AMERİKA
Cumhuriyetçilerin adayı olması muhtemel DeSantis’in dünyaya bakışı

Çevirmenin notu: Aşağıda çevirisini verdiğimiz makale 23 Mart tarihinde Politico’da yayınlandı. 2024’teki Amerikan başkanlık seçimlerinde Donald Trump ile birlikte Cumhuriyetçilerin en önemli başkan adaylarından olacağı anlaşılan Florida Valisi Ron DeSantis’in dış siyasette izleyeceği çizgiye dair bazı ipuçları buluyoruz. DeSantis, Trump’çı ‘izolasyonizm’ ile geleneksel Cumhuriyetçi dış siyaset arasında bir yerde dursa da ibre gitgide birincisine kaymaktadır. Her şey bir yana, görünen o ki, Trump’ın ABD siyasetinde bıraktığı birtakım izler, özellikle dış siyasette sıfırdan ortaya çıkmamıştır, bundan sonra da öyle kolayca ortadan kalkacağa benzememektedir. Bunların başında, Çin’e karşı düşmanlık gelmektedir. Metindeki köşeli parantezler çevirmene aittir.
Dünya Ron DeSantis’e göre nasıl görünüyor?
Florida valisi hem geleneksel Cumhuriyetçi ortodoksluğu hem de MAGA tarzı popülizmi yansıtan dış politika pozisyonlarına sahip.
Alexander Ward
Politico
23 Mart 2023
Ron DeSantis dış politika konusunda geleneksel mi yoksa MAGA tarzı bir Cumhuriyetçi mi? Cevap, giderek artan bir şekilde, ‘evet.’
Kitaplarında, konuşmalarında, röportajlarında ve yazılı açıklamalarında dünyayı nasıl gördüğüne dair ipuçları verdi. Çin, ABD’nin karşı karşıya olduğu esas tehdit. Ukrayna’nın Rusya’ya karşı savunulmasına öncelik vermek dikkatleri iç sorunlardan uzaklaştırıyor. Washington’daki elitler ise seçmen iradesini görmezden gelen bir küreselcilik vaaz ederek dış politika konusunda genellikle felaket tellallığı yapıyor.
Fakat DeSantis bu görüşlerini ifade ederken hem Cumhuriyetçi gelenekten hem de Donald Trump türküsünden apartılmış bir dil kullanıyor. Eski milletvekili ve şimdiki Florida valisinin Oval Ofis’ten ABD dış politikasını nasıl yürüteceğini merak eden gözlemcilerin kafasını karıştırdı.
DeSantis’in ekibi dünya görüşüyle ilgili yorum taleplerine geri dönmedi. Fakat DeSantis’in müttefiklerinden Christina Pushaw, dünyanın en büyük 13. ekonomisi olan Florida’nın lideri olarak, “Dünya liderleri ve politika uzmanlarıyla sürekli görüşüyor. Çok fazla bilgi tüketiyor ve politika konusunda çok aktif,” diye belirtiyor.
DeSantis’in etrafındakiler, Guantanamo Körfezi ve Irak’ta görev yapan eski donanma avukatının ulusal güvenlik konularında okuyabildiği kadar çok şey okuyarak hâlâ bilgi edindiğini söylüyor. DeSantis’in henüz resmi bir dış politika danışmanları grubu yok, ancak bunun başkan adaylığını resmen ilan ettikten sonra gelmesi bekleniyor.
Şu ana kadar çıkarılabilecek sonuç şu: DeSantis dünyadaki ABD gücünü destekliyor, ama ne zaman müdahil olunacağı konusunda sınırlamalar getiriyor ve önceliği kendi ülkesindeki sorunları çözmeye veriyor. Sonuç şu: Büyük oyna ve evde kal.
Dış politika diliyle konuşacak olursak, dünyayı Amerika’nın imajına göre yeniden şekillendirmeye çalışan bir ‘Wilsoncu’ değil ama tam anlamıyla popülist bir ‘Jacksoncı’ da değil. Ve bu orta yolda yürüyerek, 2024’te bir kategoriye ya da diğerine daha kesin uyan diğer Cumhuriyetçi adaylara karşı avantaj elde edebilir.
DeSantis, 2017-2019 yılları arasında Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi üyesi olarak, savunma şahinlerini ve gelenekçileri sevindiren eski Cumhuriyetçi pozisyonları takınmıştı. Ukrayna’ya ölümcül yardım gönderilmesini destekledi ve kendisini ‘Rusya’ya karşı sert olan Reagan ekolünün’ bir parçası olarak nitelendirmişti. Trans-Pasifik Ortaklığı ticaret anlaşmasının hızlandırılması için oy kullanmıştı. Trump’ın Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’a yönelik diplomatik yaklaşımını övmüştü. O dönemde Fox Business sunucusu Lou Dobbs’a Barack Obama’nın İran nükleer anlaşması için bastırmasının Sünni Arapları İslam Devleti’ne katılmaya ikna ettiğini söylemişti.
Fakat Temsilciler Meclisinde zaman zaman, ABD’nin çıkarlarını güvence altına alacak net bir plan yapılana kadar Amerika’nın küresel savaş ve barış meselelerine girmekten kaçınması gerektiğine dair bir inancı dile getirdi. Düşünceleri, onları savaşa göndermek isteyen elitlerle değil, askerlerle birliktedir.
“İnsanların sürekli olarak Amerikalıların savaş yorgunu olduğunu söylediklerini duyuyorum ve ben buna katılmıyorum. Bence Amerikalılar halkımızı ve ulusumuzu savunmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırlar,” demişti 2014 yılında ABD’nin İslam Devleti’ni nasıl yenebileceğine ilişkin bir tartışma sırasında. “Tutarlı bir strateji olmadan başlatılan görevlerden bezmiş ve kesin zafer yerine sonuçsuz kalan çatışmalar görmekten bıkmış durumdalar.”
DeSantis bu nedenle [Suriye] Cumhurbaşkanı Beşar Esad’a karşı savaşan Suriyeli isyancıların silahlandırılmasına karşı çıktı. Söz konusu konuşmasında “Çıkarlarımızı koruyacaklarına güvenemeyiz,” diyen DeSantis, “Ulusal savunmamız söz konusu olduğunda kestirme yol yoktur,” diye eklemişti.
Cumhuriyetçi eski muhafızlardan pek çok kişi DeSantis’in siyaset oyununu oynadığını savunuyor. İster bu görüşlere sıkı sıkıya bağlı olsun isterse oy avcılığı yapıyor olsun, yaklaşımı 2024’te kazandırabilir. Washington’daki genel kanı Amerikalıların dış politika konusunda oy kullanmayacağı yönünde olsa da Ukrayna’daki savaşın yakın zamanda sona ermeyecek olması ve Çin’den gelen tehditlerin artması nedeniyle bu dönem seçmenlerin dünya hakkında daha fazla düşündüğü bir dönem olabilir.
Ortalama bir Cumhuriyetçi seçmen, ABD’nin fiziksel savunmasına odaklanan ve ulusu gereksiz ya da verimsiz dış karışıklıklardan kurtaran bir lider istiyor. Başkalarının sorunlarını çözmeye ya da değerlerini yükseltmeye daha az ilgi duyuyorlar. DeSantis’in açıklamaları ve pozisyonu, parti içinde ve partiler üstü savaş karşıtı hareketin bazı kesimlerinde cazibesini artırıyor.
DeSantis, ABD hükümetinin halkın duygularını hiçe sayan seçilmemiş liberal bir yönetici sınıf tarafından tehlikeli bir şekilde yönetildiğini savunan muhafazakar, Jacksoncu görüşlü bir akademisyen olan Angelo Codevilla’nın çalışmalarına sık sık atıfta bulunuyor. Codevilla, bu yetkililerin Amerika’nın yurtiçi ve yurtdışındaki politikalarını engellediğini savunuyordu ve bürokratlara karşı duyduğu küçümseme DeSantis’te hala canlı ve iyi durumda.
DeSantis ‘Özgür Olma Cesareti’ [The Courage to be Free] adlı kitabında, “Amerika Birleşik Devletleri giderek kibirli, bayat ve başarısız bir yönetici sınıfın esiri haline geldi,” diye yazdı. Elitlerin Çin’e ‘en çok kayrılan ülke’ ticaret statüsü vererek yükselmesine yardımcı olduklarını; ‘net hedefler ya da zafer beklentisi olmaksızın dünya çapında askeri maceracılığı desteklediklerini’ ve ‘Rus gizli anlaşması komplo teorisini üreterek ulusal güvenlik aygıtını silahlandırdıklarını’ söyledi.
Trump’ın ‘derin devlet’ şikayetine benziyor. Ancak Trump’ın, bürokrasinin kendi tasarımlarını engellediğini söylediği yerde –her ne kadar onları sık sık dinlese de– DeSantis bu yönetici sınıfın sıradan Amerikalıların ne istediğini görmezden geldiğini söylüyor. Florida valisi, Irak savaşını savunan, Çin ile ticareti yaygınlaştıran ve kötü sonuçlanan demokrasi teşvik projelerini başlatan profesyonelleri dinlemeyeceğine dair etkili bir şekilde yemin ediyor.
DeSantis’in başkent elitlerine yönelik şüpheciliği Trump ile aynı çizgiye geldiğinde, “Biz size söylemiştik,” havası oluşuyor.
Vali geçen hafta muhafazakâr sunucu Glenn Beck’e Trump’ın ABD’nin İsrail’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşımayı düşündüğü sırada Tel Aviv’e yaptığı bir geziyi anlattı. DeSantis, orada Dışişleri Bakanlığı ve CIA yetkililerine o zamanki başkanın bunu gerçekleştirmesi halinde ne olacağını sorduğunu söyledi. “3. Dünya Savaşı, 3. Dünya Savaşı, 3. Dünya Savaşı,” cevabını almış.
Trump’ın elçiliği taşımasının ardından ölümcül şiddet olayları patlak verdi ama kıyamet tahminleri gerçekleşmedi. DeSantis daha sonra ABD dış politikasını yöneten uzmanlara yönelik derin kuşkularını dile getirdi. Beck’e verdiği demeçte, “Onlar sadece kemikleşmişler ve sabit fikirliler,” dedi.
DeSantis, Kongre üyesi ve vali olarak İsrail’e dört kez seyahat ederek ona verdiği desteği dış politikasının merkezine yerleştirdi. Şirketlerin İsrail’i boykot etmesini engellemek için harekete geçti ve İsrailliler ile Filistinliler arasında bir barış anlaşması üzerinde çalışmanın çabaya değmeyeceğini öne sürdü.
DeSantis bu röportajda Trump’ın İran nükleer anlaşmasından çekilmesine karşı çıkanları da eleştirdi. DeSantis, ABD’nin anlaşmaya katılımı sona ermeden, İsrail ile Arap çoğunluklu devletler arasındaki normalleşme anlaşmaları olan İbrahim Anlaşmalarının asla gerçekleşmeyeceğini söyledi.
Ancak vali, yönettiği eyalet nedeniyle, Latin Amerika politikaları konusunda Trump öncesi bir Cumhuriyetçi gibi konuşuyor. Küba ve Venezuela rejimlerini eleştiriyor, muhaliflerin otokratik sol hükümetlerin zayıflatılması çağrılarını destekliyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında Başkan Joe Biden’ı ‘Küba halkına özgürlük mücadelelerinde yardımcı olmamakla’ suçladı.
Öte yandan DeSantis geçen yıl Venezuelalı sığınmacıları Teksas’tan Martha’s Vineyard’a göndererek, Teksas Valisi Gregg Abbott ile birlikte göçün yükünü Demokrat eyaletlere yıkmaya çalışmış ve bu eleştirmenler tarafından siyasi bir oyun olarak değerlendirilmişti.
En çok dikkat çeken dış politika pozisyonu ise valinin Rusya’nın Ukrayna’yı işgali konusunda ne düşündüğü. İlk bakışta Trump’ın yanında yer alıyormuş gibi görünse de farklı bir yaklaşım sergiliyor; Kiev’in içinde bulunduğu kötü duruma destek verirken ABD’nin çatışmaya bağlılığının ülke içinde ve küresel güvenlik üzerinde yaratabileceği olumsuz etkileri de göz önünde bulunduruyor.
DeSantis Fox News’ten Tucker Carlson’a yaptığı açıklamada, “şüphesiz ki hedef barış olmalıdır,” dedi. Bu, tehlikenin Ukrayna ve Rusya arasındaki ‘toprak anlaşmazlığını’ daha da derinleştirdiğine dair bir argümandı. F-16 savaş uçakları ve uzun menzilli füzeler göndermek, “ABD’yi açıkça çatışmanın içine çekme ve bizi dünyanın en büyük iki nükleer gücü arasında sıcak bir savaşa yaklaştırma riski taşıyacaktır. Bu risk kabul edilemez.”
Ama DeSantis bir hafta sonra Piers Morgan’a verdiği bir mülakatta cevabını genişleterek daha geleneksel Cumhuriyetçi notlar düştü: “Ukrayna’nın o topraklarda hakkı var… Eğer parmaklarımı şıklatabilseydim, orayı yüzde 100 Ukrayna’ya geri verirdim.” Putin “bir savaş suçlusudur” ve “sorumlu tutulmalıdır” diye devam etti.
DeSantis daha geçen yıl Kongre’deyken ‘Ukrayna’nın kendini savunabilmesi için çok sayıda silahın’ finanse edilmesine yardımcı olmakla övünüyordu.
Ama DeSantis’in düşünceleri kesinlikle daha popülist bir yöne kayıyor.
Claremont Enstitüsünde çalışan ve DeSantis ile ulusal güvenlik konularında gayrı resmi olarak görüşen David Reaboi, “Sağda dış politikanın yönü yavaş yavaş değişiyor,” diyor. “Temel kaygımız olması gereken şeyden uzaklaştık: Amerikan halkının acil güvenliği ve ihtiyaçları.”
Muhtemelen gelecekteki rakipleri bunun göstermelik olduğunu savunuyor. Başkanlık yarışına resmen giren eski ABD Büyükelçisi Nikki Haley, DeSantis’in Ukrayna açıklamasının ardından yaptığı açıklamada, “Başkan Trump, Vali DeSantis’in önce üslubunda, sonra yetki reformunda ve şimdi de Ukrayna konusunda kendisini kopyaladığını söylerken haklı,” dedi.
Müttefikleri DeSantis’in diğer önde gelen Cumhuriyetçilerle aynı konulara odaklandığını belirtiyor: Çin’in askeri, ekonomik ve teknolojik alanlardaki saldırganlığını engellemek, ABD-Meksika sınırını güvence altına almak ve fentanil belasını sona erdirmek.
Kendisini diğer bazı 2024 adaylarından ayıran nokta ise, dünyaya polislik yapmak ya da diğer uluslarda küçük d harfiyle yazılan demokratların gelişmesi için siyasi alan açmak yerine, ülkenin kaynaklarını bu zorlukların üstesinden gelmekle sınırlamayı tercih etmesi, çünkü bunlar sıradan Amerikalıların ihtiyaçlarını dosdoğru yansıtmaktadır.
DeSantis’in kitabında belirttiği gibi: “Amerikan özgürlüğünün yaşamaya devam etmesi, özgürlüğün Cibuti’de başarılı olup olmamasına mı bağlı?”
AMERİKA
ABD’nin Avrupa kuvvetleri komutanı, Avrupa’dan asker çekilmesine karşı çıktı

ABD’nin Avrupa kuvvetleri komutanı General Christopher Cavoli ve bazı Cumhuriyetçi kongre üyeleri, ‘Rusya’yı caydırma’ faktörüne dikkat çekerek Avrupa’daki ABD askeri varlığının azaltılmasına karşı çıktı. Pentagon’un, Polonya ve Romanya’ya konuşlandırılan askeri birliğin sayısını yarı yarıya azaltma planları tartışma yaratırken, General Cavoli, mevcut askeri gücün korunması gerektiğini savundu.
Cumhuriyetçi partiden bazı Kongre üyeleri ve ABD’nin Avrupa kuvvetleri komutanı General Christopher Cavoli, Avrupa ülkelerinden asker çekilmesine karşı çıktı.
Halihazırda Pentagon, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinden sonra Polonya ve Romanya’ya konuşlandırılan birliğin sayısını yarı yarıya azaltma planlarını görüşüyor.
General Cavoli, Kongre Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonunda yaptığı açıklamada, birliğin büyüklüğünü değiştirmeme yönünde “sürekli tavsiyelerde bulunduğunu” belirtti ve “Şu anki asker sayısını korumayı tavsiye ediyorum,” dedi.
Bu görüş, üst düzey Cumhuriyetçiler tarafından da desteklendi. Komisyon Başkanı Mike Rogers, ABD’nin NATO kuvvetleri komutasından vazgeçmesi de dahil olmak üzere, ABD’nin Avrupa’daki askeri varlığını azaltma planını eleştirdi.
Politico‘nun haberine göre Rogers, “Savunma Bakanlığı’ndaki bazı şahsiyetleri” Avrupa’daki askeri güçleri azaltmaya çalışmakla suçlayarak, bunun ABD’nin ulusal güvenliğine zarar vereceğini söyledi.
Aynı zamanda Rogers, Başkan Donald Trump’ı NATO müttefiklerinden savunma harcamalarını artırmalarını istemesi ve Ukrayna’daki “kan dökülmesini durdurma” çabası nedeniyle övdü.
NBC News, Amerikalı ve Avrupalı yetkililere dayandırdığı haberinde Pentagon’un, Joe Biden yönetiminin 2022’de “Rusya’yı caydırmak” için Polonya ve Romanya’ya konuşlandırdığı birliğin yarısı olan 10 bin askeri geri çekme olasılığını değerlendirdiğini bildirdi.
Aynı zamanda Amerikan birlikleri, batı silahlarının yüzde 95’inin Ukrayna’ya gönderildiği Polonya’daki Jasionka hava üssünden ayrıldığını duyurdu.
Bu birlikler Polonya’da kalmaya devam edecek olsa da, ABD’nin Avrupa ve Afrika Komutanı Christopher Donahue, bu adımı “varlığımızı optimize etmek ve Amerikan vergi mükelleflerine yılda on milyonlarca dolar tasarruf sağlamak” gerekliliğiyle açıkladı.
Nebraska’dan bir diğer Cumhuriyetçi Don Bacon da olası bir asker azaltımı konusunda endişelerini dile getirdi.
Bacon, “Şu anda Avrupa’dan asker çekmek büyük bir hata olur,” dedi ve ekledi: “Şimdi Rusya’yı caydırma zamanı ve bence asker çekmek bir zayıflık işaretidir.”
General Cavoli, geçtiğimiz hafta Senato’da yaptığı konuşmada, ABD’nin yeni yönetiminin bir diğer fikri olan Avrupa’daki NATO güçleri komutasından vazgeçmenin de “sorunlara yol açacağını” ifade etmişti.
AMERİKA
ABD, NATO askeri komitesi temsilcisini görevden aldı

Reuters‘ın üç kaynağa dayandırdığı haberine göre, ABD’nin NATO Askeri Komitesi Temsilcisi ve ABD Donanması’ndan Koramiral Shoshana Chatfield, Başkan Donald Trump yönetiminin ulusal güvenlik alanında başlattığı tasfiye kapsamında görevden alındı.
Kaynaklar, Washington’un durumu NATO müttefiklerine bildirdiğini aktardı.
NATO Askeri Komitesi, ittifakın üst düzey subaylarına danışmanlık yapıyor ve askeri politika ile strateji konularında tavsiyeler geliştiriyor.
Yeni temsilci atanana kadar Chatfield’in görevini yardımcısı Tuğgeneral Sean Flynn yürütecek.
Chatfield, ABD Donanması’nda koramiral rütbesine ulaşan az sayıdaki kadın subaydan biri ve 2023 yılına kadar başkanlığını yaptığı Deniz Harp Okulu’nu yöneten ilk kadındı.
Kaynaklardan biri, görevden alınmasının Trump’ın federal kurumlardaki çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılığı (DEI) teşvik eden tüm programların kaldırılması yönündeki talimatıyla alakalı olabileceğini söyledi.
Chatfield, Harvard Magazine‘e verdiği mülakatta, ordudaki kadınların niteliklerinin sorgulanmayacağı zamanları dört gözle beklediğini belirtmişti.
2005-2006 yıllarında MH-60S Sea Hawk helikopterlerinden birini kullanarak deniz muharebe helikopter filosuna komuta eden Chatfield, orduda kadın ve erkekler için eşit fırsatları savunarak, “Gücümüz çeşitliliğimizdedir,” demişti.
Yeni Savunma Bakanı Pete Hegseth ise bu ifadeyi “askeri tarihin en aptalca sözü” olarak nitelendirerek, Amerikalıların asıl gücünün “birlik ve ortak tarihte” yattığını vurguladı.
Hegseth, bölücü olduğunu öne sürdüğü DEI girişimlerinin ortadan kaldırılmasını önceliklerinden biri haline getirdi.
Ayrıca, ABD ordusu için yayımladığı talimatta, “Kuvvetleri bölme girişimleri —bir grubu diğerinin üstüne koyma— yoldaşlığı yok eder ve görevin başarısını tehlikeye atar,” ifadelerine yer verdi.
Chatfield’in görevden alınması, ABD’nin NATO’ya yönelik siyasi rotasındaki değişiklikle de bağlantılı olabilir.
Hegseth, Trump’ı takip ederek müttefiklere savunma harcamalarını iki kattan fazla artırarak Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH) yüzde 5’ine çıkarmaları ve kendi savunmalarının sorumluluğunu üstlenmeleri çağrısında bulunmuştu.
Bununla beraber, ABD’nin askerlerini Avrupa’dan çekebileceği ve hatta NATO’dan ayrılabileceği yönünde endişeler de dile getiriliyordu.
Diğer yandan ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komisyonundaki Demokratların lideri Jack Reed, Chatfield’in görevden alınmasını “haksız ve utanç verici” olarak nitelendirdi.
Reed, Cumhuriyetçileri üst düzey askeri yetkililere yönelik tasfiyelere karşı ses çıkarmadıkları için eleştirerek, “Başkan’ın ordumuza ve ulusumuza büyük zarar vermesini birilerinin nasıl sessizce izleyebildiğini anlayamıyorum,” diye konuştu.
Trump’ın iktidara gelmesinin ardından Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Lisa Franchetti, Sahil Güvenlik Komutanı Amiral Linda Fagan ve Savunma Bakanlığı’nda üst düzey görevli Korgeneral Jennifer Short görevden alınmıştı.
Aynı zamanda Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) Direktörü ve Siber Komutanlık Başkanı General Timothy Haugh, yardımcısı Wendy Noble, Genelkurmay Başkanı General Charles Brown ve Hava Kuvvetleri Kurmay Başkan Yardımcısı General Jim Slife da görevlerinden alınan isimler arasında yer aldı.
AMERİKA
Trump: Bazı ülkeler tarife müzakereleri için kıçımı öpüyor

Birçok ülkeye gümrük tarifeleri uygulayarak küresel bir ticaret savaşının fitilini ateşleyen ABD Başkanı Donald Trump, bazı ülkelerin vergileri müzakere etmek için sıraya girdiğini öne sürdü.
Trump, pazartesi gecesi Washington’da Ulusal Cumhuriyetçi Kongre Komitesi (NRCC) tarafından düzenlenen akşam yemeğinde yaptığı konuşmayı, keskin piyasa kayıpları ve gümrük vergileri nedeniyle resesyon korkusunun yaşandığı bir iktisadi ortamda gerçekleştirdi.
Başkan, alaycı bir ses tonuyla, “Bu ülkeler bizi arıyor, kıçımı öpüyorlar. Arıyorlar. Bir anlaşma yapmak için can atıyorlar. ‘Lütfen, lütfen efendim, bir anlaşma yapın. Her şeyi yaparım. Her şeyi yaparım efendim’,” dedikleri iddiasında bulundu.
Bazı “tribünlere oynamak isteyen” Cumhuriyetçilerin, müzakereleri Kongre’nin devralmasını isteyeceğini öne süren Trump, “Size şunu söyleyeyim: Benim müzakere ettiğim gibi müzakere edemezsiniz,” dedi.
Salı günü öğleden sonra Beyaz Saray’da düzenlenen bir etkinlikte anlaşma yapmak isteyen çok sayıda ülke olduğunu ileri süren Trump, daha sonraki bir etkinlikte de Çin’in de bir anlaşma peşinde koşmasını beklediğini söyledi.
Trump’ın onlarca ülkeye uyguladığı gümrük vergileri bugün (9 Nisan) yürürlüğe girerek Çin mallarına uygulanan %104’lük devasa vergiler de dahil olmak üzere küresel ticaret savaşını derinleştiriyor ve finans piyasalarında daha yaygın satışlara yol açıyor.
Trump yönetimi iki yakın müttefik ve önemli ticaret ortağı olan Güney Kore ve Japonya ile görüşmeler planladı ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin de önümüzdeki hafta ziyaret etmesi bekleniyor.
Asya’nın düşük maliyetli üretim merkezi Vietnam’ın başbakan yardımcısı da bugün ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile görüşecek.
Diğer ülkelerle anlaşma ihtimali salı günü erken saatlerde hisse senedi piyasalarını yukarı çekmişti, fakat ABD hisse senetleri işlem gününün sonunda kazançlarını geri verdi.
Almanya Maliye Bakanı Jörg Kukies bugün yaptığı açıklamada, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin ticaret gerilimlerinin bir sonucu olarak başka bir resesyon riski altında olduğunu söyledi.
Yatırım bankası JP Morgan, dünya ekonomisinin yıl sonuna kadar resesyona girme ihtimalinin %60 olduğunu tahmin ediyor.
Politico: Beyaz Saray gümrük vergisi görüşmelerini ağırdan alıyor
Trump ve üst düzey ticaret yetkilileri, yüksek gümrük vergilerini azaltmak için ticaret ortaklarıyla müzakere ettiklerini söylese de konuşmak isteyen birçok yabancı hükümet hâlâ telefonun başında bekliyor.
Politico’da yer alan habere göre, Filipinler hala toplantı talebine yanıt bekliyor. Birleşik Krallık, Beyaz Saray’a bir ticaret anlaşması çerçevesi sundu ama tarife artışlarını önleyemedi.
Bir başka yabancı diplomat da hükümetlerinin Trump’ın her düzeydeki yardımcılarına ulaştığını ama birçoğunun ya yanıt vermediğini ya da dinlemenin ötesinde bir şey yapmak istemediğini söyledi.
Bunun da ötesinde Trump yetkilileri, yönetimin müzakere edilmiş bir çözümün önünü açabilecek tam olarak hangi tavizleri istediğini açıklamadı.
Bu durum, yönetimin mali piyasalara, iş dünyası liderlerine ve Cumhuriyetçi dostlarına, piyasaları sarsan vergiler konusunda bir hedefleri olduğuna dair güvence vermeye çalışsa da, Beyaz Saray’ın büyük yabancı ortaklarla önemli bir ticaret anlaşmasına varmaktan hâlâ çok uzak olduğunun bir işareti olarak görülüyor.
Hızlı ilerleme kaydetmek daha da zor olacak çünkü yönetim şu anda belirsiz bir dizi hedefe ulaşmak için yaklaşık 100 ülkeyle aynı anda ikili anlaşmalar müzakere etmeye çalışıyor.
Filipinler’den bir yetkili, “[ABD ticaret temsilcisi] Ticaret Bakanlığı’nın kabine sekreterlerimizi muhataplarıyla görüştürmeye ne kadar açık olduğundan emin değilim. Birçoğumuz onlara toplantı talep eden mektuplar yazdık bile,” dedi.
Güneydoğu Asya ülkelerinin temsilcilerine atıfta bulunan yetkili, “Hepimiz cevap bekliyoruz,” ifadelerini kullandı.
Bir başka yabancı diplomat da Trump’ın üst düzey yetkililerinin hiçbirinin “müzakere yetkisi olmadığını” ve daha alt düzeydekilerin de yönetimin planları konusunda daha az yetkili ya da bilgili olduklarını belirtti.
Diplomat, Vietnam’ın gümrük vergilerini düşürmeyi teklif ettiğini, İsrail’in de aynı şekilde teklifte bulunduğunu fakat karşılığında hiçbir taviz alamadıklarını belirtti. Diplomat, “Bir toplantı yapsanız bile, güzel bir tweet dışında hiçbir şey alamıyorsunuz,” dedi.
-
ORTADOĞU2 hafta önce
Suriye İnsan Hakları Takip Komitesi: Sahil bölgesinde soykırım işlendi
-
DİPLOMASİ2 hafta önce
Politico: İmamoğlu’nun tutuklanmasına rağmen AB, Türkiye’ye para göndermeye devam edecek
-
GÖRÜŞ2 hafta önce
Husiler’in Savaşı: “Altıncı Orta Doğu Savaşı” ve Filistin Anlatısı
-
DÜNYA BASINI2 hafta önce
Signal bir Amerikan hükümeti operasyonudur
-
AMERİKA2 hafta önce
Gizli CIA dosyalarında ‘Ahit Sandığı’nın bulunduğu iddia ediliyor
-
DİPLOMASİ2 hafta önce
ABD, Ukrayna’ya ‘sömürge’ anlaşması teklif etti
-
RUSYA2 hafta önce
Güney Koreli şirketler Rusya’ya dönmek istiyor
-
RUSYA2 hafta önce
Putin: Arktik’te işbirliğine hazırız