Bizi Takip Edin

ASYA

Gözler Pelosi’nin uçağında

Yayınlanma

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretine saatler kala gerginlik daha da tırmandı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying Pelosi’nin Tayvan ziyaretinin gerçekleşmesi halinde ortaya çıkacak sonuçlardan ABD tarafının sorumlu olacağını tekrarladı. Pelosi’nin uçuşu Flightradar aracılığıyla dünyanın dört bir yanından canlı olarak takip ediliyor. Gerginlik öyle bir seviyeye ulaştı ki dünyayı nükleer savaşın eşiğine getiren 1962 Küba Füze Krizi’ne gönderme yapılıyor.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin Tayvanı ziyaret edeceğini açıklamasının ardından tarafların Güney Çin Denizi’ndeki askeri hareketliliği üst seviyelere çıktı. Bölgeye iki uçak gemisi konuşlandıran Çin Halk Kurtuluş Ordusu, bugün ayrıca Güney Çin Denizi’nde 6 Ağustos’a kadar devam edecek yeni eğitim tatbikatlarına başladı. Tayvan ordusu askeri hareketliliğini artırıp 4 Ağustos’ta sona erecek tatbikatlara geçerken, USS Ronald Reagan liderliğindeki bir ABD uçak gemisi saldırı grubu da Tayvan yönünde hareket halinde.

Çin Dışişleri Bakanlığı Tayvan ziyareti ile ilgili “tek Çin” ilkesinin tanımladığı “kırmızı çizginin aşılması” uyarısında bulunmasına rağmen Pelosi’nin ziyarette ısrarcı olması ABD-Çin ilişkilerinde gerilime sebep oldu. Pekin ile tam bir dayanışma içerisinde olduğunu duyuran Moskova’dan, “olası bir Tayvan ziyaretiyle bağlantılı her şey tamamen kışkırtıcı niteliktedir” açıklaması geldi. Çinli yetkililer sosyal medyadan 1978 yılında ABD ile Çin arasında imzalanan ortak bildiriyi hatırlattı. Buna göre ABD, Çin Halk Cumhuriyeti’ni tek meşru hükümet olarak tanırken Tayvan ile kültürel, ticari ve resmi olmayan ilişkilere devam edecekti. Ancak ABD bu bildiriyi daha önce de ihlal etti. 1997 yılında dönemin Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingric Tayvan’ı ziyaret etmişti. Pelosi ise, 25 yıl aradan sonra Tayvan’ı ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olacak.

‘Tek Çin’ İlkesi

Pekin, 1949 yılında Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) iktidarı ele alarak Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ilan etmesinden bu yana “tek Çin” siyasetini benimsiyor ve Tayvan Adası’nı bir parçası olarak kabul ediyor. Pekin’in  hedefi Hong Kong’da olduğu gibi Tayvan’da da “tek ülke, iki sistem” siyasetini uygulamak. ÇKP, uluslararası toplumda Tayvan’ın diplomatik tanınmasına karşı çıkıyor. Birleşmiş Milletler (BM) üyeleri 1971’de Çin Halk Cumhuriyetini tanıdıklarında “tek Çin” ilkesini kabul ettiler. Dolayısıyla Tayvan, ayrı bir ülke olarak BM tarafından tanınmıyor. Resmi olarak Washington da Tayvan’ı ayrı bir ülke olarak tanımamasına rağmen, Çin’in Tayvan’ı işgal edeceği söylemi üzerinden Tayvan’ı silahlandırarak hem Pekin’e karşı kışkırtıyor hem de bölgedeki askeri üssü olarak kullanıyor.

Göreve geldiğinden beri Çin’i Asya-Pasifik’te çevreleme politikası yürüten Biden yönetimi, bölge ülkeleri ile QUAD, AUKUS gibi ittifaklar kurarak Çin’e karşı “Serbest ve Açık Hint-Pasifik” vurgusu yapıyor. Mayıs ayında Japonya ve Güney Kore’yi ziyaret eden ABD Başkanı Biden, ziyaret öncesi yaptığı açıklamada, “Amerika’nın Avrupa ve Asya’daki ittifakları, bizi ve bence dünyayı güçlü ve güvenli tutuyor” ifadelerini kullanmıştı. Biden Japonya ziyareti sırasında ise Çin’in Tayvan’a müdahale etmesi halinde ABD’nin askeri olarak karşılık vereceğini vurgulamıştı. ABD özellikle son beş yıldır Tayvan’a silah satışını giderek artırıyor.

Martin Jacques: ABD provokasyonu

Çin’in uyarılarına ve kararlı açıklamalarına rağmen Pelosi’nin ziyaretten vazgeçmemesi ve gerginliği yükseltmesi ABD’nin Pasifik’te yeni bir provokasyon peşinde olduğu yorumlarını da beraberinde getirdi. İngiliz akademisyen ve yazar Martin Jacques, Pelosi’nin Tayvan ziyaretini provokasyon olarak tanımlayarak ABD öncülüğündeki bu ziyaretin dünyayı düzensizlik ve istikrarsızlık çağına sürüklediğini yazdı.

Global Times’a yazan Martin Jacques, krizin farklı bir boyutuna değinerek ABD içerisindeki güç kaybına işaret etti. ABD Başkanı Biden’ın son dakikaya kadar Pelosi’nin Tayvan’a gidip gitmeyeceğini bilmediğini hatırlatan Jacques, ABD’deki parçalanma ve kutuplaşma sürecinin dünya düzeni ve istikrarını da olumsuz etkilediğini yazdı. İki ülkenin Tayvan üzerindeki olası bir askeri çatışma tehlikesinin 1970’lerden çok daha yüksek olduğunu söyleyen İngiliz yazar, böyle bir çatışmanın çok ciddi sonuçları olacağını çünkü ABD’nin karşısında dengi ve çok daha zorlu bir askeri hasmı olduğunu vurguladı.

Pekin’in tepkisi ne olacak?

Çinli uzmanlar ise “ABD’nin bu provokasyonunun Tayvan Boğazının durumunun geri döndürülemez bir şekilde değiştirilmesi ve yeniden birleşme sürecinin hızlandırılması” için kullanılabileceği yorumunu yapıyor. Çin Sosyal Bilimler Akademisi’nde ABD çalışmaları konusunda uzman olan Lü Xiang, Global Times’a verdiği demeçte, Çin’in ikinci bir ‘Pelosi ziyareti’ vakasına izin vermeyeceğini ve bu ziyaretin İngiltere, Fransa gibi Batılı ülkelere kötü örnek olmasına müsaade etmeyeceğini söyledi.

Pelosi’nin uçağının Tayvan hava sahasına inmesine saatler kala, tüm dünya gözünü Çin’in vereceği tepkiye dikti. Pekin’in tepkisinin anlık mı olacağı yoksa bu tarz eylemlerin önüne geçmek için daha kapsamlı önlemler mi alacağı merak konusu. Ancak uzun vadede bu provokasyonun geri tepmesi ve Çin’in birleşmesinin hızlanması muhtemel görünüyor.

 

ASYA

Tesla tedarikçisi Panasonic Energy: Çin’den tedariki kesmek 1 numaralı hedef

Yayınlanma

Tesla’nın tedarikçisi üst düzey bir yönetici Reuters’e yaptığı açıklamada, Panasonic Energy’nin ABD’de üretilen elektrikli araç bataryaları için Çin’e olan tedarik zinciri bağımlılığını ortadan kaldırmayı planladığını söyledi ve bu değişimi “1 numaralı hedef” olarak nitelendirdi.

Panasonic Energy of North America Başkanı Allan Swan’ın açıklamaları, yeni Başkan Donald Trump’ın Çin mallarına uygulanan gümrük vergilerini artırma vaadinin, dünyanın dört bir yanındaki şirketleri üretim süreçlerini yeniden değerlendirmeye zorladığının altını çiziyor.

Tesla’nın yanı sıra diğer otomobil üreticilerine de pil tedarik eden Panasonic Energy, Japon elektronik devi Panasonic’in bir birimi.

Trump, ABD’ye yapılan küresel ithalata %10 gümrük vergisi ve Çin mallarına %60 gümrük vergisi uygulama sözü verdi. Kasım ayında, 20 Ocak’ta göreve başladığında Kanada ve Meksika’dan yapılan ithalata %25 gümrük vergisi uygulayacağı sözünü verdi.

Swan, pazartesi günü Las Vegas’ta CES fuarında verdiği bir röportajda Reuters’a yaptığı açıklamada, Trump’ın gümrük vergileriyle ilgili olarak işletmenin yapması gereken ilk şeyin “tedarik zincirini Çin’den ayırmamak” olduğunu söyledi.

“Bir miktar Çin’den tedarikimiz var ama çok fazla değil” dedi. “Ve ilerledikçe bazılarına sahip olmamak için planlarımız var ve bu hızlandı” diye ekledi.

Swan, Panasonic Energy’nin ABD yapımı bataryalarının büyük bir kısmının Kanada’dakiler de dahil olmak üzere denizaşırı tedarikçilerden geldiğini de sözlerine ekledi.

Reuters geçen ay Trump’ın geçiş ekibinin küresel çapta akü malzemelerine gümrük vergisi uygulanmasını önerdiğini bildirmişti. Pazartesi günü Washington Post, yardımcılarının kritik ithalatları kapsayan daha dar tarife planlarını araştırdığını bildirmiş, ancak Trump daha sonra bunu yalanlamıştı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Panasonic Energy Nevada’da bir fabrika işletiyor ve bu yıl Kansas’ta ikinci bir ABD fabrikası açmayı planlıyor.

Japon firmaları Trump’ın ikinci başkanlığındaki, özellikle de ticaret politikalarındaki belirsizliklere hazırlanıyor.

Nissan ve Honda gibi otomobil üreticileri, ABD’nin Amerikan pazarı için düşük maliyetli bir üretim ve ihracat merkezi olan Meksika’ya yönelik gümrük vergilerinin olası etkilerini işaret ediyor. Ağır makine üreticisi Komatsu geçen ay yaptığı açıklamada, potansiyel bir ABD-Kanada ticaret savaşının madencilik ekipmanı işi üzerinde “bir-iki yumruk” olacağını söyledi.

Okumaya Devam Et

ASYA

Hisse senetleri ve renminbi düşerken Çin piyasalara güven vermeye çalışıyor

Yayınlanma

Zayıf ekonomik veriler ve Donald Trump’ın göreve başlaması öncesindeki jeopolitik belirsizliğin ardından hisse senetleri ve renminbi yıla sarsıntılı bir başlangıç yaparken Çin’in düzenleyici kurumları pazartesi günü piyasalara güven vermeye çalıştı.

Çin Anakarası’nın gösterge CSI 300 endeksi pazartesi günü yüzde 0,2 geriledi ve yılın ilk üç işlem gününde yüzde 4,1 düşerek Asya’daki büyük endeksler arasında 2025 yılına en kötü başlangıcı yaptı. CSI 2000’deki küçük sermayeli hisse senetleri yıl başından bu yana yüzde 6,6 düştü. Hong Kong’un Hang Seng endeksi pazartesi günü yüzde 0,4 düştü ve bu yıl şimdiye kadar yüzde 1,2 geriledi.

Düşüşler, Çin borsalarının uluslararası yatırımcılarla toplantılar düzenlemesi ve merkez bankasının para birimini istikrarlı tutma kararlılığını teyit etmesinin yanı sıra Trump’ın Çin ihracatına yönelik gümrük vergilerini önemli ölçüde arttırma tehdidiyle birlikte geldi.

BNP Paribas Asya-Pasifik hisse senedi ve türev stratejisi başkanı Jason Lui, “Şu anda herkes Trump 2.0’ın ne getireceğini merak ediyor,” dedi. “Yatırımcıların bir miktar kâr elde etmeye çalışması makul” diye ekledi.

Çin Halk Bankası’nın onshore renminbi için günlük işlem bandını sabit tutmasına rağmen, Çin para birimi pazartesi günü dolar karşısında 7,33 Rmb ile 15 ayın en düşük seviyesine geriledi. Analistler, Çin para birimi üzerindeki satış baskısının Çin hisse senetleri üzerindeki aşağı yönlü baskı ile ilişkili olma eğiliminde olduğunu söyledi. CICC stratejisti Kevin Liu, zayıf imalat verileri, dolar endeksinin iki yılın en yüksek seviyesine çıkması ve Trump’ın yaklaşan dönüşünün Çin hisse senetleri üzerindeki çıkış baskısına katkıda bulunduğunu söyledi. Şangay ve Shenzhen borsaları pazar günü yaptıkları açıklamada, Çin hisse senetlerindeki son hareketlere ilişkin “görüş ve önerileri almak için” yabancı kurumlarla hafta sonu yaptıkları toplantıda yatırımcılara Çin ekonomisinin “sağlam temeller ve direnç” ile desteklendiği konusunda güvence vermeye çalıştı.

Merkez Bankası pazartesi günü, para birimi üzerindeki satış baskısına rağmen, renminbinin dolar karşısında her iki yönde de yüzde 2 oranında işlem görmesine izin verilen orta nokta olan günlük sabitleme oranını 7,19 Rmb’de tuttu.

Financial News gazetesi, merkez bankasının “döviz kurunun aşırı yükselme riskine karşı kararlılıkla koruma sağlayacağını ve renminbinin temel istikrarını koruyacağını” söyledi. Gazete, merkez bankasının geçmişteki “çok sayıda değerlenme ve değer kaybı deneyiminin” döviz kurunu “temelde istikrarlı” tutmak için “yeterli” araçlara sahip olduğunu gösterdiğini de ekledi.

Zayıf duyarlılığın bir başka işareti olarak, zayıf iç tüketime ilişkin endişeler Merkez Bankasının para politikasını daha da gevşeteceği yönündeki bahisleri desteklediğinden, yatırımcılar uzun vadeli devlet tahvili satın almaya devam etti. 10 yıllık Çin devlet tahvillerinin getirisi, geçtiğimiz perşembe günü yüzde 1,6’nın altında tüm zamanların en düşük seviyesini gördükten sonra pazartesi günü 0,015 puan düşerek yüzde 1,61’e geriledi. Tahvil getirileri fiyatlarla ters orantılı hareket ediyor.

Yılın zayıf açılışı, Pekin’in uzun süren emlak krizinin ardından iç tüketimi artırmak istediğine dair açıklamalarına rağmen gerçekleşti. Çin Halk Kongresi, zor bir yıl olması beklenen ekonomi politikası gündemini açıklamak üzere mart ayında toplanacak.

Bank of America’nın baş Çin hisse senedi stratejisti Winnie Wu, “2025’te aranacak temel şeyler açısından … yatırımcıların tüketimle ilgili daha fazlasını görmeleri gerektiğini düşünüyoruz” dedi ve hükümetin özel sektöre ve genç istihdamına desteğinin çok önemli olacağını ekledi.

2025’e zorlu bir başlangıç yapılmasına rağmen analistler, Çin hisse senetlerinin uzun süren bir düşüşün ardından 2024’ü güçlü geçirdiğini ve CSI 300’ün yılı yüzde 14,7 artışla kapattığını belirtti. Wu, “En kötü düşüşün sona erdiğini düşünüyoruz,” dedi.

Okumaya Devam Et

ASYA

Vietnam GSYİH büyümesi 2024 yılında güçlü ihracatın etkisiyle hızlandı

Yayınlanma

Pazartesi günü hükümet verilerine göre Vietnam’ın gayrisafi yurtiçi hasılası, güçlü ihracat ve güçlü yabancı yatırım girişlerinin etkisiyle geçen yıl %7,09 büyüyerek 476,3 milyar dolara ulaştı ve 2023’teki %5,05’lik artıştan daha hızlı büyüdü.

Genel İstatistik Ofisi’nin (GSO) raporuna göre GSYH dördüncü çeyrekte %7,55 büyüyerek iki yıldan uzun bir sürenin en hızlı çeyrek büyümesini kaydetti.

Bölgesel bir üretim merkezi olan Güneydoğu Asya ülkesi, geçen yıl Asya’nın en güçlü tayfunundan kötü etkilenmesine rağmen küresel tüketimdeki toparlanmadan faydalandı.

İstatistik Ofisi Başkanı Nguyen Thi Huong, raporun açıklanmasının ardından düzenlenen basın toplantısında, “Bu, doğal afetler de dahil olmak üzere zorlukların ortasında olumlu bir sonuç ve 2025 büyümesi için iyi bir temel oluşturuyor” dedi. GSO raporuna göre 2024 yılında ihracat, elektronik, akıllı telefon, giyim ve tarım ürünleri sevkiyatlarının öncülüğünde bir önceki yıla göre %14,3 artarak 405,53 milyar dolara ulaştı.

İthalat ise 2024 yılında %16,7 artışla 380,76 milyar dolara ulaşarak 24,77 milyar dolar ticaret fazlası verdi.

2024’te büyümedeki güçlü toparlanmaya, hükümetin önceki yıllarda yaşanan elektrik sıkıntısının tekrarlanmasını önlemek amacıyla elektrik üretimi için kömür ithalatını artırması da yardımcı oldu.

Kömür ithalatı 2024 yılında bir önceki yıla göre %24,8 artarak 63,8 milyon tona yükselirken, yıl içindeki elektrik üretimi %9,6 artarak 293,3 milyar kilovat saate ulaştı.

Vietnam’a yabancı yatırım girişi geçen yıl %9,4 artarak 25,35 milyar dolara yükseldi.

Ortalama tüketici fiyatları 2024 yılında %3,63 artarken, sanayi üretim çıktısı %8,4 yükseldi.

Vietnam bu yıl için %6,5 ila %7,0 arasında resmi bir GSYH büyüme hedefi belirledi. Başbakan Pham Minh Chinh geçen ay yaptığı açıklamada Vietnam’ın %8,0 oranında büyümeyi hedeflediğini söyledi.

Huong, “İleriye dönük olarak, Vietnam para politikalarını aktif bir şekilde izleyecek, döviz kurlarını istikrara kavuşturacak ve zamanında politikalara sahip olmak için büyük ticaret ortaklarını yakından izleyecek” dedi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English