Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya Başkonsolosu: Donbas’ta olanların Kırım’da olmasına izin vermedik

Yayınlanma

Rusya’nın İstanbul Başkonsolosu Andrey Buravov, Kırım’ın Rusya Federasyonu’yla birleşmesinin 10’uncu yıldönümü vesilesyle basın toplantısı  düzenledi. Buravov, birleşmeyi ‘Kırım Baharı’ olarak adlandırdı. Rus Başkonsolos, Vladimir Putin’in Rusya Federasyonu seçimelerini tekrar kazanmasının Rusya-Türkiye ikili ilişkileri için önemli olduğunu vurguladı.

‘Kırım Baharı’nın 10. Yıldönümü sebebiyle Rusya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nda o günleri yansıtan fotoğraf sergisi de sunuldu. Tarihi yarımadanın Rusya ile birleşmesinin kronolojik olarak detaylı bir şekilde değerlendiren Başkonsolos Andrey Buravov basın mensuplarına şu açıklamaları yaptı:

‘Kırım Baharı’ olayları, Rusya ile Batı arasındaki ilişkilerin genel jeopolitik bağlamından ayrılarak hiçbir şekilde ele alınamaz. Bu olaylar ülkemiz ile ABD liderliğindeki Batı bloğu arasında eşit ve karşılıklı saygılı bir diyalog kurmanın giderek artan imkansızlığının kesinlikle netleşmesinden sonra dünya sahnesinde meydana gelen temel niteliksel değişikliklerin ifadesi oldu. Washington, SSCB’nin varlığının son yıllarından ve yeni Rus devletinin varlığının ilk yıllarından başlayarak, ülkemizin önemli ölçüde zayıflamış ve içsel olarak istikrarsız olduğunu düşünerek, her alanda kendi hegemonyalarını ve yaklaşımlarını dayatmayı bir kural haline getirdi.”

Batı ile Rusya arasındaki gerginliği tırmandıran olaylara atıfta bulunan Andrey Buravov, Kiev’in Donbas’ta yaptığını Kırım’da da yapmak istediğini ancak Rusya’nın buna engel olduğunu söyledi.

“Batılıların başlangıçtan itibaren yeni Rusya ile ilgili olarak takip etmeye karar verdikleri böyle bir yaklaşımın kabul edilemezliği, V.V. Putin tarafından 2007’de Münih’teki konuşmasında açıkça belirtildi. Bir yıl sonra Bükreş’te Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO’ya girişine giden yolun açıldığı NATO zirvesi düzenlendi. 2008’de Batı, Rusya’nın ulusal çıkarlarını hiçe sayarak fiilen bize savaş ilan etti ve NATO’nun bu kararıyla ülkemizi hesaba katmayacağını gösterdi. Batı, Gürcistan’ın o zamanki liderliğini Güney Osetya’daki askeri maceraya kışkırttı ve sert ve kararlı tepkimizden herhangi bir sonuç çıkarmadan gerginlik derecesini artırmaya devam etti. Aynı dönemde Washington, uydularıyla birlikte, aslında Ukrayna’yı «kollarına» alma, onu Rusya’yı caydırma ve bastırma aracı haline getirme planını uygulamaya başladı. Sonuç olarak, bu Şubat 2014’te Ukrayna’da bir devlet darbesine yol açtı ve bunun sonucunda açıkça milliyetçi ve Rusya karşıtı güçler orada iktidara geldi. Bu güçler Donbas’ta kendi nüfuslarına karşı açık bir savaş başlattılar ve Kırım için de aynısını yapmaya kalkıştılar. Ancak milliyetçilerin kurbanı ve anavatanlarında dışlanmış olmak istemeyen Kırım halkının kararlı tutumuyla karşılaştılar.”

Rus Başkonsolos, 16 Mart 2014 tarihinde yapılan halk referandumundaKırım Özerk Cumhuriyeti sakinlerinin% 96,77’sinin ve Sivastopol sakinlerinin% 95,6’sının Rusya ile yeniden birleşmek için oy kullandığını anımsattı.

Buravov, Batı’nın devam eden silah sevkiyatları ve çatışmanın seyri ile ilgili gazetecilerin sorduğu sorulara da yanıt verdi. Rus Başkonsolos, paralı askerlerin ve bazı ülkelere ait subayların Ukrayna cephesinde görev yaptıklarını bildiklerini ifade etti. Kısa vadede Batı ile ilişkilerde iyileşme olasılığının zayıf olduğu değerlendirmesini yapan Burarov, bu konudaki gelişmelerin Batılı başkentlerin vereceği kararlara bağlı olduğunu belirtti.

Kırım’daki güvenlik durumuyla ilgili  sorulara da yanıt veren Buravov belli sıkıntılar olmakla birlikte yaşamın günlük seyrinin devam ettiğini bölgede geniş kapsamlı alt yapı yatırımlarının yapıldığını kaydetti.

RUSYA

Kremlin: Erdoğan’ın Ukrayna müzakerelerinde arabulucu olması mümkün değil

Yayınlanma

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Astana’da Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zivesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşen görüşmeyi yorumladı.

Perviy Kanal‘a demeç veren Peskov, Putin ile Erdoğan’ın görüşmede Ukrayna’daki çatışmaları ele aldıklarını söyledi.

Bir gazetecinin, Erdoğan’ın Moskova ile Kiev arasındaki görüşmelerde arabulucu olma ihtimalinin olup olmadığı yönündeki sorusuna yanıt veren Peskov, “Hayır, mümkün değil,” dedi.

Geçen hafta Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Philadelphia Inquirer‘a verdiği mülakatta uzun zamandan beri ilk kez Rusya ile müzakerelere izin verdiğini, ancak bunun arabulucuların katılımıyla yapılacağını bildirmişti.

Türkiye ile Birleşmiş Milletler’in (BM) dahil olduğu tahıl anlaşmasına işaret eden Zelenskiy, söz konusu formatın uzun zamandır işe yaradığını ve ‘toprak bütünlüğü, enerji ve denizcilik’ konuları tartışılırken kullanılabileceğini belirtmişti.

Zelenskiy: Rusya ile aracılar üzerinden müzakere mümkün

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya Dışişleri: Batı, Azerbaycan ve Ermenistan’ı Moskova ile işbirliğinden koparmak istiyor

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Dairesi Müdür Yardımcısı Andrey Nastasin, Batılı ülkelerin Azerbaycan ve Ermenistan’ı NATO zirvesine davet ederek Rusya’nın dostlarını Moskova ile işbirliğinden uzaklaştırmak istediğini belirtti.

Vedomosti‘nin haberine göre Nastasin, yaptığı açıklamada “Avrupa-Atlantikçilerin bölgenin özelliklerini anlamaktan uzak reçetelerini dayatmaları, Güney Kafkasya’da yeni ayrım çizgilerinin ortaya çıkmasına yol açacak ve sadece bu bölge için değil, aynı zamanda pan-Avrasya güvenliği için de yıkıcı sonuçlar doğuracaktır,” dedi.

Nastasin, Güney Kafkasya’da istikrarın bölgesel sorumluluk ilkesi çerçevesinde bölge ülkeleri tarafından sağlanabileceğini de sözlerine ekledi.

NATO’nun bu yılki zirvesi 9-11 Temmuz tarihlerinde Washington’da gerçekleştirilecek. İtalyan Corriere della Sera gazetesinin haberine göre zirvede ülkeler Ukrayna’ya asker göndermeyi reddeden bir bildiriyi kabul edebilir.

Geçen hafta ise Ermenistan’ın NATO zirvesine katılmayı kabul ettiği öğrenildi. Davet, ortak ülkeler formatında katılımı öngörmekte ve ittifakın kuruluşunun 75. yıldönümü münasebetiyle düzenlenecek yan etkinlikleri kapsıyor.

Ermenistan Dışişleri: NATO’ya katılma planımız yok

Okumaya Devam Et

RUSYA

Dağıstan’da peçe geçici olarak yasaklandı

Yayınlanma

Rusya Federasyonu’na bağlı Dağıstan Cumhuriyeti’nin müftülüğü, fetva dairesinin peçe konusundaki tutumuna ilişkin açıklama yayımladı.

Din adamlarının aldığı karara göre peçenin tamamen yasaklanması için yeterli gerekçe bulunmuyor, ancak güvenlik gerekçesiyle yerel düzeyde uygulanabilir.

Müftülük, ‘tespit edilen tehditler ortadan kaldırılıncaya ve yeni bir dini görüş sunuluncaya kadar’ geçici bir yasak ilan etti.

Bunun dayanağı, bölgesel Ulusal Politika ve Din İşleri Bakanlığı’nın ‘bölgenin nüfusunun güvenliğine yönelik mevcut tehdit hakkında’ yaptığı itirazın yanı sıra fetva dairesinin sonucuna dayanıyordu.

Karar, Dağıstan Müftülüğünün Telegram kanalında bildirildi.

Dağıstan Müftülüğü Fetva Dairesi önceki gün (2 Temmuz) peçe ile ilgili bir karar yayımlamıştı.

Fetva dairesine göre yasak, güvenlik gerekçesiyle belirli durumlarda yerel olarak uygulanabilir.

Fetva dairesi başkanına göre, peçe takmanın zorunlu olup olmadığı konusunda dört mezhebin âlimleri arasında görüş ayrılığı söz konusu.

Bazı âlimler bunu zorunlu görürken, bazıları arzu edilen bir durum olarak değerlendirirken bazıları ise karşıt görüşte.

Daha önce Dağıstan lideri Sergey Melikov peçeye ‘erkeklere saklanma ve kadınlara da bu geniş başlıkların arkasında yasak eşyaları taşıma fırsatı verdiği’ için karşı çıkmıştı.

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin de benzer bir tutum sergilemişti. Bastrıkin, bu konuda Dağıstan’ın Mahaçkale ve Derbent kentlerindeki silahlı saldırılara ve Rostov-na-Donu’ndaki tutukevinde yaşanan rehin alma olayına işaret etmişti.

Rusya’da peçe yasağı tartışmaları: Kim, ne diyor?

 

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English