Bizi Takip Edin

RUSYA

Rus siyasetçi: Türkiye ambargo uygulamadı, yanımızda durdu

Yayınlanma

Türkiye-Rusya ilişkileri Ukrayna krizinden sonra daha da fazla boyut kazandı. Enerjiden tedarik zincirlerine, diplomasi trafiğinden artan ticaret hacmine kadar pek çok alanda ilişkiler derinleşiyor. Son bir yılda Türkiye’ye çeşitli amaçlarla gelen çok sayıda Rus vatandaşı da iki ülke ilişkilerinin geleceğine dair çok önemli bir parametre olacağa benziyor. İlişkilerin güncel seyrini Türkiye’yi de yakından tanıyan Rus siyasetçi Ramin Ramizovich Gasimov’a sorduk.

Moskova’dan Türkiye’ye gelen bir siyasetçi olarak Türkiye ve Rusya ilişkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bildiğiniz üzere Rus-Türk ilişkileri yüzyıllara dayanır. İlişkilerimiz farklıydı ve çok şey gelişti. Lakin Ukrayna meselinden sonraki ilişkimizi sorarsanız en üst seviyede olduğunu söyleyebilirim. Liderlerimiz Vladimir Putin ve Recep Tayyip Erdoğan sürekli iletişim halindeler. Türkiye barış yapıcı bir rol üstlenmekte. Sayın Erdoğan Vladimir Putin ve Zelenskiy’i aynı masa etrafında oturtmak istiyor. Rusya bu arabulucu çabaya oldukça ılımlı yaklaşmakta. Rusya yönetiminin de defalarca belirttiği üzere barışçıl yol ve anlaşmaların bulunması bu durumdan (Ukrayna-Rusya savaşı) çıkış için oldukça önemlidir. Ama bunun yanında Rus-Türk ilişkileri pragmatist bir politikanın örneğidir. Şu anda Rusya ve Türkiye yakınlar ve işin gerçeği biz oldukça yakın dostlarız. Avrupa devletlerinin ambargo koymasından sonra Türkiye bize ambargo uygulamayan ülke olmakla beraber tersine Rusya Federasyonu’nun yanında bulunmuştur. Aynı şekilde pragmatist bakış açısından bakıldığında bu karşılıklı olarak yararlı bir yaklaşımdır.

Türkiye ve Rusya’nın ekonomik ilişkileri nereye gidiyor?

Gerek ekonomi gerek ticaret, gerek enerji ve turizm alanlarında Rusya ve Türkiye işbirliğinde muazzam bir yoğunlaşma gerçekleşmektedir. Az önce dikkat çektiğiniz Rus vatandaşlarının Türkiyeye seyahati meselesine gelecek olursak; 7 milyondan fazla Rus vatandaşı pandemiden önce de Türkiye’yi turist olarak ziyaret etmekteydi. Bu da aynı zamanda Türkiye adına büyük bir yatırımdır. Şu anda bu durum daha şahsi endişelerle, bireyin ve ailenin kendi gelecek kaygıları ile bağlantılı olabilir. Birçokları başta Antalya, Alanya, İstanbul, İzmir olmak üzere taşınmazlar satın aldılar. Kimi ev, kimi villa, kimisi de daire satın aldı ve bu da Türkiye ekonomisine devasa bir yatırım oldu. Bu karşılıklı bir işbirliğidir. Türk ticari faaliyetleri Rusya’ya geliyor, aynı şekilde Ruslar da Türkiye’de ticari faaliyet yürütüyor. Bu oldukça doğal gelişen insani bir işbirliğidir.

Rusya’nın enerji politikası gelecek dönemde nasıl şekillenecek?

Rusya tarihte benzeri görülmemiş ambargolarla karşılaştı. Bütün ekonomiler, içlerinde bulundukları durmlardan çıkış yolu ararlar. Rus ekonomisi de aynı durumdadır. Elbette Rus yönetimi sizin dile getirdiğiniz gibi ‘anti-Rus’ ambargoları beklemekteydi ve bu ambargolara hazırdı. Enerji konusuna gelinecek olursa, Rusya petrol ve gaz gibi ürünlere tavan fiyat getirilmesine her zaman karşıydı.  Petrol ve doğal gazını da dost olmayan ülkelere satmayacağını açıkça belirtmişti. Bunlar gerçekleşirken de aynı zamanda diğer ülkelere tedarik hacmi artmaktadır. Dünyamızda sadece Batı değil, Güneydoğu Asya, Latin Amerika, Arap dünyası da bulunur. Rus enerji ürünleri satılmaktadır ve bunu da herkes bilmektedir. Doğal gazın Türkiye üzerinden transit geçmesi konusuna gelince; Bu durum Türkiye’nin enerji merkezi olarak prestijini artırmaktadır. İşin gerçeği hangimiz Türkiye’nin yakın gelecekte bu kadar büyük bir dağıtıcı olacağını ve fiyat politikası konusunda dahi üreticilerle ortak karar alabileceğini tahmin edebilirdik ki? An itibariyle Türkiye enerji üreticisi konumunda değildir. Tabi ki Sayın Erdoğan Karadeniz’de petrol kaynakları bulunduğunu açıkladı ama bahsi geçen petrol hala araştırma aşamasındadır. Bu durum Türkiye’yi sadece bölgenin enerji merkezi olarak değil aynı zamanda genel politik prestij olarak da daha yüksek bir konuma getirecektir.

RUSYA

Rusya Merkez Bankası, dolar ve avronun ardından yuan alım satımını da askıya alacak mı?

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, dün kurumun düzenlediği Finans Kongresinde, dolar ve avronun ardından yuan alım satımını da askıya alma ihtimalini göz önünde bulundurduklarını söyledi.

Moscow Times‘ın haberine göre Nabiullina, Rusya’nın mali açıdan tamamen tecrit edilmesinin ancak küresel pazarın Rusya’da ithalatı tamamen durdurması halinde gerçekleşebileceğini belirtti.

Bununla birlikte Nabiullina’a göre Rusya ekonomisinin küresel ekonomiyle mali bağlarını sınırlayan yaptırımların ağırlaştırılması da Merkez Bankası’nın radarında.

Nabiullina, kurumun yuan alım satımına yönelik bir tehdit görüp görmediğine ilişkin bir soruya yanıt olarak “Tüm riskleri dikkate alıyoruz,” ifadesini kullandı.

Merkez Bankası Başkanı, aynı zamanda sınır ötesi ödemelerle ilgili durumun ‘daha karmaşık hale geldiğini’ söyledi.

Yılın başından bu yana, Moskova’nın ‘dost’ olarak nitelendirdiği ülkelerdekiler de dahil olmak üzere yabancı bankalar, ABD’nin yaptırım tehditleri nedeniyle Rusya ile ödemeleri büyük ölçüde engelliyor.

Nabiullina, “Bundan her şeyden önce ihracatçılar yakınıyor. Burada elbette iş dünyası çözüm arıyor, uyum sağlıyor, biz de onlara elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz,” dedi.

Nabiullina’ya göre, ödemelerle ilgili sorunlar işlem maliyetlerinin artmasına ve dolayısıyla ithal malların fiyatının yükselmesine yol açıyor.

Bu da ekonomiye, federal istatistik kurumu Rosstat’a göre haziran ayı sonunda yüzde 9,22 ile son 16 ayın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonun daha da ivmelenmesini vaat ediyor.

“Enflasyon riskleri sadece artmakla kalmadı, aynı zamanda somutlaştı,” diyen Nabiullina, Merkez Bankası’nın bir sonraki toplantısında politika faizi oranında yeni bir artışı değerlendireceğini de sözlerine ekledi.

Rusya’da faiz oranı, şu anda yüzde 16 ile savaşın ilk aylarından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış durumda.

Bloomberg‘in iddiasına göre göre Rusya Merkez Bankası, borsada yuan alım satımının durdurulması senaryosuna hazırlık yapıyor.

Habere göre, Çin bankalarının Moskova Borsası ile işbirliğini kademeli olarak azaltması muhtemel, ancak Çin’den yapılan ithalatın ödenmesi için Rus ekonomisine yuan tedarik etmeye devam edecekler.

Rusya Merkez Bankası’ndan keskin faiz artırımı sinyali

Okumaya Devam Et

RUSYA

ABD yaptırımlarına tabi olan Rus komutan dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklandı

Yayınlanma

Moskova’daki 235. garnizon askeri mahkemesi, 83. ayrı hava indirme tugayının komutanı Artyom Gorodilov’un tutuklanmasına karar verdi.

ABD’nin yaptırımlarına maruz kalan Gorodilov, ‘büyük çaplı dolandırıcılık’ ile suçlandı.

Gorodilov hakkındaki suçlamaların içeriği şimdilik bilinmiyor; duruşma, soruşturmanın talebi üzerine kapalı oturumda yapıldı.

Ancak Kommersant‘a verdiği demeçte Gorodilov, suçu kabul etmediğini söyleyerek iddiaları reddetti.

Yargıç İlya Romanenko, Rusya Soruşturma Komitesi Ana Askeri Soruşturma Müdürlüğü’nün Gorodilov’un tutuklanmasına ilişkin dilekçesini değerlendirmek için bütün gün bekledi ancak dilekçe mesai bitiminde mahkemeye ulaştı.

Duruşma, mahkemenin mesaisinin bitmesine bir saatten az bir süre kala başladı.

Bununla birlikte duruşmanın kapalı görülmesinin nedeni, kamuya açık bir duruşmanın ‘devlet sırlarının veya federal yasalarca korunan diğer sırların’ ifşa edilmesine yol açabileceği ihtimaliyle açıklanıyor.

Buna özellikle Rusya ordusunun askeri birliklerinin isimleri ve yerleri de dahil.

Bu bağlamda Gorodilov’a isnat edilen dolandırıcılık suçlamasında meblağ perde arkasında kaldı.

Yargıcın kararın giriş ve sonuç bölümlerini açıklaması sadece birkaç dakika sürdü. Savcılık tarafından desteklenen soruşturma talebini yerine getiren yargıç, Albay Gorodilov’u 19 Ağustos’a kadar 1 ay 17 gün süreyle cezaevine gönderdi.

Kararın yürürlüğe girmesi halinde, 8 Ağustos’ta 40 yaşına girecek olan sanık, doğum gününü cezaevinde karşılayacak.

Gorodilov 2 Temmuz’da Ryazan’da gözaltına alındı ve Moskova’ya götürüldü. Komutana yönelik suçlama dahilinde 10 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Kommersant gazetesine göre Gorodilov hakkındaki iddialar, 2019’da 234. Muhafız Karadeniz Hava Taarruz Alayı’ndaki hizmet dönemiyle ilgili olabilir.

İki yıl sonra bu birlik Hava İndirme Kuvvetlerinin en iyi alayı olarak kabul edildi. Artyom Gorodilov, 234. Alay’ın bir parçası olarak Kiev’deki muharebelere katılımından dolayı, planlanandan önce muhafız albay rütbesine terfi etti.

Daha sonra Ussuriysk’te konuşlu 83. Tugay’ın komutanlığına atandı.

Geçen yılın şubat ayında ABD Dışişleri Bakanlığı, aralarında Gorodilov’un da bulunduğu 1200’den fazla Rus askerinin Ukrayna’daki çatışmalarla ilgili olarak ülkeye girişini yasakladı.

Ayrıca Gorodilov’un adı Batı basınında ‘Ukrayna’da işlenen savaş suçlarıyla’ anılmıştı.

Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Şamarin yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına alındı

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’da bir özerk bölge daha peçe yasağı getirdi

Yayınlanma

Rusya Federasyonu’na bağlı Karaçay-Çerkesya bölgesi müftülüğü, kadınların peçe takmasının geçici olarak yasaklanmasına ilişkin kararnameyi onayladı.

Interfax‘ın haberine göre Karaçay-Çerkesya Müftüsü ve Kuzey Kafkasya Müslümanları Koordinasyon Merkezi Başkanı İsmail Hacı Berdiyev, yaptığı açıklamada, “Müftülük, tespit edilen tehditler ve dine dair oluşan kanaat ortadan kalkıncaya kadar Rusya’daki modern koşullarda peçe takmanın yasak olması gerektiğini düşünüyor,” ifadelerini kullandı.

Berdiyev, kararnamenin Kuzey Kafkasya Müslümanları Koordinasyon Merkezi Müftüler Konseyi’nin kararı doğrultusunda kabul edildiğini vurguladı.

Mayıs ayından bu yana çok sayıda siyasetçi, peçelerin takılmasının yasaklanması gerektiğinden söz ediyor.

Parlamentonun alt kanadı Duma’nın başkan yardımcısı ve Yeni İnsanlar Partisi milletvekili Vladislav Davankov, geçen haftalarda bu yönde bir yasa tasarısı sundu.

Devlet Başkanlığı İnsan Hakları Konseyi Başkanı Valeriy Fadeyev ise peçe aleyhinde konuştu. Devlet Duması Ailenin Korunması, Babalık, Annelik ve Çocukluk Komisyonu Başkanı Nina Ostanina da Davankov’un fikrini destekledi ve okullarda da başörtüsü takılmasının yasaklanması çağrısında bulundu.

Geçen ay Derbent ve Mahaçkale’de meydana gelen terör saldırılarının ardından Dağıstan Devlet Başkanı Sergey Melikov peçe kullanımına karşı çıktı.

Bu fikir Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin ve Kuzey Kafkasya Müslümanları Koordinasyon Merkezi tarafından da desteklendi. 3 Temmuz’da Dağıstan Müftülüğü bölgede peçe takılmasının geçici olarak yasaklandığını duyurdu.

Rusya’da peçe yasağı tartışmaları: Kim, ne diyor?

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English