Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya Merkez Bankası’nın yüksek faiz politikası KOBİ’leri vurdu

Yayınlanma

Rusya’da ekonomistlerin bir kısmı, 2022’den itibaren sektörün ekonominin yeniden yapılandırılmasında önemli bir rol oynayacağı için KOBİ kredilerinin artırılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Rusya’da küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelere (KOBİ’ler) verilen kredilerin hacminin, sektörün büyüklüğünün ve ülke ekonomisi ile istihdamdaki payının büyümesi için artırılması talepleri yükseliyor.

Bu, özellikle de 2022’den itibaren lojistik zincirlerin yeniden yapılandırılmasında ve büyük işletmeler üzerindeki yaptırım baskısı nedeniyle Rusya pazarından ayrılan şirketlerin yerini almasında önemli rol oynayacak.

RBK gazetesinin aktardığına göre St. Petersburg Ulusal Araştırma Üniversitesi Yüksek Ekonomi Okulu profesörlerinden Anna Mişura tarafından hazırlanan ve Vorosıy Ekonomiki dergisinin son sayısında yayımlanan ‘Banka kredileri küçük ve orta ölçekli işletmeleri nasıl etkiliyor?’ başlıklı çalışmada “Çeşitlendirme ve KOBİ’lerin ekonomideki payının artırılması, ülke ekonomisinin sürdürülebilirliğinin güçlendirilmesi ve toparlanmanın öncelikli yönü olarak değerlendirilmeli,” denildi.

Yazar, KOBİ kredilerindeki büyüme oranının hem küçük işletmelerdeki istihdam hem de KOBİ cirosu üzerinde iki yıla varan bir gecikmeyle olumlu bir etkisi olduğu sonucuna vardı

Mişura, “Etkinin gücü kabaca şu şekilde tahmin edilebilir; kredilerdeki yüzde 10’luk bir artış, iki yıl içinde yaklaşık yüzde 2’lik bir istihdam artışını beraberinde getirebilir,” tahmininde bulundu.

Uzman, kredilerde ortalama yüzde 10’luk artışın iki yıl içinde ‘yüzde birkaç’ ciro artışını beraberinde getireceğini de sözlerine ekledi.

Rusya Merkez Bankası: Yüksek faiz dönemi kaçınılmaz

KOBİ’lerin mevcut rolü

Mişura, KOBİ’lerin ülke ekonomisine katkısını, bölgelerin gayri safi bölgesel hasılasının (GSYİH) toplamının yüzde 20 ila 25’i, işletmelerin cirosunun yüzde 25 ila 35’i ve çalışan sayısının yaklaşık yüzde 28’i olarak tahmin ediyor.

Merkez Bankası’nın 2024 verilerine atıfta bulunulan makalede, işletmelerin çoğunluğunun banka kredisine erişimi olmadığına dikkat çekiliyor: Orta ölçekli işletmelerin yüzde 35 ila 40’ı, küçük işletmelerin yüzde 25 ila 30’u ve mikro işletmelerin yüzde 5 ila 10’u tarafından kullanılıyor.

Çalışmada, “Bu paylar, KOBİ kredilerini desteklemeye dönük devlet programlarının özellikle aktif olduğu 2020 ortası ile Mayıs 2021 Kovid dönemindeki sıçrama ve ardından düşüş dışında, kademeli olarak ancak oldukça yavaş bir şekilde artıyor,” ifadelerine yer verildi.

Diğer yandan çalışma, Rusya Merkez Bankası’nın bölgelerdeki KOBİ’lere verilen kredi hacmine ilişkin verilerinin yanı sıra Federal İstatistik Kurumunun (Rosstat) bölgelere ve işletme kategorilerine göre KOBİ faaliyetlerine ilişkin verilerine dayanıyor.

Çalışmanın yazarı, bölgeler için panel verilerini kullanarak bir yıl veya çeyrek boyunca sektöre verilen kredilerin büyüme oranının KOBİ faaliyetlerini karakterize eden göstergelerin (çalışan sayısı, ciro, işletme sayısı) büyüme oranı üzerindeki etkisini değerlendiriyor.

Mişura, “Bu amaçla yabancı çalışmalarda olduğu gibi firmalar ve verilen krediler hakkında mikro veriler kullanmak daha iyi olurdu, fakat bunların yokluğunda bu soruya mevcut toplu veriler temelinde cevap verilmeye çalışıldı,” dedi.

Sonuçlar, ‘banka kredilerindeki büyümenin işletmelerin cirosu üzerinde istihdamdan daha büyük bir etkiye sahip olduğunu’ gösteriyor.

Rusya’da enflasyon Nisan 2022’den bu yana rekor kırdı

Yaptırımlar

Bunun yanı sıra Mişura, makalesinde büyük işletmeler üzerindeki yaptırım baskısı bağlamında, bankaların KOBİ’lere kredi verme konusunda gözle görülür şekilde daha aktif hale geldiğini belirtti.

Sonuç olarak, kredi hacimleri büyümeye devam etti ve KOBİ kredilerinin tüm kuruluşlara verilen toplam krediler içindeki payı arttı. Mişura, bu durumu KOBİ’lerin ekonominin yapısal dönüşümüne aktif olarak katılmaları için ortaya çıkan fırsatlara bağlıyor.

Rusya Merkez Bankası, 2023 yılında sektöre verilen kredilere ilişkin analizinde, KOBİ kredi portföyünün kredilerin konsolide edilmesinden ziyade borçlu sayısının artırılmasıyla büyüdüğünü bildirdi.

Merkez Bankası’na göre, 1 Ocak 2024 itibariyle KOBİ’lere verilen krediler 12,43 trilyon ruble olarak gerçekleşti ve yıl içinde yüzde 29,4 oranında arttı. Ayrıca kredi alanların sayısı da yüzde 22,6 oranında artarak 591,2 bine ulaştı.

Fakat Merkez Bankası, KOBİ kredilerinin kapsamının hala düşük kaldığını ve 2023 sonunda yüzde 9,4 olduğunu belirtti.

Devlet desteğinin katkısı

Mişura, çalışmasında, KOBİ kredilerinin büyümesine kayda değer bir katkının, nispeten düşük faiz oranlarıyla tercihli devlet kredisi programları (tüm kredilerin yüzde 10,6’sı) tarafından yapıldığına işaret etti.

Rusya İktisadi Kalkınma Bakanlığı’na göre, 2024 yılının ilk yarısında ticari bankalar KOBİ’lere yıllık yüzde 20 ila yüzde 28 arasında değişen oranlarda kredi sundu.

Aynı zamanda, en popüler tercihli mali programlardan biri (‘Program 1764’) kapsamında şirketler, mikro ve küçük işletmeler için yüzde 15 ve orta ölçekli işletmeler için yüzde 13,5 faiz oranlarıyla 500 bin ila 2 milyar ruble arasında kredi alabiliyordu.

Mişura, şöyle devam etti: “2023-2024 yıllarında KOBİ kredileri, devlet desteğinin devam etmesi ve ekonominin yaptırım rejimine uyum sağlamasının bir parçası olarak küçük işletmelerin artan rolü ve büyük yabancı aktörlerin Rusya pazarından çekilmesi nedeniyle büyümelerinin itici güçlerinden biri olarak görülüyor. KOBİ sektöründeki düşük kredi girdisi ve göreceli hacimleri nedeniyle bu segmentteki büyüme potansiyeli önemini koruyor.”

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, sanayideki keskin yavaşlamadan Merkez Bankası’nı sorumlu tuttu

RUSYA

Rus milyarder Malofeev: Rusya, Ukrayna’ya ateşkes için taviz vermeyecek

Yayınlanma

Rus milyarder Konstantin Malofeev, ABD’nin olası ateşkes önerilerini Rusya’nın reddedeceğini ve Kiev’in tarafsızlık gibi ek tavizler vermesi gerektiğini savundu. Malofeev, Ukrayna’nın tarafsız statüsünü kabul etmediği ve NATO üyeliğinden vazgeçmediği sürece Rusya’nın savaşmaya devam edeceğini belirtti.

Tsargrad televizyon kanalının sahibi olan Rus milyarder Konstantin Malofeev, Rusya’nın ABD Başkanı Donald Trump’tan gelecek herhangi bir ateşkes teklifini reddedebileceğini öne sürdü.

Malofeev, Bloomberg‘e verdiği mülakatta, Moskova’nın Trump’ın özel temsilcisi Keith Kellogg’un planını kabul etmeyeceğini ve Kiev’in tarafsız statü gibi ek tavizler vermesini isteyebileceğini ifade etti.

Ayrıca Trump ile bir anlaşmaya varılma ihtimalini “yüzde 50 yüzde 50” olarak değerlendiren Malofeev, Financial Times’a (FT) verdiği bir başka demeçte, şunları söyledi:

“Kellogg Moskova’ya planıyla gelir, biz de onu kabul ederiz. Fakat ardından ona cehennemin dibine gitmesini söyleriz, zira hiçbir şeyi beğenmeyiz. Müzakerenin eni sonu bu olur.”

Batı’nın yaptırımları nedeniyle artan enflasyon ve ithalat sıkıntılarına rağmen Malofeev, savaş harcamalarının Rusya ekonomisini canlandırdığını, savunma sanayisini güçlendirdiğini ve bir tüketim patlaması yarattığını kaydetti.

Milyarder, “Eski Sovyet askeri makinesi yeniden çalışıyor ve insanlar savaş öncesine göre çok daha iyi bir hayat sürüyor,” dedi ve ekledi: “Nüfusun yüzde 90’ı yaptırımlardan hiç etkilenmiyor.”

Ayrıca Malofeev, “ABD’nin bir sonraki yönetiminin anlaması gereken bir şey var: Ateşkes, bizim her şeyi kabul etmemiz halinde bir hediye gibi görülemez,” dedi.

Ateşkesin şu anda Ukrayna ve ABD için gerekli olsa da Rusya’ya hiçbir fayda sağlamayacağına işaret eden Malofeev, “Biz kazanıyoruz,” diye vurguladı.

Malofeev, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in, NATO’nun güvenlik garantileri karşılığında Ukrayna’nın bir kısmını “işgal altında” bırakmaya hazır olduğu yönündeki açıklamalarını ise “bir dönüm noktası” olarak nitelendirdi.

Batı medyası, Trump’ın Ukrayna özel temsilcisi Keith Kellogg hakkında ne yazdı?

Malofeev’e göre, Rusya savaşmayı yalnızca Ukrayna anayasasında tarafsız statünün kesinleşmesi ve NATO üyeliğinin reddedilmesi durumunda bırakacak.

Bununla beraber Ukrayna’nın silahlı kuvvetlerini sınırlandırması ve ABD ile Avrupa’dan silah tedarikini tamamen durdurması gerektiğini belirten Malofeev, Trump’ın Moskova ile kapsamlı güvenlik müzakereleri yürütmediği sürece planlarının başarısızlığa mahkûm olduğunu söyledi: “Burada sadece Ukrayna’nın geleceği değil, Avrupa’nın ve dünyanın geleceği hakkında konuşmalıyız.”

Malofeev, Trump’ın çatışmayı ancak Washington’un uzun menzilli silah tedarikini durdurması, Zelenskiy’i görevden alması ve Putin ile görüşmeyi kabul etmesi halinde sona erdirebileceğini dile getirdi.

Kiev’in ABD ve İngiltere’den Rusya’ya uzun menzilli füzeler fırlatmasının ardından, Putin’in buna Ukrayna’ya nükleer kapasiteli balistik füze fırlatarak karşılık vermesiyle, “dünyanın nükleer savaşın eşiğine geldiğini” söyleyen. Malofeev, ABD’nin Ukrayna’ya desteğini çekmemesi halinde Rusya’nın taktik nükleer silahlar kullanabileceğini ileri sürdü.

Milyarder, “Orası, kimsenin bir daha adım atamayacağı bir radyasyon bölgesine dönüşecek ve savaş bitecek,” dedi.

Son olarak, Trump ve Putin’in bir barış anlaşması yapmaları gerektiğini belirten Malofeev, “Trump tarih yazmak istiyor, artık 80 yaşına yaklaşıyor, bir dede. Putin de 50 yaşında değil. İkisi için de bize bırakacakları miras bu olacak,” ifadelerini kullandı.

Konstantin Malofeev, 2014 yılında Kırım’ın ilhakına karıştığı gerekçesiyle Batı’nın yaptırım listelerine alınmıştı. ABD, Malofeev’in dondurulmuş mal varlığından milyonlarca doları Ukrayna’yı yeniden inşa etmek için kullandı ve kendisini yaptırımları delmekle suçladı.

Ukrayna’da kamuoyu yoklamaları: Halk, Rusya ile müzakereler hakkında ne düşünüyor?

Okumaya Devam Et

RUSYA

VTB: Dolar, 100 ruble seviyesinin altına düşmeyecek

Yayınlanma

Rusya’nın en büyük bankalarından VTB’nin genel müdürü Andrey Kostin, rublenin dolar karşısında 100 seviyesinin üzerinde dengeleneceğini ve ABD’nin yaptırımları hızla kaldıracağı beklentilerinin gerçekçi olmadığını belirtti. Avrupa ile gaz ticaretinde çözümler bulunacağına inanan Kostin, doların etkisinin giderek azaldığını ve alternatif para birimlerinin geliştirileceğini vurguladı.

Rusya’nın en büyük kamu bankalarından VTB’nin genel müdürü Andrey Kostin, rublenin dolar karşısında 100 seviyesinin biraz üzerinde dengeleneceğini öngördüğünü açıkladı.

Ayrıca Kostin, yeni seçilen ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve başlamasıyla Rusya’ya yönelik tüm yaptırımların hızla kaldırılacağı yönündeki iyimser senaryolara inanmadığını belirtti.

Geçtiğimiz kasım ayında, ABD’nin Gazprombank dahil Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar, rublede sert bir düşüşe yol açmıştı.

Bu süreçte Rusya Merkez Bankası, döviz piyasasına müdahale etmek amacıyla satışlarını artırmak zorunda kalmıştı.

Reuters ajansına konuşan Kostin, “Kur düzeltmesi halihazırda gerçekleşiyor. Dolar şu anda 100’ün hemen üzerinde ve bu seviyede kalacağını düşünüyorum,” dedi.

Rus bankalarının, yaptırımlar ve Merkez Bankası’nın devalüasyon politikası sonrası, 2022’den itibaren doların dalgalanmalarından daha az etkilendiğine dikkat çeken Kostin, şöyle devam etti:

“Bugün Merkez Bankası’nın döviz kuru üzerindeki etkisi sınırlı. Ancak bizim için, özellikle VTB için, doların artık belirleyici bir rolü yok. Eskiden bilançomuzun yarısı dolar cinsindeydi ve kurdaki her hareket bizi ciddi şekilde etkiliyordu. Ama şimdi, açıkçası, pek umursamıyoruz.”

ABD’nin yaptırımları nedeniyle döviz kurundaki dalgalanmalardan ihracatçıların memnun olduğunu, ithalatçıların ise zorluk yaşadığını da sözlerine ekleyen Kostin, ancak bu durumun büyük ölçüde “duygusal bir tepki” olduğunu ifade etti.

Glazyev’den Rusya Merkez Bankası’na sert eleştiriler  

Doğalgaz ticaretinde çözümler bulunacak

Kostin, Avrupa ile gaz ticareti konusunda çözüm yollarının bulunacağına inandığını dile getirerek şunları söyledi:

“Her eylemin bir karşı eylemi vardır. Son üç yılda hesaplama ve ticaret yöntemlerimizi geliştirdik. Basında, sadece eylül ayında Avrupa ile doğalgaz ticaretinin 1,4 milyar dolar olduğu yazıldı. Elbette çözüm bulmamız gerekecek. Türkiye, ticaretin devamı için ABD’den yaptırımlardan muafiyet talep etti bile. Burada karşılıklı çıkarlar söz konusu. Çözümler bulunacaktır.”

Kostin, mevcut yaptırımların küresel finans sisteminde yeni bir dönemin başlangıcını temsil ettiğini vurguladı ve alternatif ödeme sistemleri ile para birimlerinin geliştirilmesi gerektiğine işaret etti:

“Tek bir para biriminin sözleşmelerde öncelikli olması ve bunun siyasi ya da askeri amaçlarla kullanılması kabul edilemez. Ne Rusya ne Çin ne de Hindistan gibi ülkeler buna uzun süre tahammül edecektir. Alternatifler yaratmanın yollarını bulacağız.”

Milyarderlerden Rusya Merkez Bankası’na ‘özel döviz kuru’ çağrısı

‘Doların ölümü hemen gerçekleşmeyecek’

Doların hemen değer kaybetmeyeceğini belirten Kostin, ABD’nin mevcut politikalarının uzun vadede sürdürülebilir olmadığını kaydetti.

Yetkil, “ABD’nin politikası ileri görüşlü değil. Bu kadar yüksek bir devlet borcuyla bir şeylerin değişmesi kaçınılmaz,” değerlendirmesini yaptı.

20 Ocak 2025’te göreve başlayacak olan Donald Trump’ın Rusya’ya yönelik yaptırımları hızla kaldıracağı beklentilerini gerçekçi bulmadığını da ifade eden Kostin, şunları kaydetti:

“Donald Trump’ın ABD başkanlığı yaptığı 2018 yılında ben de ABD yaptırımlarına maruz kaldım. Bu nedenle net bir şey söylemek zor. Elbette yeni yönetimlerden beklentiler olur. Trump’ın seçim kampanyasında söylediklerini göz önünde bulundurduğumuzda, (anlaşmazlıkları) çözmek için çaba göstereceğine inanıyorum.”

Son olarak, Trump’ın ABD siyasetine renk katacağını ifade eden Kostin, “Trump kesinlikle takip edilmesi ilginç bir lider olacak. Daha iyi mi yoksa daha kötü mü olur bilemiyorum, fakat Rusya’da dedikleri gibi ‘ortalığı karıştıracak.’ İlginç olaylar bizi bekliyor,” yorumunda bulundu.

Rusya, Trump döneminden ne bekliyor?

Okumaya Devam Et

RUSYA

Kremlin: ABD’nin baskısı, ulusal para birimlerinde ticaret eğilimini güçlendiriyor

Yayınlanma

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD’nin ülkeleri doları kullanmaya zorlamak için baskı ve güç yöntemlerine başvurmasının ulusal para birimlerinde ticaret yapma yönündeki eğilimi hızlandırdığını belirtti.

TASS ajansının aktardığına göre Peskov, bugün düzenlediği basın toplantısında, “Dolar, birçok ülke için rezerv para birimi olarak çekiciliğini kaybetmeye başlıyor. Bu erozyon süreci devam ediyor ve giderek ivme kazanıyor, ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı seçilen Donald Trump daha önce, BRICS ülkelerinin kendi para birimlerini yaratmaya çalışmaları ya da doları kullanmayı bırakmaları durumunda, bu ülkelerin mallarına yüzde 100 vergi uygulama tehdidinde bulunmuştu.

Bu açıklamaya yanıt veren Peskov, meselenin yalnızca BRICS ülkeleriyle sınırlı olmadığını, dünya genelinde giderek daha fazla ülkenin ticarette ulusal para birimlerine yöneldiğini vurguladı.

Kremlin Sözcüsü, bu değişimin küresel çapta hız kazandığını ifade etti.

Ekim ayında düzenlenen BRICS zirvesinde imzalanan deklarasyonda, üye ülkeler ticaret engellerini en aza indirmenin ve ulusal para birimleriyle yapılan ödemelerde BRICS bankacılık ağlarını güçlendirmenin önemini vurgulamıştı.

Ayrıca, Rusya’nın menkul kıymet muhasebesi için birleşik bir altyapı oluşturmayı önerdiği “BRICS Clear” mekanizması ve BRICS bağımsız reasürans potansiyeli gibi konuların görüşülmeye hazır olduğu belirtilmişti.

Trump’tan BRICS ülkelerine tehdit: Yüzde 100 gümrük vergisi geliyor

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English