RUSYA
Renault CEO’su de Meo: Rusya’ya dönüşü göz ardı etmiyoruz

Renault CEO’su Luca de Meo, Financial Times‘a verdiği röportajda, şirketin Rusya’ya dönüşünü göz ardı etmediklerini belirtti. Şirketin finans direktörü Thierry Piéton ise, 2022’deki ayrılış şartlarıyla geri dönme ihtimalinin düşük olduğunu söyledi. Renault, 2024’te rekor işletme kârı elde etti.
Renault CEO’su Luca de Meo, Financial Times‘a verdiği mülakatta, şirketin Rusya’ya geri dönüşünü ihtimal dışı bırakmadığını ifade etti.
De Meo, iş fırsatlarının değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Geçmişi kovalamaktansa geleceğe bakmak daha iyi, ki biz iş insanlarıyız. Bir iş perspektifi gördüğünüzde, onu yakalamanız gerekir,” dedi.
Şirketin finans direktörü Thierry Piéton ise daha önce yaptığı basın toplantısında, Renault’nun 2022’deki ayrılışında öngörülen formatta Rusya’ya geri dönme olasılığının çok düşük olduğunu belirtmişti.
Renault, Rus otomobil üreticisi AvtoVAZ’daki kontrol hissesini Mayıs 2022’de geri alma opsiyonuyla birlikte satmıştı. Bu durum, şirketin gelecekte Rusya’ya dönme olasılığını açık bırakmıştı.
Piéton, Rusya’daki durumun nasıl gelişeceğini ve yaptırımların kaldırılıp kaldırılmayacağını görmeleri gerektiğini belirterek, herhangi bir karar almak için henüz erken olduğunu söyledi.
Otomotiv şirketinin finans direktörü, Rusya pazarına olası dönüş senaryoları hakkında sorulan bir soruya, AvtoVAZ ile yapılan anlaşmanın etkinleştirilme olasılığının son derece düşük olduğunu belirterek yanıt verdi.
Piéton, “Eğer bir gün Rusya’ya dönersek, bunun geri dönüş koşullarıyla ilgili sözleşme maddesinde yazıldığı gibi olacağını düşünmek son derece düşük bir ihtimal,” diye ekledi.
Fransız otomobil üreticisi, maliyetleri düşürmesi ve yeni modeller piyasaya sürmesi sayesinde tarihindeki en yüksek yıllık işletme kârını elde ettiğini duyurdu.
Renault’nun 2024 yılı işletme kârı, bir önceki yıla göre yüzde 3,5 artarak 4,3 milyar avroya (4,49 milyar dolar) yükseldi ve şirketin 4,2 milyar avro olarak açıkladığı beklentiyi aştı.
Renault’nun yıllık geliri de yüzde 7,4 artarak 56,2 milyar avroya ulaştı ve analistlerin ortalama 54,5 milyar avro olan tahminini geride bıraktı.
RUSYA
Ukrayna, Rusya’ya 160’tan fazla İHA ile saldırdı

Rusya Savunma Bakanlığı, 9 Nisan gecesi Ukrayna’ya ait 164 insansız hava aracının (İHA) Rusya topraklarına yönelik saldırı düzenlediğini ve hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini duyurdu. 10 saat süren saldırılarda Krasnodar Krayı, Rostov Oblastı ve Kuzey Osetya başta olmak üzere birçok bölge hedef alınırken, en az üç askeri havaalanının saldırıların hedefinde olduğu bildirildi.
Rusya Savunma Bakanlığı, 9 Nisan gecesi hava savunma sistemlerinin ülke üzerinde Ukrayna’ya ait 164 insansız hava aracını (İHA) engellediğini bildirdi.
Açıklamaya göre, saldırı 10 saat sürdü ve Türkiye saatiyle sabah 06.00’da sona erdi. En fazla İHA’nın düşürüldüğü bölgeler Krasnodar Krayı (67), Rostov Oblastı (29) ve Kuzey Osetya (15) oldu.
Ayrıca Voronej, Kursk, Belgorod, Penza, Nijniy Novgorod, Saratov, Orenburg ve Oryol oblastları, Stavropol Krayı ve Kırım da saldırıya maruz kaldı.
Orenburg Valisi Yevgeniy Solntsev, bölgede İHA’ların askeri havaalanını hedef almaya çalıştığını belirtti.
Vali Solntsev, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, “Can kaybı veya yıkım yok. Paniğe kapılmamanızı rica ediyorum, durum kontrol altında,” ifadelerini kullandı.
Kuzey Osetya Cumhuriyeti Başkanı Sergey Menyaylo da İHA’ların Mozdok rayonunda düşürüldüğünü ve olayda can kaybı ya da hasar olmadığını söyledi.
Astra Telegram kanalının yerli halka dayandırdığı bilgilere göre, Mozdok’taki saldırının hedefi de askeri havaalanıydı.
Shot kanalına göre de Saratov Oblastı’nda, Rusya’nın stratejik bombardıman uçaklarının bulunduğu üssün yakınındaki Engels şehrinde patlamalar meydana geldi.
Astra, Penza Oblastı’nda ise füze ve topçu mühimmat deposunun bulunduğu Serdobskiy rayonunun saldırıya uğradığını yazdı.
Krasnodar Krayı’nda İHA’lar, petrol rafinerisinin bulunduğu Slavyansk-na-Kubani banliyösüne, Krımsk şehrine ve Rayevskaya yerleşimine yöneldi.
Rostov Vali Vekili Yuriy Slyusar, Rostov-na-Donu’nun banliyösü Aksay’da Platova Caddesi 74 numaradaki bir evin çamaşır ipine İHA’nın takıldığını bildirdi.
Patlama tehdidi nedeniyle 48 dairenin tamamındaki sakinler tahliye edildi. Olayda yaralanan veya hasar gören olmadı.
Ayrıca, Ukrayna İHA’ları Novoshakhtinsk, Donetsk, Zernograd ve Taganrog şehirlerinin yanı sıra Kamenskiy, Neklinovskiy, Çertkovskiy, Tarasovskiy ve Millerovskiy rayonlarını da hedef aldı.
Donetsk ve Zernograd’da düşen İHA parçaları nedeniyle iki evin çatısında hasar oluştu.
Tüm bu şehirler ve rayonlar, Ukrayna’nın işgal altındaki topraklarına yakın bölgelerde yer alıyor.
Ukrayna İHA saldırıları nedeniyle Vladikavkaz, Volgograd ve Groznıy havalimanlarında uçuş güvenliğini sağlamak amacıyla uçakların iniş ve kalkışlarına kısıtlamalar getirildi.
Kısıtlamalar Türkiye saatiyle sabah 07.00’ye kadar kaldırıldı. Bu süre zarfında üç uçak (biri Vladikavkaz’a, biri Volgograd’a ve biri Groznıy’a giden) yedek havalimanlarına yönlendirildi.
RUSYA
Kremlin: Bir sonraki Rusya-ABD görüşmeleri 10 Nisan’da İstanbul’da

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 10 Nisan’da İstanbul’da yapılması planlanan Rusya-ABD görüşmelerinin Dışişleri Bakanlığı düzeyinde gerçekleştirileceğini açıkladı. Peskov, Yeni START anlaşmasının geleceği için ABD ile karşılıklı güvenin yeniden tesis edilmesi gerektiğini belirtirken, Japonya’nın ‘düşmanca’ adımları nedeniyle Tokyo ile barış anlaşması müzakerelerinin mümkün olmadığını ifade etti.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya-ABD görüşmelerinin 10 Nisan’da İstanbul’da gerçekleştirileceğini ve görüşmelerin Dışişleri Bakanlığı düzeyinde olacağını açıkladı.
Peskov, bugün düzenlediği basın toplantısında, görüşmelerin hangi düzeyde yapılacağı ve Rusya’yı kimin temsil edeceği yönündeki soruyu yanıtladı.
Kremlin Sözcüsü, “Bu, bizim tarafımızdan Dışişleri Bakanlığı kanalıyla olacak ve dolayısıyla bilgiyi onlardan, Dışişleri Bakanlığı’ndaki meslektaşlarımızdan bekleyin,” dedi.
TASS ajansının START-3’ün (Yeni START) yenilenmesi veya START-4’ün imzalanması ihtimaline ilişkin sorusunu yanıtlayan Peskov, ABD ile silah kontrolü konuşulurken diğer ülkelerin nükleer cephaneliklerini göz ardı etmenin imkansız olduğunu söyledi.
Peskov, “Size hem Rusya Devlet Başkanı’nın hem de Dışişleri Bakanı’nın zamanında yaptığı açıklamayı hatırlatırım. Uzmanlarımız değişen koşullardan bahsetti; güvenlik mimarisiyle ilgili mevcut konfigürasyonda, elbette diğer ülkelerin nükleer potansiyellerini ayrı tutmak imkansızdır ve her şey ancak bir bütün olarak tartışılabilir,” dedi.
Peskov, ABD ile belirli bir ilişki seviyesi gerektiğinden, şu anda START-4 müzakerelerinin başlamasını hayal etmenin bile zor olduğunu belirtti.
Kremlin Sözcüsü, “Stratejik güvenlik konuları ve silah kontrolü üzerine müzakerelere başlama gerçeği, belirli bir düzeyde ikili ilişki, belirli bir düzeyde karşılıklı güven gerektirir,” değerlendirmesini yaptı.
Bunun yanı sıra Peskov, “Bu, iki başkanın ilgili siyasi iradesi olması hâlinde henüz yeniden tesis edilmesi gereken bir şeydir,” diye ekledi.
Peskov’a göre, önceki ABD Başkanı Joe Biden yönetimi döneminde Moskova ve Washington arasındaki ilişkiler “korkunç zarar” gördü.
Kremlin Sözcüsü, “Gelecekte bu tür karmaşık müzakerelerin olası başlangıç perspektiflerine ulaşmak için, hem Moskova hem de Washington, önceki yıllarda, Washington’daki önceki yönetim sırasında korkunç zarar gören ikili ilişkilerimizi normalleştirmek için şu anda önemli çabalar sarf ediyor,” dedi.
8 Nisan, Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması-3’ün (Yeni START) 15. yıl dönümüydü.
Rusya Federasyonu ile Amerika Birleşik Devletleri arasında Stratejik Taarruz Silahlarının Daha Fazla Azaltılması ve Sınırlandırılmasına İlişkin Tedbirler Anlaşması, 8 Nisan 2010’da Prag’da (Çekya) imzalanmıştı.
Anlaşma, 1991 tarihli START I Anlaşması’nın yerini almıştı. Yeni START Anlaşması’nın süresi Şubat 2026’da dolacak.
Japonya ile barış anlaşması ihtimali
Diğer yandan Kremlin Sözcüsü, Japonya ile barış anlaşması olasılığına değinerek, “Tokyo, ülkemize yönelik tüm dostane olmayan ve düşmanca adımlara tamamen katılmakta acele etti,” dedi ve Japon makamlarının bu tutumunun hâlâ devam ettiğini belirtti.
Peskov, “Yani, barış anlaşmasına varma arzusuna ilişkin sözler bir yana, gerçek durum ve Japonya liderliğinin ülkemize karşı aldığı gerçek tedbirler bambaşka bir yana. Biz de gerçek durumdan yola çıkıyoruz,” dedi.
Peskov, “Ve elbette, bu koşullar altında herhangi bir müzakere olasılığından bahsetmek pek mümkün değil,” diye belirtti.
Peskov’a göre, “şu anda Japon makamlarıyla herhangi bir temas bulunmuyor”.
İran’ın nükleer meselesi
Bununla beraber Peskov, İran’ın nükleer meselesine ilişkin olarak Moskova’nın Umman’da ABD ile İran arasında planlanan temasları memnuniyetle karşıladığını söyledi.
Peskov, “İran nükleer dosyası sorununun siyasi ve diplomatik yöntemlerle çözülmesinin taraftarı olduğumuzu defalarca söyledik,” diye belirtti.
Peskov, Rusya’nın Umman’da belirli doğrudan ve dolaylı temasların planlandığını bildiğini kaydetti.
Kremlin Sözcüsü, “Ve elbette, bu ancak memnuniyetle karşılanabilir, çünkü İran çevresindeki gerilimin azalmasına yol açabilir,” diye ekledi.
RUSYA
İktisatçı Hazin: Rusya’yı küresel krizden ancak köklü değişim kurtarır

Rus iktisatçı Mihail Hazin, yaklaşan küresel kriz karşısında Rusya’nın köklü bir değişime gitmesi gerektiğini belirtti. Hazin, 90’ların özelleştirmelerinden kâr sağlayan mevcut finans ve ekonomi elitinin bu değişimin önündeki en büyük engel olduğunu savundu.
Rusya’nın önde gelen ekonomistlerinden Mihail Hazin, yayıncı Steve Dudnik’e verdiği mülakatta, yaklaşan küresel ekonomik krize ve Rusya’nın bu durumla nasıl başa çıkabileceğine dair değerlendirmelerde bulundu.
Hazin, Rusya’nın krizi atlatabilmesi için radikal değişikliklerin kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
Hazin, “Durumu kesinlikle kökten, çok güçlü bir şekilde değiştirmek zorunda kalacağız,” dedi.
Ancak Hazin, mevcut finans ve ekonomi elitinin bu değişimin önündeki en büyük engel olduğunu vurguladı.
Hazin, “Fakat işin püf noktası, bunun Rusya’da bugün yerleşik olan finans ve ekonomi elitiyle yapılamayacağıdır. Zira bu elit, tüm kariyerini 90’lardaki özelleştirmeler üzerine kurdu. Bu özelleştirmeden elde ettikleri avantajlardan ve kârlardan hayatta asla vazgeçmezler. Bu durumla ilgili bir şeyler yapılması gerekiyor,” ifadelerini kullandı.
Ekonomist, eski modelin artık işlemeyeceğini belirterek, “Bunun [değişimin] gerçekleşeceğini düşünüyorum, zira eski model artık prensipte uygulanamaz. O model artık öldü. Bundan sonra her şeyin nasıl gelişeceğini göreceğiz,” diye ekledi.
Bunun yanı sıra Hazin, Ukrayna’daki savaşa katılanların yönetime getirilmesi tartışmalarına da değinerek, bunun zorluklarına işaret etti.
Hazin, “Şimdi özel askeri harekattan (Ukrayna’daki savaş) gelenleri yönetime getirelim’ şeklinde tartışmalar başladı. Bu çok zor olacak. Zira yönetime gelecek bu şahıslar, ahlaki olarak hazır değiller. Tamamen farklı bir duygu dünyaları var. Onları tek tek bu bürokratik yapıya dahil ederseniz, sistem onları oldukça acımasızca yok edecektir. Bu nesnel bir durum ve bu konuda yapılabilecek bir şey yok,” değerlendirmesinde bulundu.
Bu durumu değiştirmek için iki olası yol öneren Hazin, şunları söyledi:
“Ya onlara hemen büyük bir yönetim alanı verilmeli. Örneğin, bir bölgeyi alıp valisinden belediye başkanlarına kadar tüm yöneticileri savaşa katılanlardan atamak gibi. Bırakalım kendi çevrelerinde yeni bir dünya görüşü oluştursunlar. Bu bir seçenek. Diğer seçenek ise onları sürekli desteklemek. Zira çok zorlanacakları şüphe götürmez. Onlara çok ciddi şekilde engel olunacaktır. Bunlar bürokrasideki güç oyunlarıdır ve her zaman her yerde aynıdır. Bu oyunlara hazır olmayan biri, sistemin nasıl çalıştığını anlamadığı için deneyimli bir bürokrata karşı kazanamaz. Ben bununla defalarca karşılaştım.”
Mihail Hazin’in ekonomi, kriz, jeostrateji görüşleri-1: “Sonuçta neden kaybettik?”
-
ORTADOĞU2 hafta önce
Suriye İnsan Hakları Takip Komitesi: Sahil bölgesinde soykırım işlendi
-
DİPLOMASİ2 hafta önce
Politico: İmamoğlu’nun tutuklanmasına rağmen AB, Türkiye’ye para göndermeye devam edecek
-
GÖRÜŞ2 hafta önce
Husiler’in Savaşı: “Altıncı Orta Doğu Savaşı” ve Filistin Anlatısı
-
DÜNYA BASINI2 hafta önce
Signal bir Amerikan hükümeti operasyonudur
-
AMERİKA2 hafta önce
Gizli CIA dosyalarında ‘Ahit Sandığı’nın bulunduğu iddia ediliyor
-
DİPLOMASİ2 hafta önce
ABD, Ukrayna’ya ‘sömürge’ anlaşması teklif etti
-
RUSYA2 hafta önce
Güney Koreli şirketler Rusya’ya dönmek istiyor
-
RUSYA2 hafta önce
Putin: Arktik’te işbirliğine hazırız