.

2025 yılında ABD ve Vietnam, aralarındaki savaşın sona ermesinin 50. yılını kutlayacak. İki taraf 2023 yılında ilişkilerini Kapsamlı Stratejik Ortaklığa yükseltti.

Vietnam, en büyük ihracat pazarı olan ABD ile dünyanın en büyük dördüncü ticaret fazlasına sahip.

Hanoi’nin toplam 12 eğitim uçağı siparişi, 2016 yılında dönemin Başkanı Barack Obama’nın silah ambargosunu kaldırmasından bu yana ABD’den yaptığı en büyük silah ithalatına da işaret ediyor.

Uçakların teslimatı, Ho Chi Minh City ile Cam Ranh Körfezi arasında yer alan ve daha önce ABD tarafından kullanılan bir Rus askeri üssüne ev sahipliği yapan derin su limanı Phan Thiet sahil kasabasındaki bir hava üssünde gerçekleşti.

Eski bir ABD savunma müsteşarı Washington’un Cam Ranh’ta “mümkün olduğunca yakın bir üsse” dönmesi gerektiğini söyledi.

Güneydoğu Asya’nın en büyük ordusuna sahip olan Vietnam şu anda yabancı askeri üslere izin vermiyor.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Almanya, AB savunma tahvillerini desteklediği iddiasını reddetti

Yayınlanma

Polonya Dışişleri Bakanının salı günü Varşova’da yapılan bir toplantıda Almanya’nın da aralarında bulunduğu ülkelerin savunma eurobondları fikrini desteklediğini söylemesinin ardından Berlin bu öneriyi destekleyip desteklemediğini söylemekten kaçındı.

Almanya geçmişte savunma gibi alanlardaki kilit yatırımları finanse etmek üzere AB’nin ortak borçlanması fikrine karşı çıkan birlik üyeleri arasında yer almıştı.

Salı günü Polonya, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya ve Birleşik Krallık dışişleri bakanları, diğer hususların yanı sıra “Avrupa Birliği’nin ekonomik ve finansman gücü de dahil olmak üzere eldeki tüm araçları kullanarak Avrupa’nın güvenlik ve savunmasını güçlendirme” taahhüdünde bulunan ortak bir bildiri yayınladılar.

Altı Avrupa ülkesi Ukrayna’ya desteğini yineledi

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski metni, en büyük beş AB ülkesinin savunma tahvillerine desteklerini ifade ettikleri bir atılım olarak selamlarken, Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü bir politika değişikliği olasılığını reddetti.

Sözcü ortak deklarasyonun “Ukrayna’ya güvenlik ve savunma alanları da dahil olmak üzere yoğun bir şekilde ve GSYİH’nin en az %2’si oranında destek sağlamaya devam etme yönünde ortak bir irade olduğunu çok açık bir şekilde ifade ettiğini” söyledi.

Eurobond çıkarılması olasılığı sorulduğunda ise sözcü “sorunuzda belirttiğiniz diğer hususları deklarasyonda bulamadıklarını” söyledi.

Almanya’da koalisyon hükümeti bu ayın başlarında çökerek erken seçimin yolunu açmış ve mevcut yönetimi önemli politika girişimlerinde bulunamaz hale getirmişti.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Çinli uydu şirketi Brezilya’da Musk’ın Starlink’ine meydan okuyor

Yayınlanma

Çin devlet destekli bir şirket, Elon Musk’ın Starlink’i ile rekabet etmek üzere Brezilya’da bir uydu hizmeti başlatmayı planlıyor.

Alçak Dünya yörüngesindeki uydular aracılığıyla yüksek hızlı internet hizmetleri geliştiren Spacesail’in duyurusu, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in bu hafta Brezilya’yı ziyaret ederek mevkidaşı Luiz Inácio Lula da Silva ile yükseltilmiş bir ortaklık imzaladığı sırada geldi.

Spacesail ile yapılan anlaşma aynı zamanda SpaceX şirketi Starlink’in sahibi olan Musk ile Brezilyalı yetkililer arasında, milyarder yatırımcının X sosyal medya ağında yanlış bilgilendirme iddiaları üzerine yaşanan anlaşmazlığın ardından geldi.

Çin devlet medyasına göre Spacesail, Brezilya devletine ait Telebrás grubu ile uydu iletişimi ve geniş bant internet hizmetleri sağlamak üzere anlaştı.

Bir iletişim bakanlığı sözcüsü, Brezilya hükümetine göre şirketlerin fiber optik altyapının hizmet vermediği bölgelerdeki talebi inceleyeceğini ve hizmetin 2026’da hayata geçmesini hedeflediklerini söyledi.

İcra kurulu başkanı Jie Zheng salı günü geç saatlerde gazetecilere yaptığı açıklamada “Spacesail Brezilya’nın uzun vadeli ortağı olmaya kararlıdır” dedi.

Musk-Lula gerilimi

Brezilya, Latin Amerika’nın en büyük ülkesindeki uydu internet pazarının neredeyse yarısını kontrol eden Starlink’e rakipleri teşvik etmeye çalışıyor.

Musk bu yıl Brezilya’da X’te aşırılık yanlısı içeriği teşvik ettiği iddia edilen hesapların kapatılması yönündeki adli emirlere uymayı reddetti ve platformun ülkede geçici olarak yasaklanmasına neden oldu.

Mahkeme kararlarına uymaması halinde lisansını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunan düzenleyiciler Starlink’i de bu tartışmanın içine çekmiş ve X adına para cezası ödemek zorunda bırakmıştı. Musk nihayetinde hesapları kaldırmayı kabul etti.

Musk ile Brezilya’nın solcu hükümeti arasındaki gerilim, hafta sonu devlet başkanının eşi Rosângela Lula da Silva’nın sosyal medya düzenlemeleriyle ilgili bir etkinlikte Musk’a tepki göstermesiyle yeniden alevlendi.

Xi ve Lula 37 anlaşma imzaladı

Spacesail’in, ABD’nin bir zamanlar Washington’un “arka bahçesi” olarak kabul edilen bir bölgede azalan etkisine dair endişelerinin ortasında gelen açıklaması, Çin liderinin Güney Amerika’ya yaptığı diplomatik turla aynı zamana denk geldi.

Xi Jinping geçen hafta Lima’daki Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesi öncesinde Peru’da Çin tarafından inşa edilen bir mega limanın açılışına katıldı. Ardından G20 liderler konferansı için Rio de Janeiro’ya giden Xi, Çarşamba günü Brasília’da tam devlet onuruyla karşılandı.

Lula ve Xi, Pekin’in ikili ilişkiler hiyerarşisinde zaten en üst sıralarda yer alan “kapsamlı stratejik ilişkilerini” “daha adil bir dünya ve daha sürdürülebilir bir gezegen için ortak bir geleceğe sahip Çin-Brezilya topluluğu”na yükseltti.

Anlaşma, Xi’nin temel diplomatik doktrinlerinden biri olan “insanlık için ortak kader topluluğu” inşasının yankılarını taşıyor ve analistler bu yaklaşımın, Pekin’in ABD’nin hakimiyetine karşı çok kutuplu bir dünya arayışına atıfta bulunduğunu yorumluyor.

İki lider ayrıca tarım, ticaret, altyapı, teknoloji ve sanayiyi kapsayan 37 anlaşma imzaladı.

Ancak Brezilya, Pekin’den gelen tekliflere rağmen Xi’nin en önemli uluslararası altyapı programı olan Çin’in Kuşak ve Yol İnisiyatifi’ne katılmadı. Brasília’daki yetkililer programa tam üyelik olmadan da Çin yatırımlarını güvence altına alabileceklerine inanıyor.

Şanghay Spacecom Uydu Teknolojisi adı altında da faaliyet gösteren Spacesail, devlet medyasına göre 2030 yılına kadar alçak Dünya yörüngesinde 15.000 uzay aracı hedefiyle uydu dağıtımını hızlandırmak için iddialı planlara sahip. Ağustos ayında 18 uydudan oluşan ilk turunu fırlatan şirket, ekim ayında bir tur daha fırlattı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English