Bizi Takip Edin

ASYA

Japonya savaş uçağı satışına izin vermek için silah ihracatı kurallarını esnetti

Yayınlanma

Japonya’da hükümet, denizaşırı ülkelere savunma ekipmanları ihracatına yönelik katı kuralları kolaylaştırdı.

Başbakan Fumio Kishida kabinesi, iktidar koalisyonu Liberal Demokrat Parti (LDP) ile Komeito’nun mutabık kaldığı prensipleri ele aldı.

Kishida kabinesi, denizaşırı ihracatın kolaylaştırılmasını kapsayan “savunma ekipmanı ve teknolojilerinin transferi prensiplerini” yumuşattı.

Böylelikle İngiltere, İtalya ve Japonya tarafından 2035’e kadar ortak üretilmesi planlanan yeni savaş uçağının denizaşırı satışının yolu açıldı.

Kishida, Japonya’nın savaş uçaklarını üçüncü ülkelere göndermesine izin verilmesinin, savaş uçağının geliştirilmesi için verimli harcama yapılmasını sağlamak ve Tokyo’nun gelecekteki diğer uluslararası savunma projelerinde bir ortak olarak güvenilirliğini korumak için “gerekli” olduğunu savundu.

Japonya, İngiltere ve İtalya’nın ortak savaş uçağı programı 2030’a hazırlanıyor

Uçaklar anlaşma imzalanan ülkelere gönderilebilecek

Revize edilen kurallar, Japonya’nın üç hükümetin 2035 yılına kadar konuşlandırmayı hedeflediği savaş uçaklarını üçüncü bir ülkeye ihraç edebileceğini, ancak savaş uçaklarının asla çatışmaların yaşandığı bir ülkeye transfer edilmeyeceğini öngörüyor.

Revize yönetmeliklere göre Japonya, ortak savaş uçağını “savaşın sürdüğü” ülkeler dışında üçüncü bir ülkeye ihraç edebilecek.

Savaş uçaklarının ihracatı, Japonya ile “savunma ekipmanı ve teknolojilerinin transferi anlaşması” imzalamış ülkelerle sınırlandırılacak.

Her bir yurt dışı satış öncesi kabine onayı şartı aranacak.

“Transfer anlaşması”nın imzalandığı halihazırda ABD dahil 15 ülke bulunuyor.

‘Pasifist felsefeye bağlı kalacağız’

Savunma Bakanı Kihara Minoru, açıklamasında, ihracatın “katı karar süreçlerinden” geçeceğini ve Japonya’nın “pasifist bir ulusun temel felsefesine” bağlı kalacağını bildirdi.

Uçak projesinin “şu an tasarım aşamasında” olduğunu kaydeden Kihara, üç ülkenin “gelecek beş yıl ya da daha fazla” özellikleri ve performansı tasarlamayı hedeflediğini söyledi.

Kabine, açıklamasında, Japonya’nın “eşit ortak” olarak üçlü projeye katılabilmesini sağlamak amacıyla “bir ihracat planına” sahip olması gerektiğini de bildirdi.

Kabine, Japonya’nın “ulusumuzun güvenlik ihtiyaçlarını karşılayacak yeteneklere sahip bir savaş uçağı” geliştirebilmesini ve İngiltere ve İtalya ile üçlü projeye “eşit bir ortak” olarak katılabilmesini sağlamak için “bir ihracat planına sahip olması” gerektiğini söyledi.

Japonya, Çin’in Hint-Pasifik bölgesinde artan etkisine karşı ABD ile savunma bağlarını güçlendirirken, İngiltere ve İtalya dahil NATO üyesi ülkelerle işbirliği ve projelerini artırmayı hedefliyor.

Tokyo bu bağlamda, 2014 yılında silah ambargosu politikasını kaldırdıktan sonra, benzer düşünen ülkelerle güvenlik bağlarını güçlendirmek ve silah ve mühimmat ihracatı yoluyla ilgili yerli sanayileri teşvik etmek amacıyla belirli koşullar altında silah ihracatını açıyor.

Aralık ayında Japonya, silah ihracat kurallarını revize ederek yabancı bir lisans altında yurt içinde üretilen silahların lisans sahibinin bulunduğu ülkeye gönderilmesine izin verdi.

ABD ve Japonya güvenlik ittifaklarında 60 yılın en büyük güncellemesini planlıyor

Dizaynın 2027’ye kadar tamamlanması hedefleniyor

Japonya, Başbakan Kishida’nın 2022’de Madrid’deki NATO Zirvesi’ne katılan “ilk Japon Başbakan” olmasının ardından birlikteki dostlarıyla işbirliğini derinleştirmeyi sürdürüyor.

İngiltere, İtalya ve Japonya’nın ortak savaş uçağı üretimi projesi Doğu Asya ülkesinin, güvenlik müttefiki ABD dışında, ilk ortak savunma ekipmanı geliştirme projesi olarak nitelendiriliyor.

Savaş uçağı projesinde ana üstleniciler Japonya’dan Mitsubishi Heavy, İngiltere’den BAE Systems ve İtalya’dan Leonardo S.p.A’dan uzmanlar, koordinasyon kurulunda yer alıyor.

Aralık 2022’de kamuoyuna duyurulan “Küresel Muharebe Hava Programı” kapsamında koordinasyon kurulu, 2027’ye kadar savaş uçağının dizaynının tamamlanmasını hedefliyor

ASYA

Vietnam Meclis Başkanı istifa etti

Yayınlanma

Hükümet cuma günü yaptığı açıklamada, Vietnam Ulusal Meclis Başkanı Vuong Dinh Hue’nin “ihlalleri ve eksiklikleri” nedeniyle istifa ettiğini belirterek, ülkenin cumhurbaşkanının görevden alınmasından sadece birkaç hafta sonra yeni bir siyasi türbülans işareti verdi.

Meclis başkanı, Vietnam’da liderliğin en önemli dört “sütunu” arasında yer alıyor.

67 yaşındaki Hue, Vietnam’ın en güçlü makamı olan Komünist Parti sekreterliği için olası bir aday olarak lanse ediliyordu.

Komünist Parti Merkez Komitesi’nin açıklamasına yer veren hükümetin internet sitesinde “Yoldaş Vuong Dinh Hue’nin ihlalleri ve eksiklikleri kamuoyunda olumsuz bir izlenim yaratarak Parti’nin, Devlet’in ve kendisinin itibarını zedelemiştir” denildi.

Açıklamada, istifasının kabul edildiği ve Merkez Komite ile Politbüro’dan çıkarılacağı belirtildi. Açıklamada ihlallerin neler olduğu belirtilmedi.

Rüşvet iddiaları

Hue’nin istifası, yardımcısının bir altyapı şirketiyle ilgili rüşvet iddiaları nedeniyle tutuklandığının açıklanmasından sadece birkaç gün sonra geldi.

Vietnam’da yıllardır süren ve “kızgın fırın” olarak adlandırılan yolsuzlukla mücadele kampanyası kapsamında yüzlerce üst düzey devlet yetkilisi ve yüksek profilli şirket yöneticisi hakkında dava açıldı ya da istifaya zorlandı.

Hue’nin görevden ayrılması, Komünist Parti’nin parti kurallarını ihlal ettiğini söylemesinin ardından mart ayında Cumhurbaşkanı Vo Van Thuong’un görevden alınmasının ardından geldi.

Thuong, bir yıldan biraz daha uzun bir süre içinde görevinden ayrılan ikinci cumhurbaşkanı oldu. Değişiklikler ABD başta olmak üzere birçok yatırımcının teknoloji tedarik zincirlerini çeşitlendirme çabalarında Vietnam’a yöneldikleri bir döneme denk geldi. Uzmanlar, ülkenin bir yatırım hedefi olarak cazibesinin siyasi çalkantılardan etkilenebileceği konusunda uyardı.

Vietnam’daki yabancı ticaret odaları tarafından 650’den fazla iş dünyası lideriyle yapılan ve mart ayında yayınlanan bir anket, yabancı firmaların ülkeye en çok siyasi istikrarı nedeniyle ilgi gösterdiğini ortaya koydu.

Okumaya Devam Et

ASYA

Japon yeni 34 yılın en düşük seviyesine geriledi

Yayınlanma

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) faiz oranlarını koruma kararının ardından Japon para birimi yen cuma günü dolar karşısında son 34 yılın en düşük seviyesine ulaştı.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda’nın iki günlük toplantının sonunda yaptığı ve yakından izlenen basın toplantısı sırasında yen kademeli olarak 156.81’e kadar düştü. Para birimi, merkez bankasının bir önceki para politikası toplantısından bu yana değer kaybediyor.

Yen bu yıl dolar karşısında %9,7’lik düşüşle G10 ülkeleri arasında en kötü performans gösteren para birimi olurken, bunun başlıca nedeni ABD ve Japonya arasındaki tahvil getirileri arasındaki farkın 10 yıllık tahviller için 375 baz puanı aşması.

HSBC Asya FX araştırma müdürü Joey Chew, merkez bankasının son görünüm raporunun ocak ayındaki bir öncekinden daha şahin olduğunu düşünmesine rağmen, “Piyasa muhtemelen BOJ’un tahvil alımlarıyla ilgili duruşuna ilişkin ayrıntı eksikliği nedeniyle hayal kırıklığına uğradı” dedi.

Merkez bankası tahvil alımlarına ilişkin açıklamasında herhangi bir değişiklik yapmadı. Toplantıya girerken bazı analistler BOJ’un yendeki değer kaybını durdurmak için Japon devlet tahvili alımlarını azaltabileceğini tahmin ediyordu.

Cuma günü yayınlanan BOJ açıklamasına göre, piyasaların beklediği gibi, politika yapıcılar gecelik çağrı oranlarını sıfır ile %0,1 arasında yönlendirmeye karar verdi. Politika yapıcılar, enflasyon tahminlerini yükselterek önümüzdeki üç yıl boyunca %2 hedefine yakın kalacağını söyledi.

Müdahale gelecek mi?

Ekonomistler, yenin 34 yılın en düşük seviyesine gerilemesi göz önüne alındığında, “müdahale her an gelebilir” görüşünde. Ancak dolar çok güçlü olduğu için bir müdahalenin işe yarayıp yaramayacağı tartışmalı.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki çarşamba günü yaptığı açıklamada “piyasa hareketlerini yüksek bir aciliyet duygusuyla izlediğini” söyleyerek bir hamlenin gelebileceğini ima etti.

Geçtiğimiz hafta ABD, Japonya ve Güney Kore maliye bakanları yen ve won’un düşüşünden duydukları endişeyi dile getirerek iki Asya ülkesinin müdahaleye hazır olduğunu ima etmişlerdi.

Bank of America Securities’in baş Japonya döviz stratejisti Shusuke Yamada’ya göre, zayıf yenle ilgili kamuoyu duyarlılığının azalması hükümetin devreye girmesinin nedenlerinden biri.

Yamada, “Bu nedenle, yenin ABD doları karşısında daha fazla zayıflamasına izin vermek hükümet için siyasi olarak maliyetli olabilir” dedi.

Sumitomo Mitsui Banking Corp. baş döviz stratejisti Hirofumi Suzuki, güçlü ABD ekonomisi nedeniyle yende daha fazla düşüş öngören analistler arasında yer alıyor.

“Kişisel tüketim harcamaları deflatörü gibi ABD ekonomik göstergeleri, yeni daha da zayıflatabileceği için bir endişe kaynağı,” dedi ve ekledi: “Önümüzdeki hafta Japonya’da Altın Hafta nedeniyle piyasaların kapalı olacağı bir dönemde ABD ekonomik verileri nedeniyle yen daha da zayıflayabilir.”

Perşembe günü açıklanan rakamlara göre, ABD’nin ilk çeyrek gayrisafi yurtiçi hasılası beklenenden daha fazla soğumasına rağmen, ekonomi hala sağlam bir hızda büyüdü. Yerel saatle cuma sabahı açıklanacak olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksine göre ekonomistler mart ayında fiyatların bir önceki aya göre artmasını bekliyor.

Okumaya Devam Et

ASYA

Askeri Tıp Üniversitesini ziyaret eden Xi, ‘savaş alanına odaklanma’ çağrısı yaptı

Yayınlanma

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping bir askeri tıp üniversitesini ziyaret etti ve öğrencilere ve askeri personele “savaş alanına odaklanmaları” çağrısında bulundu.

Devlet haber ajansı Xinhua’nın haberine göre Xi, salı günü güneybatıdaki megakent Chongqing’de bulunan Askeri Tıp Üniversitesi’ni ziyaret ederek üniversitenin savaş alanı tıbbı alanındaki akademik çalışmalarını inceledi ve savaş alanı acil tıbbi ekipmanlarını denetledi.

Çin’in güçlü Merkezi Askeri Komisyonu’nun ikinci sıradaki başkan yardımcısı General He Weidong, çarşamba günü sona eren Chongqing belediyesine yaptığı üç günlük inceleme gezisinin bir parçası olan üniversite ziyareti sırasında Xi’ye eşlik etti.

Xinhua’ya göre Xi, lojistik desteğin güçlendirilmesi, birliklerin savaş etkinliğinin arttırılması ve subay ve askerlerin fiziksel ve zihinsel refahının teşvik edilmesi çağrısında bulundu.

Xi, “Savaşa hazırlık için ahlaki eğitime ve personel eğitimine bağlı kalmak, eğitim ve öğretim reformlarını derinleştirmek ve ahlaki açıdan dürüst ve yetenekli yeni nesil askeri doktorlar yetiştirmek gerekiyor” dedi.

Askeri Tıp Üniversitesi, web sitesine göre yüksek irtifa askeri tıbbı, savaş travması tıbbı ve yanık tıbbı gibi alanlarda uzmanlaşmış.

Üniversite ayrıca travma, yanık ve kompozit yaralanmalar gibi yaralanmalar üzerine araştırmalar yapan Çin’in tek ulusal laboratuvarına da sahip.

‘İstikrarsız ve belirsiz dış ortama hazırlık’

Üniversiteden, “askeri tıbbi desteklediği ve Çin’in Kovid-19 müdahalesinde “askeri ihtiyaçlara ısrarla öncelik verdiği, yenilikçi gelişimi ilerlettiği ve önemli görevleri yerine getirmede başarılı olduğu” için övgüyle bahsedildi.

Xi, kurumu “uzmanlaşmış tıp alanlarında yenilikçi araştırmaları güçlü bir şekilde teşvik etmeye, geleneksel güçlü yönleri pekiştirmeye, gelişimin ön saflarını ele geçirmeye ve askeri tıp biliminde mükemmellik için çaba göstermeye” çağırdı.

Karmaşık bir dış ortamla karşı karşıya olan ve ABD’nin bölgedeki çevreleme hamlelerine maruz kalan Çin, Halk Kurtuluş Ordusu’nun (PLA) savaşa hazır olma durumunu iyileştiriyor ve askeri lojistik, personel eğitimi ve kilit silahlara daha fazla kaynak ayırıyor.

Geçen yılın eylül ayında PLA’nın Doğu Bölge Komutanlığı Genel Hastanesi, yaralı askerleri kurtarmak için sahra cerrahisi araçlarının bir kıyı savaş alanına koştuğu bir tıbbi destek tatbikatı düzenledi.

PLA Doğu Bölge Komutanlığı, Zhejiang eyaleti açıklarındaki adalardan yaralı askerleri kurtarmak için helikopter ve insansız hava araçlarının kullanımını test etti. Askeri analistler geçen yıl South China Morning Post’a yaptıkları açıklamada tatbikatın amacının kıyı adaları yakınlarında ve Tayvan Boğazı’nda olası bir askeri çatışmaya hazırlık olduğunu söylemişlerdi.

Çin’in yıllık askeri bütçesi son iki yılda yıllık yüzde 7,2 oranında artarak ülkenin 2024 yılı ekonomik büyüme hedefi olan yüzde 5’in üzerine çıktı.

Çin’in mart ayındaki yıllık parlamento oturumunda Ordu sözcüsü Wu Qian, artan savunma bütçesinin savaşa hazırlığı artırmaya ve “yurtiçi ve yurtdışında zorluklar devam ederken” savaşlara hazırlanmaya yönlendirileceğini söyledi.

“Karşılaştığımız güvenlik durumunun istikrarsızlığı ve belirsizliği arttı ve askeri mücadele görevi çetin ve külfetli” diyen Wu, uluslararası askeri çatışmaların patlak verdiğini ve Çin’in yurtiçindeki ayrılıkçılık karşıtı mücadelesinin “karmaşık ve acımasız” olduğunu sözlerine ekledi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English