Gürcistan Başbakanı Irakli Kobahidze, parlamentodan geçen ‘yabancı etkinin şeffaflığı’ yasasına karşı Avrupa Birliği’nden (AB) gelen tepkilerle ilgili açıklamada bulundu.
Kobahidze, yaptığı açıklamada ‘AB Komisyonu üyelerinden biri’ tarafından Slovakya Başbakanı Robert Fico’ya yönelik suikast teşebbüsü örnek gösterilerek tehdide maruz kaldığını belirtti.
Kobahidze, “(Batı’nın) şantajları uzun zamandır devam etmesine rağmen Avrupa Komisyonu üyelerinden biriyle yapılan telefon görüşmesindeki tehdit çarpıcıydı. Avrupalı komiser benimle yaptığı görüşmede şeffaflık yasasının geçmesi halinde Batılı ortakların alabileceği bir dizi tedbiri sıraladı ve bu tedbirleri sıralarken de ‘Fico’ya ne olduğunu gördünüz, çok dikkatli olmalısınız’ dedi,” ifadelerini kullandı.
Tehdit mesajını ‘son derece çirkin’ olarak değerlendiren Kobahidze, ayrıca ilk bilgilere göre Slovakya Başbakanına suikast girişiminde özellikle ‘küresel savaş partisi’ ile yakından ilişkili olan ülkelerden birinin istihbarat kurumlarının dahli olduğuna işaret etti.
Başbakan, ayrıca Tiflis’in ‘Gürcistan’da huzursuzluk yaratmak için her şeyi yapmaya hazır olan son derece tehlikeli bir güçe’ karşı karşıya olduğunu da sözlerine ekledi.
14 Mayıs’ta Gürcistan parlamentosunun söz konusu yasayı üçüncü okumada kabul etmesi, Brüksel’den ülkenin AB entegrasyonunu askıya alma tehditlerine ilişkin sert açıklamalara neden oldu.
Ayrıca ABD’nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı James O’Brien, Gürcistan’da demokrasinin altının oyulması halinde Gürcü yetkililere karşı yaptırım uygulayacaklarını bildirdi.
FT: AB ülkeleri, yabancı acenta yasası nedeniyle Gürcistan ile vizesiz seyahati iptal etmeyi önerdi
Kobahidze, şantajın hangi AB yetkilisi tarafından yapıldığını belirtmese de şüpheler Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komiseri Oliver Várhelyi’ye yoğunlaştı. Kobahidze, AB Komisyonu yetkilileri arasında en son Várhelyi ile görüşmüştü.
Várhelyi suçlamaları yalanladı
Diğer yandan Várhelyi, perşembe akşamı yaptığı açıklamada, Kobahidze ile yaptığı telefon görüşmesinin ‘sadece bağlamından tamamen koparılmakla kalmayıp, aynı zamanda telefon görüşmemin asıl amacının tamamen yanlış yorumlanmasına yol açabilecek şekilde kamuoyuna sunulduğunu’ belirtti.
Aynı zamanda Várhelyi, Kobahidze’yi ‘daha fazla kutuplaşmaya ve Tiflis sokaklarında olası kontrolsüz durumlara yol açabilecek bu yasayı kabul ederek zaten kırılgan olan durumu daha da alevlendirmemesi’ konusunda uyarmaya çalıştığını söyledi.
Yetkili, AB’nin tartışmalı ‘yabancı acenta’ yasa tasarısının geri çekilmesi yönündeki çağrısını yinelediğini de sözlerine ekledi.
Geçmiş yıllarda Gürcistan’ın iktidardaki Gürcü Rüyası partisiyle dostane ilişkiler kurduklarını kaydeden Várhelyi, “Bunu aynı zamanda Gürcistan’ın tanınmış ve şimdiye kadar saygı duyulan bir dostu olarak rica etmiştim,” ifadelerini kullandı.
‘Yabancı etkinin şeffaflığı’ yasa tasarısı, kar amacı gütmeyen tüm tüzel kişiliklerin ve yüzde 20’den fazlası yurt dışından finanse edilen medyanın listeleneceği bir sicil oluşturulmasını öngörüyor.
Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili yasayı veto etse de iktidardaki Gürcü Rüyası partisi yine de parlamentoda cumhurbaşkanlığı vetosunu geçersiz kılmak için yeterli oya sahip.
Gürcistan’ın ‘yabancı acenta’ yasası: Brüksel neden şeffaflığı sevmiyor?