Bizi Takip Edin

AMERİKA

Nippon Steel, US Steel’in Amerikalılar tarafından yönetileceğini taahhüt etti

Yayınlanma

Japon çelik tekeli Nippon Steel, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in pazartesi günü yaptığı açıklamada şirketin “Amerikan sermayeli ve Amerikan işletmeli” kalması gerektiğini söylemesinin ardından, US Steel için yaptığı 14,9 milyar dolarlık anlaşmanın onaylanması halinde çoğunluğu ABD vatandaşı olan bir yönetim kurulu atama sözü verdi.

US Steel için teklifini aralık ayında başlatan Japon şirketi çarşamba günü yaptığı açıklamada, yönetim kurulunda ABD vatandaşı olan üç bağımsız direktörün de yer alacağını ve “çekirdek üst düzey yönetim üyelerinin” Amerikalı olacağını söyledi.

Şirket ayrıca US Steel’in, Japon şirketin “50 yılı aşkın bir süredir ABD’de faaliyet gösteren” New York merkezli bir yan kuruluşu olan Nippon Steel North America’ya ait olacağını da ekledi.

İki parti de satışa engel olmak istiyor

Nippon Steel’in yeni taahhütleri, anlaşmaya karşı iki partili bir tepkinin ardından ABD’li kanun yapıcıları Pittsburgh merkezli şirketin kabul edilebilir bir sahibi olduğuna ikna etmek için yürütülen lobi faaliyetlerinin bir parçası.

Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, kasım ayındaki seçimler öncesinde kritik öneme sahip Pennsylvania eyaletindeki mavi yakalı seçmenleri ikna etmeye çalışıyor.

Eski başkan ve Cumhuriyetçilerin Beyaz Saray adayı Donald Trump ihaleyi engelleme sözü verdi ve Harris’in önerilen yabancı devralma hakkındaki yorumları da ABD Başkanı Joe Biden’ın anlaşmaya karşı çıkışını yansıtıyor.

Harris’ten US Steel’in Japonlara satışına karşı konuşma

Pittsburgh’da bir sendika mitinginde konuşan Harris, “Amerika’nın imalat sektörünü güçlendirmeye devam edeceğiz, US Steel tarihi bir Amerikan şirketidir ve güçlü Amerikan çelik şirketlerini korumak ulusumuz için hayati önem taşımaktadır,” demişti.

Harris burada kendisini dinleyen kalabalığa, “US Steel Amerikan sermayeli ve Amerikan işletmesi olarak kalmalıdır ve ben her zaman Amerika’nın çelik işçilerinin ve Amerika’nın tüm işçilerinin arkasında olacağım,” ifadelerini kullanmıştı.

Harris, Demokrat Parti içinde güçlü bir seçmen kitlesi olan ve kritik eyaletlerde seçmenleri bir araya getirmeye yardımcı olan ABD’deki önemli işçi sendikalarının çoğunun desteğini kazandı

Satış engellenirse Tokyo-Washington ilişkileri bozulur mu?

Anlaşmaya karşı çıkılması Washington ve Tokyo’da, Çin’in askeri ve ekonomik yükselişini engelleme çabalarında ABD’nin en yakın müttefiklerinden biri olan Japonya ile ilişkilere zarar verebileceği endişelerine yol açmıştı.

Washington’daki korkuları yatıştırma ve sendikaları kazanma çabalarının bir parçası olarak Nippon Steel geçen hafta yaptığı açıklamada, anlaşmanın onaylanması halinde ABD çelik tesislerine en az 1,3 milyar dolar daha harcamayı planladığını söyledi.

Bu para, halihazırda duyurulmuş olan 1,4 milyar dolarlık yatırıma ve anlaşmanın bir sonucu olarak kapasiteyi ABD dışına taşımama, personeli işten çıkarma veya tesisleri kapatmama sözlerine ek olarak gelecek.

Trump’ın eski dışişleri bakanı, Nippon adına lobi yapıyor

Trump’ın eski dışişleri bakanı Mike Pompeo da lobi faaliyetlerinin bir parçası olarak Nippon Steel tarafından göreve getirildi.

Çarşamba günü Nippon Steel, anlaşmanın “Amerikan çelik endüstrisini yeniden canlandıracağına, Amerikan işçilerine, yerel topluluklara ve ulusal güvenliğe başka hiçbir alternatifin sağlayamayacağı şekilde fayda sağlayacağına” olan inancını yineledi. 

Şirket, “Basitçe ifade etmek gerekirse, US Steel ve tüm Amerikan çelik endüstrisi, Nippon Steel’in US Steel’e yaptığı yatırım sayesinde çok daha güçlü bir zeminde olacak; Nippon Steel’in yapmaya istekli ve muktedir tek taraf olduğu bir yatırım,” diye ekledi.

AMERİKA

Fed kararı öncesi gözler faiz indirimi miktarı ve zamanlamasında

Yayınlanma

Bu hafta, piyasaların odak noktası ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 17-18 Eylül’deki toplantısında alacağı kararlar olacak. Yatırımcılar, Fed’in faiz oranlarını ne kadar düşüreceği ve önümüzdeki aylarda borçlanma maliyetlerini hangi hızda azaltacağı konusundaki belirsizliği yakından takip ediyor.

S&P 500 endeksi, ekonomik kaygılar ve Fed’in faiz indirimi beklentilerindeki dalgalanmalara rağmen, temmuz ayındaki rekor seviyesinin sadece yüzde 1 altında seyrediyor. Bu durum, piyasalarda haftalarca süren güçlü dalgalanmalara rağmen gerçekleşti.

CME Fedwatch verilerine göre, yatırımcılar cuma günü itibariyle 25 ve 50 baz puanlık faiz indirimi olasılıklarına neredeyse eşit ağırlık veriyorlar. Bu beklentilerdeki değişim, piyasaların karşı karşıya olduğu temel soruyu yansıtıyor: Fed, zayıflayan işgücü piyasasını desteklemek için agresif kesintiler mi yapacak, yoksa daha temkinli bir yaklaşım mı benimseyecek?

Ameriprise Financial’dan Anthony Saglimbene, Reuters ajansına verdiği demeçte “Piyasa, Fed’in ekonomik büyümenin hızla yavaşladığını değil, yavaşlamakta olduğunu göstermesini bekliyor,” dedi ve ekledi: “Yatırımcılar, para politikasının kademeli olarak normalleşmesi için hala alan olduğunu görmek istiyor.”

Yatırımcıların gözü, Fed’in yeni ekonomik tahminlerinde ve faiz oranı öngörülerinde olacak. LSEG verilerine göre, piyasalar 2024 sonuna kadar toplam 115 baz puanlık bir faiz indirimi bekliyor. Fakat Fed’in haziran ayındaki tahmin programı, yıl sonuna kadar sadece 25 baz puanlık tek bir faiz indirimi öngörüyordu.

Greenwood Capital’den Walter Todd, mevcut 2 yıllık ABD devlet tahvili getirisi ile fonlama oranı arasındaki farka dikkat çekerek, Fed’in çarşamba günü 50 baz puanlık bir faiz indirimine gitmesi gerektiğini düşünüyor. Todd’a göre bu fark, Fed’in piyasa beklentilerinin gerisinde kaldığını gösteriyor.

Agresif faiz indirimi beklentileri, devlet tahvili piyasasında ralliye neden oldu. 10 yıllık ABD devlet tahvillerinin getirisi, temmuz başından bu yana 80 baz puan düşerek yüzde 3,65’e geriledi ve geçen yılın haziran ayından bu yana en düşük seviyesine yaklaştı.

Fakat Boston Partners’tan Mike Mullaney, Fed’in piyasa beklentilerinden daha az gevşeme öngörmesi durumunda, tahvil fiyatlarının yeniden değerlendirilmesi gerekeceğini ve bunun da getirileri yükseltebileceğini belirtti. Mullaney, yükselen getirilerin hisse senedi değerlemeleri üzerinde baskı oluşturabileceğini de sözlerine ekledi.

Son dönemde açıklanan işgücü istatistikleri, enflasyonun yavaşladığını ve istihdam artışının beklentilerin altında kaldığını gösteriyor. TD Securities’den Oscar Munoz, ABD’deki işsizlik oranının ağustos ayında yüzde 4,2’ye yükselmesinin, Fed’in öngörülerinden daha erken gerçekleştiğine dikkat çekti.

Munoz, “Fed daha temkinli davranır ve faizleri agresif bir şekilde düşürmeye başlamazsa, piyasalar bunu olumlu karşılamayabilir,” değerlendirmesini yaptı.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

Zordaki Intel’e doping: Pentagon’dan 3,5 milyar dolarlık çip ihalesi

Yayınlanma

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilerin Bloomberg’e aktardığına göre Intel, ABD’li yetkililerle bağlayıcı bir anlaşmaya varmasının ardından Pentagon için yarı iletkenler üretmek üzere 3,5 milyar dolara kadar federal hibe almaya resmen hak kazandı.

Secure Enclave adı verilen gizli program, askeri ve istihbarat uygulamaları ile gelişmiş çipler için üretim kurmayı amaçlıyor.

Bloomberg’in haberine göre anlaşma, Arizona’daki bir üretim tesisi de dahil olmak üzere birden fazla eyaleti kapsıyor.

Intel her ne kadar bu ödülün en büyük favorisi olsa da, diğer yonga üreticilerinden gelen tepkiler, Washington’da tek bir firmaya güvenmenin akıllıca olup olmayacağı konusundaki endişeler ve bir finansman kavgası yaşandı.

Çip Yasasının kazananı şimdilik Intel

Görüşmeler özel olduğu için isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, fonun önümüzdeki hafta içinde açıklanabileceğini söyledi. 

Başkan Joe Biden’ın ABD yarı iletken üretimini canlandırmak ve Asya’ya bağımlılığı azaltmak için 2022’de imzaladığı bir yasa olan Çipler ve Bilim Yasası kapsamında Intel’in mart ayında aldığı 8,5 milyar dolarlık hibe ve 11 milyar dolarlık krediye eklenecek.

Intel halen Arizona, Ohio, New Mexico ve Oregon’daki tesisleri desteklemeyi amaçlayan daha geniş kapsamlı teşvik paketinin şartlarını müzakere ediyor. Diğer Çip Yasası kazananları gibi Intel de henüz herhangi bir para almadı ve ödülü ön hazırlık olarak kabul ediliyor.

Secure Enclave için sağlanan fon da Ticaret Bakanlığı tarafından yönetilen Çip Yasası hibe programından geliyor.

Sorunlara rağmen Pentagon Amerikan şirketlerine güveniyor

Secure Enclave anlaşması, ABD hükümetinin şirketin son dönemde yaşadığı sıkıntılara rağmen Pentagon’un planlarını hayata geçirme konusunda Intel’e güvendiğini gösteriyor.

Geçtiğimiz ay Intel, hisselerin düşmesine neden olan kötü bir kazanç raporu ve gelir tahmini yayınladı.

Bloomberg’in haberine göre, çip üreticisi şimdi üretim hedeflerini aktif olarak yeniden değerlendiriyor. Konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, henüz nihai bir karar alınmadığını, fakat Intel’in ABD dışındaki projeleri erteleme ya da durdurma olasılığının Arizona ve Ohio’daki tesislerinden daha yüksek olduğunu söyledi.

Anlaşma aynı zamanda Biden yönetimi için başka seçeneklerin eksikliğini de yansıtıyor: Pentagon yetkilileri son teknoloji yarı iletkenlerin bir Amerikan şirketinden tedarik edilmesi konusunda ısrarcı ve Intel gelişmiş işlemcilerin ABD’deki tek üreticisi.

Diğer üreticiler arasında Tayvan’dan TSMC ve Güney Koreli Samsung Electronics yer alıyor ve her ikisi de Çip Yasası desteğiyle Amerikan topraklarında tesisler inşa ediyor.

Intel hâlâ TSMC’ye bağımlı

Bloomberg’in haberine göre, bazı Washington yetkilileri yabancı üreticilerin ABD’deki tesislerinden çip satın alma konusunda ilk görüşmeleri yaptı, fakat bu görüşmeler daha geniş tedarik yönergelerine odaklanıyor ve Secure Enclave programından ayrı.

Intel’in Pentagon için tam olarak hangi model çipleri üreteceği belli değil. Hem tasarım hem de üretim alanında faaliyet gösteren California merkezli şirket, en gelişmiş işlemcilerinden bazılarını üretmek için hala TSMC’ye güveniyor.

Intel şirketi Nvidia ve Advanced Micro Devices (AMD) gibi potansiyel müşterileri ürün yetenekleri konusunda ikna etmekte zorlanıyor. 

Teknoloji tekellerinin çip tasarımlarını yapmak konusunda yol kat edilemedi

Bloomberg’in haberine göre, Ticaret Bakanı Gina Raimondo her iki firmayı da Intel’in Ohio’da inşa ettiği tesiste üretim yapmayı düşünmeye teşvik etti, fakat şu anda ikisi de bunu yapmayı planlamıyor.

Intel, Microsoft da dahil olmak üzere diğer şirketlerin çip tasarımlarını üretmek için kendisini kullanma fikrini araştırdıklarını açıkladı. Bu çabalar henüz büyük siparişlerle ya da önemli bir gelirle sonuçlanmadı.

Pentagon’un başlangıçta Secure Enclave programının büyük bir kısmını finanse etmesi gerekiyordu fakat şubat ayında 2,5 milyar dolarlık taahhüdünü geri çekti. Bunun üzerine kanun yapıcılar kalan 1 milyar dolarlık paydan sorumlu olan Ticarete tüm yükü yükledi. 

Bloomberg’in haberine göre, bir noktada ajans yeni Secure Enclave yükümlülüklerini Intel için ayrılmış olan paranın içine katmayı planladı, fakat yetkililer sonuçta programı ticari üretim teşviklerinden tamamen ayrı olarak ele almayı seçti.

Federal hükümet fon dağıtmakta zorlanıyor

Yaşanan sorun diğer şirketlere de sıçradı. Finansman anlaşmazlığına yanıt olarak Ticaret Bakanlığı, ticari araştırma ve geliştirme için planlanan bir programı ıskartaya çıkardı ve yetkilileri Applied Materials şirketinin 4 milyar dolarlık bir Silikon Vadisi projesi için yaptığı finansman başvurusunu reddetmeye zorladı.

Bakanlığın bu girişimi yeniden başlatmasını sağlayacak olan Çip Yasasını 3 milyar dolar artırma çabaları Kongre’de durdu.

Öte yandan Başkan Joe Biden’ın Intel İcra Kurulu Başkanı Pat Gelsinger ile birlikte  20 milyar dolarlık potansiyel teşvik  paketini açıklamak üzere Arizona’ya gitmesinden beş ay sonra, Intel’in bu parayı ne zaman alacağı ya da alıp alamayacağına ilişkin sorular giderek artıyor.

Hükümet ile müzakereler tıkandı

Intel’in yaşadığı sıkıntılar, hükümetin Pentagon için güvenli bir son teknoloji çip tedariki sağlamak ve 2030 yılına kadar dünyadaki gelişmiş işlemcilerin beşte birini üretmek gibi politika hedeflerine ulaşma kabiliyetini de tehlikeye atabilir.

Bloomberg’in geçen hafta bildirdiğine göre, şirket satışlarda beklenenden daha kötü bir düşüş yaşıyor ve nakit sıkıntısı çekiyor. 

Yönetim kurulu, muhtemelen üretim bölümünü bölmek veya küresel fabrika planlarını azaltmak da dahil olmak üzere giderek daha sert eylemleri düşünmeye başladı.

Konu hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre Intel, devam eden görüşmelerde hükümetin ayak sürüdüğünü düşünerek hayal kırıklığına uğradı ve yetkilileri finansmanı daha hızlı serbest bırakmaya çağırdı. 

Görüşmeler özel olduğu için isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, şirketin Intel’in üretim yol haritasının uygulanabilirliğini incelemek isteyen ABD’li yetkililer tarafından talep edilen bazı bilgileri paylaşmaya direndiğini söyledi.

Ağustos başında şirketin sürpriz bir zarar açıklaması ve kötü bir görünüm sunmasının ardından Intel hisseleri son on yılların en kötü düşüşünü yaşadı ve iki büyük kredi derecelendirme kuruluşu firmanın borcunu önemsiz seviyenin sadece birkaç kademe üstüne indirdi.

Çip üreticisi ayrıca yaklaşık 15.000 kişiyi işten çıkarıyor ki bu da ABD’deki yarı iletken işgücünün desteklenmesine yardımcı olması beklenen bir şirket için rahatsız edici bir gelişme. Bu karar ayrıca ABD Kongresinden de eleştiri aldı.

Intel, yapay zekada rakiplerinin gerisinde kaldı

CEO Gelsinger, birden fazla iş segmentinde yapay zeka planlarını koordine etmekle görevli bir Yapay Zeka Hızlandırma ofisi kurdu ve bu ofis, Hindistan’daki yapay zeka ürün grubundaki görevinden California’ya transfer olan Srinivas Lingam tarafından yönetilecek. 

Yine de ABD’li çip üreticisi, veri merkezlerinde yapay zeka çipleri satmak için küresel pazarda rakibi Nvidia ve hatta AMD’nin çok gerisinde kalıyor.

Intel, Nvidia’nın on milyarlarca dolarlık grafik işlem birimi satışına kıyasla, bu yıl en yeni Gaudi 3 çiplerinin satışında 500 milyon dolar bekliyor.

Bu arada şirket, yöneticilerin ayrılması, binlerce kişinin işten çıkarılması ve hisse fiyatlarının düşmesiyle sarsıldı.

Geçtiğimiz yıl Nvidia piyasa değerine 1,4 trilyon dolar ekledi ve bu değer 2,6 trilyon dolara yükseldi. Buna karşılık, Intel yaklaşık 70 milyar dolar değer kaybederek 83 milyar dolarlık bir piyasa değerine geriledi.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

Venezuela: Maduro’ya suikast planlayan CIA ekibini yakaladık

Yayınlanma

Venezuela cumartesi günü hükümeti devirme ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya suikast planının bir parçası olduğunu iddia ettiği altı yabancıyı gözaltına aldı.

İçişleri Bakanı Diosdado Cabello cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında komplonun arkasında ABD ve İspanya’dan istihbarat örgütlerinin olduğunu söyledi ve 400’den fazla silahın ele geçirildiğini sözlerine ekledi.

Bakan, aralarında üç Amerikalı, iki İspanyol ve bir Çek’in de bulunduğu on dört kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Cabello, ilgili şüphelileri Maduro ve hükümetini “şiddet eylemleri” yoluyla “istikrarsızlaştırmaya” yönelik bir saldırı planladıkları iddiasıyla gözaltına aldıklarını söyledi.

Cabello altı kişinin ne zaman yakalandığını belirtmedi fakat İspanyol yayın organlarının bildirdiğine göre “CIA’in ve İspanya’nın [istihbarat örgütü] CNI’nın da bu operasyondan sorumlu olduğu” iddiasında bulundu.

“Grup, Fransız ve Doğu Avrupalı paralı asker arıyordu”

İki İspanyolun kısa süre önce Güneybatı’daki Puerto Ayacucho’da gözaltına alındığını söyleyen Cabello, gözaltına alınanların Maduro’ya suikast düzenlemek gibi “çok açık bir amacı” olan paralı askerleri aradıklarını açıkladı.

Cabello, “Birleşik Devletler hükümetinin bu operasyonla bağlantısı olduğunu biliyoruz,” dedi.

Grubun “Fransız paralı askerlerle temasa geçtiklerini” ileri süren bakan, “Doğu Avrupa’dan paralı askerlerle temasa geçtiler ve ülkemize saldırmaya çalışmak için bir operasyon içindeler,“ diye devam etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Venezuela’nın bir ABD ordusu mensubunu alıkoyduğunu doğruladı ve bakanlığın Maduro hükümeti tarafından iki Amerikalının daha alıkonulduğuna dair doğrulanmamış haberlerden haberdar olduğunu söyledi.

Sözcü, ABD’nin Maduro hükümetini devirmeye yönelik bir komploya karıştığını reddetti ve bakanlığın gözaltılarla ilgili ek bilgi arayışında olduğunu söyledi.

İspanya, Venezuela’nın iddialarını reddetti

İspanyol hükümeti, Venezuela’nın cumartesi günü ülkenin gizli servisleri tarafından tutuklanan iki vatandaşının İspanyol istihbaratının bir parçası olduğu ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro’ya suikast girişimi de dahil olmak üzere saldırılar düzenlemeyi planladıkları yönündeki iddialarını “kategorik olarak” reddetti.

Cumartesi günü EFE’ye konuşan İspanyol hükümet kaynakları iddiaları yalanladı ve Andrés Martinez Adasme ve Jose María Basoa Valdovinos olarak tanımlanan iki tutuklunun İspanyol gizli servislerine mensup olmadıklarını belirtti.

Pazar günü İspanya Dışişleri Bakanlığı kaynakları, “(İspanya) Hükümeti, gözaltına alınanların CNI ya da başka bir Devlet kurumuna ait olmadığını teyit etmektedir,” açıklamasında bulundu.

EFE’nin haberine göre aynı kaynaklar “İspanya Venezuela’daki duruma demokratik ve barışçıl bir çözüm bulunmasını savunmaktadır,” diye ekledi.

İspanyol medyası Pazar günü aile kaynaklarına dayandırdığı haberinde iki kişinin Bilbao’dan (Bask Bölgesi) gelen turistler olduğunu ve İspanyol istihbaratıyla herhangi bir bağlantılarının bulunmadığını bildirdi.

Caracas: Madrid, olayla ilgisini tabii ki reddedecek

Fakat Caracas Madrid’in resmi versiyonunu yalanladı.

Cabello’ya göre, İspanyol hükümetinin, “İspanyol istihbarat teşkilatlarına, bu durumda CNI’ya ait olduklarını” itiraf eden iki tutuklunun iddia edilen bağlantılarını inkar etmesi “öngörülebilirdi.”

Yetkili, “İspanya hayır diyecek, bu mantıklı (…) bu insanlar (Maduro’ya karşı iddia edilen komploya) aktif olarak katıldıklarını itiraf ediyorlar,” dedi.

Cabello, tutuklanan iki İspanyolun “Venezuela’daki siyasi gruplarla”, “suç çeteleriyle” ve bakana göre “operasyonun başı” olan ve 1 Eylül’de Venezuela’da tutuklanan ABD’li subay Wilber Josep Castañeda ile “bağlantıları” olduğunun teyit edildiğini öne sürdü.

Venezuela’ya göre komplonun arkasında Machado var

Caracas’a göre, iddia edilen komplonun arkasında Venezuela muhalefet lideri ve eski başkan adayı Edmundo González Urrutia’nın ana destekçisi María Corina Machado var.

Urrutia 8 Eylül’den bu yana İspanya’da sürgünde bulunuyor ve Karayip ülkesinde siyasi ve adli zulüm gördüğü gerekçesiyle sığınma talebinde bulundu.

Brezilya gibi bazı Latin Amerika ülkeleriyle birlikte ABD ve Avrupa ülkeleri, temmuz ayında Venezuela’da yapılan başkanlık seçimlerinde Maduro’nun elde ettiği zaferi tanımayı reddediyorlar.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English