Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Harris, Gantz ile görüştü: “Zayıf halka” suçlaması

Yayınlanma

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, dün Netanyahu’nun onayını almadan Washington’a gelen İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz’la görüştü. Harris, Gantz’a Gazze’deki insani koşullardan duyduğu “derin endişeyi” ve “acilen” rehine anlaşmasına varılması gerektiğini iletti.

Görüşmeyle ilgili Beyaz Saraydan yapılan açıklamada, Harris’in İsrail’i ABD ve uluslararası ortaklarıyla işbirliği içinde “Gazze’ye insani yardım akışını arttırmak ve ihtiyaç sahiplerine güvenli bir şekilde dağıtılmasını sağlamak” için “ek tedbirler almaya” çağırdığı kaydedildi.

Açıklamada, Başkan Yardımcısı Harris’in Gazze’deki insani koşullar ve yakın zamanda Gazze’nin kuzeyinde bir yardım konvoyunun vurulmasına dair derin endişelerini dile getirdiği ifade edildi.

“Başkan Yardımcısı, rehine anlaşmasına varılmasının aciliyetini görüştü ve İsrail’in rehine görüşmelerine yönelik yapıcı yaklaşımını memnuniyetle karşıladı” denilen açıklamada, Harris’in ayrıca Hamas’a da rehinelerin serbest bırakılması, altı haftalık acil ateşkes ve Gazze genelinde insani yardımların artırılmasıyla sonuçlanacak şartları kabul etmesi çağrısında bulunduğu belirtildi.

Gazze’nin güneyindeki Refah kentindeki durumun da ele alındığına işaret edilen açıklamada, Harris’in burada herhangi bir büyük askeri operasyon öncesinde “inandırıcı ve uygulanabilir bir insani yardım planına duyulan ihtiyacı” dile getirdiği vurgulandı.

Kamala Harris, dün, Alabama eyaletinin Selma şehrinde yaptığı konuşmada, Gazze’de yaşanan büyük acılardan dolayı acil ateşkese ihtiyaç olduğunu söylemişti. ABD Başkan Yardımcısı Harris, “Gazze’de insanlar açlıktan ölüyor. Koşullar insanlık dışı ve ortak insanlığımız, bizi harekete geçmeye zorluyor” diye konuşmuştu.

Washington’un Netanyahu’nun itirazına rağmen Gantz’ı ağırlaması, “Netanyahu üzerindeki baskıyı artırma” hedefi taşıyor. Joe Biden yönetiminin, Gazze’deki katliama rağmen İsrail’e tam destek vermesi Demokrat seçmenler nezdinde itibarını sarmış durumda. Washington, Ramazan’dan önce geçici bir ateşkesi Netanyahu’ya kabul ettirip kendisine yönelen eleştirileri hafifletmeye çalışıyor.

Washington’un “Gantz” adımı: Hedef Netanyahu’ya baskı yapmak

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, İsrail’in, rehinelerin serbest bırakılması karşılığında 6 hafta sürebilecek ve Gazze’ye daha fazla insani yardımın ulaştırılacağı geçici ateşkese razı olduğunu kaydederek, “İsrail bu çerçeveye uymaya razı oldu, şimdi aynısını yapmak Hamas’a kalıyor” şeklinde konuştu. Olası bir ateşkes anlaşmasının takvimi konusunda ise Kirby, “Ramazan başlamadan önce bunun (anlaşmanın) yapıldığını görmek istiyoruz, bu konuda umutluyuz ve buradaki amacımız bu” değerlendirmesini yaptı.

Gantz zayıf halka”

Öte yandan Gantz’ın ABD’ye gitmesinin Tel Aviv’de yarattığı gerilim de sürüyor. İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Washington yönetiminin, Gantz’ı, ABD’ye davet ederek hükümeti bölmeye çalıştığını iddia etti. Smotrich yaptığı yazılı açıklamada, Gantz’ın tek başına ABD’ye gittiğini ve bu ziyaretin, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun onayı olmadan gerçekleştiğini hatırlattı.

“ABD’nin, Gazze’deki savaşı durdurmaya ve Filistin devletini tanımaya çalıştığını herkes biliyor” ifadesinin kullanan Smotrich, Gantz’ın “zayıf halka” olduğunu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı evinde kabul ettiğini ve Filistin devletinin kurulmasını desteklediğini pek çok kez dile getirdiğini ifade etti.

“ABD, Gantz vasıtasıyla İsrail hükümetini ve toplumunu bölmeye çalışıyor” suçlamasında bulunan Smotrich, Gantz’ın, Joe Biden yönetimi yararına çalıştığını ve onların (ABD) bir Filistin devleti kurma planını desteklediğini kaydetti. Smotrich, Gantz’ı, İsrail hükümeti ile Meclisinin, Filistin devletinin kurulmasını reddeden kararını ABD topraklarında açıkça dile getirmeye çağırdı.

DİPLOMASİ

Çin Trump’ın ‘Kurtuluş Günü’ne hazırlanıyor

Yayınlanma

Çin, ABD Başkanı Donald Trump’ın Pekin’in kararlılığını test edecek yeni gümrük tarifelerine karşı hazırlanıyor.

Analistler Çin’in darbeyi hafifletmek için kullanabileceği pek çok araç olduğunu söylüyor: daha fazla parasal genişleme, hane halkı tüketimini artırmak için mali paketler ve özel yatırımı boğan yıllarca süren düzenleyici kısıtlamaları tersine çevirmek.

Trump, çeşitli ülkelere yönelik karşılıklı gümrük vergileri ya da küresel ticaret ortaklarına yönelik neredeyse evrensel yeni bir vergiden bahsederek özel planlarını gizli tuttu. Citi’nin baş Çin ekonomisti Yu Xiangrong, Çin’in, halihazırda uygulanan %10’luk iki tur ek gümrük vergisi ve önceki %10,9’luk efektif orana ek olarak, önümüzdeki tırmanış turunda %10 ila %20’lik bir gümrük vergisiyle daha karşı karşıya kalacağını öngördü.

Yu, bunun Çin’in bu yılki gayri safi yurtiçi hasıla büyüme oranından yüzde 0,7 puanlık bir düşüşe neden olacağını söyledi. Yu, “Bu durumda ekonomik etki önemli olacak ancak katlanılmaz olmayacaktır” diye yazdı.

Trump ‘kurtuluş günü’ tarifelerini açıklayacak

Trump’ın Oval Ofis’teki ilk 100 gününde iki süper güç arasındaki çatlaklar hızla derinleşti.

Çin, ABD mallarına yönelik hedefli gümrük vergilerinden ihracat kontrollerini genişletmeye kadar uzanan gümrük vergilerinin her turuna misilleme yaptı. Aynı zamanda Hong Kong’lu holding CK Hutchison’ın ABD’li varlık yöneticisi BlackRock’a 22,8 milyar dolar değerinde liman satma anlaşmasını – Trump’ın Çin tarafından kontrol edilmemesi konusunda ısrar ettiği Panama Kanalı’ndaki iki liman da dahil olmak üzere – kınadı ve soruşturma açacağını söyledi.

Bu arada Washington yetkilileri salı günü Çin’in ticaret uygulamaları ve Pekin’in 2020’de ilk Trump yönetimiyle imzaladığı ve Birinci Aşama olarak adlandırılan anlaşmaya bağlılığına ilişkin bir soruşturmayı tamamlamaya hazırlanıyordu. Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü’nün verilerine göre Çin’in uyumunun yetersiz kalması -2021 yılı sonuna kadar kararlaştırılan 200 milyar dolarlık alımın yalnızca %58’ini gerçekleştirmiş olması- Trump’ın ek vergileri için gerekçe olarak kullanılabilir.

Pekin daha fazla şoka hazırlandığının sinyallerini verdi.

ANZ Büyük Çin Baş Ekonomisti Raymond Yeung’a göre, yaklaşan gümrük tarifeleri, politika yapıcıların bu yıl %5’lik bir büyüme oranı peşinde koşması nedeniyle Çin’de “daha fazla politika proaktifliğine” yol açtı.

Çinli yetkililer mali açık hedefini GSYH’nin %4’üne yükseltti, tüketim malları alımlarındaki sübvansiyonları genişletti ve bu yılın 1 numaralı önceliği olarak görülen tüketimi artırmaya yardımcı olmak için daha zengin bölgelerde ücretsiz okul öncesi eğitimi başlattı.

Çin’den tüketimi artırmaya yönelik son 40 yılın ‘en kapsamlı’ planı

Başkan Xi Jinping geçtiğimiz şubat ayında Alibaba’nın kurucusu Jack Ma’nın da aralarında bulunduğu yüksek profilli girişimcilerle bir sempozyuma katılarak destek sözü verdi ve Pekin’in özel teşebbüs üzerindeki kontrolünü sıkılaştırmak için yıllardır sürdürdüğü çabanın sona erdiğinin sinyalini verdi.

Çin gümrüklerine göre, bu tür önlemler Çin’in 6,9 trilyon dolarlık perakende satış pazarını canlandırmayı amaçlıyor ki bu da geçen yıl ABD’ye ihraç edilen 525 milyar dolarlık Çin mallarını gölgede bırakıyor.

ANZ’den Yeung, “ABD’ye yapılan ihracattaki dörtte birlik bir düşüş bile potansiyel olarak bir haftalık yurtiçi perakende satışlarla dengelenebilir” dedi.

Çin, Apple dahil küresel iş liderlerini ağırlıyor: Ekonomimiz dirençli

Çin Halk Bankası Başkanı Pan Gongsheng geçen ay yaptığı açıklamada, bu yıl “uygun bir zamanda” zorunlu karşılık oranını ve faiz oranlarını düşürmeye hazır olduklarını söyledi.

Ancak, merkez bankasının ikinci çeyrekte zorunlu karşılık oranını düşürmesi beklenirken, bazı analistler yakın vadede kur istikrarına öncelik vereceğini, bunun da yuan üzerinde baskı yaratma ve ticaret ortaklarının daha fazla tepkisini çekme riski taşıdığını düşünüyor.

Mizuho Securities kıdemli Çin ekonomisti Serena Zhou pazartesi günü yayınladığı bir raporda, “Bu artan ticari belirsizlik göz önüne alındığında, PBOC’nin faiz indirimlerini ertelemesini ve önümüzdeki haftalarda [yuanı] desteklemek için hem kıyı hem de açık denizde orta derecede sıkı [yuan] likidite koşullarını sürdürmesini bekliyoruz” dedi.

Çin Merkez Bankası bu yıl faiz oranlarını düşürmeyi planlıyor

Son veriler Çin imalat sektörünün ABD’nin yüksek gümrük vergilerine karşı dirençli olduğunu ve bunun kısmen de olsa siparişlerin önden yüklenmesi sayesinde gerçekleştiğini gösteriyor.

Salı günü açıklanan özel sektör anketi Caixin imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI), şubat ayındaki 50,8 seviyesinden mart ayında 51,2’ye yükselerek genişleme ile daralmayı birbirinden ayıran 50 sınırının üzerine çıktı. Bu veri, pazartesi günü açıklanan ve şubat ayındaki 50,2’ye kıyasla mart ayında 50,5’e yükselen resmi imalat PMI verisini takip etti.

Bununla birlikte, Çin’in ekonomik görünümü kırılgan olmaya devam ediyor. Perakende satışlar yılın ilk iki ayında toparlanırken, genç işsizlik oranı arttı ve tüketici fiyat endeksi düştü.

Japon aracı kurum SMBC Nikko Securities’in analistleri Çin’in perakende satışlarda kademeli bir toparlanma sağlamak için politika desteğini güçlendirmesini bekliyor. Pazartesi günü kaleme aldıkları yazıda, “Ancak, süregelen makroekonomik belirsizlik firmaların temkinli kalmasına neden olmaya devam edecek. Bu durum istihdamı, ücret artışını ve tüketici duyarlılığını sınırlamaya devam edebilir” değerlendirmesi yapıldı.

Yurtiçinde tüketici iştahının zayıf olduğu bir ortamda, bazı Çinli şirketler yüksek gümrük vergisi tehdidine rağmen ABD’de daha fazla büyüme peşinde koşuyor.

Koleksiyon oyuncakları satan Pekin merkezli Pop Mart, geçen hafta yaptığı açıklamada, 2025 yılında denizaşırı gelirlerini iki katına çıkarmaya çalışırken ABD pazarının en önemli öncelik olacağını söyledi. Çin’den tedarik sağlayan ve halihazırda ABD’de 26 lokasyon işleten şirket, “bu yıl hızlı bir mağaza genişlemesi” ve 2025 sonu veya 2026 başında iki amiral gemisi mağaza açılışı planlıyor.

Şirketin işletme müdürü De Si 26 Mart’ta yatırımcılara yaptığı açıklamada “ABD’deki ilk çeyrek gelirimiz şimdiden geçen yılın tüm yıl gelirine yaklaşmış görünüyor” dedi.

Bu arada ABD için, Trump’ın sadece ABD’ye karşı en yüksek ticaret fazlasına sahip ilk 15 ülkeyi hedef almak yerine geniş kapsamlı gümrük vergileri uygulamaktan bahsetmesi, enflasyonu körükleme ve Amerikan ekonomisine ağırlık verme riski taşıyor.

Goldman Sachs ekonomistleri ABD’nin çarşamba günü tüm ticaret ortaklarına ortalama %15 oranında karşılıklı gümrük vergisi uygulamasını bekliyor. Pazar günü yayınlanan bir rapora göre bu, bankanın önümüzdeki 12 ay içinde bir resesyon yaşanması olasılığını %35’e yükseltmesine neden olan bir senaryo.

Citi ekonomistlerine göre, ABD’nin Çin’den yaptığı ithalatın fiyatları şubat ayında bir önceki yıla göre %0,5 artarak 2023’ten bu yana ilk kez pozitif değer aldı.

Ticaretteki belirsizliğe rağmen bazıları yeni fırsatlardan umutlu görünüyor. Asya odaklı kredi kuruluşu HSBC Holdings’in yeni CEO’su Georges Elhedery, salı günü Hong Kong’da hissedarlara yaptığı açıklamada bankanın “tedarik zincirleri yeniden yapılandırılırken, yeni ticaret yolları ortaya çıkarken, ekonomiler büyürken ve müşterilerimizin beklentileri değişirken müşterilerimizin küresel ve bölge içi ticaret akışlarını yakalamalarına yardımcı olacağını” söyledi.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Wang Yi: ABD, ticaret savaşlarıyla kendi itibarına zarar veriyor

Yayınlanma

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Rusya ziyaretinde Sputnik‘e verdiği röportajda, Pekin’in Ukrayna’da barış için diyaloğu desteklediğini belirtti. Wang, Trump yönetiminin ‘Önce Amerika’ politikasını ‘Amerikan zorbalığı’ olarak nitelendirerek eleştirdi ve ABD’nin ticaret savaşlarının küresel düzene ve kendi itibarına zarar verdiğini söyledi. Ayrıca, ABD’yi nükleer riskleri azaltmaya çağıran Wang, Çin-Rusya ilişkilerinin istikrar sağlayıcı rolünü vurguladı.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ve Devlet Başkanı Vladimir Putin dahil üst düzey Rus yetkililerle görüşmek üzere pazartesi günü Rusya’ya üç günlük resmi ziyaret başlattı.

Wang, Sputnik‘e verdiği özel ve kapsamlı röportajda dünya meselelerinin mevcut durumunu değerlendirdi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Sputnik‘e Ukrayna’da barış anlaşmasına varılması yönündeki mevcut çabalara ilişkin yaptığı yorumda, “Çin, uluslararası toplumla, özellikle de küresel Güney ülkeleriyle birlikte çözümde yapıcı rol oynamaya hazırdır,” dedi.

Wang, “Krizin nedenlerinin diyalog ve müzakereler yoluyla ortadan kaldırılmasını ve nihayetinde tüm taraflarca kabul edilebilir, adil, uzun vadeli, bağlayıcı bir barış anlaşmasına varılmasını savunuyoruz. Bu anlaşma, Avrasya’da ve tüm dünyada gerçekten kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasını mümkün kılacaktır,” diye ekledi.

Wang, Çin’in krizin “ilk gününden itibaren” Ukrayna’da siyasi çözümü savunduğunu belirterek, ülkesinin aldığı tutumun “dünya toplumundaki ülkelerin çoğunluğunun beklentileriyle örtüştüğünü” vurguladı.

Başkan Trump’ın barış girişimine değinen Wang, Rusya ve Devlet Başkanı Putin’in her zaman diyaloğa açık olduğunu kaydetti ve barışa yönelik küçük adımların bile “yapıcı” ve “atılmaya değer” olduğunu söyledi.

Bakan, “Barışa yatarak ulaşamazsınız. Çalışmanız ve sıkı çalışmayla bunu başarmanız gerekir,” ifadesini kullandı.

Başkan Trump’ın Moskova ile ilişkileri yeniden kurma yönündeki mevcut çabalarına değinen Wang, Rusya-ABD ilişkilerinde normale dönüş adımlarının “büyük güçler arasındaki güç dengesini istikrara kavuşturmak için iyi olduğunu ve sıkıntılı uluslararası ortamda iyimserlik aşıladığını” söyledi.

Wang, “Modern dünya artan bir belirsizlik açığıyla karşı karşıya. Bu koşullarda, büyük ülkeler yükümlülüklerini yerine getirerek öngörülemez bir dünyada istikrar sağlayıcı faktör olarak hareket etmelidir,” değerlendirmesini yaptı.

Ayrıca Wang, “Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri, önde gelen dünya güçleri ve BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri olarak, gezegendeki barış ve huzurdan, özellikle de küresel stratejik istikrar söz konusu olduğunda, önemli bir sorumluluk payı taşıyorlar,” ifadelerini kullandı.

Çin Dışişleri Bakanı, Trump’ın yeni dönemindeki ticaret savaşları hakkında yaptığı yorumda, “Washington, kendi sorunlarını çözmek yerine, sorumluluktan kaçmak ve suçu başkasına atmak için mümkün olan her yolu deniyor; gümrük vergilerine, hatta şantaj ve ültimatomlara başvuruyor,” dedi.

“ABD’nin kendisi hasta ama başkalarını tedavi olmaya zorluyor,” diyen Wang, Trump’ın ticaret savaşlarının “sadece küresel piyasaya ve ticaret düzenine değil, aynı zamanda ABD’nin itibarına da ciddi zarar vereceğini” vurguladı.

Bakan, “‘Önce Amerika’, özellikle diğer ülkelerin çıkarlarına zarar vererek, Amerikan zorbalığıyla başarılamaz,” diye ekledi.

Trump’ın gümrük vergilerinde iki kat artışı haklı çıkarmak için fentanil sorununu bahane olarak kullanmasının “hiçbir dayanağı olmadığını vurgulayan Wang, şunları söyledi: “Fentanilin kötüye kullanımı, Amerikalıların kendilerinin çözmesi gereken bir sorundur. Çin, dünyadaki hiçbir ülke gibi olmayan, sert ve kapsamlı bir uyuşturucu karşıtı politika izlemektedir. Yine de hümanizm ilkeleri doğrultusunda ABD’ye mümkün olan her şekilde yardım ettik. Nasıl karşılık verdiler? İyilikle değil, kötülükle ve gümrük vergilerinin mesnetsiz şekilde sıkılaştırılmasıyla.”

Wang, nükleer mesele ve Trump yönetiminin cephaneliklerin azaltılmasına yönelik son görüşmeleri hakkında yaptığı yorumda, ABD’nin küresel stratejik güvensizlik konusunda merkezi aktör olduğunu ve ulusal güvenlik stratejisinde nükleer silahların ağırlığını azaltması ve riskleri azaltmak için başka adımlar atması gerektiğini söyledi.

Wang, ABD’nin “nükleer paylaşım” ve “genişletilmiş nükleer caydırıcılık” politikalarının, küresel füze savunma sistemi kurma çabalarının ve ABD’nin kara konuşlu orta menzilli füzeleri ile diğer stratejik silahları başka ülkelerin sınırlarına yakın konuşlandırmasının küresel stratejik güvenliği “baltaladığını” da ekledi.

Wang, “Washington’u nükleer savaş risklerini azaltmak için ciddi çabalar göstermeye ve gezegenin nükleer silahlardan arındırılması hedefine ulaşmaya çağırıyoruz,” dedi.

Çin Dışişleri Bakanı, Avrasyalı komşular arasındaki özel ilişkinin üç karakteristik özelliğini vurguladı:

— “Ebedi dostlar ve asla düşman olmama” (2001 Rusya-Çin İyi Komşuluk, Dostluk ve İşbirliği Antlaşması‘nın temel ilkesi).

— “Eşitlik ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliği.”

— “Üçüncü taraflara karşı ittifak kurmama, çatışmama ve yönelmeme.”

Bunun yanı sıra Wang, “Çin-Rusya ilişkileri başkaları için herhangi bir tehdit oluşturmuyor, dış müdahaleye maruz kalmaları ise söz konusu değil. Bu ilişkiler sadece büyük güçler arasında yeni tip ilişkilere modern bir örnek olmakla kalmıyor, aynı zamanda çalkantılı bir dünyada önemli bir istikrar sağlayıcı faktördür,” yorumunu yaptı.

Bunun yanı sıra Wang, bu yıl düşmanlıkların sona ermesinin 80. yıl dönümü münasebetiyle yaptığı yorumda, İkinci Dünya Savaşı sırasında “iyi ile kötü arasındaki acımasız savaşta Asya ve Avrupa’daki ana savaş cepheleri olarak hizmet veren” Çin ve Rusya’nın “faşizm ve militarizme karşı ortak mücadelede ana güçler olduğunu” söyledi.

Wang, iki ülkenin “savaşın sayısız kurbanı hakkındaki tarihi gerçeği koruması ve tarihini inkar etme, çarpıtma veya tahrif etme yönündeki her türlü girişim ve eyleme karşı çıkması gerektiğini” de sözlerine ekledi.

Rusya Çin’den ne bekliyor?

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

ABD Dışişleri: Trump, Putin’in Ukrayna’da dışarıdan yönetim fikrini reddetti

Yayınlanma

ABD Dışişleri Bakanlığı, Başkan Donald Trump’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da BM ve Batı himayesinde dışarıdan yönetim kurulması önerisini reddettiğini açıkladı. Trump’ın, Putin’in Zelenskiy’nin meşruiyetini sorgulamasından rahatsız olduğu ve ateşkes sağlanamaması hâlinde Rus petrolüne ek gümrük vergileri getirme tehdidinde bulunduğu belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da Birleşmiş Milletler (BM) ve Batılı ülkelerin himayesinde dış yönetim kurulması fikrine karşı çıktığını belirtti.

Bruce, “Evet, Rusya’nın Ukrayna’da geçici bir yönetim önerdiğini biliyoruz, ancak Başkan Trump bunu onaylamadı. Ukrayna anayasal bir demokrasidir ve yönetimi anayasa ile Ukrayna halkı tarafından belirlenir,” dedi.

Sözcüye göre Washington, nihayetinde “onları müzakere masasına oturtmak” amacıyla Moskova ve Kiev ile barışçıl çözüm için çalışmaya devam etmeyi planlıyor.

Ayrıca Bruce, müzakerelerin her iki taraftan da “zor kararlar almayı ve taviz vermeyi” gerektireceğini belirtti.

Diğer yandan Beyaz Saray da Trump’ın, Rusya ve Ukrayna liderlerinin çatışmaya ilişkin son açıklamalarından memnun olmadığını kaydetti.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, “Başkan, çatışmanın sona ermesi için ne olması gerektiği konusundaki görüşlerini dile getirdi. Bu konuda yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyor,” ifadesini kullandı.

Trump, daha önce NBC‘ye verdiği mülakatta, Putin’in Zelenskiy’nin meşruiyetini sorgulamasının ve Ukrayna’da dış yönetim kurulmasını tartışmaya açmasının ardından “çok kızgın” ve “öfkeli” olduğunu belirtmişti.

Trump, Moskova’nın hatası yüzünden ateşkes sağlanamaması durumunda Rusya’dan gelen tüm petrole ikincil gümrük vergileri uygulama tehdidinde bulundu.

Kremlin ise Trump’ın Putin’in açıklamalarına “öfkelendiği” yönündeki haberlerin ABD liderinin “doğrudan alıntıları” olmadığını ve tüm tepkisinin “aktarım şeklinde verildiğini” kaydetti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Ukrayna’daki çözümle ilgili bazı fikirlerin hayata geçirilmesi üzerinde çalışıyoruz. Bu çalışma devam ediyor. Şimdilik size bildirebileceğimiz veya bildirmemiz gereken somut bir gelişme yok. Bu, zaman alan ve muhtemelen konunun karmaşıklığıyla ilgili bir süreç,” diye konuştu.

Putin, 27 Mart’ta Ukrayna’da BM ve Batılı ülkelerin himayesinde geçici yönetim kurulmasını önermişti.

Putin’e göre bu, barış anlaşması imzalanabilecek, “işlevsel ve halkın güvenini kazanmış bir hükümetin iktidara gelmesini” sağlayacak.

Putin, Ukrayna’da geçen yıl devlet başkanlığı seçimlerinin yapılmadığını, bu nedenle Zelenskiy’nin ve onunla birlikte diğer tüm Ukraynalı yetkililerin meşru devlet başkanı sayılamayacağını dile getirmişti.

Bu koşullar altında Ukrayna’yı “Azov gibi neo-Nazi oluşumlarının” yönetmeye başladığını dile getiren Putin, dış yönetim kurulmasının çatışmanın çözümü için “seçeneklerden biri” olduğunu da sözlerine eklemişti.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English