Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’ya göre Afrika ayrı bir “kutup” oluyor

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya-Afrika Zirvesi kapsamında St. Petersburg’da bulunan Afrikalı liderleri bu sözlerle hoş geldiniz dedi: “Afrika, bugün ortaya çıkan çok kutuplu dünyada kutuplarından biri olarak kendini giderek daha özgüvenli bir şekilde ortaya koyuyor.”

SSCB döneminde Afrika ülkelerinin bağımsızlık hareketlerini destekleyen Moskova, çok kutuplu ortamın yeniden şekillenmeye başladığı bir tarihsel kesitte Afrika ilişkilere yeniden stratejik önem veriyor.

Askeri anlamda Wagner’in Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti ve Libya gibi ülkelerde yürüttüğü faaliyetler öne çıksa da bu Moskova’nın kıtaya yaklaşımının bir parçası. Rusya Afrika’da yeni büyükelçilikler açmak için bir süredir yoğun bir çalışma yürütüyor. Konuya ilişkin Temmuz ayında bilgilendirme yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “2019’da Soçi’de düzenlenen 1. Rusya-Afrika Zirvesi’nin ardından, ulusal liderlik Afrika’daki diplomatik varlığımızı genişletme kararları aldı” demişti.

Afrika ülkeleri Ukrayna krizinde Batı’yı takip etmedi

ABD ve Fransa ile Rusya arasındaki Afrika yarışı askeri ve ekonomik sahada kendisini giderek daha fazla hissettiriyor. Batının sömürgeci geçmişinin etkilerinden kurtulmaya çalışan Afrika ülkeleri kendi yollarını çizmek adına Çin ve Rusya gibi ülkelerle iş birliklerini geliştirmeye özen gösteriyor. Vladimir Putin döneminde Afrika’ya ilgilisi Rusya-Ukrayna savaşının etkileriyle daha da önemli hale geldi.

Geleneksel olarak anti-emperyalist tutumu benimseyen Afrika devletleri Rusya-Ukrayna savaşında büyük ölçüde tarafsız konum almayı tercih etti, Batı’nın Rusya’yı dışlayıcı politikalarına dahil olmadı. Rusya’ya Ukrayna topraklarından çekilme çağrısı yapılan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kararının oylamasında Afrika ülkelerinin yaklaşık yarısı çekimser oy kullandı veya oylamaya katılmadı.

Rakamlarla Rusya Afrika ticareti

Kremlin’in resmi sayfasında yer alan Putin’in Afrikalı liderlere hoş geldin mesajında “Bugün Afrika, ortaya çıkmakta olan çok kutuplu dünyada kutuplarından biri olarak kendini giderek daha özgüvenli bir şekilde ortaya koyuyor. İmalat, tarım, ulaşım altyapısı, yakıt ve enerji, sağlık ve eğitim dahil olmak üzere çok çeşitli alanlarda ilerleme ivme kazanıyor” dedi.

Rusya – Afrika Zirvesinin genel oturumunda ise Rus liderler rakamlarla bilgi verdi: “Geçen yıl Rusya ile Afrika arasındaki ticaret hacminin 18 milyar dolara ulaştığını belirtmek isterim. Bu, Soçi’deki Rusya-Afrika zirvesinin bariz sonuçlarından biri.”

Putin ayrıca 16 Afrika ülkesinde Rusya’nın katılımıyla 30’dan fazla elektirik projesinin değerlendirme aşamasında olduğu bilgisini verdi.

İlk zirve 54 ülkeden katılımda 2019 yılında Soçi’de düzenlenmişti.

“Afrika’ya Rus tahılı bedelsiz gidecek”

Tahıl Koridoru anlaşmasından Moskova’nın çekilmesi, Rusya ve Ukrayna’dan gelen tahıla bağımlı olan yoksul Afrika ülkelerinde endişeye neden oldu. Rusya ise anlaşmanın kötüye kullanılarak az gelişmiş bölgelere gitmesi gereken tahılın gelişmiş ülkelere gittiğini savunuyor. St. Petersburg’da düzenlenen Rusya-Afrika Zirvesinde konuşan Putin “Gelecek 3-4 ay içerisinde, Burkina Faso, Zimbabve, Mali, Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Eritre’ye 25-50 bin ton tahılı bedelsiz bir şekilde sevk etmeye hazır olacağız” dedi.

RUSYA

Rusya’da general Kirillov’a suikast: Bir Özbekistan vatandaşı gözaltına alındı

Yayınlanma

Rusya Soruşturma Komitesi, Silahlı Kuvvetler Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İgor Kirillov ve yardımcısı İlya Polikarpov’un, Moskova’da düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybettiğini açıkladı.

Suikastın şüphelisi olarak 1995 doğumlu bir Özbek vatandaşı gözaltına alındı.

Komite Sözcüsü Svetlana Petrenko, şüphelinin sorguda, “Ukrayna istihbaratı tarafından devşirildiğini” itiraf ettiğini belirtti.

Zanlının, Moskova’ya gelerek el yapımı bir patlayıcı cihaz aldığı ve cihazı, Kirillov’un apartman girişine park ettiği bir elektrikli scooter’a yerleştirdiği kaydedildi.

Zanlı ayrıca, evi izlemek amacıyla içerisine kamera yerleştirdiği bir araç kiraladı ve bu kameradan elde edilen görüntüleri, saldırıyı organize eden kişilere ulaştırdı.

Rus korgeneral Kirillov patlamada hayatını kaybetti

Patlayıcı, Kirillov ve yardımcısının binadan ayrıldığı görüntüler alınmasının ardından uzaktan patlatıldı.

Petrenko, saldırıyı gerçekleştiren kişiye 100 bin dolar nakit ödeme yapıldığını ve Avrupa’da ikamet garantisi verildiğini söyledi.

Bunun yanı sıra zanlı, Moskova’nın Balaşikha bölgesinde yer alan Çernoye köyünde gözaltına alındı.

Rusya İçişleri Bakanlığı, saldırıyı planlayan diğer kişilerin tespitine yönelik çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Kommersant gazetesinin haberine göre olay yerinde bulunan araç paylaşım aracının DVR kayıtları ve şüphelilerin cep telefonu faturalandırmaları, gözaltılara yönelik önemli ipuçları sağladı.

Şüphelilerin telefonlarının içeriği, organizatörlerle kurye aracılığıyla iletişim kurulduğunu doğruladı.

Rusya, olayla ilgili terör saldırısı, cinayet ve yasa dışı silah kaçakçılığı suçlamalarıyla soruşturma başlattı. Ancak, Ukrayna tarafı saldırıya karıştığını reddetti. Ukrayna Güvenlik Teşkilatı’ndan (SBU) bir kaynak, BBC kanalına yaptığı açıklamada, saldırının “istihbarat operasyonu” olduğunu ve Kirillov’un Ukrayna ordusuna karşı yasaklanmış kimyasal silahlar kullandığı için meşru bir hedef olduğunu savundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in danışmanı Mihail Podolyak ise Kiev’in terör yöntemlerine başvurmadığını ve tüm kararların yalnızca savaş alanında alındığını öne sürdü.

Rus korgeneral Kirillov’a yönelik suikastı Ukrayna üstlendi

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’dan Ukrayna’ya şimdiye kadarki en büyük esir takası teklifi

Yayınlanma

Rusya İnsan Hakları Komiseri Tatyana Moskalkova, Ukrayna ile geniş çaplı esir takası için müzakerelerin sürdüğünü, ancak henüz bir anlaşmaya varılamadığını açıkladı. Takas için 900 ve 630 kişilik listeler sunulduğu belirtildi.

Rusya İnsan Hakları Komiseri Tatyana Moskalkova, Rusya ve Ukrayna orduları arasında büyük çaplı esir takası konusunda müzakerelerin sürdüğünü, ancak henüz bir anlaşmaya varılmadığını belirtti.

Değiş tokuş edilecek esir sayısına dair net bir bilgi ise bulunmuyor.

TASS ajansının aktardığına göre Moskalkova, düzenlediği basın toplantısında, takas için biri 900, diğeri ise Ukrayna’ya teslim edilebilecek 630 kişilik iki liste sunduğunu hatırlattı.

Yetkili, “Ukrayna tarafından da aynı sayıda savaş esiri bekliyoruz. Bu konuda ordu müzakereler yürütüyor,” ifadelerini kullandı.

Son olarak, ekim ayı ortasında taraflar “95-95” formülü ile savaş esirlerini karşılıklı olarak takas etmişti.

Bu süreçte olduğu gibi Birleşik Arap Emirlikleri arabulucu rolü üstlenmişti. Aralık ayında Moskalkova, Kiev’in ocak ayında bir İl-76 uçağının düşmesi sonucu hayatını kaybeden savaş esirlerinin naaşlarını teslim aldığını açıklamıştı.

Bununla birlikte Moskalkova, savaş esiri takası müzakerelerinin oldukça zorlu geçtiğini ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 Aralık’ta Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya ve Ukrayna arasında geniş çaplı bir esir takası gerçekleştirilmesi ve geçici bir ateşkes ilan edilmesi önerisini ele almıştı.

Orban, Moskova’nın Noel’de esir takası yapmayı kabul ettiğini, fakat Kiev’in bu teklifi reddettiğini öne sürmüştü.

Dugin: Ukrayna ile barış anlaşması Rusya için yenilgi olur

Okumaya Devam Et

RUSYA

Mihail Hazin: Suriye’deki üsleri kaybedersek, Afrika’ya hava erişimimizi de kaybederiz

Yayınlanma

Rusya’nın önde gelen iktisatçılarından Mihail Hazin, Rusya’nın Suriye’deki hava üslerinin stratejik önemine dikkat çekti.

Radyo Sputnik‘e konuşan Hazin, bu üslerin Afrika ve Orta Doğu üzerindeki Rus etkisinin korunması için kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Hazin, “Suriye’deki havaalanlarımızı kaybedersek, Afrika’ya doğrudan hava erişimimizi de kaybederiz. Bu, Rusya için büyük bir sorun anlamına gelir. Aynı zamanda Orta Doğu’daki etkimizin tamamen yok olmasına yol açar,” ifadelerini kullandı.

Suriye’deki gelişmeleri bir “ilk perde” olarak nitelendiren Hazin, bu durumun sonuçlarının henüz tam anlamıyla ortaya çıkmadığını vurguladı.

8 Aralık’ta Şam’a giren silahlı gruplar, Beşar Esad hükümetinin devrildiğini duyurdu. 59 yaşındaki Beşar Esad, istifa ederek Suriye’den kaçtı ve Rusya’dan kendisi ve ailesi için sığınma hakkı aldı. Son dönemde kamuoyu önünde Ahmed Şaraa adını kullanan HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani, Suriye’nin yeni yönetiminin, Rusya ile ilişkileri ortak çıkarlara hizmet edecek şekilde yeniden gözden geçirme fırsatı sunduğunu iddia etmişti.

Öte yandan Hazin, Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa’ya sevkiyatının akıbetinde değindi.

Bu yıl sona erecek olan sözleşmenin ardından Rusya’nın, doğalgaz sevkiyatını farklı bir rotadan sürdürmesi bekleniyor.

Hazin, Türkiye’nin Karadeniz’de gemi geçişlerini sınırlayarak bir avantaj sağlamaya çalıştığını belirtti.

Türkiye’nin, Rus gazını büyük bir indirimle alıp Avrupa’ya kendi koşullarıyla satma talebine dikkat çeken Hazin, bu durumu “şantaj” olarak nitelendirdi. “Bu tarzları bu. Ancak böyle bir durumda büyük risk alıyorlar,” değerlendirmesini yaptı.

Rusya’nın Suriye’deki üslerinin akıbeti ne olacak?

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English