Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

ABD’den Arktik LNG-2 projesiyle bağlantılı şirket ve gemilere yaptırım

Yayınlanma

ABD yönetimi, Rusya’nın Arktik LNG-2 projesiyle ilgili iki şirket ve iki gemiye yaptırım uyguladı.

ABD Hazine Bakanlığı, Gotik Energy Shipping Co ve Plio Energy Cargo Shipping’e yaptırım uyguladığını açıkladı.

Bakanlığa göre Gotik, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) taşımak için kullanılan New Energy gemisinin kayıtlı sahibi, Plio Energy ise ticari yöneticisi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, New Energy’nin ABD onaylı Arktik LNG-2 projesinden mal yüklemek için otomatik tanımlama sistemini devre dışı bırakmak da dahil olmak üzere adil olmayan nakliye uygulamaları kullandığını öne sürdü.

Bu uygulama, 25 Ağustos 2024 tarihinde, ağustos ayının başlarında ABD tarafından yaptırıma tabi tutulan Pioneer tankerinin de dâhil olduğu, kargonun gemiden gemiye aktarılması yoluyla gerçekleşti.

Gemiden gemiye aktarım, Moskova’nın projeden ihracata kısmen devam edebildiğini gösteriyor.

ABD Hazine Bakanlığı New Energy ve Plio tarafından işletilen ve yönetilen bir başka gemi olan Energy Mulan’ı yaptırım listesine aldı.

Arktik LNG-2 projesinin sırları: Yaptırımlar gerçekten işe yarıyor mu?

DİPLOMASİ

Almanya ile Özbekistan arasında göç anlaşması

Yayınlanma

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, iki ülke arasında yeni bir göç anlaşmasına imza attı.

Özbek Cumhurbaşkanlığının açıklamasına göre, anlaşma dün (15 Eylül) Semerkant’ta gerçekleşen görüşmeler sırasında imzalandı.

Alman DPA ajansının haberine göre, bu anlaşma iki temel amaca hizmet ediyor: Birincisi, özellikle sağlık sektöründe olmak üzere nitelikli Özbek işçilerin Almanya’ya giriş sürecini kolaylaştırmak.

İkincisi ise, Almanya’da yasal kalma hakkı bulunmayan Özbek vatandaşlarının ülkelerine geri dönüşünü düzenlemek. Şu anda Almanya’da yaklaşık 13 bin 700 Özbek vatandaşı yaşıyor.

Scholz’un iki günlük Özbekistan ziyareti kapsamında, iki ülke arasında toplam sekiz farklı alanda iş birliği anlaşması imzalandı.

Bu anlaşmalar arasında veterinerlik ve hayvancılık, su kaynaklarının ve kritik madenlerin sürdürülebilir kullanımı ile ulaştırma alanlarında iş birliği yer alıyor.

Ayrıca, önde gelen Özbek ve Alman şirketleri arasında da bir dizi anlaşma yapıldı.

Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan, Rusya’ya yabancı işçi gönderen başlıca ülkeler arasında yer alıyor. Rusya’da çalışma amacıyla bulunan yabancıların yüzde 55 ila 60’ı Moskova ve St. Petersburg’da yaşıyor.

Scholz, Ukrayna’ya uzun menzilli silah verilmesine karşı çıktı

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Kazakistan, Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapmaya hazır

Yayınlanma

Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Roman Vasilenko, ülkesinin Moskova ile Kiev arasındaki barış görüşmelerinde arabuluculuk yapmaya veya bir müzakere mekânı sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

Alman kamu yayın kurumu Deutsche Welle‘ye konuşan Vasilenko, “Kazakistan, başta olası bir arabulucu veya taraflar arasındaki görüşmeler için bir mekân olarak hizmet etmeye hazır olduğunu belirtmişti. Bu tutumumuz değişmedi,” dedi.

Ayrıca Vasilenko, Astana’nın ‘ölçülü bir tarafsızlık’ pozisyonu aldığını ve hem Rusya hem de Ukrayna ile ilişkilerini sürdürdüğünü vurguladı.

Ülke makamlarının Birleşmiş Milletler (BM) tüzüğüne ve devletlerin toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu da ekleyen diplomat, “Zamanla hizmetlerimize ihtiyaç duyulacağını düşünüyoruz, bu nedenle ölçülü bir pozisyon alıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra yetkili, savaşın Ukrayna, Rusya ve Kazakistan açısından büyük bir trajedi olduğuna işaret etti.

Geçtiğimiz hafta Doğu Ekonomi Forumu’nda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’nın 2022 baharında İstanbul’da varılan anlaşma temelinde Kiev ile müzakerelere dönmeye hazır olduğunu açıklamıştı.

Putin’e göre, o dönemde olası bir barış anlaşmasının neredeyse tüm parametreleri üzerinde uzlaşılmıştı, ancak İngiltere sürece müdahale etti ve Ukraynalı yetkililer ‘farklı bir yol izledi’. Putin, Çin, Hindistan veya Brezilya’nın barış görüşmelerinde arabulucu olabileceğini kabul etti.

Tokayev: Rusya’yı yenmek imkânsız, savaşın sürmesi insanlık için tehdit

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Hollanda, Ukrayna’ya taahhüt ettiği Patriot’ları teslim edemeyecek

Yayınlanma

Hollanda, müttefiklerinden birinin teslimat sürecine katılmayı reddetmesi nedeniyle Ukrayna’ya Patriot hava savunma sistemi gönderemeyecek.

Ülke, ilk olarak mayıs ayı sonunda Ukrayna’ya Patriot sistemi gönderme niyetini açıklamıştı. Savunma Bakanlığı, ülkenin bu sistemin ‘ana bileşenlerine’ sahip olduğunu, ancak diğer parçaların başka devletler tarafından tedarik edileceğini belirtmişti.

Haziran ayında dönemin Savunma Bakanı Kajsa Ollongren, Hollanda’nın teslimata yardımcı olacak bir ülke bulduğunu duyurmuştu. Plana göre, radar sistemi ve en az üç fırlatıcı Ukrayna’ya gönderilecekti.

NL Times gazetesinde yer alan habere göre Hollanda Savunma Bakanlığı, şimdi bu teslimatla ilgili olarak ‘bir müttefikin daha önce verdiği taahhüdü yerine getirmediğini’ belirtti. Bakanlık, bahsi geçen ülkenin hangisi olduğunu açıklamadı.

Bu arada, 4 Eylül’de Almanya’nın Ukrayna’ya hava savunma sistemleri tedarikini önemli ölçüde artıracağı bildirilmişti. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Berlin’in Kiev’e 17 IRIS-T uçaksavar füze sistemi daha sağlayacağını açıkladı.

Bloomberg’e göre, bu sistemlerden dördü bu yılın sonuna kadar, geri kalan 13’ü ise 2026 yılına kadar Ukrayna’ya ulaşacak.

Bir sonraki gün, İngiltere Savunma Bakanı John Healey, Londra’nın Ukrayna’nın hava savunma kapasitesini güçlendirmek için 162 milyon pound (yaklaşık 213 milyon dolar) değerinde 650 çok amaçlı füze sağlayacağını duyurdu. Healey, binlerce füzeyi içeren daha büyük bir yardım paketinin ise önümüzdeki yıl verileceğini de sözlerine ekledi.

Putin: Ukraynalı mahkumları taşıyan İl-76 uçağı Amerikan Patriot füzesiyle vuruldu

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English