Bizi Takip Edin

Rusya

Rusya’nın petrol ve doğalgaz gelirleri ikinci ayda da yüzde 20’ye yakın düştü

Yayınlanma

Rusya’nın petrol ve doğalgaz gelirleri, ABD yaptırımlarının sıkılaşması ve rublenin beklenenden güçlü seyretmesi nedeniyle mart ayında yıllık bazda yüzde 17 düşerek üst üste ikinci ayda da ciddi bir gerileme kaydetti. Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, bu düşüş bütçede ‘kayda değer kayıplara’ yol açarken, uzmanlar yıllık açığın 2 trilyon rubleye ulaşabileceği ve açığı kapatmak için ek borçlanma veya Varlık Fonu’nun kullanılmasının gerekebileceği uyarısında bulunuyor.

ABD yaptırımlarının sıkılaşması nedeniyle Rus petrolüne uygulanan tavan fiyatlar ve rublenin beklenenden güçlü seyretmesi, Rusya bütçesinin enerji gelirlerini olumsuz etkiledi.

Rusya Maliye Bakanlığı’nın dün açıkladığı verilere göre, mart ayında petrol ve doğalgazdan elde edilen vergi gelirleri yıllık bazda yüzde 17 azalarak 1,08 trilyon rubleye geriledi.

Bakanlık, Mart 2023’e kıyasla hazinenin yaklaşık 230 milyar ruble daha az gelir elde ettiğini belirtti.

Bu gelirler, hükümetin toplam gelirlerinin yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

Maliye Bakanlığı, enerji gelirlerinde yaklaşık yüzde 20’lik düşüşün üst üste ikinci ayda da yaşandığını belirtirken, ocak-mart döneminde kümülatif düşüş yüzde 10 oldu ve toplam gelir 2,64 trilyon ruble olarak gerçekleşti.

T-İnvestitsii Baş Ekonomisti Sofya Donets, durumu “hassas” olarak değerlendirdi.

Donets, “Bunlar kayda değer kayıplar. Bu açığın ya ek borçlanma ya da içinde az bir miktar kalan Ulusal Refah Fonu (URF) kullanılarak kapatılması gerekecek,” değerlendirmesini yaptı.

Donets’in tahminlerine göre, bütçe yıl sonuna kadar petrol ve gaz vergilerinde 2 trilyon rubleye kadar (planlanan 10,9 trilyon rublelik tutarın yaklaşık yüzde 18’i) gelir kaybı yaşayabilir.

Hükümet için petrol fiyatları ve ruble kuru önemli bir sorun teşkil ediyor: Ural petrolünün varil fiyatı, bütçede 70 dolar olarak öngörülmesine karşın 60 doların altında seyrediyor. Dolar kuru ise hükümetin planladığı 96,5 ruble yerine 84 rubleye düşmüş durumda.

Sonuç olarak, bütçe için kritik öneme sahip olan petrolün ruble bazındaki fiyatı, 2023 yazından bu yana en düşük seviyelere indi ve hükümetin tahminlerinin yaklaşık yüzde 30 altında kaldı.

Yatırım bankeri ve Yüksek Ekonomi Okulu (VŞE) Profesörü Yevgeniy Kogan ise, “Güçlü ruble Rus halkı için iyi haber olsa da bütçe için sancılı bir durum. Zira petrol ve gaz gelirleri döviz cinsinden elde ediliyor ve daha sonra rubleye çevriliyor. Ruble ne kadar değerli olursa, ihracatçılar günün sonunda o kadar az ruble alıyor,” diye hatırlattı.

Ocak-şubat döneminde yıllık hedefin üç katına ulaşan bütçe açığını kapatmak için hükümetin rubleyi devalüe etme yoluna gitmesi muhtemel görünüyor.

Donets, rublenin şu anda yüzde 20 aşırı değerli olduğunu ve yıl sonuna kadar kurun kademeli olarak dolar başına 100-105 ruble seviyesine geri döneceğine işaret etti.

Hükümetin azalan gelirleri telafi etmek için kullanabileceği rezervler de giderek azalıyor.

Yıllarca enerji ihracatından elde edilen yüksek gelirlerle oluşturulan Varlık Fonu, üç yıllık savaş döneminde likit varlıklarının üçte ikisini kaybetti.

Fonda kalan serbest kullanılabilir nakit miktarı 40 milyar doların biraz altına gerileyerek, fonun kurulduğu 2008 yılından bu yanaki en düşük seviyesine indi.

Finam ekonomisti Olga Belenkaya, Ural petrolünün varil fiyatı 50 doların üzerinde kalırsa, Varlık Fonu’ndaki mevcut rezervlerin yaklaşık bir yıl yetebileceğini tahmin ediyor.

Belenkaya, “Fiyatların ne kadar düşeceği ve bu düşük seviyelerde ne kadar süre kalacağı kritik önem taşıyor,” diye konuştu.

MMI analistleri ise petrol fiyatlarının 50 doların altına inmesi durumunda Maliye Bakanlığı’nın bütçede kesintiye gitmek, yani bazı harcama kalemlerini azaltmak zorunda kalacağı uyarısında bulunmuştu.

Rusya

Narışkin: Ukrayna nükleersiz ve tarafsız olmalı

Yayınlanma

Rusya Dış İstihbarat Teşkilatı (SVR) Başkanı Sergey Narışkin, Ukrayna’nın çözüm için nükleer silahlardan arındırılmış ve tarafsız olması gerektiğini belirtirken, NATO’nun Birlik Devleti’ne yönelik olası bir saldırganlığının en çok Polonya ve Baltık ülkelerini etkileyeceği uyarısını yaptı.

Rusya Dış İstihbarat Teşkilatı (SVR) Başkanı Sergey Narışkin, küresel güvenlik konularını görüşmek üzere geldiği Minsk’te Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından Narışkin, gazetecilere Rusya’nın Ukrayna’nın statüsüne ilişkin talepleri, ABD ile müzakereler ve NATO’nun Birlik Devleti sınırlarındaki faaliyetleri hakkında konuştu.

Kommersant gazetesinin aktardığına göre Narışkin, Ukrayna’ya ilişkin çözümün “ülkenin nükleer silahlardan arındırılmış, tarafsız statüde olmasını, askerden ve Nazilerden arındırılmasını, 2014 sonrası tüm ayrımcı yasaların kaldırılmasını ve Rusya’nın mevcut sınırlarının egemenliğinin tanınmasını içerdiğini” söyledi.

Narışkin, “Ukrayna yönetiminin, koltuklarında kalmak ve halka karşı işledikleri suç niteliğindeki kararların hesabını vermemek için çatışmayı sürdürmek istediğini” ifade etti etti.

Narışkin, “Rusya, enerji tesislerine yönelik saldırı moratoryumu konusundaki yükümlülüklerini tam olarak yerine getiriyor,” belirtti.

“Rusya ve Belarus’un sınırda NATO’nun artan askeri faaliyetlerini gördüğünü” kaydeden yetkili, ayrıca, “Fransa, İngiltere ve Almanya’nın Ukrayna çatışması çevresindeki gerilimi tırmandırdığını” da sözlerine ekledi.

Narışkin, “Rusya ve Belarus istihbarat kurumları, tehditleri önleyici adımlar atmaya hazır,” vurgusunu yaptı.

“NATO’nun Birlik Devleti’ne yönelik olası bir saldırganlığından en başta Polonya ve Baltık ülkelerinin zarar göreceğini” dile getiren Narışkin, “Rusya ile ABD arasında farklı düzeylerde yoğun bir diyalog yürütülüyor ve bu, Joe Biden dönemiyle keskin biçimde farklı,” diye konuştu.

Son olarak Narışkin, “Rusya’nın, ABD’nin Ukrayna krizinin temel nedenlerini anlama isteğini hissettiğini” belirtti.

Mearsheimer: Trump Ukrayna konusunda haklı

Okumaya Devam Et

Rusya

Rusya’da kadınların mesaisinin kısaltılması önerisi

Yayınlanma

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma üyesi İgor Antropenko, ülkede düşen doğum oranını artırmak amacıyla kadınların mesai saatlerinin ücretleri korunarak kısaltılmasını önerdi. Antropenko’ya göre bu, kadınlara özel hayatları ve çocukları için daha fazla zaman tanıyacak; ancak öneri, cinsiyet eşitsizliği yaratacağı ve popülizm olduğu gerekçesiyle eleştirildi.

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’da Sanayi ve Ticaret Komisyonu üyesi ve Birleşik Rusya Partili İgor Antropenko, ülkede doğum oranının artması için kadınların daha az çalışması gerektiğini savundu.

Antropenko, kadınların maaşları aynı kalmak koşuluyla mesailerinin “en azından” bir saat kısaltılmasını teklif etti.

Milletvekili, “Demografiyi artırma meselesi var. Genç bir kadının bütün gün işte vakit geçirip sonra yorgun argın eve döndüğünde özel hayatını kurmaya ne zaman vakti olacak?” diye sordu.

Antropenko’ya göre bu önlem, aile sahibi kadınlar için de faydalı olacak. Zira bu sayede kadınlar, çocuklarını çeşitli kurslara ve spor aktivitelerine götürmek için zaman bulabilecek ve çocuklar annelerini yorgun görmeyecek.

Antropenko, bitkin düşmüş bir kadının “yetişen nesil için en iyi örnek olmadığını” iddia etti.

Milletvekili, “Kız çocukları, kesinlikle böyle olmak istemedikleri sonucuna varıyor ve şimdiden çocuk sahibi olmayacaklarını söylüyorlar,” diye açıkladı.

Antropenko, hâlihazırda ailevi sorumlulukların kadınları işten ayrılmaya veya izin istemeye zorladığını ve bunun herkes için uygun olmadığını, mesai saatlerinin resmi olarak kısaltılmasının ise bu sorunu çözmeye yardımcı olacağını belirtti.

Erkekler normal şekilde çalışmaya devam ederken kadınların boşalan saatte demografiyi nasıl artıracağı sorusuna Antropenko, bunun kadınların kendi takdirine bırakılması gerektiği yönünde yanıt verdi.

Öte yandan Duma’daki Çalışma ve Sosyal Politika Komitesi üyesi Svetlana Bessarab, milletvekilinin bu fikrini eleştirdi.

Bessarab’a göre, böyle bir durumda kadınlar işe alımlarda ayrımcılığa uğramaya başlayacak.

Bessarab, “O zaman 100 yıl önceki devrimlere yol açan nedene, yani cinsiyet eşitsizliğine geri döneriz,” diye konuştu.

Bessarab, meslektaşlarının girişimin uygulanamaz olduğunu anladıklarından emin olduğunu, fakat 2026 Duma seçimleri öncesinde siyasi puan kazanmaya çalışarak popülizme başvurduklarını ifade etti.

Bu arada, Rusya’da doğum oranı düşmeye devam ediyor ve son iki yüz yılın tarihi en düşük seviyesine geriledi.

Rosstat’ın verilerine göre, bu yılın ocak-şubat döneminde yeni doğan sayısı yıllık bazda yüzde 3 daha azalarak 195,4 bin bebeğe düştü.

Şubat ayı sonunda ise düşüş yüzde 7,6’ya ulaştı: Ay içinde 90,5 bin çocuk doğdu; bu, bir önceki yılın aynı ayına göre 7,4 bin daha az.

Bununla beraber demografi uzmanı Aleksey Rakşa, Nüfus Müdürlüklerinin kamuya kapalı istatistiklerine atıfta bulunarak, yılın ilk çeyreğinin 18-19. yüzyılların başından bu yana en düşük doğum sayısıyla rekor kırdığına dikkat çekti.

Rakşa, şubat ayındaki doğum sayısının 200 yıldan uzun süredir en düşük seviyeye indiğini ve bu durumun mart ayında da tekrarlandığını belirtti.

Okumaya Devam Et

Rusya

Lahey, Putin’i devlet başkanı olduğu sürece yargılamayı reddetti

Yayınlanma

Lahey’de kurulması planlanan özel mahkeme, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i, görevde olduğu sürece Ukrayna’ya yönelik ‘saldırı suçu’ gerekçesiyle gıyaben yargılayamayacak. Putin’in devlet başkanı olarak sahip olduğu dokunulmazlık, şahsen mahkemede bulunmaması hâlinde yargılanmasını engelliyor.

Batılı devletlerin Ukrayna’ya dönük “saldırı suçundan” sorumlu tutmak amacıyla kurmayı planladığı özel mahkeme, Vladimir Putin Rusya Federasyonu Devlet Başkanı olarak görev yaptığı sürece, Putin hakkında gıyabi yargılamaya başlayamayacak.

Euronews‘e konuşan ve girişimin hazırlıklarına aşina olan iki Avrupalı yetkiliye göre mahkemenin Lahey’de kurulması bekleniyor.

Ancak Putin’in görevdeki bir devlet başkanı olarak sahip olduğu dokunulmazlık, gelecekteki sürecin mimarlarının ısrarıyla, mahkeme salonunda şahsen bulunmaması hâlinde yargılanmasını imkânsız kılıyor.

Aynı kısıtlamalar, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov için de geçerli.

Euronews‘in vurguladığı üzere, Ukrayna’daki işgali suç olarak tanımayan Rusya, Batılı yapılarla işbirliği yapmayı reddediyor ve bu da herhangi bir üst düzey yetkilinin iadesini neredeyse imkânsız hâle getiriyor.

Tüm bu koşullar, Avrupa Konseyi himayesinde mahkemenin yasal temelini oluşturacak uluslararası bir anlaşma taslağında yer alıyor.

Belgenin teknik hazırlığı, öart ayı sonunda Strazburg’da düzenlenen Temel Grup toplantısında tamamlandı. Katılımcılar üç temel belge hazırladı: Ukrayna ile Avrupa Konseyi arasında ikili bir anlaşma, mahkemenin statüsü ve yönetim düzenini düzenleyen bir anlaşma.

Belgelerin 9 Mayıs’ta Kiev’de imzalanması planlanıyor, ancak tarihler değişebilir.

Gıyabi yargılama yasağı, müzakerelere katılan ülkeler arasında varılan bir uzlaşmanın sonucu oldu.

Avrupalı diplomatlardan birinin aktardığına göre, bu hüküm artık yeniden gözden geçirilemez ve anlaşmanın nihai versiyonuna dâhil edilecek.

Euronews‘e konuşan kaynak, “Sonuçta, mesele politika ve müzakereden ibaret,” ifadesini kullandı.

Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Kampala değişiklikleri olarak adlandırılan düzenlemeler temelinde bu tür davalarda yargı yetkisine sahip olmasına rağmen, bu yetki yalnızca Roma Statüsü’nü onaylayan ülkelerle sınırlı.

Rusya, tıpkı ABD gibi, bu statünün bir parçası değil. Bu nedenle Ukrayna’nın Batılı müttefikleri, ayrı ve bağımsız bir mahkeme kurmaya çalışıyor.

Hangi Avrupa ülkeleri UCM’nin tutuklama emrine uyacak?

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English