Bizi Takip Edin

ASYA

Doğum oranları düşen Tayvan çip endüstrisinde genç yetenekler için Vietnam’a yöneldi

Yayınlanma

Düşen doğum oranı Tayvan’ın yüksek teknoloji yetenek havuzunu daraltma tehdidi oluştururken, ada yarı iletken endüstrisi için işçi kaynağı olarak Güneydoğu Asyalı öğrencilere yöneldi.

Nikkei Asia’nın haberine göre, Tayvan’ın Silikon Vadisi olarak adlandırılan Hsinchu’nun eteklerinde yer alan Minghsin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ndeki öğrenciler, gerçek hayattaki yarı iletken fabrikalarında kullanılan türden ekipmanlar üzerinde eğitim görüyor.

Öğrenciler ayrıca Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., ASE Technology Holding ve Powertech Technology gibi önde gelen çip şirketlerinde staj yapabilmekte.

Vietnam’dan öğrenciler geliyor

MUST’un “mini TSMC” olarak adlandırılan Yarı İletken Okulu, gelecekteki işverenler için hemen varlık haline gelebilecek uzmanlar üretmeyi amaçlıyor. 2 bin 300 öğrencinin yaklaşık 700’ü Vietnam’dan geliyor.

Yüksek lisans programındaki Vietnamlı bir öğrenci, dünya lideri yarı iletken endüstrisinden bir şeyler öğrenmek için Tayvan’da eğitim görmeyi seçtiğini söyledi. Nikkei’ye konuşan 23 yaşındaki öğrenci, deneyim kazanmak için mezun olduktan sonra Tayvanlı bir şirkette üç ya da dört yıl çalışmayı planladığını kaydetti.

Bu gibi programların Tayvanlı teknoloji şirketlerinin ‘yetenek açığı’ korkusunu yansıttığı düşünülüyor.

Nikkei’ye konuşan MUST’s Semiconductor School dekanı Chang Ho, “On binlerce işçiye daha ihtiyacımız var” dedi ve ekledi: “Şirketlerin ve üniversitelerin yetenekleri teşvik etmek için birlikte çalışması gerekiyor.”

Doğum oranları rekor seviyede geriledi

Durgunlaşan ücretler, artan emlak fiyatları ve diğer baskılar son yıllarda Tayvan’ın doğum oranını düşürdü. Yıllık doğumlar 1990’larda 300.000’den fazlayken 2023’te 135.000 civarına düşerek rekor seviyeye geriledi.

Bu arada, yarı iletken endüstrisindeki yetenek rekabeti de arttı. TSMC tek başına yılda 6.000’den fazla işçiyi işe alıyor.

Üretken yapay zeka ve diğer teknolojilerdeki ilerlemeler nedeniyle çiplere olan talebin artmaya devam etmesi bekleniyor. Tayvan’ın yarı iletken endüstrisine olan bağımlılığı göz önüne alındığında, buradaki hükümet, işletmeler ve eğitim kurumları, çalışanları güvence altına almak için uzun vadeli stratejiler bulma baskısıyla karşı karşıya.

Çözüm Güneydoğu Asyalı öğrencilerde görülüyor

Güneydoğu Asya’dan ve başka yerlerden gelen yabancı öğrenciler çözümün bir parçası olarak görülüyor. Tayvan geçen yıl 2028 yılına kadar 5,2 milyar Yeni Tayvan doları (163 milyon dolar) harcayarak 2030 yılına kadar bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik ağırlıklı 320.000 yabancı uluslararası öğrenci çekmeyi planladığını açıkladı. Bu, daha önceki hızın iki katına kadar öğrenci almak anlamına geliyor.

Tayvan ayrıca bu yıl hükümet ve işverenlerin yabancı öğrencilere mezun olduktan sonra belirli bir süre Tayvan’da çalışmaları karşılığında mali destek sağladığı yeni bir çerçeve başlattı.

Hedef, şu an yüzde 40 ila yüzde 50 arasında olan uluslararası öğrencilerin yaklaşık yüzde 70’inin mezun olduktan sonra Tayvan’da çalışması.

Güneydoğu Asyalı öğrenciler bu çabanın ana hedeflerinden biri. Yakın zamanda Vietnam, Endonezya, Filipinler ve bölgenin başka yerlerinde öğrenci çekmek için işe alım programları başlatıldı.

ASYA

Endonezya beklenmedik şekilde faiz oranlarını düşürdü

Yayınlanma

Endonezya Merkez Bankası, Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisinde yavaşlayan büyüme ivmesini gerekçe göstererek zayıflayan rupiye rağmen beklenmedik bir şekilde faiz oranlarını düşürdü.

Endonezya Merkez Bankası çarşamba günü gösterge faiz oranını 0,25 puan düşürerek yüzde 5,75’e indirdi ve son dört yıldaki üçüncü faiz indirimine imza attı. Reuters ve Bloomberg tarafından yapılan ankete katılan ekonomistler, oybirliğiyle merkez bankasının faiz oranlarını sabit tutmasını bekliyorlardı.

Banka daha önce eylül ayında faiz oranlarını düşürmüş, ancak eylül ayından bu yana dolar karşısında yüzde 8 değer kaybeden rupiahı destekleme ihtiyacını gerekçe göstererek o zamandan bu yana sabit tutmuştu.

Banka Başkanı Perry Warjiyo, faiz indiriminin bu yıl için düşük enflasyon tahmini ve “ekonomik büyümeyi teşvik etme çabalarına duyulan ihtiyaç” ile tutarlı olduğunu söyledi.

Warjiyo ayrıca Endonezya’nın 2025 büyüme tahminini de zayıf ihracat, tüketim ve özel yatırımları gerekçe göstererek biraz düşürdü.

Bir brifingde, “[Faiz] oranını düşürmek, istikrar ve büyüme yanlısı duruşumuzda bir değişiklik olduğunu gösteriyor” dedi.

Warjiyo, merkez bankasının “küresel ve ulusal dinamiklere uygun olarak faiz indirimi için herhangi bir alan aramaya devam edeceğini” de sözlerine ekledi. Bankanın kararını etkileyen faktörler arasında faiz indirim hızını yavaşlatması beklenen ABD Merkez Bankası’nın hareketleri ile ulusal ve küresel ekonomilerin yönü olduğunu söyledi.

Güçlenen ABD doları karşısında zaten zayıflamakta olan rupiah, açıklamanın ardından son altı ayın en düşük seviyesine geriledi.

Merkez Bankası’nın bu hamlesi, geniş nikel rezervleri ülkeyi paslanmaz çelik ve elektrikli araçlar için küresel tedarik zincirinde kritik bir oyuncu haline getiren Endonezya’da ekonomik performansın iyileştirilmesine odaklanıldığının altını çizdi.

Ayrıca Devlet Başkanı Prabowo Subianto’nun önümüzdeki beş yıl içinde büyümeyi yüzde 8’e çıkarma gibi iddialı bir hedefle göreve gelmesinden sadece üç ay sonra gerçekleşti. Endonezya, Covid salgını dönemi hariç, geçtiğimiz on yıl boyunca yüzde 5 gibi istikrarlı bir oranda büyümüştü.

Büyüme tahminleri düşürüldü

En son hükümet verilerine göre, ekonomi 2024’ün üçüncü çeyreğinde yüzde 4,95 büyüyerek son bir yıldaki en yavaş büyüme oranına ulaştı.

Merkez Bankası çarşamba günü yaptığı açıklamada, 2024 yılı büyümesinin daha önceki tahmini olan yüzde 4,7 ila 5,5’in orta noktasının biraz altında olacağını söyledi. Ayrıca bu yılki büyüme tahminini de daha önceki yüzde 4,8 ila 5,6 tahmininden yüzde 4,7 ila 5,5 aralığına düşürdü.

Aralık ayında enflasyon bir önceki yıla göre yüzde 1,57 ile Merkez Bankası’nın yıllık yüzde 1,5 ila 3,5 olan hedef aralığının alt sınırında gerçekleşti.

Zayıf büyüme beklentileri, Güney Kore wonu, Tayland bahtı ve Brezilya reali gibi diğer gelişmekte olan piyasa para birimleriyle birlikte rupiahın, ABD merkez bankasının faiz görünümünü yeniden ayarlamasıyla güçlenen dolar karşısında değer kaybetmesiyle ortaya çıktı.

Rupiah şu anda dolar karşısında 16.000 rupi gibi önemli bir seviyenin altında işlem görüyor ve merkez bankası para birimini desteklemek için son haftalarda defalarca müdahalede bulundu.

Okumaya Devam Et

ASYA

Dubai, varlık yönetiminde fırsat arayan Çinli bankaları cezbediyor

Yayınlanma

Çin ve Orta Doğu arasında artan bağlantılar, Çinli ve Hong Konglu finans şirketlerini ticaret finansmanı ve varlık yönetimi hizmetlerindeki fırsatları değerlendirmek üzere Dubai’de ofis açmaya teşvik ediyor.

Geçtiğimiz hafta Dubai Finansal Hizmetler Otoritesi (DFSA), devlete ait yatırım bankası China International Capital Corporation’a (CICC) özel bir ekonomik bölge olan Dubai Uluslararası Finans Merkezi’nde faaliyet gösterme lisansı verdi. Düzenleyici kurumun CEO’su Ian Johnston, salı günü Hong Kong’da düzenlenen Asya Finansal Forumu’nun oturum aralarında Nikkei Asia’ya konuştu.

“CICC’nin buraya girmesi önemli bir adım” diyen Johnston, onayın Çinli bankanın müşteriler için anlaşma ve yatırım yapmasına olanak sağlayacağını sözlerine ekledi.

CICC yorum yapmayı reddetti, ancak pazartesi günü forumda yaptığı konuşmada CICC Başkanı Chen Liang, yeni iş büyüme noktalarını keşfetmek ve geliştirmek için yerel ve uluslararası ortaklarla işbirliğini sürdürme sözü verdi.

Çinli bankanın bu hamlesi, Orta Doğu ve Çin’i birbirine bağlayan ticaret finansmanı ve varlık yönetimi hizmetlerine yönelik talebin arttığı bir dönemde geldi. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, ülkedeki ekonomik görünümün zorlu olmaya devam etmesi nedeniyle yeni büyüme alanları arayan Çinli ve Hong Konglu oyuncular için kilit hedefler.

Johnston, “Başlangıçta Çinli bankalar sadece müşterileri takip edeceklerdi. Bugünlerde ise daha da genişliyor ve varlık yönetimine giriyorlar” dedi ve BAE’deki yaklaşık 300.000 Çinliden bazılarını potansiyel müşteri olarak hedefliyor olabilirler, diye ekledi.

Johnston, varlık yöneticilerinin, küresel bankaların bölgesel merkezler kurmak ve Afrika gibi daha geniş pazarlara ulaşmak için popüler bir yer olan Dubai’de müşteriye dönük işlevler oluşturduğunu söyledi.

Johnston ayrıca Hong Kong’dan DFSA’dan lisans almak isteyen hedge fonlarında da bir “artış” görüyor.

Bu bir ‘sıfır toplamlı’ oyun değil

Johnston, Hong Konglu ve Çinli finans şirketlerinin Dubai’ye yönelmesinin, kendi pazarları pahasına “sıfır toplamlı” bir oyun olduğu anlamına gelmediğini vurguladı. Johnston, birçok servet yöneticisinin hala işlerini kara para aklamayı önleme mekanizmalarını da içeren daha fazla kaynağa sahip oldukları Hong Kong’da konumlandırdığını söyledi.

Çinli şirketler de Orta Doğu fırsatları için küresel firmaların rekabetiyle karşı karşıya. Kısa bir süre önce kurumsal yapısını Asya-Pasifik ve Orta Doğu işlerini bir “Doğu Piyasaları” grubunda birleştirecek şekilde yenileyen Londra merkezli HSBC Holdings, iki bölgeyi birbirine bağlayan ticaret koridorlarının artığını görüyor.

Hong Kong lisanslı bir sanal sigortacı olan AIFT, geçen yılın sonlarında Dubai’deki bir kuruluş aracılığıyla lisanslı Web3 platformları veya blok zinciri teknolojisi destekli internet hizmetleri için sigorta ürünleri sağlamak üzere onay aldı.

Ekim ayında Hong Kong merkezli CSOP Asset Management ve Hang Seng Bank’ın yatırım kolu, Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde toplam büyüklüğü 1,5 milyar dolar olan iki borsa yatırım fonunu listeledi.

Ancak herkes Orta Doğu’ya koşmuyor. Grup CEO’su Yin Zhe geçen ay Nikkei Asia’ya verdiği bir röportajda, Çin’in en büyük servet yöneticilerinden biri olan Noah Holdings’in 2023’te Dubai’yi düşündüğünü ancak orada aktif bir operasyon planlamadığını söyledi. Hedef müşterileri olan Çinli girişimciler, bazıları mülk satın almış olsa da şehirde yaşamıyor. Grup bunun yerine Japonya’da büyümeyi hedefliyor.

Okumaya Devam Et

ASYA

Anket: Çinli iş liderlerinin %40’ı Trump’ın dönüşüyle ilişkilerin iyileşmesini bekliyor

Yayınlanma

Japonya’nın Nikkei Asia gazetesi, Güney Kore’nin Maeil Business Gazetesi ve Çin’in Global Times gazetesi tarafından Çinli iş dünyası liderleri arasında yapılan bir ankete göre, yöneticilerin yaklaşık %40’ı Donald Trump’ın önümüzdeki hafta Beyaz Saray’a dönmesinin ardından ülkenin ABD ile ilişkilerinin iyileşmesini bekliyor. Bu da onları yeni Amerikan başkanı konusunda hem Japonya hem de Güney Kore’deki meslektaşlarından daha iyimser yapıyor.

Ankette Çinli şirket yöneticilerinin %38’i Trump’ın göreve başlamasından sonra ABD ile ilişkilerin önemli ölçüde ya da biraz iyileşmesini beklediklerini söylerken, %8’i ilişkilerin kötüleşeceğini öngördü.

Trump’ın ilk döneminde Çin, ABD ile müzakerelerde bulunmuş ve gümrük vergilerini belli ölçüde düşürmeyi başarmıştı. Bu nedenle Çinli iş dünyası liderleri yeni yönetimle mevcut Başkan Joe Biden hükümetine kıyasla daha iyi anlaşabileceklerini düşünüyor.

Komşularla yakınlaşma beklentisi

Çin’de ayrıca ülkenin komşularıyla daha güçlü bağlar kurma fırsatına sahip olacağı yönünde bir beklenti de var. Çin Çağdaş Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Dünya Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü eski direktörü Chen Fengying, “Trump yönetimi ‘Önce Amerika’ politikalarını uyguladıkça, Japonya ve Güney Kore ABD’ye güvenemeyeceklerini düşünecek ve Çin ile ekonomik işbirliği programlarını artırmaya başlayacak” dedi.

Ülkelerinin ABD ile ilişkilerinin değişmeyeceğini düşünen Japon yöneticilerin oranı ise %83; sadece %2’si ilişkilerin iyileşeceğini, %15’i ise kötüleşeceğini söylüyor.

Güney Koreli yöneticilerin %14’ü ilişkilerin iyileşeceğini tahmin ederken, %40’ı ilişkilerin kötüleşeceğini öngörmüştür ki bu da üç ülke arasındaki en kasvetli görünüm.

Kore Ticaret ve Sanayi Odası araştırma bölümü yöneticisi Kang Seoggu, Trump’ın ticaret politikalarını ele almak için “Güney Koreli şirketler iş yapılarını yenilemeli, iç politika bir an önce istikrara kavuşturulmalı ve işletmeleri destekleyecek politikalar benimsenmeli” dedi.

Küresel ekonomik görünüm

Üç ülkedeki yöneticiler bu yıl için küresel ekonomik görünüm konusunda da farklılık gösterdi. Güney Kore’de katılımcıların %44’ü ekonominin kötüye gideceğini, %22’si ise büyüyeceğini söyledi. Bu arada, Japonya’da katılımcıların %51’i ve Çin’de %43’ü küresel ekonominin büyüyeceğini söyledi.

Kendi ülkelerinin ekonomisinin önümüzdeki yıl genişleyeceğini düşünüp düşünmedikleri sorulduğunda, Japon yöneticilerin yaklaşık %80’i ve Çinli meslektaşlarının %50’si evet cevabını verdi. Güney Kore’de katılımcıların %18’i ülke ekonomisinin büyüyeceğini, %42’si ise kötüye gideceğini tahmin ediyor. Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un kısa süreli sıkıyönetim uygulaması ve diğer siyasi çalkantılar muhtemelen bu görüşlerde etkili oldu.

Üç yayıncı 1995 yılından bu yana her yıl anket düzenliyor. Sonuncusu 2-18 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen ankete üç ülkedeki toplam 287 şirketten iş dünyası liderleri yanıt verdi.

Güney Kore’de görevden alınan başkan Yoon sorgulanmak üzere tutuklandı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English