ORTADOĞU
İran müzakereye hazır ancak “maksimum baskı altında” değil

İran dini lideri Hamaney’in ABD ile müzakerelerin “akıllıca” olmadığını söylemesinden sonra daha önce müzakerelere yeşil ışık yakan İran hükümeti yetkilileri, ABD ile yaptırımların kaldırılması konusunda müzakereye hazır olduklarını ancak bunu Trump’ın “maksimum baskı” politikası altında yapmayacaklarını söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta İran’a yönelik “maksimum baskı” kampanyasını yeniden devreye sokarak Tahran’ın nükleer silah elde etmesini engellemeye yönelik yaptırımları sıkılaştırdı. Ancak aynı zamanda, İran ile bir anlaşmaya açık olduğunu ve İran Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan ile görüşmeye istekli olduğunu dile getirdi.
İran hükümeti de ABD ile müzakereler konusunda istekli açıklamalar yaparken ülke lideri Ayetullah Ali Hamaney, cuma günü Tahran’da katıldığı bir etkinlikte “Trump’ın ilk başkanlık dönemindeki eylemleri” ışığında, Washington ile müzakerelerin, “akıllıca” olmayacağını söyledi. Tüm stratejik kararların nihai onay makamı konumundaki Hamaney, “böyle bir hükümetle müzakere yapılmaması gerektiğini” belirtti.
Dini liderden gelen bu uyarının ardından hafta sonu, üst düzey yetkililer ve milletvekillerinin katıldığı bir konferansta konuşan Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi, “Yaptırımların kaldırılması müzakereleri gerektirir, ancak maksimum baskı politikası altında değil. Müzakere, zayıf bir konumdan yapılamaz. Bu, müzakere değil, bir tür teslimiyet olur. Biz asla bu şekilde masaya oturmayız” dedi.
Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan da bugün, 1979 İslam Devrimi’nin yıl dönümü için düzenlenen gösterilerde, baskılara boyun eğmeyeceklerini söyledi.
Tahran’daki Özgürlük Meydanı’nda halka seslenen Pezeşkiyan, “Eğer ABD müzakerelerde samimiyse neden bize yaptırım uyguluyor” diye sordu. İran’ın savaş peşinde olmadığını vurgulayan Pezeşkiyan, ancak “baskılara boyun eğmeyeceklerini” belirtti.
İran devlet televizyonu, ABD ve İsrail’den gelen baskının arttığı bir dönemde, İran’ın birlik içinde olduğunu göstermek amacıyla düzenlenen gösterilere yüz binlerce kişinin katıldığını aktardı. Göstericiler, “Amerika’ya ölüm” ve “İsrail’e ölüm” şeklinde sloganlar attı.
ORTADOĞU
“ABD, Suriye’deki askerlerini sessizce Irak’a çekiyor”

Lübnan merkezli El Mayadin televizyonunun haberine göre, ABD ordusu Suriye’nin kuzeydoğusundaki bazı askeri üslerini tahliye ederek personel ve teçhizatını Irak’a taşımaya başladı.
Gelişme, Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) geçici yönetimi ile ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında 10 Mart’ta imzalanan SDG güçlerinin Suriye ordusuna entegre edilmesini öngören anlaşmasının ardından geldi. Habere göre, ABD anlaşmadan sonra mart ayı ortalarından itibaren Suriye’nin kuzeydoğusundaki bazı askeri üslerini kaldırmaya, ekipman ve personelini sessizce Irak’a transfer etmeye başladı.
Özellikle Haseke’nin batı kırsalında bulunan Vezir Üssü ile Şeddadi kentindeki bazı Amerikan askerlerinin helikopterlerle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırları içerisindeki ABD üslerine nakledildiği bildirildi.
Ayrıca, Conoco gaz sahası, Yeşilköy ve Ömer petrol sahası gibi bölgelerdeki Amerikan askeri varlığının da azaldığı aktarıldı. Sevkiyat öncesinde askeri araçlar ve personelin Şeddadi üssüne taşındığı ve buradan Irak’a gönderildiği belirtildi.
El Mayadin’in sahadaki gözlemlerine dayandırdığı haberde, son günlerde Deyrizor, Haseke ve Kamışlı bölgelerinde ABD’ye ait helikopterler ile insansız hava araçlarının yoğun uçuşlar gerçekleştirdiği ifade edildi. Bazı helikopterlerin, Haseke’den IKBY’ye giden askeri konvoylara havadan eşlik ettiği de kaydedildi.
Bu gelişme, hem HTŞ ile SDG arasında imzalanan “entegrasyon” anlaşmasının ardından hem de Türkiye ile İsrail’in, Suriye’de olası bir gerilimi önlemek amacıyla “çatışmasızlık mutabakatı” için görüşmeler yürüttüğüne dair iddiaların ortaya atıldığı bir dönemde geldi.
ABD yönetimi şu ana kadar Suriye’deki askeri varlığını azaltma veya çekilme sürecine ilişkin resmi bir açıklamada bulunmadı. El Mayadin, SDG kaynaklarının da ABD tarafından kendilerine herhangi bir resmi bilgilendirme yapılmadığını aktardığını yazdı.
ORTADOĞU
Endonezya, Gazzelilere geçici sığınma sunmaya hazır

Endonezya Devlet Başkanı Prabowo Subianto, Gazze’deki çatışmalardan etkilenen Filistinlilere geçici sığınma sağlama konusunda ülkesinin hazır olduğunu duyurdu. Prabowo, ilk aşamada yaklaşık bin Filistinlinin kabul edilebileceğini ifade etti.
Reuters’ın haberine göre, Orta Doğu ve Türkiye’yi kapsayan resmi ziyaretine başlayan Prabowo, Dışişleri Bakanı’na, Filistin yetkilileri ve diğer ilgili taraflarla derhal görüşmelere başlanması talimatını verdi.
Prabowo, “Yaralıları, travma yaşayanları ve yetimleri tahliye etmeye hazırız” diyerek, bu kişilerin sadece geçici süreyle Endonezya’da ağırlanacağını; sağlıklarına kavuştuklarında ve Gazze’deki koşullar güvenli hale geldiğinde geri döneceklerini vurguladı.
Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu Endonezya, uzun yıllardır iki devletli çözümü savunuyor ve Gazze’ye insani yardım ulaştırmaya devam ediyor.
İsrail’in 7 Ekim 2023’te başlayan ve hâlen süren saldırılarında, Filistinli yetkililere göre 50 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.
Endonezya’nın bölgede daha etkin bir rol üstlenmek istediğini belirten Prabowo, çatışmanın çözümünün kolay olmayacağının farkında olduklarını söyledi. “Filistinlilerin güvenliği ve bağımsızlığına duyduğumuz güçlü bağlılık, bizi daha aktif adımlar atmaya yöneltiyor” diyen Prabowo, ziyaret kapsamında Türkiye, Mısır ve Katar’da temaslarda bulunacak.
Bu açıklama, Endonezya Dışişleri Bakanlığı’nın iki ay önce yaptığı, “Filistinlilerin zorla yerinden edilmesine yönelik her türlü girişimi kesinlikle reddediyoruz” açıklamasının ardından geldi. Bakanlık o açıklamada, dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın Filistinlilerin Gazze dışına kalıcı olarak taşınması yönündeki önerisine tepki göstermişti.
Prabowo, henüz başkanlık görevine başlamadan önce de ihtiyaç hâlinde Gazze’ye barış gücü göndermeye hazır olduklarını açıklamıştı.
ORTADOĞU
Netanyahu’dan yargı kararını tanımama sinyali

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Yüksek Mahkeme’nin iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü Ronen Bar’ın görevden alınmasına yönelik geçici durdurma kararına rağmen, yeni bir direktör belirlemek için adaylarla görüşmeyi sürdüreceğini açıkladı.
İsrail Yüksek Mahkemesi, Ronen Bar’ın görevden alınmasına ilişkin itirazları değerlendirdiği ilk duruşmada, geçici tedbir kararı alarak Bar’ın görevde kalmasını sağladı. Mahkeme, hükümet ve hükümetin Şin-Bet kararına itiraz eden Başsavcı’ya Hamursuz (Pesah) Bayramı sonuna kadar uzlaşma çağrısında bulundu.
Başyargıç Isaac Amit, “Bir son tarih belirlemiyoruz, diyaloğu teşvik ediyoruz” diyerek tarafların uzlaşıya varmasını istedi. Uzlaşma sağlanamaması durumunda, mahkemenin nihai karar vereceği belirtildi.
Karardan sonra Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, mahkemenin aldığı geçici karar “kafa karıştırıcı” olarak nitelendirildi. Açıklamada, mahkemenin hükümetin görevden alma yetkisini teyit ettiğine dikkat çekilerek, “Bu durumda Şin-Bet Direktörünün görev süresinin uzatılması kararı çelişkili bir durum yaratmaktadır” denildi.
Açıklamada ayrıca, “İlgisiz bir soruşturma nedeniyle başarısız bir Şin-Bet başkanının görevden alınmasının engellenmesi kabul edilemez” ifadelerine yer verildi.
Ayrıca karara rağmen Netanyahu’nun, Şin-Bet’in başına geçecek ismi belirlemek için adaylarla görüşmeye devam edeceği vurgulandı.
İsrailli bakanlardan, yargı kararını tanımama çağrısı
İsrailli bakanlar, Yüksek Mahkeme’nin Bar’ın görevden alınmasını ve yerine başkasının atanmasını engelleyen geçici kararına sert tepki gösterdi.
Aşırı sağı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, X hesabından yaptığı açıklamada, acil hukuki değişiklikler yapılması çağrısında bulundu.
İletişim Bakanı Shlomo Karhi hükümeti karara uymamaya çağırarak, “Ronen Bar’ın görev süresi hükümet tarafından belirlenen tarihte sona erecek. Yargıç Isaac Amit’in mutlak hükmünün neresi demokratik?” paylaşımını yaptı.
İsrail Diaspora Bakanı Amichai Chikli de Yüksek Mahkeme’nin kararını kınayarak, “Bu akşamki talihsiz karar, uzlaşma kisvesi altında, bakanların yetkilerini ellerinden almakta ve Yüksek Mahkeme’yi, İsrail Meclisi ve hükümetin fiili koruyucusu haline getirmektedir” dedi.
-
ORTADOĞU2 hafta önce
Suriye İnsan Hakları Takip Komitesi: Sahil bölgesinde soykırım işlendi
-
DİPLOMASİ2 hafta önce
Politico: İmamoğlu’nun tutuklanmasına rağmen AB, Türkiye’ye para göndermeye devam edecek
-
GÖRÜŞ2 hafta önce
Husiler’in Savaşı: “Altıncı Orta Doğu Savaşı” ve Filistin Anlatısı
-
DÜNYA BASINI2 hafta önce
Signal bir Amerikan hükümeti operasyonudur
-
AMERİKA2 hafta önce
Gizli CIA dosyalarında ‘Ahit Sandığı’nın bulunduğu iddia ediliyor
-
DİPLOMASİ2 hafta önce
ABD, Ukrayna’ya ‘sömürge’ anlaşması teklif etti
-
RUSYA2 hafta önce
Güney Koreli şirketler Rusya’ya dönmek istiyor
-
RUSYA2 hafta önce
Putin: Arktik’te işbirliğine hazırız